P: Kona nothobo hyvän mielen talvipyörä (Vaihdevaroitus)

Projekti jotakuinkin saatettu päätökseen.


Pitänyt pitkään tehdä tästä kunnon pyörä. Ajattelin, että suurimmanosan mielestä tää toisi kivaa sisältöä foorumille, vaikka siihen tuleekin toistaseks vaihteet. Eipä noita projutopeja nyt liiaksi näy.
Helpompi pitää mahdollinen keskustelu avoinna, kun ei ole hobotopissa yms.

Kona Lava dome 1999

Tarkotus ois tehdä 1x9 voimansiirroll kiva kruiseri, letkeellä tangolla, brooksilla sekä lokareilla. 9s osia löytyy vipu yms. jo valmiiksi. Jotain osia laitoin CNC:ltä tilaukseen. Osan osista etin käytettynä tai puran toisesta pyörästä.
Viikonloppuna voisin tän purkaa kokonaan näin alkuun.

Olmosta piti alunperin tehdä tää, mutta hetken mittaillessa tulin tulokseen, että se ois liian pieni. Vaakaputki taisi olla 55cm (Konassa 58cm). Olmosta on tullu paljon kyselyitä yhden kuvan takia, niin laitan sen myyntiin tässä joskus tai etsin käsiini sen ekan kyselijän.

Ei aina tarvitse olla 1xX, mutta hieno tuosta tulee!

Hieno Kona! Jotenkin vaan pääni sisällä kuuluu huuto “älä tee talvipyörää”
Kannattaa varmaan vetää jotkut tectylit sisään…

hell yea

noice

vasaraasialainen - 13:37, 23.11.2018 » Ei aina tarvitse olla 1xX, mutta hieno tuosta tulee!
Vahva suositus triplarattaille ;)

Tectyl Ml:llät tilailtu. Kyl mä tästä aluksi tahdon 1x vetosen tehdä, kun ostin hienon Nw rataksen. Enkä myöskään pidä etuvaihtajista, vaikka ne toimisikin.

Osia purettu. Taistelin satulatolpan kanssa jonkun aikaa ja luovutin. Ei liiku. Pitää kokeilla myöhemmin parempia keinoja käyttäen. Ihan siistissä kunnossa vaikuttais runko olevan. Naarmuja toki.

Voimansiirtoon valikoitui halvalla Suginon XD-2 kammet. Ois ehkä voinut malttaa ja ostaa käytettynä jotkut järkevämmän BCD:n omaavat kammet, koska noihin löytyi tasan kaksi eri Nw-ratasta ja 38t Hope maksoi samanverran kun pyörän muut osat yhteensä. No can do.

Ongelma 1 eli ketjulinja: Keskiö vaikuttais olevan ihan ok smooth, mutta haluan sen silti vaihtaa. Nopeasti katsoin, että joku 111mm about. Pitää varmaan ensin laittaa ratas kiinni kampiin ja kammet kiinni niin voi mittailla. 9s pakalle tuo tulis. Kyllä ketjulinja on kiva saada suht oikeaksi. Toki jos joku osaa heittää minkä mittaisen keskiön tarviin niin nice.

Ongelma 2 eli ohjainlaakeri: Se on vähän elämää nähnyt, mutta toimii. Tekisi mieli laittaa kokonaan uusi, mutta perhana kun unohtu tilailla joku halpa CNC:ltä. Kaipa se putsauksella ja irtokuulilla ois iha semi smooth. Kuppien ulkopinta vaan ruosteinen.

näis konis tuntuu olevan ennemmin sääntö ku poikkeus että tolppa on jumissa. usein on tungettu väkisin 272 tolppa ja siitähän se ilo sitten alkaakin :–)

Samoin haarukan ruotoputki oli kyllä niin juuttunut siihen ylälaakerin suojaan, että sai takoa vartin irti. Argh.

Jotenkin tuo tolppajumi noissa harmittaa aina. Yhdestä Konasta jouduin sulattamaan sen tolpan pois. Ja eihän se ihan putkeen mennyt. Vanhaa tolppaa jäi sisään jonkun verran. Jos tuo olaakeri ahdistaa niin multa löytyisi hieman parempikuntoisia tilalle. Tai vaikka parempikuntoiset kupitkin voisivat auttaa. Laitoin Jensseni sulle whatsappiin viestiä;)

135 perälle haet varmaankin n. 46 mm ketjulinjaa (130 pari milliä kapeempi), eli jos nuo kammet on tuplat niin shimanon 107 tai 110 mm ja ratas ulkopaikalle. Voi toki olla, että XD kagoset eivät mahdu pyörimään tossa rungossa noin lyhyellä akselilla. Pistäsin muuten samalla vaivalla (rahalla) 1x systeemiin kytkimellisen kymppivoimansiirron…

tmar - 15:31, 25.11.2018 » 135 perälle haet varmaankin n. 46 mm ketjulinjaa (130 pari milliä kapeempi), eli jos nuo kammet on tuplat niin shimanon 107 tai 110 mm ja ratas ulkopaikalle. Voi toki olla, että XD kagoset eivät mahdu pyörimään tossa rungossa noin lyhyellä akselilla. Pistäsin muuten samalla vaivalla (rahalla) 1x systeemiin kytkimellisen kymppivoimansiirron...
Kiitoksia. Äkkiseltään kun koklasin nii näyttäis nykysellä keskiöllä mahtuvan ihan hyvin. Eli 110mm ja ratas ulkopaikalla niin toiminee tossa rungossa.

Saa nähdä, mutta luulis 1x9 riittävän kun nyt on sinkuloitu ja fikselöity koko vuos.

Itellä aikoinaan irtosi kiinni juuttuneeksi tuomittu tolppa teräsrungosta seuraavalla konstilla: järeässä työpöydässä järeä ruuvipuristin, runko ylös alaisin tolpan päästä ruuvipenkkiin kiinni, sitten vaan vääntöä emäputkesta ja takakolmiosta käsin

Pitäis tulla kyllä sen verran raju vipuvarsi, että lähtee jos on lähteäkseen.

Olipahan homma. Hyvästi vinkistä (kiitos) olin lähdössä taistelemaan tämän kanssa osaavan kaverin luokse, mutta ei sitten vielä aikataulut oikeen sopineet yhteen kun on iltaisin vähän menoa lähipäivinä.
Ajattelin, että noh kokeilen vielä omin avuin. Vääntelin, mutta ei liikkunut. Pamauttelin tolppaan kovaa vasaralla jos se antaisi jonkun näköisen shokin metallille (ei mitään hajua oikeasti). Se liikahti! Sivuttaissuunnassa tosin vain, eikä sitten enää mihinkään uudestaan.

Oli tässä aamulla aikaa, niin käväisin tutulla pajalla hommailemassa tuon kanssa itekseni.
Juuri samalla tyylillä millä ylempänä oli huomaamattani neuvottu.

Tolpasta kiinni ruuvipenkkiin ja vääntelemään. Eipä liikkunut, vaikka siihen sai kunnon vipuvoiman. Kokeiltiin kahdella kaverilla - alkoi jo pelottaa rungon puolesta, kun runko antaa periksi, mutta tolppa ei. NAPS - se alkoi liikkua.
Edelleenkin se liikkui vain sivuttaissunnassa ja siinäkin hyvin vaivailloisesti. Sai väännellä niin voimalla, että piti mennä ulos välissä haukkailemaan happea.

Tolppa pyöri kyllä rungossa, pitäen aivan järkyttävää ääntä, mutta tolppa ei tullut yhtään ylös. Otin keskiön irti ja suihkuttelin WD-40 rungon sisään molemmista satulaputken päistä.
Vaihdettiin asentoa, että saataisiin suurempi veto siihen tolppaan. Tein merkkejä viilalla, että hahmottaisi paremmin. Tällä kertaa toinen veti runkoa itseensä päin samalla kun toinen pyöritteli. PAM - Se oli liikkunut hieman.


Suihkuttelin lisää litkua ja samalla tyylillä jatkettiin. Nyt se liikahti yhtäkkiä jo monta senttiä, mutta sitten taas tyssäsi.
Pikkuhiljaa se sieltä tuli, mutta tämä keskivaihe tolpasta oli kaikikista rankin jostain syystä. Kaksi senttimetriä vartissa oli tahti. Ahdisti, että kuinka pitkä tolppa siellä oikein on kun homma vaan jatkui ja jatkui. Sitten meteli loppui ja tolppa sujahti irti. Aaah.

Tuossa vielä kuva hahmottamaan niitä tolpan vaikeimpi kohtia.

Ruuvipenkki toimii kyllä 98% keisseistä :slight_smile:

Jep, niin toimii, ja aina se että toimii, tulee samanlaisena yllätyksenä. Samoin se pamaus. Nyt kun muistelen omia tolppien irrottelujan niin se mitä vois ruveta suosittelemaan näihin vääntöhommiin on foolface-kypärä / hammassuojat…

Mukavan kuulonen rojekti :). Toivottavasti runko (erit. takakolmio) pysyi suorana…

En tiedä mihin tällä riittämisellä viitataan, mutta jos kauppaan pitää joka tapauksessa mennä, niin en näe vuonna 2018 mitään syytä olla käyttämättä tarkoitukseen kehitettyä takavaihtajaa 1x kokoonpanoissa.

Kypärä oli lähellä tulla tarpeeseen.

tmar - 14:00, 26.11.2018 » En tiedä mihin tällä riittämisellä viitataan, mutta jos kauppaan pitää joka tapauksessa mennä, niin en näe vuonna 2018 mitään syytä olla käyttämättä tarkoitukseen kehitettyä takavaihtajaa 1x kokoonpanoissa.
Niinjuu, meni tämä pointti vähän ohi iteltä aluksi. Noh katsotaan mitä osaa tulee käytettynä vastaan! Oishan se kytkin varmasti kiva, hurjastelee tai ei.

Tolppakeissi muuten ihmetyttää. Satulaputki oli työntömitalla 27,0mm, mutta tuo Kona brändätty tolppa mikä siellä oli näyttäis olevan ainakin mun työntömitalla joku 27,5mm tai vähän yli?