Napa klappaa

Pientä säätöä näköjään tarvitsee aina tehdä; tilasin uutta gearia alle, kaikki toimii muuten paitsi etunavassa häikkää: etunapa klappaa/on väljä. Navan akselin molemmista päistä heiluttelemalla huomaa pienen klapin, heiluu siis muutaman millin joka suuntaan, ei akselin suuntaisesti. Käytännössä kiekon haarukassa kiinni ollessa koko kiekko heiluu sivuttaissuunnassa. Ei huvittaisi alkaa lähettämään ulkomaille takaisin reklamaatioon…
Mitähän tolle voisi tehdä?
Toivottavasti selityksestäni sai jotain selvää. Eli apuja kaipaillaan.

Siinä on sellaiset kiristysmutterit siinä laakerin vieressä. Kiristä ne.

minkälaiset laakerit siinä navassa on?

Täytyy kiristellä. Napa tuntui jotenkin olevan sen verran kireällä etten alkanut ronklaamaan rullaavuuden vuoksi. Katsotaan saisko sen ihan ktelemällä kuntoon.

tnts - 9:22, 27.1.2011 » minkälaiset laakerit siinä navassa on?
Onko ne nyt sitten ihan tehdaslaakerit (oikea nimitys?), analogin 2011 etukiekon napa siis kyseessä. Voin nappasta illemmalla kuvaa.

Voihan se olla että laakerit on paskana jolloin kiristys ei auta.

Jos ne on kartiolaakerit, ne kaipaa säätöä/kiristystä. Siihen tarttee sopivat avaimet.

Jos ne on konelaakerit, ne kaipaa ensin kiristystä, joka auttaa harvoin, sitten reklamaatiota ja sen epäonnistuttua uusia laakereita, joita saa laakerikaupoista.

Toisaalta - muutama milli tarkoittaa ns. pro-klappia, jolla voi huoletta ajella vuositolkulla, jos kiekko vaan pyörii.

Jos on pikalinkut niin jätä vähän klappia, sen verran että kiekossa ei enää sitä ole kun painaa pikalinkun kiinni(tämä on standardi josta mm. park toolin sivuilla kerrotaan). Eli pikalinkun sulkemisen jälkeen kokeile vanteesta onko klappia.

http://www.chainreactioncycles.com/Mobile/MobileModels.aspx?ModelID=58202
Ton pyörän etunavasta siis kyse. Laitan kuvaa illalla. Klappi on haittaava varsinkin tän pyörän ajotarkoituksen huomioiden. Katsotaan vastaavatko mailiin tapauksesta.

IMG_0490

Tollanen. Tuo musta on kuminen osa sisimpänä on varmaankin suojakumia.
Itselläni ei ole sopivia työkaluja tuohon, jos koittelisi kiristellä ja säätää. Jakoavain ja 15mm ei ole varmastikaan tie onnistumiseen.

edit: työkalut.

Kyllähän se nyt kannattaa avata ja katsoa mitä se on syönyt. Mulla kävi yhden tehdaslaakerin kanssa siten, että epähuomiossa (lue: hätäpäissäni) asensin sen vähän vajaasti, jolloin asennus oli päällisin puolin kunnossa, mutta sitten kun sillä ajeli hetken ja kolisteli, niin laakeri istahti pohjaan asti = klappia.

Muutenkin tuoreet navat kannattaa herkistellä ennen ajamista.

Jos on epäselvää onko siellä irtokuulat vaiko tehdaslaakerit, niin avaa se ja katso sisään. Irtokuulat on helppo säätää sopivalle kireydelle.

http://www.flickr.com/photos/52941171@N08/5392539517/

http://www.flickr.com/photos/52941171@N08/5392533899/

Jos tykkää miehisestä ähinästä niin tossa vielä. Kukapa ei tykkäis.

Ihan kiva, mut… mikset sä vaan avaa niitä mutskuja ja tutki niitä sisuskaluja?

Oletko vielä edes varmistanut onko siinä tehdaslaakerit vaiko irtokuulat? Jos siinä on irtokuulat, niin saat poistettua klampin helposti kiristämällä niitä. Tehdaslaakereista en tiedä, voiko klamppia säätää…

tutkimaan menen. palaillaan asiaan.

http://www.flickr.com/photos/52941171@N08/sets/72157625792643505/

Sorkin pikkusella kuusiokololla tuon “suojakumin” auki ja sen alta paljastui suoraan kuulat. Eri kyseessä irtokuulalaakerit?
Ton kiristämiseen tarttee mitä?

Jepulis, eli tarvitset kartioavaimet. Maksavat muutaman euron. Se säätöhomma ei ole paha keissi, kunhan katsot että eivät mene liian tiukalle = syö laakerin.

mistä helsingistä sais?..tai toinen vaihtoehto että vien kiekon tohon viereiseen velourheililiikkeeseen…

kiitos porukalle!

Käytä siinä naapurissa, niin saat sen ajoon. Kyseessä on viiden minuutin juttu.

Mutta koska sulla on irtokuulanavat, niin hoida itselles hyvää vassua ja ne kartioavaimet, koska niille tulee tarvetta…