Navat

Teoriassa joo, käytännössä se ei tuu sopimaan siihen suoraan tai ehkä ollenkaan. Vähän sellanen homma imo, että jos ei suoraan luvata yhteensopivuutta niin en olettaisi että toimii.

1 Like

En ihmettelisi jos olisi Chosen. Ne tekee vielä irtokuulanapoja OEM-kiekkoihin. En tiiä tekeekö niitä mikään muu valmistaja enää, paitsi tietenkin Shimano.

Novatec ainakin tekee, ja Quando. Onhan noita noname napasorvaajia Kiina täynnä. Surlyn jotkut ensiasennuskiekkojen navathan on ihan top tier kamaa vrt. suurin osa valmispyöristä.

Juu no tarkoitin valmistajilla oikeastaan just edes jonkunnimisiä. Jotain ihan rojua kyllä tehdään vaikka missä.

Taitaa olla Novatec, ainakin täällä väittävät 2020 mallissa olleen Novatec navat ja WTB kehät.

Tiivisteet saatavuudesta en osaa sanoa, jos ei löydy niin paljon rasvaa laakeriin ja ajoa kunnes räjähtää.

Mä vaihdoin juuri 2017 Kona Unitin OEM-kiekkojen Joytech navat Novatecin D041SB & D042SB napoihin kun ärsytti rouheat irtokuulalaakerit, huonosti paikallaan pysyvät tiivisteet sekä vapaarattaan jumittavat kynnet. Napojen mitat oli millilleen samat, kun ovat siis saman firman tuotoksia, eli sai kasattua alkuperäisillä pinnoilla. Olettaisin että noi sun navat ovat myös saman mittaiset.

D041SB & D042SB navoissa on konelaakerit ja vapaarataskin on helposti irroitettava, eli ovat toivottavasti helppohoitoiset. Hinta parilla oli Aliexpressissä 37€!

1 Like

Pitäis noihin Carraron 27,5” kiekkoihin vaihtaa läpiakselit tai tuleva runko vaatisi siis. Takanapa on joku hopea Töpystä mut hekään ei tiennyt oikein mikä se on. Akselissa lukee kuitenkin 12/142 ja kierrettävillä tulpilla 9mm pikalinkkuasiat nyt kiinni. Edessä on pikalinkku SP niin en tiedä olisiko vain uudet kiekot helpompi kun vaatisi navan vaihdon.

30v vanha takanapa 10mm perus pulttiakselilla

Voinko vain kaivaa jostain 10mm pikalinkkuakselin ja laittaa sen tilalle, vai onko tässä joku ansa?

Kierteen nousu ei täsmää tai se, että se 10 mm kostautuukin 9,5 mm:iksi, tulee noin äkkiseltään mieleen, että siinä vois mennä pieleen.

Kertokaa nyt ihmeessä mikä on vikana.
Mavic aksium vanteet ja konelaakerit.

Eturengasta kun pyöräyttää niin sanotaan vaikka että pyörii 20 kierrosta.
Takarengasta kun pyöräyttää samalla voimalla niin pyörii 5 kierrosta.

Vika alkoi joskus 2022 ja ostin silloin uudet muistaakseni skf laakerit ja laitoin kiinni. No, ei auttanut. Aloin nyt katsomaan niitä uudestaan ja otin pölysuojat laakereista pois ja vaihdoin tilalle vähän löysempää rasvaa, no ei auttanut sekään.

Mitä sinne pitää oikein ostaa että pyörii taas normaalisti?

Onko kiekko siis rihtauspukissa tjs., kun annat sille vauhtia vai ihan vaan pyörässä paikallaan?

Inforesti tässä taitaa hakea, että pyöräytätkö @_juzzi77 sitä takakiekko niin, että siinä on ketju paikoillaan ja vapaaratas rasitteena? Alkoiko vika uusista laakereista vai ennen uusia laakereita?

Kyllä se ihan rihtauspukissa on. Pyörii huonosti vaikka vapaaratas pyörii siinä mukana. Pelkästään akselista kun pyörittää niin tuntuu jo ihan huomattava vastus verrattuna eturenkaaseen.

Vika alkoi jo ennen uusia laakereita. Ajattelin että laitan uudet laakerit jos se sillä tulisi kuntoon, mut ei tullut. Ajelin sitten uusien laakerien asennuksen jälkeen noin 1,5 vuotta ja ajattelin että kyllä ne pikkuhiljaa sinne asettuu mut ei.

Voiko vika olla navassa tai akselissa? Mielestäni laakerien asennus onnistui paremmin kuin hyvin ja navan kasaaminenkaan ei tuottanut ongelmia.

En nyt osaa sanoa montako wattia tohon napaan katoaa, mut siitä oon varma että ei se ainakaan tuo lisää nopeutta.

Jaa-a. Jos akseli on taipunut, tän huomaa kyllä kasatessa. Päätytulpat kanittaa? Onko tossa navassa joku preloadi? Jos on, laakerit voi olla liian kireällä. Purat siitä navasta vaan osia pois kunnes se pyörii vapaasti, jos pyörii. Jos otat akselin pois, pyöriikö laakerit kevyesti sormenpäällä?

Mulla kävi Novatecin laakerien vaihdossa silleen että vaikka kuinka prässäsi niin laakerit eivät uponneet riittävän syvälle napaan. Akseli klappasi hieman sivusuunnassa, tämän takia kun päätytulpat kiristi laakereita vasten niin laakereihin tuli preloadia, mitä kyseisessä navassa ei pitäisi olla. Ostin toiset laakerit ja pidin niitä yön pakastimessa ennen asennusta. Upposivat kunnolla paikalle ja laakerit pyörii vapaasti.

Kiitos vinkistä! Purin navan vielä uudelleen ja kasasin sen tällä kertaa sillä tavalla että kiristin ensin sen vetopuolen päätytulpan. Vasta sen jälkeen kiristin sen toisen puolen mutterin ns pohjaan asti ja siitä löysäsin noin 3/4 kierrosta ja siihen kiinni. Laitoin vielä kasausvaiheessa varmuuden vuoksi reilusti öljyä vapaarattaaseen. Ensin tuntui pyörivän vähän jäykästi, mutta lyhyen testilenkin jälkeen koitin uudelleen ja tuntui pyörivän taas niin kuin uutena!

Ehkä se ei vetopuolen päätytulppa oli vaan jäänyt liian kireälle. :face_with_diagonal_mouth:

En ole ihan varma mitä tuo preload tarkoittaa, mutta laakerit on prässätty pohjaan asti jos se siihen jotenkin liittyy.

Löytyykö joku semmonen 28-reikäinen 6-pulttitakanapa, johon sais 10 mm mutteriakselin 135 mm O.L.D.:lle? Perus 8-11s HG-vaparille.

Novatecin 772:een saa 10mm läpiakselikitin jos semmonen ratkaisu kelpaa.

1 Like

Perus hope ja dt konvertoituu myös 10 mm läpiakselille

1 Like

NOSsi navassa on öljynipan takana 40+ vuotta vanhat öljyt sisällä. Vähän kuivalta kuulostaa kun pyörittelee.

  • Suoraan ajoon
  • Öljynipasta lisää öljyä niin paljon kuin mahtuu
  • Öljynipasta lisää öljyä muutama tippa alkuun
  • Täydellinen purku, putsaus ja öljyn uudelleen täyttö
0 voters

Oisko kyseessä kumminkin mahollisesti rasvanippa? Toki jos kyseessä on esim vanha Sturmey Archer niin 20W-20 on kai ok.

1 Like