How to: Ohjainlaakerin asennus

Kun kerran tästä kysellään harvaisa päivä ja ohje näemmä puuttuu, laitetaampas tälläinen pystyyn.

Ohjainlaakerin asennuksessa on kolme vaihetta, joista aloitamme alakoolin asennuksesta. Itse suosin alakoolin katkaisemista YHDESTÄ KOHDASTA dremelillä ja painamista paikalleen sormin, mikäli kyseessä on konelaakeri. Lovi kannattaa asentaa haarukan sivulle, missä loveen eivät kohdistu yhtä suuret voimat, kuin etu-taka suunnassa. Lisäksi löytyy koulukunta joka naputtaa alakoolin ehjänä paikalleen kumivasaralla tai imurinputkea käyttäen, ja irtokuulalaakerin alakoolille asennus on pakko tehdä näin.

Ohjainlaakerin kupit taasen saa paikalleen joko vasaralla naputtelemalla, missä saattaa vaurioittaa kuppeja, tai itserakennetulla ohjainlaakeriprässillä. Tähän riittää rautakaupasta noudettu emäputkea reilusti pidempi kierretangon pätkä, ohjainlaakerin kuppia suuremmat prikat, sekä kaksi kierretankoon sopivaa mutteria.

Homma toimii niin että kupit asennetaan yksi kerrallaan, ja kontaktipinnat käsitellään vaseliinilla. Sitten kuppi painetaan kiinni emäputkeen siinä määrin kuin se siihen käsin uppoaa, vedetään tanko emäputkesta ja kupista lävitse, ja kierretään putkeen kiinni ensin prikka, ja sitten mutteri.

http://www.fixedlondon.com/wp-content/uploads/26.jpg

Sitten kiristetään, kunnes kuppi on pohjassa. Toistetaan toiselle puolelle, ja nautitaan onnistumisen tunteesta.

Ja tuolla keskustelua aiheesta myös: Ohjainlaakerin asennusvinkkejä

Hakusanat: Ohjainlaakeri asennus prässi pressi työkalu headset imurinputki kierretanko DIY alakooli kiinnitys crownrace

“Alakoolin katkaisu toimii vain konelaakereita käyttävien laakerien kanssa. Irtokuulalaakerien kanssa kooli on naputeltava paikalle ehjänä.”

Asiallinen huomautus.

Aloin kans täs miettiin et eiks ne kuulat vähä ikävästi jumita ja hinkuta siihen väkisinkin jäävään uraan jos kooli on katkaistu

edit: alakoolin eli crownracen asennukseen sopii myös jotkut ylikokoisemmat-satulatolpat, ainakin pajalla on joku koko joka on just täydellinen. ei ehkä peruskotikäyttäjälle relevantti mut ajattelinpa mainita

Miksei molempia kuppeja asenneta yhtaikaa?

Traceur - 10:08, 3.9.2014 » Miksei molempia kuppeja asenneta yhtaikaa?
Koska silloin on 200% todennäköisyys että kuppi menee [s]nurin[/s]vinoon.

Itse olen pari viimeistä kertaa käyttänyt alakoolin lyömiseen vanhaa laakeria ja tämän päälle sitte asettanut ison jakarin johon vasaralla kunnolla moukkua. Ei ole tarvinnut nyhvätä ja mennyt kahdella kopautuksella paikoilleen (okei varmistukseksi pienet naputtelut,että varmasti suorassa.).
Kannattaa aina siistiä se haarukka asennuskohdasta hyvin!

edit. ja ennen paukuttamista tukekaa se haarukka hyvin sieltä ruotoputken alta.en suositte hakkaamaan haarukan jalkojen varassa yhtään parempia haarukoita

ihan hyvin upposi kyllä ysärimaasturiin kun laittoi kupin huulille, vanerinpätkä päälle ja sit vasaralla pari napautusta, katsotaan että mistä kohti on ns eniten pystyssä ja siihen kohdalle pari lyöntiä ja taas katsotaan ja lyödään. toinen kuppi ainakin itellä meni jo suht kivasti kun ekan kanssa meni harjoitellessa. en välttämättä tekisi tätä kyllä millekään kalliin laakerin kupeille.

e: ja kuka ei tykkäisi käppäprojektien raivoisasta vasaroinnista?

minä olen jotkut halpis kupit lyönyt paikoilleen kumivasaralla siten, että kuppi vasten esim. puulaudan palaa ja kumivasaralla päältä lyöden. Uppoo kun puukko kylkeen.

t: ohjaamoasennus asiantuntija *wink *ntkt

Riittävän pitkä ruuvipenkki myös hyvä, kupit auttavasti paikoilleen ja sit vaan kiertelee

Niinja joku mode tän voisi editoida tän tänne.
Done.

Mites muuten nuo ohjainlaakerin kupit saa pois, tai alakoolin? Siis jos ei ole tuollaista Parkin toolia.

Nakutellaanko ruuvarilla vai onko jotain muita kätsyjä DIY-vimpaimia?

Osassa haarukoissa on lovi johon naputellaan ruuvarilla, ja se laittaa koolin liikenteeseen. Tai sitten vanhalla moralla takomaan rakoa koolin ja kruunun väliin. Tai raa’asti vasaralla vaan ylöspäin. Koolien irroitukseen voi askarrella tälläisen työkalun:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/trek2.jpg

Ja se kannattaa tehdä vanhasta satulaputkesta, tai stongasta, ettei käy näin kun yrität lyödä koolia irti:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/trek3.jpg

Vanha stemmi muuten toimii myös hyvin alakoolin asennuksessa, vähän pitää venyttää että kooli menee pohjaan asti, joten jatkossa se ei ole enää stemmi, vaan työkalu. Ja vasaraa päälle.

TSI-asennustyökalun tykkään olevan tukevampi ja tyrimisen mahdollisuuden pienempi, kun käyttää prikkoja jotka eivät ole koko kupin peittäviä, vaan kupin pohjaa vasten meneviä. Tai en tiiä onko irtolaakerikupeissa tollasta tasasta pohjaa aina, mutta konelaakerikupeissa on tavannut olla.

^^sinä sait minut nauramaan.