Nishikin Road Masterista sinkula?

Newbie kysymyksiä, ei saa suuttua :slight_smile:
Vastauksetkin löytyvät varmaan moneen kertaan, mutta erilaisia nettipalstoja luettua on pää mennyt totaalisesti pyörryksiin ja ollaan vai isoa ?- merkkiä.

Eli tuli ostettua nettimarkkinoilta tuollainen Nishikin Road Master fillari.

Nyt on alkanut kiinnostaa tehdä tuosta sinkula. Tarkoituksena on tehdä se ainakin aluksi mahdollisimman yksinkertaisesti.

Onnistuuko tuo vain käymällä polkupyörä liikkeessä irrotuttamassa tuo rataspakka ja ostamalla tilalle singlespeedkit? Vai täytyykö tuosta takanavasta tietää jotain (kierteellinen yms.) ennenkuin kannattaa laittaa tuota kit:iä tilaukseen…

Laitetaan vielä kuva takanavasta, jos tuo edes mitään kertoo.

Jos takanapa on kierteellinen, niin osta siihen bmx-vapaaratas. Dictat maksaa n. 10e ja kumiluotiinkin taas tulee kohta 16-piikkistä. Sitten vaan rihtaat kehän keskelle napaa ja prikoilla keskität navan takahaarukkaan. Itselläni on yksi projekti juurikin samassa vaiheessa.

Jos se taas ei ole kierteellinen, niin sit varmaan pitää lyödä navan vapaarattaalle kitti ja yksi ratas vanhan pakan tilalle.

Mut otatuta ensin pakka irti kuin tilaat mitään. 80-20 varmuudella veikkaan kierteellistä napaa.

Saattaa olla sellanen uniglide? mallin kasettinapa, jossa vika ratas kiristää paketin kasaan. Ainakin mun Trim Masterissa oli sellainen ja tuossa tuo vika ratas näyttäisi olevan irrallaan muista. Aukeaa kahdella ketjuruoskalla suht helposti. Sinkulointiin tarvitset sitten prikat, rattaan ja sopivan lukkorenkaan. En ole ihan varma mistä niitä lukkorenkaita saa, ainakin novatac sinkulanapa käyttää saman kokoista.

Ensimmäiseksi voisi kuitenkin olla järkevää miettiä sitä toivottavaa välitystä.

Jep. Sheldonin gear ratio laskurilla voipi kattella minkälainen sopis itselle. Testaile vaikka tommosena normi maantierullana mikä tuntuu sopivalta ja vilkaise, mitä laskuri antaa. Sen jälkeen sitten funtsit sopivan etu- ja takaratasyhdistelmän.

http://www.sheldonbrown.com/gears/

Noin niinku muuten saatat haluta poistaa toisen eturattaan (ei pakollista, mutta on se nätimpi) ja öö, jos ketju vaikuttaa kuluneelta niin sepä kannattanee vaihtaa myös.

Sinkulointiin tarvitset sitten prikat, rattaan ja sopivan lukkorenkaan.
Niitä prikkojakin saa siitä vanhasta pakasta, uniglidet varsinkin (en mene takuuseen kaikista tosin) purkautuu nätisti kun sen pakan kasassa pitävät kolme pinniä kiertää auki. Toki yhden pakan välilevyt (ts prikat) ei riitä, mutta jos nurkissa roikkuu pakkoja niin säästää sen 28e "sinkulointikitin" hinnan, varsinkin sitten jos käyttää yhtä niistä pakan rattaista takarattaanaan. Tänks Shimanon uudemmat pakat pitää purkaa viilaa ja pientä voimaa käyttäen, mutta sekin onnistuu.

nimimerkillä “6-8 vaihteisia, ei loppuunajettuja, pakkoja vastaanotetaan maantieprojektiin”

Kiitoksia neuvoista.

Täytyy lähteä tuosta välityksen etsimisestä liikkeelle ja sitten pakkaa irroittamaan.
Ja varmaankin tuo toinen eturataskin tulee tosiaan poistumaan, kauneus syistä.

Ilmoittelen kun projekti etenee.
Aika omille projekteille tuntuu vain tällä hetkellä olevan hieman kortilla. Kahden pienen pojan isänä löytyy kaikenlaista muutakin säätöä iltaisin, mutta onneksi on aina yö aikaa omille puuhille :slight_smile:

Sulla on todnäk joku 42-hampainen siinä toisena rieskana edessä, koeta sitä ja 16-hampaista taakse. Sillä pitäis lähteä oikein näppärä kaupunkivälitys, joka kelpaa vähän pidemmällekin pätkälle ja polvet säästyy.

Välitykset on erittäin pitkälle makuasioita, ja esim. meikäläinen löysi passelin välityksen melkoisen miettimisen ja kokeilun jälkeen. Nyt alla 47-18. Pääsee ihan riittävän kovaa.

Tähän väliin täytyy mainita ettei Seinäjoen seudun pyöräliikkeillä ole kauheasti tietoa sinkuloista tai vanhan pyörän muuntamisesta sellaiseksi.

Soittelin muutamaan liikkeeseen kyselläkseni tuon taka rataspakan irroittamisesta ja muutenkin sinkulan tekemisestä. Molemmissa liikkeissä ei ainakaan puhelimeen vastannut henkilö ollut kuullutkaan sinkuloista. Toisessa paikassa totesi ettei tuollainen kyllä tavallisilla osilla onnistu ja ettei hän ole koskaan sellaista tehnyt eikä tee.

No rataspakan irroittaminen sentään onnistuu…

Onneksi internet on olemassa.

Tutki noita sheldonin sivuja, se on sellainen aarreaitta jota voi vain arvostaa.

Pyydä puhua mekaanikkojen kanssa, aina ja joka paikassa.

Mut niin, voihan se olla ettei siellä päin ole ollut tai näkynyt noita. Kerta se on ensimmäinenki ja luulis että niissä paikoissa tehdään juttu ku asiakas maksaa, mutta tiedä häntä, voihan niillä olla turhan paljo tekemistä omastaki takaa.

Itse väkertäminen on kuitenki hauskempaa. Ja speksaaminen.

^erityisesti speksaaminen.

edit:

Ettei mene ihan älyttömäksi ot:ksi, niin älä heitä noita lokasuojia pois. Kunnolliset täyspitkät on kiven alla. Kiität niiden olemassaoloa.

Eipä taida noissa liikkeissä olla mekaanikkoja erikseen :slight_smile: Toinen liike on ‘yksi mies ja koira’ periaatteella toimiva, toisessa ilmeisesti kaksi tyyppiä jotka tekevät kaikkea.

Mutta tosiaan itse on tarkoitus värkätä. Ja huomattu on että speksaaminen on hauskaa, onneksi töissä tällä hetkellä rauhallisempaa :slight_smile:

Itse asiaan, välitykseksi tulee ainakin alussa tuo konkelin mainitsema 42-16, tuo 42 löytyy jo valmiina edestä, toinen ratas vain pois ‘häiritsemästä’.

Vaihtoon menee todennäköisesti myös satula, satulatolppa (nykyinen todella naarmuilla ja etenkin tosi ruma) ja jarrukahvat. Uudet tankonauhat löytyvät jo kaapista. Lokasuojat varmaankin jäävät, vaikka jossain vaiheessa olin ottamassa pois. Ei ole kivaa olla töissä kuraisissa farkuissa.

ot: Nettikauppojen selailu on kyllä mukavaa puuhaa :slight_smile:

muista sitten että kaikki osat kannattaa irrottaa ehjinä ja säästää visusti, tai ainakin myydä eteenpäin.

Projekti etenee.

Pyöräliikkeen ‘setä’ irroitti rataspakan ja tälläiset osat jäivät käteen:

Napa näyttää nyt tältä:

Mites tästä eteenpäin? Pitääkö tuolle tehdä vielä jotain vai riittääkö kun alkaa metsästämään noita prikkoja, lukkorengasta ja ratasta?

Onko antaa vinkkejä mistä noita prikkoja ja lukkorengasta kannattaisi alkaa etsimään, omista kaapeista ei tuollaisia löydy.
Ja tarvitaanko tuohon kasaamiseen jotain erityistä työkalua?

Tuohon menee suoraan bmx-vapaaratas. Itse en ole moista tehnyt, mutta tntsllä on noista varsin hyvä näppituntuma, joten…

Jos fiksiä meinaat, niin tuosta saa ns. itsari-navan tehtyä. Isot pojat sanovat, että toimii, mutta mua ainakin hirvittää ajatuskin. Eli normi rataratas menee noihin kierteisiin, alle ruuvilukitetta ja kiristetään ns. vitutiukalle. Päälle voi sit kiertää vielä keskiöstä nyysityn lukkorenkaan, kierteistä en osaa sanoa mitään.

Sitten keskität navan haarukkaan, että ketjulinja tulee suoraksi, ja sen jälkeen rihdataan kehä keskelle. Näin suurinpiirtein. Osaavat kertokoot.

Juurikin noin, kuten Konkelo sen kertoi, olen itse tehnyt. Pelkästään vaan kiristellyt ja löysytellyt alkuperäisiä pinnoja.

Sinkulahan tuosta tulee.
Täytyypä laittaa tuollainen bmx-vapaaratas tilaukseen.

Kiitoksia jälleen vinkeistä.

Uusia osia odotellessa on lasten päiväunien aikana tullut riisuttua pyörästä turhaa tavaraa pois.

Mites tuon toisen (isomman) eturattaan saa pois parhaiten?

Pitääkö kammet ottaa pois, kun nuo rattaiden kiinnitys ‘ruuvit’ ovat tuolla alla piilossa (miksi noita viittä juttua nyt kutsuisi)?
Tarvitaanko speciaali työkaluja ja otetaanko tuo ylimääräinen ratas vain pois, ruuvit takaisin ja hoplaa valmis :wink:

Pidä kammet vaan paikallaan ja avaa rattaan pultit. Tuosta kuvasta ei oikein käy selville, että onko siinä jotain erikoista, mutta kai ne ihan normaalisti 5mm kuusiokoloja on. Auki olen aina saanut pitämättä vasta puolelta kiinni, mutta kiinnityksessä on pitänyt käyttää isoa ruuvaria jännästi kampeamalla tukien.

Pulttien vastakappaleiden viilaus lyhemmäksi onnistuu mielestäni parhaiten, kun ruuvaat sitä pulttia sisään ulkokautta ja otat pihdeillä kiinni kahdesta kannasta kerralla. Sit vaan se 3mm viilalla pois.