Ohjainlaakerin asennusvinkkejä?

Heittäkääpä jotain vinkkejä miten ohjainlaakerin alakoolin (crown race) saa haarukkaan parhaiten paikalleen?

Pari kertaa aiemmin kun olen ton tehnyt mulla ei ole ollut ongelmaa naputella kooli paikalleen esim. ruuvarilla ja kumivasaralla mutta nyt on työn alla vähän tiukempi tapaus. Ja joo, on oikean kokoinen.

Haarukka on hiilikuitua ja emäputki(?) ruotoputki terästä enkä ylipäätään viitsisi käyttää hirveää väkivaltaa että kooli pysyy kondiksessa.

Lauri oli vissiin käyttänyt stemmiä apuna ja hakannut sen sen avulla rinkulan paikalleen. Täytyykö vaan kaivaa jostain (mistä?) tarkalleen koolin ulkoreunan kokoinen putkenpätkä, vai pyytää cycle centerin pojilta apua? Tai ehkä näyttää vähän viilaa haarukalle?

Heität koolin levylle ja levyn kutoselle, sit se siinä laajenee ja holahtaa pohjaan iloisesti. Sit naputtelee sen kohilleen jos ei pohjaan asti tipahda. Toimi ainakin maasturin keulan asennuksessa ihan jees. Tietysti jos siinä on kontaktissa hiilaria niin sit ei ehkä tulikuumaa palaa kannata laittaa.

Omaani en uskaltanut reikä päässä vasaroida, enkä koolia tulikuumaksi lämmittää (hiilikuituhan menee katsos paskaksi ja palaa helvetin tulessa, koska se ei ole terästä), joten näytin haarukalle ujosti vesihiomapaperia, kunnes kooli meni naputtelemalla paikalleen. Omassa oli alaosassa sellainen levennys koolin kohdalla.

Edit: Siis nevermind, luin epätarkasti. Sullahan on tosiaan terästä se putki. Mulla on kato ihan täyshiilikuituinen.

mun haarukkaa viilattiin kumiluodissa reilustikin, että kooli mahtui paikalleen.

kiitos pojat, ehkä yritän ensin vienosti viilata sitä haarukan paksumpaa kohtaa siinä juuressa ja kuumennan koolia sitten vielä vähän päälle.

se ei joudu hiilikuidun kanssa tekemisiin lainkaan, putki on terästä ja siinä on vielä sellainen teräsrinkula jonka päälle kooli toivottavasti lopulta asettuu.

Varovasti lämmön kanssa sitten. Se epoksi, joka sen hiilikuidun sitoo viereiseen hiilikuituun, kestää korkeintaan 180 celsiusta - todennäköisemmin 130. Itse hiilikuidun valmistuksessa käytetään tuhansia asteita, mutta se epoksi ei kestä moista, vaikka onkin liimaksi varsin kestävää.

Rungossa on emäputki, haarukassa ruotoputki.
Kotioloissa asentelen noi sopivalla putkella, pari kertaa tainnu käyttää isoa jakoavaintakin. Ei se lähikauppakaan varmaan isoa rahaa tuosta hommasta ottais, ite ainakin teen noin pienet hommat “omantunnon mukaan tippikassaan” taksalla.

joope - 19:00, 24.2.2009 » Rungossa on emäputki, haarukassa ruotoputki.
^ Jep, itse asiassa huomasin virheeni.

Ja jos mulla olisi sellainen sopiva putki jolla hakata kooli siististi paikalleen niin se olis jees mutta kun ei ole enkä jaksa lähteä metsästämään sellaista mistään.

Ajattelin myös hoitaa tän keissin omatoimisesti alusta loppuun kun rakensin jo oman DIY-laakerikuppiprässinkin ja noin.

En tiedä tuleeko kenellekään yllätyksenä, mutta mulla on sopiva putki koolin asennukseen.

Käy Jussi ostamassa rautakaupasta sopivaa putkea, niin tulee jatkossakin lakrut asennettua kunnolla.

Jos muutaman euron viitsii maksaa ja Otaniemen suunnalla liikkuu, niin käynti Bikepolin pajalla ratkaisee asian. Meillä on Park Toolin kooli- ja prässäystyökalut.

ritari_s - 20:02, 24.2.2009 » Heität koolin levylle ja levyn kutoselle, sit se siinä laajenee ja holahtaa pohjaan iloisesti. Sit naputtelee sen kohilleen jos ei pohjaan asti tipahda. Toimi ainakin maasturin keulan asennuksessa ihan jees. Tietysti jos siinä on kontaktissa hiilaria niin sit ei ehkä tulikuumaa palaa kannata laittaa.
kokeilin tuota kerettiläisesti himpessä (vastassa oli vain terästä). Toimii kyllä, himpan joutuu jakarin avulla koputella paikoilleen, mutta väkivaltaa ei tarvinnut käyttää. Onneksi sillä FSA sky pilotissa on sellaiset ulokkeet tiivisterengakselle joihin ei kandee väkivaltaa käyttäkään. Kahden keulan koolit menivät kivasti paikoilleen. Vaikkakin Santtun apu olisi tuossa ollut parin kilsan päässä.. ehkä ensi kerralla sitten.

Hiukan huolestuttaa laakerin kuumentaminen kuumalla hellalla, se voi muuttua pehmeämmäksi, mikä ei ole hyvä juttu laakerissa pitemmän päälle.

Kyllä sen laakerin voi hellalla kuumentaa, mutta varmaan yli sadan asteen lämpötiloja kannattaa välttää. Mutta mutu -tuntumalta voisin heittää, ettei sitä metallia kyllä millään karkaistua, sehän jäähtyy siinä paikallaan aika hitaasti kuitenkin? Joku viisaampi voi varmaan tarkentaa.

^^Samaa ajattelin. Hellalla saavutettavista lämpötiloista en just tiedä, mutta kyllä ne punahehkuiseksi saa ja parisataa astetta riittää jo pehmentämään terästä sen laadusta riippuen… ? En tekis, mutta tää on pelkkä mutu.

edit:^^

Jos koolia on nuijittava, nuijisin jollain pehmeämmällä metalilla. Vaikkapa vanhalla alukammella. Siis sitä tuurnana käyttäen. Tai nailonvasaralla naputtelemalla.

Alle sadan asteen se ei vielä pahemmin laajene, teräksen lämpölaajenemiskerroin noin 12 * 10 potenssiin –6. Kokoeroa standardien mukaisissa laakerissa ja haarukassa on 0,1 milliä, 80 asteen lämmitys laajentaa 30 millistä laakeria vasta 0,03 milliä. Yli 150 astetta alkaa jo vaikuttaa joidenkin aineiden karkaisuun. Se että onko sillä merkitystä vai ei riippuu siitä mitä tavaraa laakeri on, jotkut seokset karkenee jäähtyessään ilmassa, toiset ei.

Ehkä missasin nyt jotain, mut miks laakeria pitää lämmittää? Eikö kyse nyt ollut sen koolin asentamisesta.

Se on osa sitä laakeria. JOS on irtokuulalaakeri, ja se alakartio on pehmeämpi kuin pitäisi, kovat kuulat kuluttaa sen pilalle. Muuten ei välttämättä oo käytännössä niin suurta merkitystä.

basti - 7:15, 26.2.2009 » Jos koolia on nuijittava, nuijisin jollain pehmeämmällä metalilla. Vaikkapa vanhalla alukammella. Siis sitä tuurnana käyttäen. Tai nailonvasaralla naputtelemalla.
Echo. Käypä temppu on laittaa esimerkiksi puupalikka pitkittäin vasaran ja koolin väliin. Saa vähän isomman lyöntipinnan (steady... steady...), eikä varmasti tuu kooliin lommoja.

no niin, sainkin sitten eilen illalla koolin siististi paikoilleen viilamalla ensin ruotoputken juurta skidisti ja naputtelemalla sitten kumivasaralla kooli kohdilleen jakoavainta apuna käyttäen. eikä edes tarvinut tuhlata kallista sähköenergiaa kuumentamiseen.

kiitos vinkeistä kaikille.