How-To part I: Rattaan vaihto

Tuntuuko upouuden fix-pyöräsi välitys liian raskaalta tai kevyeltä, onko skidauskohtia epäsopiva määrä?

Ei hätää, tämän ohjeen luettuasi osaat vaihtaa takarattaat myös ystäviesi pyöriin.

Tarvittavat työkalut:

-15mm kiintoavain
-haka-avain
-ketjupiiska
-puhdistus- ja voiteluainetta

  1. Irroita takapyörä rungosta

Usein takapyörä on kiinnitetty 15mm kuusiomutterilla. Sopiva avainkoko on siis 15mm. Kierre aukeaa vastapäivään.

http://users.tkk.fi/~sjt/How-To/rattaan%20vaihto/15mm%20kiintoavain.jpg

  1. Avaa lukkorengas

Käytä laadukasta ja oikean kokoista haka-avainta. Lukkorengas aukeaa myötäpäivään. Avaa lukkorengasta vain hieman, puoli kierrosta-yksi kokonainen kierros riittää.

http://users.tkk.fi/~sjt/How-To/rattaan%20vaihto/haka-avain.jpg

  1. Irroita ratas

Rattaan saa irroitettua monella tavalla. Itse käytän ketjupiiskaa. Aseta ketjupiiska tukevasti rattaan piikeille. Ratas aukeaa vastapäivään. Kun ratas on lähtenyt aukeamaan, irroita lukkorengas ja ratas kokonaan.

http://users.tkk.fi/~sjt/How-To/rattaan%20vaihto/avaus_fiksi.jpg

  1. Puhdista ja voitele kierteet

Puhdista ja voitele kierteet. Puhdistukseen esim. Jarrukliineri ja voiteluun vaseliini. Voitelu kierteissä estää, tai ainakin pienentää kiinnileikkaantumisen vaaraa.

  1. Kierrä ratas ja lukkorengas paikoilleen

Kierrä ratas paikalleen, kiristyssuunta myötäpäivään. Kierrä lukkorengas melkein pohjaan asti, kiristyssuunta vastapäivään. Kiristä ratas ketjupiiskan kanssa riittävän kireälle (myös muut tavat käyvät, kunhan ratas tulee riittävän tiukalle). Kiristä lukkorengas. Ennen lukkorenkaan kiristämistä pyörällä voi käydä tekemässä pari kiihdytystä, kunhan pitää huoelen, että ratas ei pääse kiertymään avaamissuuntaan.

  1. Laita takapyörä paikalleen

Laita takapyörä paikalleen ja kiristä ketjut sopivalle kireydelle.

  1. Aja kovaa ja nauti fix-pyöräsi uudesta, ja ennen kaikkea paremmasta välityssuhteesta!

http://users.tkk.fi/~sjt/How-To/rattaan%20vaihto/valmis.jpg

Kiitosta,

tälläset artikkelit on ainakin mulle kullan arvoisia. En voinut olla huomaamatta että sun ketjupiiska näyttää itsetehdyltä. Saisko siitä seuraavan DIY-postauksen?

Tällaisten artikkeleiden takia tämä saitti on tehty. Santusta on selkesti tulossa virallinen pajavasara myös blogin puolelle.

Semmoinen toive kuitenkin olisi, että otsikosta kävisi paremmin ilmi jutun sisältö.

Ja asiahuomiona rotafixaamista ei pidä väheksyä: http://204.73.203.34/fisso/eng/schpignone.htm

Haluaisin huomauttaa, että seuraava rotafiksaussivulta lainattu lause on TÄYTTÄ HEVONPASKAA: “the force is applied at a distance which coincides with the radius of the wheel instead of the much smaller radius of the sprocket, greatly increasing the leverage.”

Rotafiksauksessa voiman varren mitta on kyllä vanteen kehän säde, mutta ketjupiiskalla voiman varren mitta on ketjupiiskan varsi, eikä suinkaan takarattaan säde. Eli rotafiksaamalla voiman varsi on hyvässä lykyssä ehkä 50% suurempi, kuin ketjupiiskalla (miinus tietty se, että vanteesta ei saa niin pitävää otetta, kuin ketjupiiskasta). Rotafiksaamalla saa siis vain marginaalisesti paremman vääntömomentin. Eikä se myöskään lukkorengasta korvaa. Ja ketjupiiskan vartta voi kasvattaa loputtomiin käyttämällä laitetta nimeltä “teräsputki.”

Hyvä, perusteellinen ja tarpeellinen artikkeli.

Mutta:
“Tuntuuko upouuden fix-pyöräsi välitys,”

Miten olisi paremmin suomenkielinen ilmaisu, fiksi?

Pystyykö viestejä editoida sen jälkeen, kun joku muu on viestittänyt ketjuun? Ei pistänyt heti silmään.

Ketjupiiskan kuva on hävinnyt tekstin välistä, voiko joku lisätä sen sinne? Otsikkoon voisi myös editoida jatkoksi vaikka “rattaan vaihto” tai jotain muuta yhtä omaperäistä.

Kuva löytyy täältä.

Fix-pyörä on kirjoitettu tarkoituksella juuri noin. Pahoittelut närästyksestä :wink:

No ei mua oikeastaan yhtään närästä, kukin taaplaa tyylillään.

Ihmettelin vaan miksi se noin pitää kirjoittaa. :slight_smile:

eidtoin otsikon ja lisään kuvan. Eikö postin alla näy EDIT -painiketta?

ps.
Minä haluun et “SE” kirjoitetaan tästälähtien “pHickZ”

“pHickZ”, hyvä hyvä.

Minusta se olisi kiva näin: ピストバイク

Kannatetaan ehdotusta: ピストバイク

ei vaan, jos tällä nyt on ylipäätään mitään merkitystä niin varmaan eniten oikein olisi vaan puhua ‘kiinteävälityksisestä polkupyörästä’ tai jotain sen suuntaista.

Mutta hyvä artikkeli!

Voi p*rse, toi kuva on väärä. Eikä EDIT-nappulaa näy. Nappula näkyi ennen kuin kukaan oli postannut mitään, sen jälkeen ei näy.

Sanotte mitä sanotte meikkä ainaskin rotafiksaa niin meikän fix-pyörän takarengasta. Piiskalla ei vaan saa tarpeeksi kireälle ja kotoa ei löydy sopivaa jatkovartta.

Miksi lukkorengasta pitää ensin avata vain vähän ja jättää paikoilleen kunnes ratas on avattu? Tulee mieleen että Michen carrierin kanssa näin, mutta en mä siitä muuten hyötyä näe. (Ehkä se on vaan kirjoitettu varmuuden vuoksi, jos on Michen carrieri.)

Oikea kuva rattaan avaamiseen löytyy täältä.

Mulla oli Michen carrieri kiinni, ja siksi ohjeessa neuvotaan avaamaan lukkorengasta vain hieman. Näin ratas ei pääse tippumaan carrierin hahloista.

Muilla rattailla lukkorenkaan voi avata heti kokonaan.

Mites sit kun ratas ei vaan liikahda? Piiskan varsi väänty (patterin välissä), rotaus ei auta. Kelasin että virittelen rungon johonkin sillankaiteeseen, tms. tukevaan telineeseen ja jonkun kaverin kanssa roikkuis kiekossa ja vääntäis… siis rotafixtyylillä.
Tuntuu vaan siltä, että tulee ehkä nipat ennemmin vanteesta läpi.
Ja mulla on näitä tapauksia jo kaks jonossa.

Ruuvipenkki saattas auttaa? Ratas sinne ja kiekosta vääntäen. Lämpökin saattas auttaaa mut laakerit todennäkösesti ei tykkää

Pidennetty vipuvarsi piiskaan voisi jeesata, vaatinee vähän virittelyä.

mulla ei auttanu myöskään täydellä teholla rotafixaaminen eikä mikään, kunnes ratas pyörähti auki jäällä skidatessa. kaikista maailman tilanteista siis jäällä skidatessa. en tajuu, mut siitä se irtos sit. Lukkorengaskin oli päällä ja kaikkee.

Missäs se kuva on, jossa ekan keskarikesän suvilahtisessioissa väännetään liikennemerkin tolppa jatkovartena jotain ratasta auki.

mulla on ellipseissä 16-piikkinen eai kiinni sen verran jämäkästi, ettei lähtenyt extreme-konsteillakaan. kovin yritys oli raikan raudan pajalla, jossa ketjupiiska kiinni rattaassa ja koko paketti ruuvipenkissä pyöritettiin porukalla kiekkoa - ja ratas ei edes hievahtanut.

luovutin. onneksi on tuplafiksinapa.