Jalkajarrunavat

NKOTB - 8:33, 17.3.2009 »
randomm - 5:47, 17.3.2009 » Eli merkki/malli on tiedossa?
Ei, kun ihan tuota jalkajarrunavan yleistä toimintaperiaatetta ajattelin tapailla. Ei kai niissä niin hirveästi eroja ole? Toisaalta, jos tuolta on esimerkiksi vapaaratas paskana, olisi kiva saada How to -osioon "näin muokkaan jalkajarrunavasta fixinavan" -juttua :p
Käytännössä hitsaamalla. Olen tutkinut Shimanon varhaisia jalkajarrunapoja sekä Sachsin eri ikäisiä jalkajarrunapoja. Suurimmat erot ovat vapaarattaan toteutustavassa.

Se lukkorengas näyttää hyvin pitkälle samalta kuin tämä Ollin vintage-pököttiin käyttämän takanavan lukkorengas:

Yks hyvä konsti muuttaa vapaaratat fiksiksi ois puhdistaa se perusteellisesti rasvasta ihan kuivaksi, ja täyttää epoksiliimalla ja takaisin kasaan laakereineen päivineen. Muistelin että siellä sisällä on aika paljon pinta-alaa johon väliin liiman kun laittaa niin varmaan pysyy kiinni, ja vaatii aikamoisen voiman että irtoaa.

Hoyryjyra - 13:25, 17.3.2009 » Yks hyvä konsti muuttaa vapaaratat fiksiksi ois puhdistaa se perusteellisesti rasvasta ihan kuivaksi, ja täyttää epoksiliimalla ja takaisin kasaan laakereineen päivineen. Muistelin että siellä sisällä on aika paljon pinta-alaa johon väliin liiman kun laittaa niin varmaan pysyy kiinni, ja vaatii aikamoisen voiman että irtoaa.
Sääli että BCHellsingin foorumia ei enää ole, siellähän nämä kaikki kikkailut oli dokumentoituina.

Itse aikoinaan kokeilin epoksilla sekä juottamalla (tosin, ihan normi tina-lyijy-seoksella, saattais onnistua messingillä, vai mitä brass on?) ja ne ei minulla ainakaan pysyneet… mukavaa askartelua tosin, mutta tuloksien laatu on sitten mitä sattuu…

Ihan kierteelliseltä lukkorenkaalta toi näyttää, myötäpäivään aukeaa. Murheet alkaa vasta rattaasta, jos alkaa. Navan sisuskalut tosiaan joutuu koville kun tota ratasta alkaa vääntämään jalkajarrua vasten auki vastapäivään.
Isävainaan kanssa hitsattiin neljä jalkajarrunapaa fixiksi, 3 on yksipyöräisissä ja yksi fixissä, kaikki kestäneet ongelmitta noin 15 vuotta, vähäisillä kilometreillä tosin. Vapaaratashan on “räikkä”, jalkajarrunavoissa on eri periaate, joko laajenevat rullat jotka kiristyvät navan kuorta vasten, tai kytkinkartio joka kiristyy vetäjää (se osa jossa takaratas on kiinni) kohti ja navan kuorta vasten. Epoksikin varmaan voi toimia, itseä kyllä pelottaisi.

Joo, noissa vanhoissa jarrunavoissa on ihan samanlainen lukkorengas järjestelmä kuin
ratanavoissa. Rattaissakin on mielestäni sama jenga, joskin noissa vanhoissa
kierreratasnavoissa on ollut yleensä normaalia leveämmät rattaat. Joskus ne rattaat
on olleet ihan tosissaan jumissa mutta kyllä ne kaikki keinoin tai toisin on avattu.
Muakin kyllä jännittäisi tuollainen epoksinapa. Hitsaamalla tuollaisesta saa kohtuu
vaivalla kiinteän, silloin sieltä sisältä voi tyhjentää vielä aika paljon törkyä
pois, painon säästämiseksi. En kyllä nää touhussa järkeä kun noita halvimpia
ratanapoja saa niin edullisesti, varsinkaan jos hommaa ei pysty itse suorittamaan.

Mä voin kyllä jossain välissä hitsata yhden navan kiinteeks ja dokumentoida sen.

-Olli

Purin tossa Jippo pyörän takanavan kun alkoi ihan miettimään miten toi liimaaminen toimisi, en kyllä alkaisi tota viritystä ainakaan liimalla fiksaamaan. mummonpyörissä on kyllä muistaakseni vähän erilainen mekanismi.
Voi kyllä olla parempi ettei liimaile mitään, sorvauttamalla sisälle uusia palikoita tosta vois jotain saadakkin

ChopperOlli - 14:57, 17.3.2009 » Mä voin kyllä jossain välissä hitsata yhden navan kiinteeks ja dokumentoida sen. -Olli
Eikös jossain jo ollu sellanen juttu, mulla on joku hämärä mielikuva jostain kuvasta missä oli kuva kaikesta mitä jäi ylimääräiseksi, vai näinkö unta? Välillä sitäkin sattuu...

edesmenneessä BC-helsingin forumissa taisi olla sellainen. Siinä oli purettu kaikki laakerit ja muut pois ja kuvattu. sitten siinä kerrottiin, mitkä laakerit poistetaan pysyvästi ja minkä laakereiden häkin avulla sen navan osat sai oikeaan asentoon toisiinsa nähden ja sitten hitsaamaan.

En edes tienny käyneeni koko foorumilla, mut oon tehny paljon muutakin tietämättäni…
Me kyllä jätettiin faijan kanssa kaikki laakerit paikalleen, otettiin vaan jarrupuolen osat pois. Vetäjän ja navan kuoren välinen laakeri jää ikuisesti paikalleen, mutta se tosiaan vaan keskittää vetäjän paikalleen ennen hitsausta.

ChopperOlli - 18:20, 17.3.2009 » En kyllä nää touhussa järkeä kun noita halvimpia ratanapoja saa niin edullisesti, varsinkaan jos hommaa ei pysty itse suorittamaan.
Kierrätystä, kierrätystä ;)

Lähinnä hain jo etukäteen lohtua, että navasta voisi olla jotain iloa, vaikka avattua paljastuisikin, ettei siitä enää saa toimivaa jalkajarrunapaa.

Nostetaas jalkajarrut taas pinnalle.

Kaverin '59 Murrayssä (täällä vinkattu, Keravalta noudettu) takanapa antaa silloin tällöin polkemaan alkaessa ja joskus poljettaessakin pari pykälää tyhjää. Eli tuntuu vetävän, mut sit mulljahtaakin tyhjää jonkinlaisen pykälän yli, joskus kahdenkin.

Navassa lukee F&S G, Komo1 Super. En ole sitä sen kummemmit tutkinut, mutta äsken koeponnistin ja totesin vaivan. Meneekö napa vaihtoon vai saako säädettyä kuntoon?

Purku ja putsaus auttaa jos auttaa, pelkällä säädöllä tuskin selviää.

tnts, jos navassa on 5kpl vetorullia, niin ongelma voi poistua rullat uusimalla.

jussip - 19:50, 10.5.2009 » tnts, jos navassa on 5kpl vetorullia, niin ongelma voi poistua rullat uusimalla.
Saako noita rullia hyvin varustetuista ja hyvänä päivänä palvelevista pyöräkaupoista kautta maan?

Ainakin mun pyöräkauppias ojentaa muutamalla eurolla moiset. Ja jos edelleen vetää tyhjää, niin sitten ojentaa ylikokoiset.

Ok, kiitti. Pitänee hakea sopivaa palaa, jos projekti päätyy minun pajaan huollettavaksi.

taaspas nostellaan jalkajarru pinnalle. säädin tuossa banzain takanapaa ja päädyin putsaamaan rasvat pois ja laitoin vaseliinia vain laakereihin. mites noiden jarrun osien jne voitelun laita on? siellä oli aiemmin nimittäin jonkinlaista öljyä kaikkialla ja vain vetopuolen ulommassa laakerissa selkeesti vaseliinia.

^

Itseänikin kiinnostaisi tämä. Työn alla nyt kaverin pyörään takakiekko Torpedo-navalla, ja sen purku edessä. Onko muuten tuollainen kolmihakainen lukkorengas myös myötäpäivään aukeava? Luulisi kyllä, mutta varmistetaan silti…

Juttelin tuosta navan voitelusta työkaverin kans ja se sanoi, että tein just oikein kun poistin liiat öljyt ja vaseliinit jarruosista. Laakereihin normaali voitelu ja ne jarruosat saa olla pienessä pintarasvassa, jotteivat ruostu jumiin. Mut liika on liikaa.