Rungon valmistelu & korjaus: rotsaus,feissaus,kalvaus jne

Tästä ei tainnut olla vielä omaa topikkia, hakemalla en ainakaan löytänyt. saa ohjata minut sinne jos sellaisen muistaa ja löytää.

Voin vaikka joskus kirjoittaa vinkkejä näihin toimenpiteisiin, mutta nyt olisi yksi oma akuutti kysymys. Eli kun kromattuja osiahan EI kannata työstää perus metalliterillä koska se kovuutensa vuoksi kuluttaa ne heti, mutta mites vastaavat sinkatut osat? Varmaan ei ole yhtä kovaa kuin kromi ja voi työstää tavalliseen tapaan?

Yksi etuhaarukka siis kyseessä, joka on ilmeisesti kokonaan sinkattu ja sitten jalat ja puolet ruotoa kromattu. Kierteitä pitäisi jatkaa ja siinä on kiiltävä sinkki tms (semmonen vähän kromin näköinen mutta ruskeampi ja himmeämpi) pinta kierteiden kohdalla.

Metallien kovuus Mohs asteikolla:

E: Sinkkiä voisi yrittää myös liuottaa pois suola- tai fosforihapolla (esim bilteman ruosteenpoistoaine litran pulloissa). Muista tuuletettu tila sillä höyryt myrkyllisiä.

E2: Tästä kirjasesta löytyy käytännönläheiset ohjeet kuinka homma pelaa;

Sinkkipinnoitteen poistoon suositellaan tuossa joko 30% rikkihappoa tai 15% suolahappoa. Mainitaan, että prosessissa vapautuu vetyä, ja suositellaan käytettäväksi kummihanskoja ja suojalaseja. Itse lisäisin vielä naamamaskin ja tukevan essun. Muista happoa laimentaessa aina kaataa happo veteen, muuten ottaa ohrasesti!

mut ton taulukon mukaan teräksen tiheys on suurempi kuin kromin? ja terästä pystyy ihan hyvin työstää mut kromia ei? että kertooko tuo nyt sitä mitä tässä haetaan…

En missään nimessä tahdo loukata, plz, älkää ymmärtäkö tätä niin. Mutta perustettiin tällanen järkevän olonen topsu “ROTSAUS, FEISSAUS, KALVAUS” ja sitten se heti alkaa jollain sinkkisössötyksellä, josta 99.99999% topsun lukijoista ei tule ikinä välittämään ja joka vaikuttaa vielä harhalaukaukselta.

Jos siinä haarukassa on sinkkiä niin antaa mennä vaan ja väännä lisää kierteitä, sinkki on pehmeetä ja jollei sitä ole kastettu sulaan sinkkiin, myös ohutta.

Mutta kromin alla on usein niklaus ja niklauksen alla voi olla kuparia. Itse vääntäisin vaan lisää niitä kierteitä.

Joo mulla meni nyt tiheys=paino ja kovuus aka mohs asteikko sekaisin.

Eli kierrettä vaan tekemään.

Mulle olisi saapumassa budjettititamiinia planet x:ltä.Vaatiikohan Ti jotain taikoja vai onnistuuko valmistelut ihan perus pyöräliikkeeltä?

Lisäksi mietin, että kun pinnat on kunnossa niin mitäs sinne väliin kannattaa tunkea, vaseliini vai kuparitahna?

Osaava pyörähuolto hoitaa varmasti myös titskurunkojen valmistelut. Foxcomp Turussa hoiti oman planetX/onone titskurungon keskiön kuntoon ja muistaakseni oli aikamoinen operaatio verrattuna perus teräsrunkoon. Kuparia laitettiin silloin ainakin.

Ropale - 13:25, 28.6.2019 » Mulle olisi saapumassa budjettititamiinia planet x:ltä.Vaatiikohan Ti jotain taikoja vai onnistuuko valmistelut ihan perus pyöräliikkeeltä? Lisäksi mietin, että kun pinnat on kunnossa niin mitäs sinne väliin kannattaa tunkea, vaseliini vai kuparitahna?
kuparitahna. jos oot hkin päästä nii vie velobiaan, niiden mekaanikot suosittelee tiskurunkojen huolellista kalvausta ja feissausta.

edit. jos sulla on työntömitta niin kiinnostaa kuinka suorat laakeripinnat ja tarkat sovitteet budejettititskurungossa on

toi titskun feissaus ja rotsaus on siinä määrin viheliäinen pieti, että tuntityömäärä voi nostaa toimenpiteen hintaa mukavasti, varsinkin jos käppärunko on isommin vinossa toleransseista.

Tattista avusta!

Lahdessa asustan, mut pääheselä ei nyt ihan mahdottoman kaukana. Tai siis jos joku tietää lähempää jonku mestan niin mikä ettei :smiley: vois vaikka soitella velobiaan ja kysellä vähä et minkämonen homma.

Löytyy toki. Voin katsella jos saan siitä njotain järkevää ulos

Pelottaa.

Itse en käytä kuparia, raudan ja alumiinin kanssa, eriparisuus ja jalousaste arveluttaa,
Ainakin rautanaula häviää kuparista, jarruissakin käytetty vuosi kymmeniä keraamisia aineita, siis tehtaalla, ei eki teki ite verstaalla.
Titaani on kait jalompaa, mutta laakerin kuori?

Pystyykö normaaleilla feissaustyökaluilla lyhentämään emäputkea hiukan? Tarve olisi noin 1mm per puoli, kiitos turhan lyhyen ruotoputken.

Joo kyllä pystyy. Kunhan runko on jotain tavallista materiaalia ei titaania tahi kuitua =) magnesiumista en tiedä

1 Like

Pystyy. Ja voi titaniumirunkoja feissata samoilla työkaluilla. En suosittele tollasella työkalulla, jossa on feissaus ja rotsausterä samassa, kovin kauaa kuitenkin pyörittelemään ettei emäputken sisäosa mene väljäksi, varsinkin Kingin laakerit on niin tiukoissa toleransseissa, että kupit menee paljain käsin hyvin rotsattuun runkoon. Alakoolin feissaustyökalulla olen onnistunut kovalla pyörittelyllä myös saamaan samankaltaisia tuloksia.

1 Like

Löytyykö hommansa osaavaa keskiön valmistelijaa Joensuusta? Kyseessä bsa-kierre ja teräsrunko. Yritin varovasti kiertää laakeria paikalleen, eikä oikein tahdo upota. Ei ole ennen käyttämättömiä runkoja ollut, niin ei ole aiheesta mitään aiempaa kokemusta.

Oletko kysynyt paikallisista pyörähuolloista?

En vielä lähtenyt arviolta kyselemään, jos joku sattuisi tietämään oikeasti osaavan tyypin. Voin olla väärässä, mutta ei varmaan kuulu yleisimpien töiden listalle peruspyörähuollossa? Tai jos kuuluu, niin sekin tieto helpottaa elämää jo.

Kysäse Iikan pyörävarikolta

Olis yks runko jossa on mielestäni liikaa emäputken ylitystä sekä vaaka- että alaputkessa. Miettisin että jos sitä lyhentäis tarkahkosti mutta silti aika raa’asti esim. viilalla ja sitten veisi feissattavaksi. Ettei tarvis montaa milliä kuluttaa sitä kallista feissausterää.

Kysymys taitaa siis olla teille joilla on kokemusta feissaustyökaluista niin miten nopeasti tuollainen työkalu pääsee tekemään suoraa? Vai alkaako vaan tekemään feissausta vinoon jos lähtökohtakin on vähän vino? Emäputki itsessään vielä tiukka, suora ja pyöreä.

Mun mielestäni tuossa lähestymistavassa ei ole ongelmaa, hyvä vaan säästää kallista terää jos millitolkulla poistaa materiaalia. Ja terä kyllä vetää vinon ja rosoisenkin putken pään suoraan, sehän on sen tehtävä.

Olen miettiny ite samaa operaatiota yhteen keskiömuhviin, kun kuppien alta on spacerit poissa ja keskiön akseli ei silti ulotu vasemman kammen sisään ihan niin pitkälle kuin haluaisin.