Road Rage - tarinoita liikenteestä

Väärässä laidassa ja muuten vaan päin helvettiä ajelevat voivat olla näihin aikoihin myös böndeltä kaupunkiin muuttaneita opiskelijoita. Kriittinen massa ylittyy joskus vajaan kuukauden päästä, kun korkeakoulujen opetus alkaa toden teolla.

Mistäkö tiedän? Ite asuin elämäni ensimmäiset 18 vuotta metsän keskellä, siellä pystyi pyörällä ja mopolla ajamaan ihan mitenkä lystää kun muita ihmisiä ei juuri liikkunut. Eipä siellä mitään mistään liikennesäännöistä siis oppinut; ei siellä ollut kuin sorateitä ja pieni pätkä asvalttia ja ainoa liikennemerkki mitä näki oli kärkikolmio. Olin varmasti vaarallinen tielläliikkuja ja autuaan tietämätön siitä silloin, kun pyörällä ajelin ekat yliopistovuoteni, vaikka mulla oli kuitenkin autokoulukin käytynä. Fillariharrastuksen myötä alkoi homma lopullisesti aukeamaan, muutamat läheltä piti -tilanteet siloitti pahimmat särmät jo ennen harrastelun aloittamista.

Olen samaa mieltä siitä, että peruskoulujen liikennekasvatus on ollut aika onnetonta ainakin vielä ysärillä syntyneille. Olen myös aika vakuuttunut siitä, että alle parikymppiset (erityisesti pojanklopit) on keskimäärin aika kykenemättömiä ymmärtämään oman kuolevaisuutensa ja käymään niitä “entä jos tuolta pimeästä mutkasta tuleekin joku” -skenaarioita päässään, ennen kuin ensimmäisen kerran rysähtää. Kasvatuskaan ei siis ihan kaikkea ratkaise, mut ei voi kyllä vielä sanoa että ois kunnolla edes yritetty.

7 Likes

Kovin diskreetisti tuo yksisuuntaisuus Suomessa viestitään (ignorantia legis juu juu) sekä infran että propagandan tasolla, kun tosiaan monta vuosikymmentä pääsääntönä on ollut kaksisuuntaisuus/kunhan pysytte poissa oikean liikenteen tieltä. Vrt. vaikka (vastakkaiseen suuntaan lukee bike lane/no parking):

5 Likes

Asiasta kahdententoista, olikos meillä joku topikki, mihin voisi laittaa huomioita pyöräinfran ratkaisuista muualta maailmasta ns. benchmarking-mielessä? Siis kuten tuo Covfefen kuva yllä. (Hakukone ei auttanut/en osaa)

Vai uutta ketjua pydeen?

“Keskustelu fillaripolitiikasta” on kai ollu vähän tuossa käytössä.

Kits, tykittelen sinne jossain vaiheessa.

A post was merged into an existing topic: Pyöräkolari uutisissa

Jos keski-ikä oletettu työmatkatempo larppaaja haluu tykittää dösiksen läpi noudattamatta pyöräilijän väistämisvelvollisuutta bussiin nousevia kohtaan niin joutuu ikävä kyllä ajamaan mun päälle

4 Likes

voi vitu, paska meno

Ei siis kontaktia, kelloa vaan raivokkaasti ja jotain mölinää ohi puikkelehtiessa kun en lähtenyt väistelemään.
Itse vaan kiehun koska ärsyttää että (mukamas)kiire valtaa ihmisten pään.

Pysäkit on kyl nihkeitä kaikkien (paitsi tietty autoliikenteen) kannalta, kun niiden paikat on tavattu suunnitella miten sattuu. Ei tartte ees olla bussia paikalla, niin jengiä seisoo silti siinä väylällä. Ei toki yhtään poista pyöräilijänkään vastuuta ottaa iisisti noiden kohdalla ja harjoittaa erityistä varovaisuutta. Ajoradalla sitä mielellään ajaakin bussireiteillä siksikin, vaikkei aina saisikaan lain kirjaimen mukaan.

Klassikkopaikka vielä, tossa tekniikan museolla
Yhdistetty kelvi ja pysäkki kaikki yhtä samaa palikkaa…

Fantasioin että se kotona valittaa puolisolle jonka jälkeen puoliso näyttää kyseisen kohdan liikennesäännöistä

4 Likes

Tää kohta kyl ei saatana- etenkin sit kun sodoman mustuus valtaa maan ja loska täyttää kadut ja kiveykset.

Jos tuun tohon kohtaan Koskelantietä Käpylän suunnasta niin meen aina ajoradalle.
(Toiseen suuntaan kieltämättä hankala kyllä.)

Yks mielenkiintoinen ominaisuus keskusta-alueiden ulkopuolisissa taajamissa on toi mopolla ajaminen sallittu kelveillä. Mulla on tollanen nurkkamopo pihalla ja käyn sillä pääasiassa toisen lajin treeneissä sen verran isojen kantamusten kanssa, ettei fillari oikein järkevästi enää sovellu matkantekoon ja ajelen pääasiassa 50-60 rajoituksella olevaa maantietä, jossa on kelveillä mopolla ajo sallittu. Sen verran on onneksi kiinaskobossa kulkupuolta, että totesin pienen liikennesääntöjen rikkomisen ajoradan ajonopeuden mukaan ajamisen ajoradalla olevan parempi ratkaisu, kuin mopolla kelvillä ajaminen. Pääasialliseksi ongelmaksi muodostui tuossa se, että kanssaliikkujat kelvillä ei ymmärrä lähestyvää moottorin ääntä ja mahdollista tööttäystä olevan heille kohdistuva indikaattori väistämistarpeesta tms. Päädyin siis aiheuttamaan harmia autoille ennemmin kuin kevyelle liikenteelle, vaikken itse toki häiriinny kelvillä luvan kanssa ajavasta moposta, koska ajan muutenkin fillarilla oikeassa reunassa enkä miten sattuu.

Fillarilla täytyy kyllä todeta, että mitään kovin ihmeellistä ongelmaa kanssa-autoilijoiden kanssa en ole havainnut, mutta duunireitti fillarilla on sen verran erillään isommasta autoinfrasta ja ylitykset on pääasiassa valo-ohjattuja, joten sen puoleen on aika selkeää ja konfliktivapaata toi liikkuminen. Isoin ongelmapaikka on Tuomarilassa Turun motarille kiihdytyskaistan lähtö kelvin yli, siinä ajaa autot 50 rajoituksella olevaa tietä ja nimenomaan oikealle kelvin yli kääntyvät kääntyvät tuonne rampille vieläpä omaan etuviistoonsa, eli hidastustarve jää normaalia risteykäännöstä vähäisemmäksi, joten tuohon paikkaan joutuu aika varauksella ajamaan fillarilla ja oon tässä viimeaikoina siirtänyt oman ajolinjani ajoradalle tuohon suuntaan ajaessa, kun takaviistosta sohaa autojen käännöksen tielle.

Noo, meillä Porissa on tossa lentokentän kupeessa sallittu ihan autollakin ajo kelvillä. Toisesta kulkusuunnasta on tosin asiasta ihan informoitu liikennemerkilläkin, toisesta muistaakseni ei.

Kotopuolessa Äänekoskella on kans 1 tällainen paikka. Hyvänä puolena se, että siitä kohtaa se on myös talvella aurattu.

1 Like

En ole laskenut kuinka mones kerta oli kun tässä kohdassa käännyttiin mun eteen, eilen jälleen kerran. Paikka siis Pornaisissa ja tuossa kohtaa on nuolien suuntaan ajaessa todella jyrkkä alamäki joka loppuu tuohon risteykseen, polkemattakin vauhti nousisi lähelle neljääkymppiä jos antaisi rullata. Aivan jumalattoman vaarallinen paikka ajaa kelviä.

Tuossa risteyksessä vastaantulevia autoja odottanut Skoda-Keijo ohitti mut aikaisemmin (eli jos yhtään seurasi muuta kuin autoliikennettä niin varmasti olisi noteerannut minut), kun sai oman vuoronsa eli vastaan ei tullut enää autoja tuuttasi suoraan eteen. No tällä kertaa ei tullut edes läheltäpiti tilannetta kun mä olin jarruilla jo hyvissä ajoin, ykskään henkeään kunnioittava pyöräilijä ei uskalla tuosta sukkana läpi vetää. Tässä(kin) paikassa olis paljon turvallisempaa vetää autojen seassa.

Ehkä kantsis vetää ajodalla. Ei oo näköjään edes pyörätietä sillä puolella kun tohon suuntaan edetään joten ei voi kukaan tulla nassuttamaan pyörätien käyttämättömyydestä.

Juu totta, silti niitä oman elämän “EnskaItkosia” on minunkin kohdalle sattunut jotka on tulleet opettamaan liikennesääntöjä tuollaisissa paikoissa joissa ei lain mukaan tarvitse poukkoilla sinne toisen puolen kelville.

Tänä kesänä viimeksi…kyseiselle sankarille toivotin mukavaa päivän jatkoa ja kehoitin tutustumaan sääntöihin ja asetuksiin.

Paikka oli sellainen jossa on noin 300m pitkä kelvinpätkä joka jatkuu asuntoalueelle jonne siis en ollut matkalla. Tämä sankari kiivastui siitä kun joutui hidastamaan liikenteenjakajan kohdalla ettei jyrännyt mun yli, pysähtyi sitten seuraavalle bussipysäkille pitämään luentoaan. Kyllähän hänen matka viivästyi ainakin muutaman sekunnin kymmenyksen, mulla oli vauhtia about 30 ja siinä paikassa on 40 nopeusrajoitus.

Okei totta, perun etteikö vois. Voi kyllä.

1 Like