P: Kuwahara Pro Comp RC - valmis?

Moi! Kyläpyöräni varastettiin joten tarvitsen uuden menopelin. Vanhempieni vintiltä löytyi sopivasti omien ala-astevuosieni Kuwahara! Olisko vuosmallia 94-96? Kokoonpano kaipaa pientä säätöä.

Tein kaksi skenaariota kuinka pyörästä tulisi kaupassakäyntiin sopiva. Lievemmässä A-setissä toivon että pystyn käyttämään kiekot, keulan, kammet ja yhden eturattaan sellaisinaan. Ajattelin minimiversiossa että korvaisin takapakan yhdellä rattaalla ja ehkä ketjunkiristimellä jos ei muuten onnistu. Toimiiko nuo ebayn 20€ spacer setit takapakan tilalla? Tämä olis kuitenkin ehkä mun taitotasolle sopiva vaihtoehto. Etukoppa pitää myös laittaa jotta ruokakassit menis kerrankin muualla kuin pinnojen välissä!

Jos näin tehtynä pyärällä ei pääse eteenpäin polkemisesta huolimatta pitää edetä ratkaisuun B. Tässä vaihtoehdossa korvaisin eturattaan uudella ja kammetkin jos pakko. Saattasin laittaa taakse myös 8-9 lehtisen pakan ja nykyaikaisen vaihtajan. Tähän mahtuu taakse suorilta 135mm levee hubi ja teräsrunkona varmaan pystyis ihan vähän levittämäänkin jos tarvis. Yksvaihteinen kyllä kiinnostaa silti eniten tuleva käyttötarkotus huomioon ottaen.

EDIT: 9.6. mennessä opittu että takakiekkoon ja napaan koskematta pysytään seitsemässä vaihtessa. OK!

No tässä sitten fotarinkorvike photopea.com simulaatiot mahdollisesta lopputuloksesta. En kyllä voimansiirtoa jaksanut tähän vielä mallata. Itseasiassa laitoin näköjään vain mielusat renkaat ja kopan jonkun muun ihmisen valokuvan päälle :slight_smile:

Lopputulokselta toivotut ominaisuudet:
a) pääsee kauppaan nopeemmin ku kävellen
b) omaa silmää miellyttävä sekotus vanhaa ja uutta ulkoasua
c) halpa (lisärealismiedit: halpa verrattuna kona unitiin tai samanhintanen verrattuna vitus deehen)

Multa ei löydy mitään ihan älytöntä pyöränsäätökokemusta joten sanasto voi olla väärin ja lopputulos voi olla entistä pilallisempi pyörä. Tein tän ketjun isolta osin itseni motivoimiseksi ettei homma ainakaan jäisi puheen tasolle.

luettavuusedit, lisään varulta tähän ekaan postiin järkevimmät kuvat etenemisestä

https://i.imgur.com/hywx5x9.jpg

https://i.imgur.com/LYdoVvP.jpg

https://i.imgur.com/7EyxXYm.jpg

https://i.imgur.com/QGcZxFP.jpg

https://i.imgur.com/MLuOouQ.jpg

No ny se tuli melkee valmiiks tässä kohtaa (8.7.2020)

https://i.imgur.com/wQw1udN.jpg

https://i.imgur.com/jewz8WS.jpg

https://i.imgur.com/EFaHHbT.jpg

https://i.imgur.com/crEgRFX.jpg

https://i.imgur.com/KSUmA0i.jpg

https://i.imgur.com/XCJXSmu.jpg

https://i.imgur.com/6z2PyJi.jpg

Tota mites jos vaan laittaisit taakse tarakan ja siihen kori tai sitten jotkut pyörälaukut, joustohaarukka ja alatuettu etukori taitaa olla vähän hankala toteuttaa järkevästi. Semmonen Tokmannin mummokori varmaan onnistuisi jos syvyys riittäisi, mihin en usko. Täältä jäsen Konstan melko alhaiselle taitotasolle sopiva sinkulointivinkki.

Näppärä tuo Konstan vinkki, kiitos! Mulla on pieni probleemi vain tuossa että alkuperästä vaihtajaa ei oo olemassa. (Muutenhan tuo ois erinomanen ratkaisu.)

Koppa-asiassa KOPPALINKKI tuommonen näyttäs toimivan joustokeulan kanssa kun Kuwaharassa on tuo jarruboosteri tms. tallella jossa on lokasuojia varten kierre. Googlen perusteella näyttää että jarrut mahtuis olemaan yhä tuolla “välissä”. Jätän koppahommat jokatapauksessa viimeiseksi ja priorisoin ajokuntoon saamisen.

Laittaisin vaikka 3x9 fillaritorilta sen boxin 1x9 voimansiirron, jonkun jäykän haarukan eteen, etutarakka, takatarakka ja siihen laukut.

Tällä setillä saa laukkuihin ruokaostokset ja etutarakkaan paketit jos niitä pitää postista hakea. Mäet pitäis nousta aika kivasti ja varaosia 9v voiman siiroon löytyy vaikka kuinka ja kaikkiin hintaluokkiin.

Joustohaarukassa voi olla se ongelma että jousto tulee tuohon tarakan jalkojen ja ylemmän kiinnikkeen väliin joka ehkä puristaisi tarakan kiinnikekohtia toisiaan kohti?

Laittaisin fillaritorilta sen boxin 1x9 tähän.

Kauppapyörään vois kyllä olla tarkoituksenmukaista vaihtaa tuo (oletettavasti aika vähän joustavassa kunnossa oleva) ankkuri johonkin jäykkään unicrown-keulaan. Tai no, itse tekisin näin ihan fiilissyistä, mutta oletan, että ihan mikä vaan jäykkä ysärimaastokeula olis kevyempi kuin tuo ja mvsta kannv -käsittelyn jälkeen vähintään yhtä esteettinen. Ja bonuksena helpottaisi esim. koppahommiakin.

Tuossa KOPPALINKIN tarakassa on nähdäkseni kiinnitys cantitappien lisäksi kruunun lokarireikään, eli sen puolesta kyllä saisi vaijeristopparilliseen/boosterikaariseen joustohaarukkaan asennettua, mikäli siinä on lokarille reikä. Vähän hämää tosin tuon linkin kuvan yläkiinnikkeen tms. paikat, jotka jotakuinkin ohjaustangon kohdilla(?)…
Yhdeksän kilon kantavuus tuskin ainakaan toteutuu pelkästään cantitappeihin ja kruunuun ripustamalla, mutta eikös niitä etutartseja tuollaisilla kiinnityspisteillä tosiaan ole enemmänkin.
Sit on toki semmonenkin seikka, että onko kruunukiinnikkeessä huomioitu cantijarrun vaijerin läpivienti, kun vaijeristoppari on suht korkealla kiinnityskohdan yläpuolella…
Ainahan voi toki laittaa V-jarrut, mutta ilmeisesti tässä tarkoitus päästä mahd. vähillä osauudistuksilla.

Edit. Ja tarkemmin ajatellen HUOM! se boosteri/-stopparikaari ei varmasti ole suunniteltu kestämään eteenpäin suuntautuvaa kuormitusta, eli enpä kyllä lähtis semmoiseen asennukseen.

Itsekään en näe joustokeulalle mainitussa käytössä varsinaista tarvetta. Jäykkähän se ois helppo, huoleton ja suurempiakin kuormia kestävän etutartsin kannalta näppärin.

drakmin - 0:32, 8.6.2020 » Näppärä tuo Konstan vinkki, kiitos! Mulla on pieni probleemi vain tuossa että alkuperästä vaihtajaa ei oo olemassa.
Et saane ketjua kireälle ilman vaihtajaa tai ketjunkiristäjää kun tossa on pystydroppi, eli joudut jokatapauksessa investoimaan moiseen. Perus takavaihtajan saanee n. kympillä käytettynä. (eBayn) sinkulakitit toimii jos toi sun olemassaoleva vaparirunko ei oo ihan antiikkinen, eli saa kiristettyä lukkorenkaalla.

Ja noita sinkulakittejä saa ymmärtääkseni täkäläisistä pyöräilytarvikekaupoistakin jotakuinkin 25 euron hintaan, jos haluaa investoida lisävitosen yrittäjyyden kannattavuuden tukemiseksi.

Noniin BIG NEWS! eli sisäkumit ostettu lähikaupasta: enää en voi perääntyä projektista!

Kommenteistanne viisastuneena vaikuttaisi että tarvitsen varmasti:
takavaihtaja, takarattaat, ketju, vaihdevipu
Lisäksi omin avuin opin että tarvitsen myös yhden eturattaan ja semmoisen square keskiölaakerisatsin, vanhat kammet taidan pystyä käyttämään näin uudelleen koska olen löytävinäni netistä 94mm BCD eturattaita.

Nyt mun tietämys loppuu kesken takapakan valinnassa. Irroitin tuosta STX Parallax hubista nuo vanhat rattaat ja laatutyökaluin sekä menetelmin totesin että se on suunnilleen 33mm paksu nippu ilman lukkorengasta. Tuo koko takanapakompleksi taas on 135mm leveä siitä kohdasta mistä se takahaarukan väliin jää.

Pystyykö tämmöisin tiedoin speksaamaan sopivan korvaavan takapakan ja vaihtajan?

vaikuttais että joko pysyttävä 7 speed meiningeissä tai sitten hommattava käytännössä uutta takakiekkoo jossa olis suotuisampi napa / freewheel body valmiina?


kaunis napa

Aion seuraavaksi hioa rungosta vähän ruostekohtia pois teräsvillalla ja vaikka vahata tuon jollain autovahalla jos vähän pitkittäisi käyttöikää…

7-9 pakat menee samaan vapaaratas runkoon. Eli 1x9 hyvä suunnitelma.

baader - 20:14, 8.6.2020 » 7-9 pakat menee samaan vapaaratas runkoon. Eli 1x9 hyvä suunnitelma.
[how-many-gears-can-i-put-on-this-thing](https://www.bikeman.com/bicycle-repair-tech-info/bikeman-tech-info/1640-how-many-gears-can-i-put-on-this-thing) https://i.imgur.com/L9cAInF.jpg

Mitenhä tuossa kuvan perusteella sanotaan että 8-10 pakat ois keskenään saman levysiä ja 7 on kapeampi. Sheldon Brownin sivulta sain saman käsityksen. Ketä uskon? :slight_smile:

baader - 20:14, 8.6.2020 » 7-9 pakat menee samaan vapaaratas runkoon. Eli 1x9 hyvä suunnitelma.
Juu ei mene.

7-vapaaratas on kapeampi kuin 8/9/10/mtb11. Yhden rattaan poistamalla taitaisi saada ysipakan mahtumaan. Tai sitten voi hommata leveämmän vapaaratasrungon. Tai sit vaan laittaa sen seiskan. Kauppapyörässä ihan riittävä 28 tai 32 isoin ratas takana.

Kuin huonossa reality tv:ssä, myös Kuwaharaprojektissa vastaan tulee odotettu mutta dramaattinen käänne. Keskiölaakeria poistaessa huomioni kiinnittyi vastapäivään aukeaviin keskiön kierteisiin molemmalla puolen runkoa. Keskiön alue on rungossa 68mm leveä joka kaiketi viittaisi BSA ENG settiin mutta kierteiden aukeamissuunta taas ei. Youtuben ihmisillä ainakin näytti aukevan erisuuntaan kuin minulla. No osat sain silti irti mutta pahasti näyttää että rungon sisään on runnottu vääränlainen keskiö tai vähintäänkin väärille kierteille.

Vein rungon tänään myymälään jossa oleva henkilö osaa kertomansa mukaan tehdä siihen uudet kierteet. Ehkä ajokuntoon saaminen ei vielä estynytkään: huh!

1x7 osapakettiosasto / pääseekö pyörällä polkemalla eteenpäin jos ostan tämmöisiä sekä ketjun:

shimano tourney derailleur 1x6/7 erityisesti kiinnitystapa, meneekö suoraan teräsrungon kiinnikkeeseen ilman hienoja nykyajan irtokorvakkeita?

tourney thumb shifter 7 speed näyttää ankeelta :slight_smile: Oisko hullua tai ees mahdollista laittaa joku downtube shifter tankoon stemmiin tai runkoon, pitääkö siinäkin lukee toi sis indeksointi?

MULIPLE! freewheel 7-speed MEGARANGE! 14-34

Mä ajoin mun nopsasta (Nykyinen alerando) tollaset stx navat loppuun.
saahan noita napoja ja uus napa käy varmaan samoille puolillekin.

Elikkä levari napa ja kontille mars

Noista osista niin tuo viimeinen on niin sanottu kierrepakka eikä kasetti eli se ei käy tuohon napaan. Seiskakasetteja saa vielä, mutta megarangea ei enää taida tehdä kukaan eli isoin ratas taitaa olla 32 hammasta. Tuosta vivusta ja vaihtajasta niin noi Tourneyt on todella käppäisiä. Vaihtaisin edulliseen, mutta huomattavasti paremman tuntuiseen Altukseen eli RD-M310 ja SL-M315.

Havanna - 21:24, 9.6.2020 » Noista osista niin tuo viimeinen on niin sanottu kierrepakka eikä kasetti eli se ei käy tuohon napaan. Seiskakasetteja saa vielä, mutta megarangea ei enää taida tehdä kukaan eli isoin ratas taitaa olla 32 hammasta. Tuosta vivusta ja vaihtajasta niin noi Tourneyt on todella käppäisiä. Vaihtaisin edulliseen, mutta huomattavasti paremman tuntuiseen Altukseen eli RD-M310 ja SL-M315.
Jes kiitos pakkahuomiosta! Hyperglidehän pitää näemmä toki lukea pakassa juu, nyt osaan. Tourney takavaihtajaa katsoin vähän sen vuoksi kun siinä jotain 1x yhteensopivuutta luvattiin, oisko voimakkaampi jousi häkissä?

Vaihtajavivuista nuo muoviset lelupistoolin malliset on kyllä vaan tosi ankeen näkösiä. Jos oon tilaushetkellä rohkea voisin koittaa tämmöstä ja kärsiä käyttäessä enemmän ja katsellessa vähemmän: sunrace m90 joku laittanut 7-vaihteiseen ja toimii. Ei indeksointia eli sitten pyöritellään tarkasti ja tunteella.

https://i.imgur.com/dLslI7U.jpg

Entä eturatas? 5 bolt 94mm bcd. Mistä tietää minkä kyydissä ketju pysyy ilman ohjureita?

surly stainless 5arm 94mm

Olisiko tässä hyvä vaihtoehto? Made with a 2.2-2.3mm thick stock plate and work best with 5-8 speed chains.

Toi Sunrace on kyllä indeksoitu ja Sramilta saa muuten ihan jees 12-32-pakkaa. Surly on varmasti hyvä.

Onks tää sit eri vipu?


They click but don’t index

“a SunRace right bar-end shifter lever on a left SunRace pod allowed perfect symmetry, as though it were ordained from on high.”