P: Cannondale T1000 '96

Tammikuussa '96, Suur-Ameriikkojen Pennsylvanian Bedfordin Cannondale-tehtaalla syntyi minun T1000. Se maalattiin juhlalliseen Moss Green väriin ja siihen ripustettiin Deore XT:tä ja Coda-osia. Aikakautensa huippua retkipyöräilygenressä.

Teetonnin alkuelämästä en tiedä mitään mutta se löysi itsensä Ruotsista. Hoikka ja parrakas nuorimies Simon sai sen haltuunsa 2014 ja hän halusi tehdä siitä lähettipyörän Tukholman talveen. Takadroppeihin ilmeistyi tällaiset Jumalan hylkäämät vaakadropouttihärpäkkeet ja fiksihän siitä tuli. Loivat kulmat ja epäratamaisuus ei tosin maistunut Simonille ja hän hylkäsi rungon Bondegatanin polkupyörähuligaanien ropauskellariin. Olin itse pari vuotta aiemmin muuttanut Tukholmaan ja tehnyt tuttavuutta em. huligaanien kanssa. Bongasin rungon verstaan lattialta ja aloin kyselemään Simonilta möisikö hän sen minulle mutta vastaus oli yllättäen kielteinen. Jatkoin sinnikkäästi kyselyä kunnes lopulta totesin että juotan Simonin sellaiseen humalaan että hän myy minulle rungon. Mutta eihän se vaatinut kuin kaksi pitkää Norrlands Guldia että Simon totesi että saan rungon, kunhan maksan oluet.

Olin tyytyväinen ja iloinen Cannondale-omistaja. Tämä on nyt kymmenes vuosi yhteistä elämää Cännärin kanssa eli yksi kymppikerho tulee täyteen joten ajattelin hieman jakaa meidän taivalta. Se toinen kymppikerho tuli jo täyteen vuosia sitten ja toinenkin mokoma mutta kun ei ole tapana tai kiinnosta rekisteröidä kilometrejä niin voi vaan arvata.
Pyöräkin on tällä hetkellä täysin purettu joten perustin tämän topikin projektien alle jos vaikka jaksais dokumentoida kasausta. Todennäköisesti en koska ruuvi auki, ruuvi kiinni hommat menee niin rutiinilla etten jaksa valokuvia räpsiä. Mutta älä hätäile, kuvia tulee olemaan koko topikin täydestä.

Palataanpa kymmenen vuotta menneisyyteen ja ensimmäisiin kasauksiin. Alkuperäinen visio oli tehdä tästä työmatkapyörä kun samoihin aikoihin Bob Jacksonini toimi ensisijaisena retkipyöränä. Tämä tosin muuttui nopeasti kun huomasin miten hurjan hyvän rungon Bedfordin kaiffarit olivat saaneet aikaiseksi. Vuonna 2015 Cännäri pääsi touraamaan 2400km Tukholma-Tornio-Turku pätkän ja 2016 1400km Split-Ljubljana-Budapest. Siinä välissä toimi talvipyöränä, yleisenä kauppakassina ja toki lyhyempiäkin retkiä tuli tehtyä.

Yhteinen alkutaival oli kaunista ja tunteikasta. Ystävystyimme teetonnin kanssa välittömästi. Mutta kotimatkalla Budapestistä Tukholmaan sattui jotain joka meinasi päättyä sydänsuruun. Käydessäni välistopilla Turussa kuljetin Cännäriä kaverin kerrostalon hississä pystyasennossa ja satulan nokka nappasi kiinni hissin oviaukon kohdalla oleviin kerrosten välisiin rakoihin matkalla katukerrokseen. Hissi pysähtyi parin kerroksen jälkeen pyörän ollessa aivan kiilautunut hissikoppiin. Klenkattiin satamaan laivaan, en edes muista miten pääsin Tukholmassa satamasta kotiin. Sieluun koski.

Purin pyörän ja iloitsin todetessani että ainoat oikeasti rikki olevat osast olivat Surlyn Crosscheck haarukka (no biggie) ja lempisatulani Regal (yhyy). Onneksi olin jossain vaiheessa saanut Simonilta haltuuni Cännärin alkuperäishaarukan ja joitain muita irto-osia. Cännäri jatkoi elämää sinkulana. Ja välillä vaihteilla. Ja välillä taas sinkulana. Muistaakseni 45-18 oli toimiva magic gear.

Muutto takaisin Suomeen häämötti ja Cännäri jatkoi uskollisena kumppanina. Viikko ennen muuttoa huomasin kauhukseni että olin tärvellyt teetonnini ajamalla liian isolla takakumilla. Reunanappulat olivat syöneet huomattavat lovet ketjutukiin enkä ollut mitään huomannut kun niin moni muukin asia rahisi ja rohisi Tukholman talvessa.
Onneksi tunsin miehen nimeltä Heikki. Heikki oli kova ajamaan fiksipyörää ja hän oli ajanut Cinelli Vigorelli (56) runkonsa poikki nimenomaan ketjutukien kohdalta. Heikki oli jutellut Markus nimisen miehen kanssa joka tunsi tarvasjokelaisen miehen joka osasi hitsata. Ja se mies ei hitsannut mitä tahansa vaan dragster-autojen koreja ja alumiinia. Se oli tarpeeksi CV:tä ja päätin että Cännäri korjataan.

Jos muistan oikein köyhdyin korjauksesta 20€ ja jallupullon. Ja yhden sisurin koska noutaessani runkoa Naantalista Markukselta joka toimi välikätenä neukkupiiska nappasi flätin. Homma joka tapauksessa kunnossa ja ai että mikä korjaus! Dragsterimies tiesi tasan tarkkaan mitä oli tekemässä ja loihti Cännäriin jopa pikkasen lisää rengastilaa. Laitoin laastarin vasemman ketjutuen päälle muistoksi ja teetonni kiitti ja kumarsi.
Tulevaan kasaukseen olin jotenkin todella tyytyväinen. Olin ostanut uuden Crosscheck-haarukan, jarru- ja vaihdeasiat tuntuivat olevan tikissä ja tarakat olivat todella toimivat. Myös ajoasento oli todella mukava. Alkukesästä 2017 tein monet lyhyet reissut Cännärillä ja se oli parempi kuin koskaan.

Mutta pinnan alla kupli. Turun monstercross-edelläkävijä Sami oli saanut liekin minussa syttymään ja tiesin että teetonni ei siihen menoon taivu. Meillä oli silti tuhansia, tuhansia yhteisiä reissukilometrejä takana Cännärin kanssa joten totesimme että Cännäri saa toistaiseksi siirtyä osa-aikaeläkkeelle kommuutteriksi. Ja siinähän se myös loisti kuten tiesinkin aiemmista kasauksistani.

Tämä runko on siitä paras että se aina vastaa kun sitä kutsuu. Välillä se tarvitsee hieman akuutimpaa huolenpitoa mutta ei se mistään pienestä valita. Seisoo tyytyväisenä pyöräkellarissa muistellen Kroatian rannikon aurinkoa, Tukholman suolakylpyjä, Keski-Suomen pölyisiä sorateitä ja lukemattomia muita muistoja ennen meidän yhteistä aikaa. Kunnes tulen kellariin ja otan ratsuni alle.
Ajattelin silti hieman helliä vanhaa ystävää ja kun kovajuotoshommat olivat aika hyvin hallussa päätin tehdä tähän uuden etuhaarukan ja sille kaveriksi etutarakan. Runkolukko tuli myös, paremmin myöhään kun ei koskaan. Kuten myös Hamaxin kiinnike kun Cannondale kuskasi myös uskollisesti jälkikasvuani.

Jokin tunne silti kalvasi. En tiedä tuliko se minusta vai kuiskiko Cännäri jotain. Sen oli päästävä takaisin retkelle, seikkailulle, avoimille teille.
Koska minulla on työmatkalle ja muksunkuskaushommiin taipuvia pyöriä monta päätin että tehdäänpä taas Cännärillä retki. Mutta Cännäri oli aika huonossa jamassa. Kehät olivat loppuunjarrutetut, takavaihtaja täynnä moskaa, voimansiirto finito. Eikä millään riserilla muutenkaan lähdetä mihinkään kauemmas.
Joten tongin laatikoita ja ostin pari kivaa osaa. Laitoin ne syrjään odottamaan uudelleenkasausta. Purin takavaihtajan atomeihin ja laitoin uudestaan kasaan. Vihdoin oli aikaa purkaa pyörä, tuntui että Cännäri pääsi eroon isosta painolastista ravistellessaan pois kommuuttisetuppia selästään. Droppitangon mallausta, uudet kehät odottamassa kiekkojen uudelleenkasaamista, foorumilta löydetyt Coda-cantit pienenä herkkuna.
Mutta muut kiireet loitonsi kasausta. Muistin että etukiekko ei oikein asettunut suoraan siihen tekemääni etuhaarukkaan. Kylmäasettaessani haarukanpäitä yksi murtui irti. Taas lisää aikaavieviä korjauksia. Sekin tuli sitten kuntoon, porasin myös irti kaikki alkuperäiset niittimutterit ja asensin uudet. Putsasin vanhan maaliduunin parhaani mukaan, tai se mitä siitä on jäljellä. Epoksiliimasin vaakaputken kuoriohjurit jotka eivät halunneet pysyä paikallaan. Ilmankos kun ovat ostettu yli viisi vuotta sitten Etsystä joltain hobby-3d-tulostajalta.
Ajattelin että nyt kun hieman avataan uutta aikakautta niin repäisisin sen vanhan laastarin irti ketjutuesta. Jynssätessäni liimajämiä asetonilla huomasin jotain. Ei taas… Murtuma.

Olisit kertonut aiemmin. Ei tätä nyt enää peruta kun oltiin niin hyvällä mallilla.
Yhteys Heikkiin, muistatko sen hitsaajan yhteystiedot. No ei muistanu. Eikä sen Markuksenkaan.
Onneksi elefantin muistilla varustettu Sami kaivoi kuin kaivoi ne jostain netin syövereistä.
Puhelu ja tarina. Ymmärrystä ja lupaus.

Se mikä oli kuollut, se elää taas.

To be continued.

64 Likes

Ahh tässä on kyllä yksi aika hyvä syy internetpyöräillä. Kunnon draamankaarikin ja kaikkee!

Miten useasti samaa runkoa kannattaa vielä hitsata :sweat_smile:

93 til infinity.

Hyvää sisältöä.

No siis montako kertaa parsisit kasaan esim. lapsesi/puolisosi/parhaan kaverisi murtuneen raajan?
Ei kannata ikinä aliarvioida ihmisen kiintymystä elottomaan esineeseen. Varsinkaan polkupyörän runkoon.

16 Likes

Mukava lukea foorumilla kunnon tarinaa jonkun omista pyöristä. Ei tämmöstä liiaksi täällä oo!

Huhhuh ite kyllä tarinaloverina diggailen tota hitsarin yhteystietojen kalastelua ja tapahtuneen tilanteen läpikäyntiä puhelimitse.

Väkevää tarinointia ja hienoja kuvia upeasta pyörästä. Pitkää ikää ja nautinnollisia retkiä!

Onhan se alunperinkin pitänyt kasaan hitsata.

Se Tarvasjoen ukko lienee se olla on aina hienoa kalustoa piha täynnä?
Ajalen välillä mopolla sitä kautta ihan vaan niitä pällistelläkseni. (ja tietty aika helmi reitti muutenkin)

Voishan sen tähän laittaa muistiin jos Cännäri päätää lahoa uudestaan. KLS-Teknik ja Soinihan siellä hitsailee.
Se oli muuten parissa päivässä hoidettu se korjaus kun sattumoisin Soinin kaverin pojan ralliautosta oli hajonnut vanne. Sehän piti saada kuntoon niinku HETI kun viikonloppuna oli kisat niin Cännäri meni sit samoilla lämmöillä.
5/5 voin suositella.

6 Likes

Jaahas, se ois Cännäri taas kasassa.

Nyt kun olin vähän ajatellut tsempata kasauksen kanssa niin muutama asia jäi vielä vaivaamaan. En pystynytkään summonoimaan semmosta energiaa että olisin vaihtanut ne kehät, pitäis varmaan ulkoistaa homma. Ei niinku vaan millään jaksais. Varmaan sen takia että tästä kiekonrakennuksesta puuttuu se hauskin vaihe eli puolaaminen. Tai voishan sitä purkaa noi vanhat kokonaan mutta ehkä silti pitäis vaan teipata uus kehä vanhan kylkeen ja sitä rataa. Katotaan.

Takavaihtaja ei enää halua nostaa tonne 36-piikkiselle eli isoimmalle lehdelle. Tuntuu että se tarvii tosi paljon enemmän vaijerinkireyttä ja silloin kuusi pienintä lehteä menevät aivan raksutukseksi. Pakka ja ketju ovat uusia, ketju samanpituinen kuin ennen. Vaihteenvalitsin on tietty vaihtunut ysi-XT:stä ysi-Soraan mut ei kai sillä pitäis mitään merkitystä olla.
Siinä kun purin tuon takavaihtajan täyshuoltoa varten laitoin häkin jousen siihen jäykempään asentoon, oiskohan sillä merkitystä…

Olin kaavaillut laittavani BuMü:n Luxos U:n etuvaloksi mutta se oli liian korkea tuohon tarakan valokorvakkeeseen. Olisi pitänyt tehdä custom-jatkopala enkä sitäkään jaksanut tehdä. Olkoot toi pieni cityvalo toistaiseksi. Piuhojenvedot ovat vimotten päälle voihan apua jos ne joutuu tekemään uudestaan jos vaihdan valon.

Stemmi sais ehkä olla ton nolla-asteisen sijaan joku miinuskymppi. Pituus on kyllä ok mutta jotenkin toi Tange vähän tökkii. Mekaaniset kahvat tuntuvat huvittavan pieniltä verrattuna GRX:iin.
Takalaukun pelkistetty bagman-teline näyttää hassulta tyhjänä mutta onneksi paremmalta laukun kanssa.

Seuraavaksi ajattelin pähkäillä minkälaiset lowriderit tekisi, jonkinlainen visio on. Sen jälkeen voisi säätää sitä takavaihtajaa, vaihtaa ne kehät, stemmin ja etuvalon. Hirveesti vielä duunia jäljellä. Tässä on onneksi paljon kivoja yksityskohtia joten pyörä tuntuu kyllä aivan omalta. Lisää niistä yksityiskohdista joku toinen kerta!

10 Likes

Tulee häivähdykseltään Cunningham-vibaa tosta stemmistä, mikä voi olla hyväkin asia. Ehdotan, että koitat totuttaa silmääsi siihen kunnes teet ite sopivamman. Mielellään semmosen, missä on kuoristoppari