Cyclo Cross/Gravel Grinder/Monstercross -speksauslanka

Samma mieltä

Oonkin läs…tukevahko. Putken hoonaus ja mittaan saattaminen on näppärä tapa olla tuhoamatta niitä tolppia, ja välttää samalla huonot integroidut.

Ritcheyn fastback-kiristin oli erittäin toimiva, Super Corsassa sai arpoa, että kestääkö pultti. Nää tolpanpäähän tulleet on olleet poikkeuksetta huonoja esityksiä.

Kellari olis pullollaan soratiepyörän osia mutta runko puuttuu. Nyt on ajeltu alumiinipyörällä ja hiilikuitupyörällä useampi tonni ihan tyytyväisenä mutta laadukasta teräsrunkoa mulla ei vielä ole ollutkaan. Mitäs runkoa tästä pitäis lähteä metsästämään kun pitäis olla 100/135-pikalinkut ja levyjarrut ja sen verran laadukas ettei olis ihan toivoton ankkuri? Vaakaputki sais olla jonkun verran slouppaava että sais Canyonin VCLS - satulatolpan kiinni. Genesis Croix De Fer S-koossa olis mitoiltaan aika optimi mutta onkohan sellainen kuinka painava? Ritcheyn Swiss Cross olis varmaan hifi mutta mua vähän harmittaa toi seatstayn kiinnitys liian ylös?

Mut mitäs muita vaihtoehtoja? Varmaan käytettynä pitää ostaa kun ei kai enää kukaan tee pikalinkkurunkoa ja vaikka tekiskin niin tuskin raaskisin ostaa… Saa myös tarjota jos nurkissa pyörii sopiva runko?

Surly Straggler on muistaakseni 100/135qr yhteensopiva. Surly Midnight Special on jos käyttää adaptereita.

E: Salsa Vaya? Toki uusissa malleissa läpiakselikuituhaarukka.

Painava on myös mielipideasia. Vertaa sitä cdf runkoa muihin mihin haluat ja päätä itse onko painoa mahdollisesti liikaa.

Tuosta VCLS-tolpasta minäkin muuten aiemmin unelmoin, mutta toinen Toneista uskotteli että se menee kunnon muta-/gravelhommissa niin täyteen paskaa että ei kannata. Jos jollakulla on oikeaa kokemusta niin saa toki korjata tätä käsitystä :slightly_smiling_face:

siksi meillä on S13

1 Like

Näissä runkospeksaushommissa on vielä se erikoiselementti että rungon painon tietää siinä kohtaa kun sen laittaa vaa’alle. Valmistajat ei jostain syystä ilmoita yleensä painoja rungoilleen ollenkaan vaikka myisivät niitä runkosetteinä ellei se ole se kaikkein hifein hiilikuiturunko. Ja jos ilmoittavat niin ne ei yleensä pidä paikkaansa tai sitten se on se kaikkein pienin koko ja vielä vähän optimistisesti ilmoitettu.

Omia runkoja siis mitä olen punninnut niin Specialized Crux alurunko 1500g, Canyon Inflite AL 1485g (tämä valmistajan ilmoitus mutta uskon tähän), Rossano Trekking 1800g, Insera CC700 2080g, Specialized Crux Carbon noin 1200g (tää ei oo tarkka punnitus vaan laskettu jostain punnitusta runkosetistä). Croix de Ferille löysin painoksi 2400g mutta en osaa sanoa onko se paljon vai vähän teräsrungolle? Mitäs vähän hifimpi gravel-hommiin suunniteltu teräsrunko oikein painaa?

Ja toi Canyonin tolppa on hyvä kunhan satulaputki on sen verran lyhyt että sitä tolppaa näkyy min 15 senttiä. Mutalöllössä ajamiseen on ihan omat pyöränsä eikä soratiellä tää tolppa sotkeennu kunhan välillä vähän letkulla huuhtoo tuolta raosta mömmöjä veks.

Edit: Mä siis etsin runkoa ihan perinteiseen soratiepyörään eli hyvinkin perinteisellä maantie/cyclocross/gravel-geometrialla mennään ja max. 42mm renkailla

1 Like

Tälläsiä listoja kun googlaat ni pääsee hakemaan ajatuksia ja ideoita. Tossa listassa ei nyt ollu, mut pelagoltahan tuli uusittu stavan runkosetti suht vastikään, joka ainakin mua kutittelee oikeista paikoista.

Melkein kaiken saa adaptereilla sopimaan 100/135 pikalinkuille, joko rungon kiekoille tai kiekot rungolle. Oon myöskin mieltä että melkein kaikki nuo kyllä painot rungoilleen, tai ainakin runkoseteilleen ilmoittaa, ja ihan riittävän luotettavasti. Ja vaikka siinä nyt joku pieni marginaali olisikin, niin ei sillä musta ole oikeesti väliä että painaako se hiekkatielle vietävä teräsrunko nyt sitten 2348gr vai 2384gr. Lisäksi aika usein unohdetaan et se paino tarkoittaa myös ominaisuuksia. Kevyin ei missään nimessä aina ole tälläisen tarkoitukseen paras.
Onnea etsintään ja toivottavasti se päättyy pian maalaismaisemaan!


Laitetaanpa kuva omasta hiekkatie/gravelgrinder/monstercross/mistälie retkipyörästä eiliseltä. En tiedä mitä runkosetti painaa, mutta sen tiedän että maalaismaisema maistuu :kissing_heart:

11 Likes

Olisipa munkin Vagabondi tuon värinen eikä ruma valkoinen.

1 Like

Kulmat kunnossa ja oranssi on oikein.

1 Like

Laitetaan myös kuva omasta Cotic Escapadesta, jossa juuri se yllä mainittu 135 mm perä. Tämä komeus on alle 10 kg silkkaa iloa.

8 Likes

chainstay wrappi toimii tässä myös esteettisenä elementtinä hyvin :face_with_monocle:

Tässä lisää chainstaywrappeja kun niistä näytti olevan puute

6 Likes

Raisu Peli! :metal:

Wräpetiwräp

6 Likes

Vannejarrullisena 54-senttinen jostain paremman pään putkisetistä tavallisen painoiselle kuskille kasattu cx/gg-runko painaa 1,8-1,9 kg. Levarivahvuinen takahaarukka ja levarikiinnikkeet +100 g, ylikokoemäputki +100 g, EC-normitus +200 g.

Karkeasti ottaen noin ja jos runko sellainen, että sillä ei ole tarkoitus kuskata koko omaisuutta mukana. Tota enempää painoa ei runkoon tarvita, jotta se olisi hyvä ajaa ja kestäisi kevyen bike packing varustuksenkin.

Nykytehdasrunkojen turvamarginaalit on niin isot, että rungoista tulee aika porsaita ja se ei voi olla vaikuttamatta niiden ominaisuuksiin. Kestävyyttä toki on sitten varmaati riittävästi.

kevyitten multien toivotteluperinne lieneekin alkusijoittunut juuri näistä parametreistä tinkineiden siunaustilaisuuksiin

2 Likes

Stenulle kiitokset! Toisin sanoen jokamiesluokan gravel- tai cyclo-teräsrunko levyjarruilla painaa kevyimmillään jotain 2200-2500 väliltä ja jos kevyemmän haluaa niin sitten pitää lähettää jollekin hitsipillimiehelle deposit-maksu ja odotella ensi kevääseen?

Täytyy siis vaan kytätä käytettyjen markkinoita ja ostaa testiin jotain linjalta Croix de Fer, Allcity Machomikälie, Cotic Escapade ym. Kaikki 5 vuotta vanhempi on todnäk vielä pikalinkuila niin sillä säästää vielä adapterien kanssa leikkimisen.