Keskustelua fillaripolitiikasta

Siinä raportissa oli mainittu kävely ja pyöräily, mutta ne on liian epäilyttäviä kulkumuotoja tullakseen mainituksi RATKAISUNA suomalaisissa tiedotusvälineissä.

1 Like

Hesarin vastaava artikkeli vielä asenteellisempaa sontaa ilman ”tutkivaa journalismia”.

No tärkein tossa oli jo otsikossa

Jos puolet suomalaisista söisi ravitsemussuositusten mukaisesti ja lihan kulutus olisi kolmanneksen nykyistä pienempi, päästöt vähenisivät noin puoleen nykyisestä.

3 Likes

Ravintosuosituksissakin suht runsaasti lihaa.
Meillä menee sitäkin vähemmän / lärvi, vaikkei nyt mitenkään älyttömästi jaksa panostaa sen välttelyyn. Monessa kohtaa tuttu, helppo ja nopea ylittää vielä halun ajatella ja toimia fiksusti.

2 Likes

Mut eikös liharuokavalio ole niin epäterveellistä että sen takia kuolee aiemmin, onko tämä huomioitu ympäristövaikutuksia vertaillessa?

Palatakseni liikenneaiheeseen - nyt oli aikaa käydä lukemassa Ilmastopaneelin sivuilta tiedote & raportti. Tiedotteessa lukee: “Liikkumisessa kuluttajilla on hyvät mahdollisuudet nopeuttaa päästövähennyksiä etenkin valitsemalla sähköauton polttomoottoriauton sijaan ja suosimalla julkista liikennettä.”

Raportissa kyllä puhutaan vahvasti henkilöautojen liikennesuoritteen määrän vähentämisestä, mm. kevyen liikenteen osuutta lisäämällä. Voi vain arvailla, miksi Ilmastopaneeli on tehnyt valinnan nostaa kuitenkin tiedotteessa esiin vain sähköautoilu vs. polttomoottoriautoilu -pointin. Paha on toimittajiakaan sitten syytellä, että siteeraavat tiedotetta, eivätkä käy lukemassa 43 sivun ladattavaa pdf-raporttia :man_shrugging:

4 Likes

Varmaankin, koska suomalainen on kasvanut kiinni autoonsa, eikä sille osata edes noissa piireissä nähdä vaihtoehtoa.
Edelleen, mediaanityömatka on 7,8 km, yli 2 km työmatkoista 60% kuljetaan henkilöautolla ja keskimääräinen automatka on alle 5km.
Juuri luin valitusta, miten harrastavaillakin lapsilla on mitatessa huono kunto, vaikka käyvät harjoituksissa 4 krt viikosaa.
Jos kaiken muun ajan vanhemmat kuskaa autolla kouluun, autolla, kavereille, autolla harrastuksiin ja näyttää mallia, miten ajetaan autolla lähilidukkaan, postilaatikolle, naapuriin tiehoitokunnan kokoukseen tai siihen muutaman km:n päässä olevalle työpaikan toimistolle, niin eihän ne lapset a) liiku riittävästi niiden 4n viikottaisen harjoituksen aikana b) opi liikkumaan muutenkaan, kun esimerkki opettaa kinuamaan kyytiä nuorempana ja traktorimönkijää 15v täyttäessä.

9 Likes

Onks noista matkoista jotain rapsaa luettavaks?

Mistähän lie liikennebarometreista joskus ottanu parit kaappaukset.
Jotain Trafin tilastoja kai.
Työ- ja työasiointimatkat kulkutavoittain:

Työmatkojen mediaanit maakunnittain:

e. muistin sitäpaitsi näköjään väärin tuon mediaanityömatkan, joka ei suinkaan ollut 7,8 vaan ainoastaan 7,4km.

Ja ketä on nuo lähes 25 %, jotka alle 1km työmatkaa varten jaksaa skrapata auton lasit. Sehän vastaa kolmen kilsan kävelyä.

Jännä että joillain Suomen harvimin asutetuista alueista on lyhyimmät keskimääräiset työmatkat!

No harvimmin asutuillakin alueilla asutaan usein lähellä kuntakeskusta, tai jopa siinä harvakseltaan rakennetussa päätaajamassa. Siis suurin osa asuu. Toki levälläänkin asuu, mutta lukumääräisesti vähemmän.
Lisäksi siellä etäämmällä asuvissa saattaa olla kotona työskenteleviä, esim maanviljelijöitä tai etätietiotyöläisiä, joiden työmatka on 0. En tosin ole varma, onko nollamatkalaisia laskettu.

Mutta jos vaikka lapsuudenkodin maisemia muistelee, niin me asuttiin perseessä. 12 km oli “kylälle” matkaa. Silti ylivoimaisesti suurin osa asui siinä n. 3-4 km säteellä torista ja kävi töissä jossain päin keskustaa.
Vähän jotain kuvaa saa vaikka siitä, että kaupungissa oli 2 yläkoulua, pienempään tuli kaikki sivukylien kakarat ja osa keskustaa ja isompaan vain keskustan lapsia. Eli varmaan n.70-80 % asui siinä päätaajamassa.

1 Like

Ja se pitää vielä huomioida, että taulukossa on esitetty MEDIAANItyömatka.
Jos siihen listattaisiin KESKItyömatka, olisi noita harvaan asuttuja maakuntia varmaan enemmän tuolla listan kärkipäässä ja päinvastoin.

Vähän sama ero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen osalta mökkimatkojen suhteen. Yllättävän monella olisi teoreettinen mahdollisuus ajaa mökille pyörällä (sen sijaan että perustelee auton omistamista sillä).

https://www.stat.fi/til/rakke/2019/rakke_2019_2020-05-27_kat_001_fi.html

## Mökkimatkan mediaani 39 kilometriä

Keskimääräinen matka kodin ja kesämökin välillä oli 92 kilometriä ja mediaani oli 39 kilometriä. Näin ollen puolet mökkimatkoista oli korkeintaan 39 kilometriä. Uudellamaalla asuvien mökinomistajien mökkimatkan mediaani oli 131 kilometriä ja keskiarvo 167 kilometriä. Uusmaalaisten mökinomistajien mökkimatkan mediaani oli yli kolminkertainen verrattuna koko maan mediaaniin ja keskiarvo lähes kaksinkertainen verrattuna koko maan keskiarvoon. Muualla kuin Uudellamaalla asuvien mökkimatkan mediaani oli 26 kilometriä ja keskiarvo 64 kilometriä.

Näyttäis olevan Traficomin henkilöliikennetutkimuksesta toi eka kuva.

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/julkaisut/valtakunnallinen-henkiloliikennetutkimus

Ja toi taulukko Tilaskokeskukselta, Tilastokeskus - Linnuntieltä oikeille teille

2 Likes

KIITOS. Näyttää oikeilta lähteiltä.

Tänään on taas kohkattu MOVE-tuloksista, kun on taas nuoriso löystynyt.
Että olis kiva nähdä, miten on muuttunut fyysinen kunto ja toimintakyky eri ikäluokissa aikuisten keskuudessa.

Ei tarvi ihmetellä, jos lapset ei liiku, kun neljäsosa alle kilsan työmatkoista autoillaan, 60% 2-3 km työmatkoista autoillaan… Ja sitä perustellaan sillä, kun pitää viedä lapset.
Kotoahan se liikkuminen kuitenkin useimmin joko lähtee tai on lähtemättä. Pari tuntia enemmän koululiikuntaa, missä osa ei edes kunnolla osallistu, tuski parantaa tilannetta.
Liikkumista pitäisi lisätä kaikissa ikäluokissa. Ja arkiliikkumista eritoten, kun siinä se tulee vähänniinkuin itsestään.

3 Likes

Himpun ot: meillä vietiin ja mentiin hoitoon pyörällä. Kouluun pyörällä. Vanhemmat töihin pyörällä. Toinen lapsista sai kortin-> lapset menevät nyt autolla kouluun ja vanhemmat edelleen pyöräilevät. Jotain meni pieleen ja jäi ns. lähtemättä.

3 Likes

Työpaikan eräs yhteistyökumppani kehuskeli sillä, että hän kulkee rouvan kans kahdella eri autolla töihin 4km matkan. Vähä meinas siinä vaihees leuka loksahtaa paikaltaan.

1 Like

https://pssjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13037-022-00318-9

Eipä sinänsä mitenkään yllätä :thinking:

“Nopeammalla ajoneuvolla on helpompi ajaa isompia kolareita.” Toki tuossakin on kohtalainen survival bias, kun ne kuolleet ei mee sinne sairaalaan.

Sopii oikeastaan fillaripolitiikan alle, koska aiheena oleva kirja käsittelee pyöräilyn paikkaa yhteiskunnassa:

5 Likes