M: Lähettilaukkuja (Herttoniemen kalsarihikipaja tiedottaa osa 1)

Iltaterveiset täältä itäisten alankojen hikipajalta!

Huvin ja urheilun vuoksi päätin kokeilla saisinko muutaman ompelemani lähettilaukun myytyä. Mikäli menevät kaupaksi ja kiinnostusta löytyy jatkossakin, ajattelin ruveta tekemään näitä enemmänkin. Jos eivät, olen taas oppinut lisää ompelukoneeni ja kankaiden käyttäytymisestä, sekä kartuttanut vähän lisää ompelukokemustani.

Tarkoituksenani on näin ensi alkuun tehdä samanmallisia lähettilaukkuja kolmessa eri koossa:
pieni (korkeus: 30 cm / leveys: 50 cm / syvyys 15 cm), 130e
keskikokoinen (k 35 / l 60 / s 20), 150 e
iso (k 40 / l 65 / s 20), 160 e

Värivaihtoehtoja on niin ikään kolme (musta, tummansininen, oliivinvihreä) kangastukkurin valikoiman puitteissa. Läppään voi sopimuksen mukaan saada väriä, esim. vihreän kaistaleen mustalle pohjalle (ja päinvastoin) yms. Myös kanttinauhojen väreistä voidaan keskustella. Kanttinauhat ovat rispaantumatonta puuvillaa.

Laukkujen materiaali on 1000D corduraa (kestävää ja venymätöntä nylonia). Remmit ovat keinokuituista laukkunauhaa ja soljet muovia. Laukuissa on erillinen ja irrotettava keltaisesta sadekankaasta tehty vuori. Cordura itsessään pitää vettä (käsittääkseni) varsin hyvin ja vuori on 100 % vedenpitävää.

Kantoremmit (eli olkaremmi ja kainalon ali tuleva ohuempi vakain) ovat irrotettavissa, eli niiden paikkaa voi vaihtaa. Olkaremmin ylimääräinen osa on kiinni pehmusteessa tarranauhalla, joten olkaremmiin saa lisätaskuja helposti kiinni.

Kaikissa laukuissa on etupuolella tarranauhalla sulkeutuva tasku (jonka sisässä pieni tasku pikkusälän järjestelyä varten) sekä kryptoniten mini-u:n vetävä lukkotasku. (Isossa lukkotaskuja on kaksi.)

Tein tosiaankin pari laukkua valmiiksi, ja katson menevätkö kaupaksi. Alla kuvat.

Pieni laukku: 130e

Keskikokoinen: 150e 100e (prototyyppi! halvalla lähtee!) Tämä oli ensimmäinen laukku, johon ompelin vuoren vedenpitävästä kankaasta. Vedenpitävä kangas käyttäytyi vähän eri tavalla kuin kuvittelin, minkä vuoksi läpän vuori on hyvin vähän rypyssä ja irrotettavan vuoren yläreuna on epäsiisti. Nämä ovat puhtaan ulkonäöllisiä haittoja, mutta myyn aiottua halvemmalla, koska tämä ei ole yhtä siisti kuin muut. Laukun käyttöön tai käyttömukavuuteen nämä siis eivät vaikuta millään tavalla. myyty!

http://farm8.staticflickr.com/7431/9202903532_fe20b3525c_z.jpg

Iso: 160 e (valmistuu ensi viikolla!) kuvassa vastaavan kokoinen oma laukkuni. Vetää sisäänsä tolkuttomasti tavaraa. (Kuvan runko on 55 x 55 senttiä. Enemmän kuvia tästä ompelukerhon puolelta.)

http://farm3.staticflickr.com/2894/9200119637_46c3aac1ce_z.jpg

PM tai o45 63o 1938

Laukkuja pääsee kokeilemaan Herttoniemessä tai sopimuksen mukaan jossain välillä Herttoniemi - keskusta. Mahdolliset postikulut ostajan laskuun.

Laukuissa on sellainen takuu, että jos jokin prakaa normaalissa käytössä, korjaan sen, enkä tietenkään veloita mitään. Jos näillä yrittää kuljettaa pesukonetta liekkimeressä tai muuta vastaavaa älytöntä ja jotain hajoaa, en korjaa.

IKK (Itse kysymäni kysymykset):

Miksi ostaa näitä, eikä esim. Chromea, Freight Bagsiä tai vastaavia?
Näitä pääsee kokeilemaan, jos asuu Helsingissä. Ostamalla näitä tuet aloittelevaa paikallista käsityöläisyyttä. Lisäksi näissä on muutama näppärä ominaisuus kuten irrotettava vuori ja kantoremmit. (Irrotettavat kantoremmit ovat myös muuten puolalaisessa Veganskissa, joita myös tehdään vissiin käsin, joten ihan tuettava lafka sekin on. Mutta laukut postimatkan takana.)

Minkälainen on tuotantoketju ja -suhteet?
Kangas tulee minulle hyvinkääläisestä kangastukusta nimeltä Kangastukku. Kankaiden alkuperää en vielä tiedä (kysyn sitä), mutta nykymarkkinatalouden tietäen pahoin pelkään, että alkutuotantopään työolot eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset. Tekstiiliteollisuudella on tässä suhteessa erittäin huono maine, mutta tarkemmin en tosiaankaan vielä osaa sanoa. Soljet tulevat merkintöjen mukaan Italiasta, jonka työlainsäädännön uskoisin olevan tolkullinen. Remmien alkuperä on myös selvityksen alla.

Tuotantovälineet (lue: ompelukone ja tarvikkeet) ovat perheomistuksessa ja teen kaiken työn itse. Pääomasuhdetta ei siis ole laukun tekovaiheessa. Mutta koska vallitseva tuotantomuoto on kapitalistinen, on raaka-aineet tosiaankin tuotettu valitettavasti niin, että tuotantovälineiden omistaja saa lisäarvon tuotteista.

Materiaalikustannukset muodostavat noin kolmasosan laukkujen hinnasta. Lopun lasken olevan reilu korvaus käyttämästäni työajasta (yhden laukun tekemiseen menee n. 12 tuntia työtä pois lukien materiaalin hankinnan, joka koostuu nettitilaamisesta, kangaskaupoissa käymisestä ja kankaiden kuskaamisesta Matkahuollosta kotiini*.)

Laukuista mahdollisesti saamani voitto menee lähinnä täkäläisten ruokakauppojen ja palveluiden käyttämiseen. Maksan veroja Suomeen (joten osa mahdollisesti käyttämistäsi rahoista palautuu yhteiskunnalle) ja äänestän vasemmistoa, jotta verotus pidettäisiin oikeudenmukaisena ja tuloeroja tasaavana.

(* Toki tehdasolosuhteissa vastaavan laukun valmistamiseen kuluu huomattavasti vähemmän työaikaa, mikä madaltaa tuotteen arvoa. Tämän vuoksi käsityö on joko kalliimpaa - sikäli kun työn tekijä saa reilun korvauksen - tai vähemmän kannattavaa.)

Jos olis tarvetta niin ostaisin. Hyvä meno.

näitä on odotettu!

Komp, meno on todellakin hyvä!
Harmi kun löytyy jo kapsakki…

hitto, hyvä postaus ja hyviä juttuja! Olen itse reppumiehiä, ja kaiken kokoisia jo lyötyy, joten tyydyn vaan hehkuttamaan ja bumppaamaan lankaa.

Mietin jo kun laittelit ompelukerhon puolelle kuvia, että kehtaisko kysyä tollasta pientä laukkua. Superhienoa jälkeä, aito lähi pussi!

Meno on vähintäänkin hyvä. Herttoniemest ikuisuuteen.

!!!

Mä tarvitsen syksyllä laukun johon mahtuu neljänhengen perheen ruokaostokset tai koris- tai sulkistreenikamat. Vaikuttaa lupaavalta. Montako litraa toi suurin suurinpiirtein on. Yli 35?

[nostaa hattua ja kumartaa] Ite ei osais. Tai sit laukun tekemiseen menis vuorokausi.

tutam - 21:16, 3.7.2013 » (Isossa lukkotaskuja on kaksi.)
Heh. Mihin ylimääräinen u-lukko ennenkuin sen sijoittaa vihollisen kasvoihin? Asia on ratkaistu ;)

Nämä livenä nähneenä laatu ja työnjälki on muuten erinomainen…
OBS HUOM! Vasenkätisille toi olkapäänvaihto on painonsa arvoinen kullassa, itsellä meni varmaan vuosi et totuin “vääräpuoliseen” läähättilaukkuun…

Ja sit BRÄNDÄYS, on nää ny hekahipa-merkillisiä?

Propsit Oulusta! Hyvänoloisia laukkuja eittämättä…

Todella hyvältä näyttää ja kuulostaa,ostasin jos en ois reppumiehiä

Olen nähnyt erään luomuksen livenä ja jumatsuigelo mä sanon! Esteettisesti oikein sievä ja käytännöllinenkin. Hyvä.fiilis tulee tämmösestä toiminnasta ! Iso arvostus ja tätä lisää! Hienoa tutam!

Tilasin!

proto tulossa

Iso peukku.

Meh, reppua odotellessa.

Näyttää todella hyvältä, props. Vielä kun pystyisi perustelemaan uuden laukun hankinnan.

Tota joo, M-koon laukku kiinnostais kovasti, viimeks eilen jouduin käymään kaks kertaa kaupassa ku ostokset ei mahtunu kerralla laukkuun…huokaus I-’ Mutta täytyy ostaa kiekot Pomppikseen ja samalla menee koko kuun budjetti niin tiukaks että ei vaan pysty. No, ens kuussa ehkä? Ja voisin tulla kuitenkin joku päivä katsomaan tota laukkua…laitan PM myöh.