Ruosteen poisto

Mitäs kikkoja ruosteen poistoon? Aihio 80v vanhaa patarautaa ja kauttaaltaan pintaruosteessa. Pitäisi saada ruoste pois, mutta ajan patina säilymään, koska rousteen poiston jälkeen vaha päälle ja seinälle koristeeksi…

Sitruunahappoa - vaikka uskoisin ettei patinan säilyminen tuota ongelmia vahvemmillakaan aineilla… Ja apteekistahan tuota saa halvalla.

Googlella löytyy paljon kokemuksia ruosteenpoisto + sitruunahappo haulla.

Vanhan liiton jäbät käsittelee pinnan koneöljyllä. Vanhat Velot tietää tarkemmin.

eiks tästä ollu oma topikki kanssa, johon kyselin about samaa joku viikkonen sitten?

tässä

patapadalla ainakin sain 25 vuoden ruosteet (oli ollut päivät yöt ulkona, eli ruoste oli ihan kiitettävän tiukassa + syövyttänyt runkoon läikkiä) pois kun tarpeeksi kauan jaksoi sillä hinkata :slight_smile: mutta tossa topikissa on kyllä jo valmiiksi muitakin aika hyviä niksejä.

e: onhan toi topikin nimi vähä harhaanjohtava, mut…

Tuo sitruunahappohoito vaatii ilmeisesti liottelua pidempään. Lienee hieman epäkäytännöllistä, kun kyseessä on koko runko, joka on ruostekerroksen peitossa. Tai multa ainakin puutttuu semmoinen kylpyamme ja vaimo, jotka sallisi moisen kylvetyksen. :slight_smile:

Äh. Tuplasössäys.

Sit vaan vaikka mökillä suolahapolla penslaamaan. Oliko vielä olemassa joku sinkkiä sisältävä suolahappococktail, joka jättää samantien teräksen pintaan suojaavan sinkkioksidikerroksen?

Oksaalihappo taitaa teholtaan ja myrkyllisyydeltään asettua sitruuna- ja suolahapon väliin.

Mitens alumiini reagoi sitruunahappoon? Olis pari Arayan vintage-hipokehää, joissa on eyeleteistä osa aika pahastikin ruostuneita. Netistä löytyy paljon arvauksia ja varmaan löytyisi ihan tietoakin, mutta matalat aidat kiehtovat. Miten on?

Ei pitäisi reagoida alumiinin sitruunahapon kanssa. Toi on kanssa helppoa testata, joku palpapala sitruunahappoliuokseen ja katsot reagoiko… Eli testaamaan!

Alumiini tummuu ja (kait) syöpyy sitruunahapossa… muistaakseni paha(hko) haju liittyi hommaan myös.

Nostellaas: Mites ruosteen poisto kromatusta haarukasta? Kestääkö kromi esim sitruunakiisselikäsittelyn?

Omien kokemusten mukaan kestää hyvin ja toimii. Kromissa jos pahasti ruostunut läpi niin voi silti jäädä käsittelynkin jälkeen mustaksi ruostuneet kohdat, siihen ei autakaan kuin uudelleenkromaus.

Mites kokis&alumiinifolio? Isot pojat väittää että toi on tehokas yhdistelmä kromipinnan putsaukseen. Ni ja helppo testata vaikka heti.

En viitsi ihan kyseistä haarukkaa käyttää koekappaleena…

Vesi ja alumiinifolio riittää. Alsa on tarpeeks kovaa hiomaan ruostetta, muttei vaurioita kromausta. Ainakaan niin paljoa, etteikö sitä sitten sais kiillottamalla taas kuntoon. Kokiksen happo voi jollain tavalla auttaa, mutta epäilen, ettei kovin paljoa siinä aikaikkunassa, minkä jaksaa hinkata.

Varman päälle pelaaja toki testaaa jollakin ruostuneella satulatolpalla tms. ensin.

Ja jos sitruunahappo ei pysty ruosteettomaan teräkseen, tuskinpa se pystyy kromaukseenkaan? Jos ei ole upotukseen soveltuvaa allasta käytettävissä, voi tehdä kiisseliä sitruunahaposta niin saa sen pysymään putsattavalla pinnalla. Muistaa vaan, ettei sitä oikein helpolla sitten huuhdella pois, eli ei kannata tunkea mihinkään reikiin sitä (!).

Soodapuhallus?

Mul on tähän hyvä…
Suolavesi ja sitruuna :smiley:

josbanse - 9:44, 12.4.2015 » Nostellaas: Mites ruosteen poisto kromatusta haarukasta? Kestääkö kromi esim sitruunakiisselikäsittelyn?
Autosolin tai Sonaxin kiillotustahnaa ja jämäkästä kankaasta (esim. farkkukangas) rätti. On kokemusta ja toimii.

Taitaa olla edessä parin rungon perusteellinen ruostehuolto tossa syssymmällä. Rollerin aattelin ennaltaehkäisevästi laittaa kuntoon, kun ei oikeen ole enää luottoa nöösinä kiireessä sutastuun biltsukotelointiin ja samalla vaivalla tulee hoidettua astetta iäkkäämpi cross-check. Prosessistahan mulla ei oo mitään kokemusta, mutta aika hyvin asiasta on joristu muutamia vuosia takaperin. Tuure kiteytti:

tle88 - 18:18, 14.9.2009 » Eli: Liotin pesu + sitten happopesu + tentulla huuhtaisu + sinkkaus + suojavaha. Olkoon se nyt sitten tuo SuicideHubin suosittelema paremmin tunkeutuva Tectyl ML. Tuure -.-
Onkos kukaan koko listaa käynyt läpi ja millaisin tuloksin? Vinkkejä menetelmiin tai välineisiin?

Sitruunahappoa lukuunottamatta aineet taitaa löytyä kivasti motonetistä ja vielä ihan siedettävään hintaan.

e: Vai onko ylilyönti? Riittäiskö pelkkä Tectyl ja takas ajoon?

sitruunahappoa saa hankkijalta yms. maatalousmestoista halvalla.