Kireä ketju-löysä ketju-kireä ketju-löysä ketju

Tervehdys vain, mutta nyt meni asentajalla sormi suuhun joten apua tai arvailuja kaivattaisiin. Nimittäin otsikon mukaisesti kampia pyörittäessä ketju löystyy ja kiristyy aina tietyssä kohdassa kiertoa varsin huomattavasti.

Ensin ajattelin, että etuhammaspyörä on ellipsi tai muuten vain munan muotoinen - koitin toista ja sama ongelma. Sitten ajattelin, että ketjuissa on jäykkä kohta joka kiristää - uudet ketjut, mutta ei apua. Keskiö on irroitettu kolmeen kertaan ja aina istuu paikalleen niinkuin pitääkin. Takahammasratas uusittu jne.

Missä vika?

Eturatas ei ole keskellä. Sheldon-setä osaa neuvoa, kuinka se keskitetään, mutta minä en ole koskaan jaksanut tavoitella täydellisyyttä tässä(kään) asiassa.

No piru, kun tuon eturattaan naputtelunkin olen jo tehnyt. Pitänee vielä kerran sitä koettaa. Ja täydellisyydestä ei ole kyse, löysyyden ja kireyden välillä on todella hurja ero.

Komppaan Karea, mutta on myös mahdollista että keskiöakseli on vääntynyt…

Voisko kiero runko aiheuttaa moista epäkeskoa?

Onko sulla jotkut laatu kammet? Kuullostaisi vaan hieman silta etta
kampien koneistukset on hieman vinksallaan.

Kieron rungon ei pitaisi vaikuttaa tuohon.

Olli

Minulla on ollut kahdesti sama ongelma. Ensimmäisellä kerralla vika oli huonosti keskitetyssä rattaassa ja toisella kuluneessa eturattaassa. Jälkimmäisessä tapauksessa poistin ongelman kääntämällä rattaan.

Siihen kireimpään kohtaan ketju, rattaanpultit auki ja koputtelua, rattaanpultit kiinni. Jotkut eturattaat on kyllä niin soikeita ja jotkut kammet niin vituilleen tehtyjä ettei niillä saa järkevää millään. Tosin kyllä yllättävän isokin ero menee ihan ok, kunhan pitää huolen että kireys on riittävä - eli sellainen, että kireimmillään on melkein liian kireällä, ettei löysimmillään olisi liian löysällä.

Eka kannattaa katsoa työntömitalla, että ne molemmat rattaat ovat oikeasti pyöreitä. Sitten kannattaa kokeilla noita muita kikkoja. Jos nekään eivät auta, niin laita merkille missä kohtaa kampi on kun ketju on kireällä, ota kampi irti ja käännä 90 astetta keskiöakseliin nähden ja laita takaisin. jos kireys on samassa paikassa, niin kampi on huono, jos se on siirtynyt 90 astetta, niin keskiö on huono.

Naputtelin eilen vielä tuota eturatasta, mutta ei se sen vertaa liiku, että asiaa auttaisi. Asb:n vinkki olisi muuten hyvä, mutta kun systeemi on HollowtechII ja järkeilin myös ettei se rungon kierous voi tohon noin paljon vaikuttaa, josko ollenkaan (Kiitos Olli vahvistuksesta). Hammaspyörät on mitottu useampaan kertaan, enkä saa milliä isompaa heittoa ja sen voi jo laittaa mittaajan piikkiinkin.

Osat ovat siis omasta vanhasta rungosta joista kasasin naiselleni kesäksi kauppakassin. Taidan alistua, että se on se Hollowtech systeemi jonka olen viime kesänä sitten linttaan polkenut.

Kai se on ostettava uusi voimansiirto. Nimimerkillä: ostetaan vakavasti otettava voimansiirto.

Pistän rapoa, kun sen joskus saan kuntoon.

Jos on tosiaan iso ero kireydessä, niin akselin kierouden pitäisi näkyä kun katsoo eturatasta ylhäältä päin samalla, kun pyörittää kampea ilman ketjua. Ratas ei pyöri samassa tasossa.

Itsellä ollut joskus samoja oireita ja silloin oli syynä se että ketju painui rattaaseen erilailla eri kohdista. Kulumisen syynälienee ollut ns. polkasukohdan aiheuttama suurempi rasitus.

µ

On muuten todettava, että ketjut myös venyvät epätasaisesti. Ja usein uudenkin ketjun (ainakin sramin PC1:n) kanssa on tuollainen kyseinen tilanne, vaikka rattaat oliskin ok. Kunhan ketju ei oo liian kireellä niin kaikki on hyvin.

mulla oli sama tilanne pari viikkoa sitten kun käänsin eturatasta (teen sen kerran-pari kesässä juuri tuon epätasaisen kulumisen ehkäisemiseksi). rattaat pultit hieman löysälle, niin että ratas pääsee snadisti liikkumaan ja sitten vaan pyörittelyä ja tarvittaessa naputtelua niin että asettuu paremmin.

mutta jos olet jo kokeillut tuota ja ketjutkin vaihtanut niin kai se sitten on mennyttä kalua… eli lisää ajoa vaan!

Mulla oli tällainen ongelma, jonka sain ratkaistua jokunen viikko takaperin. Tiiä täydellisyydestä, mutta vaihtelua oli liikaa, joten siihen oli pakko puuttua. Ei se niin löysäksi mennyt, että olisi ketju pudonnut, mutta kuitenkin. Kokemuksesta saattaa olla hyötyä, joten rustailen vähän.

Kaikkien pulmien ratkaisussa eristäminen on tosi kova sana. Panin merkille, että kireys vaihtelee täsmällisesti kammen pyörähdysten mukaan: takapää suljettu pois. Sitten:

asb - 9:37, 9.7.2009 » laita merkille missä kohtaa kampi on kun ketju on kireällä, ota kampi irti ja käännä 90 astetta keskiöakseliin nähden ja laita takaisin. jos kireys on samassa paikassa, niin kampi on huono, jos se on siirtynyt 90 astetta, niin keskiö on huono.
Kireys pysyi samassa paikassa, keskiö sai synninpäästön.

Jäljelle jäi kampi ja eturatas. Mittasin kyllä eturattaan ja totesin sen pyöreäksi, mutta en ollut ihan vakuuttunut, joten otin eturattaan kammesta ja käänsin sitä 90 astetta eri kohtaan (nelipulttikiinnitys). Edelleen kireys oli samassa kohdassa, eli eturatas oli myös syytön.

Vaan toi pulttien löysyttäminen ja naputtelu ei auttanutkaan. Kokeilin sitä myös “väärin päin” todetakseni, että teen asian edes suunnilleen oikein. Sain ongelmaa pahennettua ja palautettua sen myös alkutilanteeseen. Reikien välys ei siis riittänyt.

Pitkän jahkailun jälkeen päätin tehdä jotain, mitä monet saattaisivat kutsua todella huonoksi ideaksi. Ja kun sanon “monet”, tarkoitin, että ajatus epäilytti ainakin itseäni, koska ei kukaan tällaisesta mahdollisuudesta ollut maininnut: vein kammen kireimpään kohtaansa ja aloin laajentaa reikiä taaksepäin. Koska materiaalia on helpompi hioa pois kuin lisätä, otin vähän kerrallaan ja kokeilin välillä.

Vaivannäkö tuotti tulosta ja lopultakin sain rattaan asennettua niin, että ketju pysyy jokseenkin samalla kireydellä polkiessa. Olin jo päättänyt opetella elämään vaihtelun kanssa, mutta tuli kyllä voittoisa olo, kun huomasin ongelman hävinneen.

Lumikko - 16:37, 6.4.2012 » Mulla oli tällainen ongelma, jonka sain ratkaistua jokunen viikko takaperin.
Mitkä kammet?

Ritchey WCS. En oo löytäny niistä juurikaan tietoa netistä.