Ompelukerho

Sepsodus - 14:59, 21.11.2020 » https://i.imgur.com/cLRDKkih.jpg https://i.imgur.com/kTq6mrHh.jpg https://i.imgur.com/7Za7Kq1.jpg
Piti vielä palata seuraavana päivänä uudestaan fiilistelemään tätä. Hyvä tekemistä!
1 Like

Älyttömän hieno ja hyvää työtä! Kaavasta voisin vaikka vähän maksaa.

1 Like
SuicideHub - 16:06, 26.10.2020 » Mainitsenpa tässä, kun [retkipyörätopiin postaamastani runkolaukusta](https://www.yksivaihde.net/old/23210/977957) tuli mieleen, että sen materiaaleja tuli tutun omistamasta Yrjönkadulla olevasta [Materialsista](https://www.materialskauppa.fi/), kangaskauppa ja korjausompelimo, joka mun kuorihousujakin muokkasi. Kivijalasta ja nettikaupasta kaikenlaista kunnollista villaa, öljykangasta ynnä muuta ja siellä myydään muuten noita ylläolevassa viestissä mainittuja asioitakin joitakin.
Täällä oli ilo asioida! Upeita öljykankaita joille pitää ehdottomasti keksiä joku pyöräilyyn liittyvä projekti. Ensiksi ajattelin kokeilla taaperolle tulevassa rinkassa.

.

SEPSODUS!

Ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa. Todella hieno!

Itsellä ollut vähän samanlainen harkinnassa ja ehkä Kepler life stylen alettua pitäisi moinen tehdä.

1 Like

Googlasin hakusanoilla “leather mitten pattern” ja eipä näyttäis olevan hankala rasti. Semmosen kaavan toki valitsee, ettei tuu saumoja kämmeneen peukalon tyveen. Perään vielä “gauntlet cuff” jostain stydistä kankaasta pitkälle kyynärvarteen… :thinking:

Jep, rukkasten teko on kohtuu helppo rasti kokemattomallekin. Tein ite kerran kalvokankaasta saderukkaset (joissa harmillisesti jäi peukalon tienoo vähän ahtaaksi) justiinsa jollain tommosella keskiaikaisella kaavalla jossa saumojen määrä on minimoitu. Kantsii tehdä proto jostain vanhasta lakanasta ensin niin voi testata istuvuuden alushaskoilla

Tilava Lobsterkuori tuskin hirveesti monimutkaisempi kuin tumppu. Neulontataidot löytyy, joten joku kunnon hyvä tuplalangalla tehty vuori vois toimia. Katsotaan miten käy.


Ei polkupyörään liittyvä, ompelutyö kuitenkin,ensimmäinen tämän tapainen, laina koneella tehty, on se kivaa kun koneessa on tehoa, pahimmillaan viisi kerrosta, kone vaan tikkasi.

1 Like

Mut mikä se on? Oispa rattikelkan penkinlämmitin :pray:

1 Like

Vois siinäkin käyttää, moottoripyörän satula sen pitäisi olla ja on jo pojalla kovassa ajossa, täällä maalla ei tuo julkinen oikein toimi, edes taksi, koulu ja harrastus matkat ajelee.
Yllättävän helposti tuli valmista, penkin runko oli itse tehtynä valmiina, ompelu, sisälsi myös kaavan teon 1.5h ja pingoitus 1h luokkaa.

2 Likes

Kellään kokemuksia Pertexin paikkaamisesta? Huomasin takin ottaneen metsässä osumaa ja nyt pitäisi saada pari pientä reikää umpeen. Internetin ihmemaassa tunnutaan suosivan erilaisia teippifiksejä, mutta olisiko jollain kertoa omia kokemuksia paikkaushommista?

1 Like

Tein viime heinäkuussa pikaisen koevedoksen Carradice Barley / Swift Zeitgeist -tyyppisestä satulalaukusta ja tykästyin tuontyyppisen laukun monipuolisuuteen. Nyt oli aikaa, joten omstart - paremmin.


Kuva on tuollainen vähän suttuinen kollaasi, mutta tässä pillit ja viheltimet eriteltynä: materiaaleina cordura / canvas / taffeta, päätaskuna iso jakamaton tila 32 x 24 x 14.5cm, jonka keskellä yläreunassa on klipsi/kiristysremmi päätaskun kasassa pitämiseen. Päätaskun takaseinässä on tarraläppä, josta pääsee asentamaan vahvikkeen.

Päätaskun peittävä läppä on muotoiltu suojaamaan laukkua sateelta, siinä on heijastinnauhaa ja säädettävät remmit d-lenkkeineen. Läpän alla on toinen läpällinen tasku, joka pullistuu noin 7cm siten että tarrat vielä tarraavat.

Ohuiden sivutaskujen ”sulkeminen” toimii puolikokeellisella velcro-tarrasysteemillä ja taskujen päällä on d-lenkit kantohihnaa varten. Tämän pitäisi leveytensä puolesta ainakin periaatteessa toimia myös etulaukkuna, vaikka pääasiallisesti kulkee kuitenkin takana. Kuvissa 42cm c-c ohjaustangon kanssa.



Bagman-tyyppistä tarakkaa varten laukun pohjassa on myös kiinteä 17cm pitkä ja 5cm leveä turvavyö, jonka voi pujottaa tarakan ympärille.

Vielä pitää laittaa klipsuvalolle paikka ja käydä sahaamassa alumiinilatasta vahvike johon sitten ne kiinnityspisteet. Ehkä jonkinlainen sadehuppu päätaskun reunoille myös.

Edit: pari lisäkuvaa. Oispa kesä.

9 Likes

Haluaisiko ompeleva YV-kansa avata lanka/neula -kombojaan käytettävän matskun mukaan? Tykkäätkö käyttää mahdollisimman ohutta tavaraa vai menetkö suosiolla paksummalla? Auttaako ohuemman tavaran käyttäminen siistimmän tikin aikaansaamisessa kotikoneella? Aloittelija kiittää.

siis tottakai eri materiaali tarvitsee eri lankaa/neulan. Neulan paksuus aina materiaalin paksuuden mukaan ja nahkaan mielellään nahkaneula ja teflon paininjalka. Lankana normisti paksuutena 100 (saumurissa 120) ja tietty polyesterilankaa. Toki paksummillakin langoilla esim päälitikkauksia tai nahkaa, mutta ehkä en lähtökohtaisesti kotikoneella lähtis nahkaa edes ompelemaan. Riippuu toki onko kuinka tehokas :slight_smile:

edit. Siistin tikin saa aikaiseksi varmasti aina, kuhan säädöt ovat kohdillaan aina langan paksuuden mukaan.

Neulan paksuus esimerkkejä:
ohut viskoosi/puuvilla yms 70
puuvilla/pellava/vastaavat synteettiset materiaalit 80
Siitä paksummat materiaalit 90-110

silmä varmasti harjaantuu vaan tekemällä ja kokeilemalla!

Kiva, kun ompelet! <3

2 Likes

tää on aika mielenkiintonen aihe niin kysynkin: miks?

millanen suhe tossa kannattais ylläpitää?

Tämmönen esimerkkitapaus: Cordura 1000d, lanka 50 polyesteri, neula 16 farkkuneula. Ylälangan kireys täysillä, alalangan kireys oikea eli jojottamalla tippuu alaspäin. Jättää silti alatikit löysiksi. Säädelty on, mutta lopputulos ei parane. Voisko vaikka 90 neulalla ja 80 langalla tulla parempaa jälkeä?

no ehkä turhan paksu lanka, voi olla että tarvitsisit kaksisyötteisen koneen tuota varten :slight_smile:
Mutta siis, miten ite lähtisin ratkaisemaan tota, niin tosiaan ohuempi lanka, ja kuulostaa kyllä siltä, että ylälanka liian kireellä! kannattaa myös laittaa vähän pidempää tikin pituutta paksummilla langoilla ommellessa.

Ite oon viimeks corduraa ommellessa käyttäny ihan 100 paksusta pes lankaa ja oisko ollut 90 neula. Tein siis reppua, ja on hyvin ompeleet kestänyt painaviakin kantamuksia. Kriittisiin kohtiin tein tuplatikkauksia. Mutta siis toki aina käyttötarkoituksen mukaan kannattaa nää miettiä. :slight_smile: esim. jos on jotain paksumpia kerroksia kangasta, niin paksummalla neulalla ei tarvi pelätä sen neulan katkeamista!

Lisäksi jos haluaa alkaa hifistelemään - erilaisilla saumarakenteilla voi saada kulutusta/rasitusta kestävämpiä tuloksia.

Editoin tonne ylöskin jotain lisää!

Olikohan mitään apua tästä? toivottavasti ongelma ratkeaa :slight_smile:

1 Like

no siis lähtökohtaisesti varmaan ompeleella halutaan palvella materiaalin ominaisuuksia ja käyttötarkoitusta parhaiten. Eli ohutta silkkiä ommellessa ohut neula vahingoittaa materiaalia vähiten, tai toivottavasti ei ollenkaan, vaan kulkeutuisi sidosten läpi rikkomatta niitä. Paksumpien materiaalien tehtävänä on yleensä olla muutenkin kestävämpiä, niin kestävät saumaratkaisut ovat sillon järkeen. :slight_smile: Joustaviin matskuihin käytetään yleensä pyöreäpäistä neulaa ja erilaisia ompeleita, jotka joustavat, eikä lanka katkea venytettäessä. Esim erilaiset tasosaumat ja overlock yms

3 Likes

kiitos tää oli paljon tyydyttävämpi vastaus kuin aikaisempi (: