Pyörävarkaat syö kaikkia

Pännii jatkuva pyörien varastamisen vaara ja yritin miettiä keinoja, joilla varkaita voitaisiin hillitä. Mieleen tuli, että jonkinlainen sähköinen rekisteritunnus ja yhteisöllinen verkkopalvelu voisi yhdessä toimia. Haasteita on ainakin:

[ul]
[li]Tietosuojan osalta kulkuvälineen omistajan tunnistettavuus pitäisi estää[/][/li][li]Tarraa tai lätkää ei pitäisi olla helppo tuhota pyörästä[/][/li][li]Rekisteritunnus pitäisi olla helppo lukea etänä esim. kännykällä[/*][/li][/ul]
Pari kyssäriä:
a. Laittaisitko sinä fillariisi rfid-lätkän jos se maksaisi 5€, mutta voisi auttaa varastetun pyöräsi löytämisessä?
b. Skannailisitko hienoja pyöriä bongaushengessä, jos sattuisit ostamaan oikeanlaisen puhelimen ja saisit siihen ilmaisen sovelluksen?

a) en
b) en

…Ite oon huomannu parhaaks pöllimisen estoks sen, että ajaa mahollisimman kämäsen ja halvan näkösellä pyörällä. Tietenkin mikä tahansa voidaan pölliä, mut en ainakaan ite näe että minkäänlaiset tunnisteet auttaa pyörän löytämisessä. Ainakin täällä yleensä pöllitty pyörä päätyy joko pielisjokeen tai rajan taakse.

Siinä vaiheessa kun pyörä on poliisin hallussa runkonumeron pitäisi olla ihan yhtä tehokas tunniste kuin RFID-tagin. Tietenkin joku tollanen online-tagirekisteri, josta ostaja voisi tarkastaa pyörän, olisi kätevä.

Kuinka kaukaa nuo tagit olisi sitten luettavissa? Myhäilen hiljaa ajatukselle isoista antenneista ja läppäristä repussa lukemassa jatkuvasti tageja kaupungilla ja hälyttämässä kun “kadonneita” pyöriä löytyy. Oiva työkalu myös rajaviranomaiselle.

Toisaalta, eiks HS:n toimittajalla ollut tässä taannoin GPS trackeri varastetussa pyörässä eikä se pyöräänsä silti koskaan löytänyt.

makko - 13:56, 26.11.2011 » ...Ite oon huomannu parhaaks pöllimisen estoks sen, että ajaa mahollisimman kämäsen ja halvan näkösellä pyörällä.
Mut jostain luin kans, et erikoisia pyöriä varastellaan vähemmän, koska sellasen tunnistaa omakseen helposti.

Edit: Helsingin Sanomat

iha vaik semmone juttu et tota toi lukitseminen. ja sit kans et kattoo vähä et mihinkä sitä pyäräänsä jättää ja sit et millasta lukkoa sitä on tullutkaan hankittua. takakiekon ja rungon kautta johonkin kiinni. ketjulla.
tottakai jos pyörä oikeasti halutaan pölliä niin se kyllä viedään oli se missä tahansa lukittuna ja miten tahansa, mutta siinä tapauksessa nää rosmot tartti filoa enemmän kuin sä.

^ Aika vahvakin ketju lähtee voimapihdeillä katki alle minuutissa. Semmonen joka ei lähde vaatii tämmösen kehon että sitä jaksaa kantaa mukanaan:

^mikäköhän oli Arskan reidenympärys tuossa?
EDIT parhaillaan 72 cm. Mokoma tikkujalka keskittyny liikaa hapan pumppaamiseen.

Langan alkuperäisiin kyssäreihin:
a) ehkä sitten kun aktiivinen läpyskä jaksais lähettää signaalia tarpeeks kaukaa ja/tai betoniseinäin läpi. Tai satulaputken. Kai pari milliä alumiinia jo jotain säteilyä blokkaa, koska eihän muuten kukaan foliohattujakaan käyttäis.
b) tuskin, ainakaan aktiivisesti. Tietty jos olis sellainen sovellus joka alkais automaagisesti hälyttää tai laittais koordinaatit talteen kun kulkis pöllityn tsygän läheltä.

Joku sisäänrakennettu GPS seurantalaite/chippi olisi hyvä, mutta taitaa olla liian futuristista ja kallista.

Volume - 10:28, 27.11.2011 » ^ Aika vahvakin ketju lähtee voimapihdeillä katki alle minuutissa.
Lähteekö pyörän lukitsemiseen tarkoitettu karkaistu kettinki auki alle minuutissa? http://goo.gl/VsWW8

Mun mielestä tämä on kiinnostava tekninen aihe (fap fap fap) ja pyörän lukitsemisesta käytäville keskusteluille on varmasti oma topicci.

fillarji - 12:32, 27.11.2011 » Joku sisäänrakennettu GPS seurantalaite/chippi olisi hyvä, mutta taitaa olla liian futuristista ja kallista.
Seurantalaitteet on furistisia, mutteivät kalliita: [GSM Realtime Anti-Theft Vehicle Tracker $33](http://www.dealextreme.com/p/gsm-realtime-anti-theft-vehicle-tracker-81881). Ongelma taitaa olla koko ja virran tarve. Lipot satulatolpan sisään ja virta ajastimella. Mutta nyt harhaudun minäkin RFID-tunnistuksesta.

^ Eihän tommonen OnGuardi mihinkään lähde, mutta tuoteselosteen perusteella paino on 14.9 pounds eli vajaat 6.8 kiloo. Niinku sanoin, Arskalle löytyy mukana kuljetettavia ketjuja joita ei noin vaan katkota, mutta ite en oo vielä löytäny mitään käytännöllistä ketjua tai vaijeria jotka ei taipuis voimapihdeille. Oon hakenu muihin tarkotuksiin karkastua ketjua ihan metritavarana ja ainakin siellä missä ite asioin ketjut katkotaan ite ketjuhyllyn vieressä olevilla voimapihdeillä.

http://www.normaali.net/temp/kuukausiliite-gps.jpg

Kappas,
Ehdin jo viime lauantain bileissä unohtaa tän koko jutun, mut keskusteluhan oli ilokseni saanut kuin saanutkin vastauksia. Varauksetta ei tämän markkinatutkimuksen perusteella taida olla kovin monella intoa lähteä mukaan. Ne suurimmat haasteet tässä ideassa taitaa tosiaan liittyä siihen tagin luettavuuteen rungon sisältä, sen tuhottavuuteen esim. stendarilla ja yleensäkin siihen, että jonkun pitäisi niitä aktiivisesti skannailla.

Noissa GPS-kilkkeissä on se vika, että ovat kalliita jättää ulos yksikseen ja tageja isompina vieläkin helpompi löytää ja irrottaa. Kun saan joskus puhelimen, jossa on rfid-lukija niin koodaan sitten huvikseni demon. RFID-tagit ei montaa senttiä maksa, joten niitä saa sit muutama sata ensimmäistä lahjaksi. Puhelinsponsoria odottaessa ilmoittaudun vapaaehtoiseksi P-Haagan kodinturvajoukkoihin.

http://supermechanical.com/twine/twine-pencil.jpg

Mites tällanen wlan-palikka? Jos pyörätelineelle saakka kuuluis koti-wlan, kiihtyvyysanturi tirahduttais twitter-tilille heti varoituksen kun pyörä liikkuu.

Ei huono, joutuis fillarivarkaat ruveta kantamaan wlan jammeria mukana. You might be onto something.

kyllä joku fillariin piilotettu gps-paikannussysteemi olis nykysin aika easy jo totetuttaa.

Jep, laittaisin kyllä. Multa vietiin pyörä kolmen metrin päästä wlan-asemaa (eli ulkooven takaa). Tosin ei paljoa auta jos hälytys tulee kun fillari on ~sadan metrin päässä ja itellä menee vaikkapa minuutti päästä sängystä toteamaan että kyllä se hälytys toimi. Tällöinhän fillari on about puolen kilsan päässä. Ehkä seuraava askel itelle on kuitenkin laittaa se kameravalvonta ja posterit “Hymyile kameralle”.

…vaihteeksi tarjotaan (teknisiä) rättejä, kun (sosiaaliset) hanat vuotaa. Itse näen - myös fillareihin kohdistuvat - varkaudet pikemminkin tästä näkökulmasta:

(Richard Wilkinson: How economic inequality harms societies @ TED)

kid_scientifik - 12:05, 9.12.2011 » ..vaihteeksi tarjotaan (teknisiä) rättejä, kun (sosiaaliset) hanat vuotaa. Itse näen - myös fillareihin kohdistuvat - varkaudet oikemminkin tästä näkökulmasta: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=cZ7LzE3u7Bw#t=138s (Richard Wilkinson: How economic inequality harms societies @ TED)
Heti tuli parempi mieli! Vilho-Petteri nussi mun pyörän koska on köyhä ja sorrettu. Tästä eteenpäin jätän pyörän aina lukitsematta jotta jokainen omatoiminen Robin Hood saa päivittäisen piik... eiku piiraansa. Jos minulla on opiskelijana varaa laittaa 400-500e pyörään niin on varmasti muillakin. Kyllä niitä pyöriä pöllii ihan muut kuin perheenäidit nälkää näkevine lapsineen.

Ok. Onko yhteiskuntaopin läksyt tehty?

Jotain jostain ymmärtäville: tilastollinen makrokorrelaatio ei toki ole sama asia kuin mikrotason kausaalimekanismi, mutta pointti tuli ehkä silti selväksi.