Post-Volcanic Apocalypse Now! hengityssuojaimet

Nyt on piru merrassa!
Islanti, tuo atlantin oma Mordor Theme Park, on päättänyt aktivoida crustinsa, enkä tarkoita piripussin nakkaamista pimeään huoneeseen squatissa! Sen seurauksena ilmoille tupsahtelee enemmän paskaa kuin vanhasen pressitilaisuudessa!

Viimeisimmän tiedon mukaan nämä unholyt necrowindsit koskettavat sittenkin myös etelä-suomalaisten pinnallista elämää, joten tarttis tehrä jottain?

Ilmanlaatu oli AKL:n lakon aikaan jokunen vuosi sitten helsingissä parhaimmillaan, joten ehkä julkisen liikenteen pysäyttäminen voisi estää suuremmat vahingot? En tiedä.

Tätä kuitenkin on mahdotonta masinoida muutamassa päivässä, joten kysynkin teiltä, rakkaat Siskot ja Veljet, saako mistään helsingistä sellaisia ulkoliikuntaan sopivia hengityssuojaimia?

Minulla kyllä on 3M:n puolinaamio, serkkuni jostain purkamastaan väestönsuojasta dyykkaama propa-nasse, kivääriluukut ikkunoiden tilalla ja kaappi täynnä hernekeittoa, mutta entä jos joudun pyöräilemään autioituneeseen helsingin keskustaan loottaamaan ostoskeskuksia?

Off-topic, Saako KRKNY:ltä vyökiinnikkeitä katkaistulle haulikolle ja Dinki Di -koiranruokapurkeille? Entä kestävätkö Camelbakit emäksistä tuhkasadetta, vai joudunko ostamaan chromen? En haluaisi antaa surffailutietojani googlelle.

Enivei, haluaisin sellaisen hengityssuojaimen, joka sopisi sekä ydintalvipyöräilyyn että kevään tomuihin niin suodatustehon, ilmavirran kuin lämpöisyytensä puolesta.

Jos siihen olisi ylipäätään mahdollista saada vaihtosuodattimia tai itse vaihtaa aktiivihiilet tjsp, diggaisin kovasti.

En jostain syystä vieläkään tarvitse silmälaseja, joten hankala muoto ei myöskään olisi ongelma.

Entä oletteko ylipäätään käyttäneet moisia? Onko niistä mitään iloa, onko mokomien kanssa raskas hengittää jne?

Nuo tuhkat kulkevat tällä hetkellä Suomen päällä noin kuuden kilometrin korkeudessa. Kuinka usein sä poljet siellä?

Katupöly on kyllä sen luokan ongelma taas, että hengityssuojain on käynyt mielessä. Pää metrin korkeudella poljeskellessa hengittää jokaisen bussin ja kuorma-auton jälkeen teelusikallisen hiekkaa… Keuhkoputkea kivistää.

Off Topic:

^Den lille havfruen tekstejä lukiessa tulee mieleen väksinkin, että aika usein?

Käviskö tämä?

Mä noita suojaimia funtsin viime keväänä aika isosti. Iiseimmällä varmaan selviäis jollain kirurginmaskilla, mutta sen suojausteho on sit täys kysymysmerkki. Nasselinjalle en lähtis, aika paskaa puuskuutta sen läpi. T. nimim. “kävin suojelukoulun -99, eikä se kokemus ole vieläkään päästänyt irti”

Off Topic:

Niillä pyöräilyyn tarkoitetuilla suojaimilla on vaan tosi vittumainen pyöräillä. Omistin(ehkä -tan, en muista) moisen joskus viime vuosituhannella kun ajelin päivittäin isommassa kaupungissa ja kyllä se yhden viikon kokeiluun jäi, siitä kun ei tule kunnolla ilmaa läpi. Toki jos ajelee aina sillai ettei hengästy niin semmoseen hommaan se on varmasti passeli.

Naura sä vaan! Kohta kuollaan kaikki!

Yks tykkää Lancesta, toinen Neilistä.

Pakko antaa kyllä hyväksynnän hylje varustelekan tuotekuvauksille.

Wikipedia:


Pienhiukkaset ovat halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoisia ilmakehässä leijuvia kiinteitä hiukkasia. Ne ovat terveydelle vaarallisia, koska hengitysilmaan joutuessaan ne tunkeutuvat keuhkorakkuloihin asti.

Ympäristökeskus:

Suurin osa ilmassa leijuvasta pölystä on yli 10 mikrometrin eli millimetrin tuhannesosan suuruisia hiukkasia. Liikenteen ja energiantuotannon päästämät hiukkaset ovat sitä vastoin pieniä, alle 10 mikrometrin hiukkasia.

3M Health Care Particulate Respirator and surgical Mask 1870:

Reduces wearer exposure to airborne particles smaller than 0.1 micron – applicable for laser and electrocautery procedures.

No ei kyllä tod napostele nasse päässä ajeleminen.

Kysymys hengityssuojaimista nyt kun hampaat narskuu tuolla ajaessa on kyllä IMHO ihan validi. Toisaalta onneksi kevään pahinta katupölykautta ei kestä kovin pitkään.

Mutta mites ammattilaiset? En ainakaan muista koskaan nähneeni kenenkään käyttävän Stadissa minkäänlaista suojaa.

Pölykeuhko taitaa vaatia sellaisen 20 vuotta altistusta kehittyäkseen. Odotetaan, että ensimmäiset alkaa kärsiä hengityselinsairauksista, niin fillarilähettien ammattiliitto alkaa vaatia parempia suojavälineitä tai he menevät lakkoon.
Sitten niitä alkaa tulla.

pieni merenneito on mun uusi suosikkihahmo yksivaihteessa. Plankton approves.

Mutta kuka rakentaa ensimmäisen poljettavan kiinteävälitteisen gyrokopterin ja heittelee käärmeitä taksikuskien päälle? Pajafestiinkin on vielä pari viikkoa aikaa.

Buff (se monitoimiliina) toimii myös hengityssuojaimena…

Joo, merinobuff suodattaa ainakin hampaissa narskuvat pölyt ihan hyvin.

fillarji - 8:37, 16.4.2010 » Buff (se monitoimiliina) toimii myös hengityssuojaimena...
Kuinkahan se noita pienhiukkasia vastaan toimii?

Mitähän Mad Max tekisi?

^Veikkaan että mikään suodatin, joka suodattaa pienhiukkasia ei toimi hengästyttävässä urheilussa.
EDIT: Siksi suosittelenkin sukeltajien keskuudessa suosittuja paineilmapulloja ja regulaattoria :wink:

Mitä ne pienet kiinalaiset ja japanilaiset käyttävät, internetin kuvissa niitä näkee maskit päällä savusumussa? Kaupungille kiireesti, ahdista joku japanialaislauma kameroineen nurkkaan ja vaadi niitä luovuttamaan kaikki hätävarasuodattimet!

Eiha - 8:54, 16.4.2010 » ^Veikkaan että mikään suodatin, joka suodattaa pienhiukkasia ei toimi hengästyttävässä urheilussa.
Ellei tietty kasaa sellaisen ikään kuin säkkipillin kaltaisen värkin, joka imee suodattimen kautta kitusiinsa ilmaa, jota se sitten puhaltaa tasaisella syötöllä hengitysnaamariin vähän samaan tapaan kuin sairaalan naamareissa. Tai jos alkaisi pyöräillä paineilmatankki selässä...

Jos nasse päässä polkeminen tuntuu ahdistavalta ajatukselta, niin saahan siitä sen aktiivihiilisuodattimen ruuvattua irti. Sit vaan tunkee sen pelkän filtterin suuhun ja imailee sitä kautta kiduksiinsa raikasta vuoristoilmaa.

Edit: Koitin tota, koska ajattelin että on sopimatonta huudella jotain noinkin typerää täällä, jos ei ole itse valmis kokeilemaan sitä. ja kyllä se filtteri on meikäläisen leuoille liian iso. Anteeks.

No se filtteri ehkäisee hienosti sitä vuoristoilman imailua, se tässä on se ongelma. Nassehan on ihan kohtalaisen mukava värkki, vaikka sillä onkin aika kuminen syleily kasvoissa.