'Hupsista' topikki

Toissapäiväinen +70km ajo lastattu reppu selässä oli aika hupsista :man_facepalming:

3 Likes


Lisäsin pari viikkoa sitten litkua renkaaseen, koska talvella ei saanut ajoa. Siitä asti vuotoa venttiilin kohdasta. En jaksanut perehtyä, viime viikolla googlettelin korjausta: lisää litkua ja kovaa ajoa. Lisäsin viime viikon alussa litkua, en kerennyt ajamaan, mutta pyörittelin rengasta ja vuoto lakkasi. Kävin lähikaupassa ja homma toimi. Ei kuitenkaan pitänyt, aamulla rengas tyhjä. Toistin pari-neljä kertaa, ei toiminut. Tänään aamulla lisää litkua ja pyörittelyä, ei vieläkään, vaikka kaupassa kärsi taas käydä. . Nyt illalla paineet renkaaseen, pumppu mukaan ja ajoa. Melkeen 2km ajoa ja pumpulle tarvis. Naps! Ja kävellen kotiin. Nyt en pyöritellyt rengasta ennen ajoa.
Jos ei uusi venttiili vaihdu näppärästi tilalle, vaihtuu sisurit.

Ennenkuin kukaan tulee taas nillittämään tubeless-hommista niin kyllä sen sisurinkin venttiilin saa repeytymään irti samalla tavalla jos sen kiristää hampaat irvessä…

Ai nii olinhan mä sitä kiristellyt, sormilla mielestäni aika nätisti

Viime viikonloppuna opin mitä se tarkottaa kun lezynen pikkupumppu pois kierrettäessä kiertää venttiilin sielun mukana ulos. Mulla ei siis aiemmin oo ollu sisureita, joissa olis se vaihdettava sielu. Uusien renkaiden kanssa tilasin leveempiä sisureita, joissa tällanen oli. Eturenkaassa oli onneks vielä vanha sisuri mut takarenkaan kans tuli ongelmia kun joka yrityksellä sielu lähti mukana irti vaik miten kokeilin sen kanssa vääntää.

Olin Kempeleen kmarketin pihassa jumissa takakumi tyhjänä. Olin aatellu ilmata renkaita koska olishan se kivempi ajella pinkeemmillä kumeilla varsinkin nyt kun on festari/leirikamat kyydissä.

Kmarketista löyty joku markan pumppu jolla renkaaseen sai kyllä ilmaa mut ei läheskään niin paljon et sillä olisin voinut ajaa. Tein sit purkkaviritelmän, eli pumppasin lezynellä renkaan täyteen, ruuvasin pumpun irti siitä letkusta ja jätin letkun venttiiliin kiinni. Letkun toisen pään teippasin kiinni pinnaan heilumasta. Tyhmää, mutta toimi.

Sen jälkeen mulla kävikin säkä. Lähimmän huoltsikan ilma ja vesi -kaapissa ei ollu polkupyörään sopivaa systeemiä, niin pihasta lähdettyäni vastaan sattukin tulemaan toinen pyöräilijä pidemmän matkan kamppeet pyörän kyydissä. Sain viitottua kaverin pysähtymään ja pumpun lainattua. Andrei oli kotoaan saksasta pyöräillyt nordkappiin ja oli nyt matkalla takaisin kotiin. Kiitin Andreita päiväni pelastamisesta ja toivotin hyvää kotimatkaa.

Hailuodon lautalle ei onneksi ollut vastoinkäymisistä huolimatta kiire. Ehdin miettiä sitä miten tää oli jo toinen kerta kun ongelma pyörän kanssa reissatessa ratkeaa ihan säkällä. Vielä tän tyyppinen ongelma mikä olis ollut ihan vältettävissä valmistautumalla hiukan fiksummin.

En tiedä tuunko oppimaan tästä mitään.

4 Likes

En tiedä olisinko tänään pitkän päivän lopuksi halunnut tätä kokea. Nyt se vaan on kuitenkin koettu, eli tarakan asentaminen vaateriin pyörä huoltotelineessä riipuen. Ihmettelin, että miksi en ole aiemmin asentanut tarakkaa akselin etupuolen korvakkeisiin, kun on näin helppo asennus.

14 Likes

Olisko suora vaakaputki kuitenkin lopulta enemmän sun heiniä? :smiley:

7 Likes

Ite (aina jos muistan) niin irrotan uusista sisureista sielut ja laitan takas kierrelukitteella.
Ja joo mulla on sama pumppu :sweat_smile:

1 Like

<3 Yv ja välitön palaute.

1 Like

No niin saatana. Ajattelin sunnuntain ratoksi hoitaa pitkään roikkuneen jarrujen asennuksen et pääsis huomenna sit vähä tycittelemään Grävel-Sibbolla.

Vanhat satulat veks, uudet tilalle. Letkut ineen. Aloitan etupään jarrusta ja vähän ihmettelen et uppoaapa jähmeästi letkun ruuvi satulaan. No kuuluu varmaan asiaan et pysyy nesteet sisällä, ajattelin. Enhän koskaan ole tämmöisiä asentanut. Sit taakse letku paikalleen. Meni huomattavasti smoothimmin. Sit ilmaamaan etupäätä. Homma smooth ja kuplatonta virtaa ees taas. Kiekko ja palat paikalleen. Ei ala vastaamaan. Havahdun kun nestettä tippuu lattialle. Mitä vittua? Tarkemmin tarkasteltuna neste tihkuu pihalle letkun ja ruuvin välistä, vielä tarkemmin tarkasteltuna se ruuvi on vinossa suhteessa satulaan. Perkele. Nesteet veks. Ruuvi veks ja tadaa. Onnistuin paskomaan kierteet satulasta.

Kysymys kuuluukin: Kannattaako tota kierrettä ees alkaa yrittää elvyttämään vai tilaanko suosiolla uuden satulan?

1 Like

Huolimattomuus-hupsista! Oon tässä lähössä retkelle. Mallailin illalla pansuja etutarakkaan, koska yhteensopivuus leveiden cantien kanssa huoletti. Kokeilin toisen puolen, tiukkaa mutta mahtu, Jes!
Nyt sitten olin jo lähtökuopissa kun kokeilin toista puolta ekan kerran. Eipä muuten mahdukaan!
Eikait siinä kun partsilta parts binistä uutta jarrua tilalle ja Avid Shortyjen kanssa mahtuu pansut jo ihan eri tavalla! Onneks ei oo kiire tai jotain,

Ehkä vähän överi ratkaisu toi kierrelukite tai en tiiä, uskoisin että oma tyylinikin riittäisi eli se, että kiristää aina uudesta sisurista venttiilin sielun sellaiseen napakkaan sormikireyteen sieluavaimella. Kaikissa ne nimittäin on uutena ollu sen verran löysällä vettä varttikierroksen saa kiristää.

1 Like

Pitää testailla, vaik eipä se uus pumppukaan paha olis speksata kun en oo mikään kova grammanviilaaja. Kivempi toki jos ei tarvis uutta pumppua.

Vaihdoin sscx caadxiin vapaarattaan. Ihmettelin kun ei rallattanut päätynupit kireällä. Pesin motorexit pois ja pistin notkeaa öljyä tilalle. Ei auta. Tarkistin että asentamani navan laakerit on oikeassa kohdassa. Oli nekin oikein. Joku seitsemäs navan purkukerta ja huomasin että olin jättänyt vanhan vapaarattaan ja navan välisen tiivisteen paikalleen sekä pistänyt uuden mukana tulleen vielä mukaan.

2 Likes

Enpä tullu etukäteen aatelleeks, että jos liian syvälle lyötyä käpyä lähtee vetämään ruotoputkessa ylöspäin topcapin ja kierretangon avulla, niin siinä voi se ruotoputki levitä kävyn kohdalta ulospäin sen verran, että spacerin laittaminen ruotoputkeen menee työlääks. Näin siis ainakin, jos sitä ruotoputkea on jatkettu pätkällä vanhaa vaakaputkea.

1 Like

Keväällä sain hitaasti vuotavan flätin lenkillä jotain parikyt kilsaa kotoa ja lezynellä pumpattua sen hyväksi. Ainoa vaan, että pumpun poisto irrotti sielun, vaikka siinä se paineentasausmekanismi onkin. Tehdas vissiin ollut jättänyt sisurin sielun liian hölläksi. Onneksi sen letkun sai jotenkin kieputeltua pinnojen lomasta siten ettei lyönyt runkoon mistään kohtaa. Pitäis kyl aina olla sielutyökalu jossain muodossa mukana. Vois avaimenperään laittaa tjsp.

Siinä Lezynen letkussa on integroitu sielunkiristin

1 Like

Jaa on vai? Enpä osaa löytää tästä pressure drivesta ainakaan.


Olisi kyllä hyvä feature.

Jostain kuulin vinkin, että sielun irtoamisen voisi ennaltaehkäistä kastelemalla vedellä pumpun pään, jolloin tiivisteet irtoavat sielusta paremmin. Koskaan en ole tuollaista ruuvattavaa letkupumppua tosin omistanut, joten omakohtaista kokemusta ei ole.

ei hitto, meinasin tehdä täysin saman tempun kun vaihdoin Hope RX4seen letkua, mut väsymykseni keskeltä osasin kuitenkin lopettaa mutterin vääntämisen ajoissa ja sain pelastettua. Noissa Hopelaisissa on onneks kierteet eri suuntaan ku Shimanoissa, eli sai seivattua vielä nätisti kun puuhasteli piikin kanssa hetken aikaa kierteiden kimpussa. Toivottavasti tilasit itelles uuden jarrun. Säästät aivan valtavasti harmia ja aikaa.

1 Like