Projekti: Elintarvikkeisiin Kuulumaton Laatikkopyörä eli FrankenCargo

Autoa tulee käytettyä kaupungilla liikkumiseen melko vähän, yleensä olen liikenteessä joko fillarilla tai sitten ihan jalkaisin, ihan siitäkin syystä että Mikkelissä välimatkat eivät keskustan aluella ole kovin pitkiä. Välillä tulee kuitenkin tilanteita, jolloin reppu-tarakka-fillari-yhdistelmä on turhan hankala tavaran kuljettamiseen ja autoa ei viitsisi kuitenkaan startata. Tätä tilannetta paikkaamaan tuli aloitettua pitkään haaveissa olleen tavarapyörän rakentaminen. Ulkoiselta olemukseltaan pyörä noudattelee pitkälti perinteistä kaksirenkaista bakfietsia. Harkitsin jonkin verran myös triken rakentamista, mutta päädyin kuitenkin lopulta kahden renkaan päällä kulkevaan rakennelmaan.

Koska kierrättäminen on hip ja pop ja budjetti täytyy pitää kurissa, valikoitui runkomateriaaliksi muutama vanha pyöränraato ja romuttamolta kilohinnalla ostettua teräsputkea. Pääelintenluovuttajana projektissa toimi italialaisilla standardeilla varustettu Box-maasturi, jonka nimi oli näköjään enne. Brittikeskiö löytyi Nopsasta ja sopivaa lisäputkea toisesta Nopsasta, eli kyseessä on ehta frankenbike. Eteen tulee levyjarrulla varustettu 406 (20") kiekko ja taakse 559 (26"), myöskin levyjarrulla. Vaihteita tulee lopulta 7 kappaletta, mutta ei kerrota kellekkään, ettei porukka vedä foorumilla herneitä.

https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8232.jpg

Tulostin rungon koululla 1:1 helpottaakseni kulmien ja mittasuhteiden hahmottamista sekä rakentamista. Tulosteessa vaakaputki on liian ylhäällä.
https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8178.jpg

https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8188.jpg

https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8206.jpg

Etulavan testailua ja mallailua. Runko tulee putkesta mutta itse lava on tarkoitus rakentaa puusta ja irrotettava laatikko vanerista.
https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8216.jpg

https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8220.jpg

https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8228.jpg

Takahaarukanpäät ovat mallia liukuvat. Renkaan asentaminen helpottuu, samoin levyjarrujen ja ketjujen kiristäminen.
https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8226.jpg

Tuli testikasattua ja ajettua pyörällä ennen etulaatikon rakentamista. Huom! Tässä vaiheessa pyörä on vielä yksivaihteinen ja varustettu liian suurella takakiekolla ja jalkajarrulla.
https://dl.dropbox.com/u/31410179/FrankenCargo/IMG_8214.jpg

Budjetti on tällä hetkellä pysynyt melko hyvin kurissa, rahaa on mennyt yhteensä alta 20€ jos ei laske kaasulle ja messingille hintaa. Näillä näkymin uutena joudun ostamaan ainoastaan levyjarrut eteen ja taakse, sekä ulkokumit.

Paljon on jo projektin eteen tehty, mutta paljon on myös vielä tehtävää. Seuraavaksi pitäisi rakentaa etulava/laatikko valmiiksi, juottaa takatarakka, lisätä runkoon hieman uusia kiinnikkeitä/korvakkeita, rakentaa seisontatuki ja koota muutamasta ekotorilta ostetusta kiekosta projektiin sopivat kiekot.

Jos modet kokee projektilangan tänne kuulumattomaksi vaihteiden takia, niin sopii poistaa langan. Siirrän vaikka tuonne Tavarafillarin puolelle sitten.

Taattua kamaa. Näyttää tosi hyvältä, vaikka en näistä mitään tiedäkkään. Kinnostais kyllä itseänikin juhtapyörä. Bakfietsejä ja vastaavia näkyi Saksassa ja Belgiassa enemmän kuin Suomessa, Hollannissa vielä paljon enemmän (ylläri). Arvostus ja hatunnosto.

Amsterdamissa itsekin näitä olen lähinnä nähnyt, Helsingin reissuilla on muutama tullut vastaan ja Mikkelissä olen nähnyt tasan yhden tavarafillarin viime kesänä, sekin oli jonkin yrityksen “mainospyörä”.

Helsingissä näitä on tosiaan alkanut näkymään pikkuhiljaa enemmän. Pitäis varmaan käydä koeajamassa.

näyttää hienolta. Paino kiinnostaa kun saat valmiiksi. Oma Bakfiets kun on sen 40kg :wink:

Ihana!

En ole perehtynyt eli miten noi dropit toimii? miten noihin saa akselin?

Crusty - 22:19, 26.10.2012 » Ihana! En ole perehtynyt eli miten noi dropit toimii? miten noihin saa akselin?
Eli noihin tulee vielä irralliset "dropit" tähän tyyliin, [klik](http://www.ahrensbicycles.com/Sliding-Dropouts-Closeup.jpg).

tota, okei!

Pystyykös tätä ajamaan tangolta?
Ei vaikuta rakenne kovin kiertojäykältä.

Hieno projekti! Nostan hattua.

Jätkä rakentaa uuden mahtavan pyörän n. joka toinen viikko, mut AMA -lankaa tälle joutuu vieläkin odottamaan. :frowning:

Tompax - 22:28, 26.10.2012 » Pystyykös tätä ajamaan tangolta? Ei vaikuta rakenne kovin kiertojäykältä. Hieno projekti! Nostan hattua.
ei näitä muutenkaan putkelta ajeta vaikka jäykkyyttä olisikin. Painopiste ja ohjattavuus/ajettavuus sellainen, että paree vaan perse penkissä vetää.

noi tulosteet maksaa oikeesti melkein sen 20.- joten eläköön suomen oppilaitosjärjestelmä joka kantaa näitä pöörien rakenteluista syntyneitä kustannuksia! ja hyvältä näyttää myös!

Ihan siisti vaik otsikon mukaan kyllä odotin sitä pyöräkolarilangassa mainittua hetekaa.

Tompax - 22:28, 26.10.2012 » Pystyykös tätä ajamaan tangolta? Ei vaikuta rakenne kovin kiertojäykältä. Hieno projekti! Nostan hattua.
Pyörän etupäätä jäykistää vielä jonkin verran lavan runko, jonka juotan kiinni tukiputkilla niin eteen emäputkeen, että taakse ohjainputkeen.
marlon - 22:48, 26.10.2012 » noi tulosteet maksaa oikeesti melkein sen 20.- joten eläköön suomen oppilaitosjärjestelmä joka kantaa näitä pöörien rakenteluista syntyneitä kustannuksia! ja hyvältä näyttää myös!
Pitää röyhkeästi käyttää koulun laitteita vielä kun siihen on mahdollisuus. On sen verran vähällä käytöllä noi koulun "isot" tulostimet muutenkin, että musteet kuivuu koneeseen jos ei niille jotain käyttöä keksi. Eikä projekti tuohon olisi kaatunut, vaikka ei tulosteena noita piirustuksia olisi saanutkaan ulos, olisin tod.näk. piirtänyt käsin hieman yksinkertaisemman version.
Tuho - 22:36, 26.10.2012 » Jätkä rakentaa uuden mahtavan pyörän n. joka toinen viikko, mut AMA -lankaa [tälle](https://www.yksivaihde.net/old/13331) joutuu vieläkin odottamaan. :(
Komp
zykkeli - 22:48, 26.10.2012 »
Tompax - 22:28, 26.10.2012 » Pystyykös tätä ajamaan tangolta? Ei vaikuta rakenne kovin kiertojäykältä. Hieno projekti! Nostan hattua.
ei näitä muutenkaan putkelta ajeta vaikka jäykkyyttä olisikin. Painopiste ja ohjattavuus/ajettavuus sellainen, että paree vaan perse penkissä vetää.
Kyllä Bullittia ajelee tangolta... Herttoniemestä löytyy clockworkki jos jotain ajo-ominaisuudet tai koeajo kiinnostaa.

no bullit onkin bullit :smiley: puhuin näistä Bakfiets-laivoista.

Bullittia, niinkuin muunkin mallisia tavarapyöriä olisi kiva päästä itsekin koeajamaan. Pitää kenties seuraavan Helsingin reissun yhteyteen yrittää sopia testimahdollisuutta.

Mitä tähän projektiin tulee, niin tuli testattua myös tangolta ajamista toissapäivänä koeajon yhteydessä ja kyllä se melko haastavalta tuntui, pitää koittaa sitten uudemman kerran kun saan tuon etupään valmiiksi. Satulasta ajaessa meno oli hyvinkin vakaata pienen totuttelun jälkeen.

et ole mikkelissä yksin tämän kanssa, tavarahässäkkä-ketjuun postasin joskus esko-anteron sinisen yle-tavarapörän. No mutta, ei kai tämä kuiteskaan korvaa katuratahetekaa?

vesQ - 17:17, 27.10.2012 » No mutta, ei kai tämä kuiteskaan korvaa katuratahetekaa?
Eilen ekotorilla vieraillessa bongasin siellä metallilavalla yhden vanhan hetekan, nousi kyllä hymy heti kasvoille kun muistin katuratahetekan. Ei siis vielä ainakaan haudata ideaa.