Pyörävarkaat syö kaikkia

Kappas,
Ehdin jo viime lauantain bileissä unohtaa tän koko jutun, mut keskusteluhan oli ilokseni saanut kuin saanutkin vastauksia. Varauksetta ei tämän markkinatutkimuksen perusteella taida olla kovin monella intoa lähteä mukaan. Ne suurimmat haasteet tässä ideassa taitaa tosiaan liittyä siihen tagin luettavuuteen rungon sisältä, sen tuhottavuuteen esim. stendarilla ja yleensäkin siihen, että jonkun pitäisi niitä aktiivisesti skannailla.

Noissa GPS-kilkkeissä on se vika, että ovat kalliita jättää ulos yksikseen ja tageja isompina vieläkin helpompi löytää ja irrottaa. Kun saan joskus puhelimen, jossa on rfid-lukija niin koodaan sitten huvikseni demon. RFID-tagit ei montaa senttiä maksa, joten niitä saa sit muutama sata ensimmäistä lahjaksi. Puhelinsponsoria odottaessa ilmoittaudun vapaaehtoiseksi P-Haagan kodinturvajoukkoihin.

http://supermechanical.com/twine/twine-pencil.jpg

Mites tällanen wlan-palikka? Jos pyörätelineelle saakka kuuluis koti-wlan, kiihtyvyysanturi tirahduttais twitter-tilille heti varoituksen kun pyörä liikkuu.

Ei huono, joutuis fillarivarkaat ruveta kantamaan wlan jammeria mukana. You might be onto something.

kyllä joku fillariin piilotettu gps-paikannussysteemi olis nykysin aika easy jo totetuttaa.

Jep, laittaisin kyllä. Multa vietiin pyörä kolmen metrin päästä wlan-asemaa (eli ulkooven takaa). Tosin ei paljoa auta jos hälytys tulee kun fillari on ~sadan metrin päässä ja itellä menee vaikkapa minuutti päästä sängystä toteamaan että kyllä se hälytys toimi. Tällöinhän fillari on about puolen kilsan päässä. Ehkä seuraava askel itelle on kuitenkin laittaa se kameravalvonta ja posterit “Hymyile kameralle”.

…vaihteeksi tarjotaan (teknisiä) rättejä, kun (sosiaaliset) hanat vuotaa. Itse näen - myös fillareihin kohdistuvat - varkaudet pikemminkin tästä näkökulmasta:

(Richard Wilkinson: How economic inequality harms societies @ TED)

kid_scientifik - 12:05, 9.12.2011 » ..vaihteeksi tarjotaan (teknisiä) rättejä, kun (sosiaaliset) hanat vuotaa. Itse näen - myös fillareihin kohdistuvat - varkaudet oikemminkin tästä näkökulmasta: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=cZ7LzE3u7Bw#t=138s (Richard Wilkinson: How economic inequality harms societies @ TED)
Heti tuli parempi mieli! Vilho-Petteri nussi mun pyörän koska on köyhä ja sorrettu. Tästä eteenpäin jätän pyörän aina lukitsematta jotta jokainen omatoiminen Robin Hood saa päivittäisen piik... eiku piiraansa. Jos minulla on opiskelijana varaa laittaa 400-500e pyörään niin on varmasti muillakin. Kyllä niitä pyöriä pöllii ihan muut kuin perheenäidit nälkää näkevine lapsineen.

Ok. Onko yhteiskuntaopin läksyt tehty?

Jotain jostain ymmärtäville: tilastollinen makrokorrelaatio ei toki ole sama asia kuin mikrotason kausaalimekanismi, mutta pointti tuli ehkä silti selväksi.

Sit joku vois tehdä tilaston siitä, että kuinka paljon pyörän syyhkimisen harmitus korreloi yhteiskunnan taloudellisen jaman kanssa.

Yhteiskunnan eriarvoisuus korreloi ainakin oman harmitukseni kanssa, ajoin sitten pyörällä tai en.

(en jatka tästä enempää)

edit. Konkeli, toki ymmärsin pointtisi, ja tavaroiden pölliminen harmittaa tietysti minuakin. Yritän kuitenkin toimia pöllimisen ennaltaehkäisemiseksi myös yksilötasoa (esim. oma pyörä) laajemmasta näkökulmasta.

Pointtinihan oli, että omasta taloudellisesta tilanteesta ja yhteiskunnallisesta asemasta huolimatta tavaroiden pölliminen ottaa pannuun.

Kuinkakohan moni pyörä Suomessa pöllitään siksi ettei ole muka muuta vaihtoehtoa?

Noita GPS-paikantimia katselin jossain vaiheessa, mutta

  1. Ovat kalliita
  2. Akku ei kestä
  3. Kookkaita

Ongelma taitaa olla se, että kännyverkkoa käyttävät joutuvat olemaan koko ajan yhteydessä ja se syö akkua. Joku vehje, joka vain tuuttaisi sijaintinsa ehkä muutaman tunnin välein jollekin serverille, voisi olla hyvä. Muuten idlaisi. Hmmm saisikohan tosta kehiteltyä uuden vientihitin kituvalle Suomi-pololle :slight_smile:

Liike aktivoituvia, x-intervallein aktivoituvia, gps:n lisäksi myös GSM paikannusta käyttäviä jne laitteita kyllä on olemassa, eikä hintakaa arvokkaampaan fillariin verrattuna ole paha. Toki näitäkin täytyy ladata, mutta helposti fillarin sisään piilotettavissa olevan laitteen toiminta-aika saadaan venytettyä helposti viikkoihin muutaman tunnin intervallilla. Isompi ongelma on, että pyörä summittaisella sijaintitiedolla ei juurikaan ole käyttöä, kuten kuukausiliitteen testi paljasti. Lisäksi arvokkaammat fillarit puretaan myyntiä varten jokatapauksessa, jolloin myös paikannin paljastuu varsin nopeasti varkauden jälkeen, eikä fillarin löytymiseen jää aikaa.

Asioita voi ajatella yhteiskunnallisella tasolla ja/tai pienemmässä mittakaavassa. Mun mielestä nää ei ole millään tavalla vertailukelpoisia, eli jonkun pohtiessa miten sen oman fillarin pöllimistä vois vaikeuttaa, ei kyse ole rätistä vuotavaan hanaan. Näitä ei pitäisi mainita samassa lauseessa ollenkaan, koska siitä tulee turhan takia syyllistävä asetelma. On kyllä aivan totta, että heikommat huomioivassa yhteiskuntamallissa ihan kaikkien on mukavampi elää, mutta se ei kuulu tähän ketjuun.

Sitte takas aiheeseen: luotan ite U-kaarilukkoon lyhyitä aikoja ja oletuksena pyörä on lukolla jossakin kiinni. Yhtään pidempää viipymistä varten pyörä tulee sisätiloihin.

^Sinä et - onneksi - päätä mikä on sopivaa sisältöä mihinkin ketjuun. Lisäksi jos et pysty käsittämään yksilöllisten tekojen yhteiskunnallisia vaikutuksia ja yhteiskunnallisten tekijöiden vaikutuksia yksittäisiin tekoihin, niin sinuna pysyttelisin vaiti tietämättömyyteni kanssa. Minun ei liioin tarvitse pidättäytyä tieteellisesti todistettujen tosiasioiden kertomisesta sillä verukkeella, että niiden julkituonnin voisi kokea syyllistäväksi.


En kuitenkaan jatka tästä, koska jo kertaalleen niin lupasin. Tässäkin keskustelussa esiinnousseen teknisen apuvälineen käytöstä voin kuitenkin kertoa semiomakohtaisen esimerkin:

Kallis maastopyörä pöllitään keskellä päivää vilkkaasti liikennöidyn kadun varresta. Pyörän omistaja on huomannut pyörätelineen vieressä olevan valvontakameran ja jättänyt pyöränsä telineeseen turvallisin mielin, toki myös asianmukaisesti lukittuna. Pyörä lähtee livakasti: lukon kaari poikki voimapihdeillä ja fillari pakettiauton perään. Rikosilmoitukseen kirjataan valvontakameran kuvan perusteella: “Havaittu kahden tummiinpukeutuneen mieshenkilön anastavan pyörän” edellä kuvatulla tavalla.

Miten toimittaisiin tilanteissa, joissa paikannin pystyisi osoittamaan varastetun pyörän olevan esimerkiksi jonkin talon kohdalla tai vielä tarkemmin, vaikka tietyn talon kellarissa?

Ymmärrän kyllä tuontyyppisten välineiden funktion psykologisen turvallisuuden (tunteen) kannalta, mutta reaalista varkausturvallisuutta noilla tuskin liiemmin lisätään.

kid_scientifik - 17:47, 9.12.2011 » Ymmärrän kyllä tuontyyppisten välineiden funktion psykologisen turvallisuuden (tunteen) kannalta, mutta reaalista varkausturvallisuutta noilla tuskin liiemmin lisätään.
Niinpä, kallis(?) träkkeri katoaa hyvin nopeasti lähimpään pusikkoon. Poliiseilla ei ole aikaa juosta varastettujen fillareiden signaalien perässä ja aika harvalla pyöränörtillä on pokkaa lähteä hakemaan menopeliään takaisin dark sidelta. Todellinen voittaja on laitekauppias.

Loppujen lopuksi on paljon järkevämpää panostaa lukitukseen, miettiä tarkkaan mihinkä minkäkin pyöränsä jättää ja virittää epämääräistä kaupunkikruisailua varten kunnon biitteri ilman jälleenmyyntiarvoa tai helposti irtoavia osia.

On turha kuvitella että ainakaan stadissa pärjäisi yhdellä pyörällä, baari tms. pyörä on ihan must jos haluaa oikeasti mennä miten huvittaa.

Sama ongelma on tyttö/poikaystävän monitoroimisessa. Stadissa ainakin täytyy olla enemmän kuin yksi.

Rupeaa kuullostamaan siltä, että markkina huutaa Dog the Bounty Hunter-tyyppistä perintäpalvelua teknisen paikannusratkaisun seuraksi.

Jos joku olisi vaatinut lisää poliiseja kadulle tai vastaavia toimia, olisi ihan aiheellista sanoa et rätit ja hanat. Pyöränsä lukitseminen tai seurantalaitteen asentaminen taas ei ole yhteiskunnallisesti vaikuttava teko tai kannanotto.

Sitäpaitsi linkittämässäsi videossa Suomi ei edes esiintynyt huonossa valossa. Kuinka ihanteelliseksi yhteiskunnan pitää kehittyä ennenkuin muut saa pohtia fillarinsa varastamisen ehkäisyä ilman, että joku tulee keventämään rotan vastuuta syyttelemällä yhteiskuntaa?