Color of cycling: etnisyys ja rotu polkupyöräilyssä

mielestäni ei katso henkilön sukupuolta tai etnisyyttä se millaisella fillarilla ajaa. veikkaisin että on voinut käydä jotain seuraavista

pakko rako eli joku fillari on ollut saatava ja vähiten paska on valittu

ei tiedä millainen fillari on oikeanlainen itsensä kokoiselle

saanut pyörän lainaan jostain

nämä tuli ensimmäisenä mieleen toisaalta en myöskään ihan ymmärtänyt miksi kerroit mitä kerroit

vaikka Tunturi nimeäisi jonkun mallinsa tällä tavalla

Siis

5 Likes

Olipa yllättävä käänne ja sivistyksen lisääntyminen. Kiitos.

1 Like

Totta, ei tuo edellinen viesti tainnut oikein osua maaliin.

Sitä vaan lähdin hakemaan, että siihen kuka pyöräilee arkisesti tai harrastusluontoisesti vaikuttaa monenlaiset resurssit, joita sattuneesta syystä esim. valkoisilla miehillä tuppaa olemaan enemmän kuin monilla muilla.

Kuten nyt vaikka:

-itsevarmuus tuollaisessa kontekstissa toimimiseen: esim. liikenne, pyöräpajat, myös tällaiset keskustelupalstat ym.
-tekemisen tausta ja kokemus lapsuudesta asti: esim. teknisten taitojen oppiminen
-raha, tilat, tietotaito, aika…
-sosiaalisten piirien kannustava vaikutus

Toki kaikilla em. henkilöillä kaikki näistä eivät tietenkään täyty, mutta ajattelin nyt listata esimerkkeinä minkälaiset asiat voisivat vaikuttaa

oot ihan oikeessa ja jos en väärin muista niin tota teemaa onkin täällä topsussa sivuttu jo jonkin verran. kiitos kun selvensit. no mut se niistä valkosista miehistä tässä kontekstissa tällä kertaa vaikka heidän esi-isillään onkin iso roolinsa tässä tarinassa.

1 Like

https://tools.ietf.org/id/draft-knodel-terminology-00.html#rfc.section.1.2

There is even a name for this pervasive language pitfall: the association of white with good and black with evil is known as the “bad is black effect”

1 Like

Eikö ”musta jää” viittaa jään kehnoon havaittavuuteen eikä niinkään ”musta=paha”-ajatteluun?

There are scientific uses of black that are related to light– blackholes are black because light cannot escape them; a spectrographic blackbox is used as a metaphor for things that cannot be seen (e.g., blackbox is really a riff on the metaphor for light as visibility).

Varmasti tuossa on ensisijainen tarkoitus ollut kuvata koettua tilannetta.

Asfaltti on musta,
mutta se on liukas,
siinä on jäätä,
jää on siis mustaa.

Mutta ei kukaan kuvittele, että taivaalta sataisi mustaa vettä, joten miksi mieli valitsee tuohon mustan kuvaamaan jään heikkoa näkyvyyttä “näkymättömän” sijaan onkin nimenomaan mielenkiinnon kohde. Ehdotus on, että kyseessä on opittu “paha=musta, hyvä=valkoinen” ajattelu. Ennen kuolema kulki mustassa kaavussa. Mustakaapu oli Akkarin kaikista pahin tyyppi. Nykyään roistot ajaa leffoissa sankaria takaa mustilla katumaastureilla. Jne.

1 Like

näkymätön jää hyvä

musta rolleri

assosiaatio: vitun hyvä

2 Likes

Oiskohan tuo musta = paha kuitenkin semmonen juttu joka ei alunperin liity ihonväriin mitenkään. Pimeys on ollut pahaa, pelottavaa ja mustaa ennenkuin ensimmäistäkään värillistä ihmistä on edes nähty näillä seuduilla.

3 Likes

Plz tän on nyt pari tyyppiä jo mokannut. Lukekaas mun viesti ajatuksella. Se assosiaatio menee toisin päin ja se on olennaista tän asian ymmärtämiseksi. “Pahuus esiintyy tyypillisesti mustassa.” Vähän niinku paloautot esiintyy tyypillisesti punaisessa värissä, mut punaiset autot ei oo kaikki paloautoja.

En tiennykkään, että assosiaatioilla on suunta!

Edit: siis, tietty joku aina herättää sen assosiaation, että sikäli niillä on temporaalisessa mielessä aina suunta, mut oon aatellu, et ne käsitteet itsessään olis rinnakkaisia, eikä niin et toinen on toiselle alisteinen.

1 Like

miksiköhän sitä vettä kiinteässä muodossa tosiaan sanotaan tietyissä olosuhteissa peilijääksi vaikka eihän taivaalta sada peilejä eikä siitä aina edes heijastu oma kuva ja joissain tilanteissa sehän näyttää mustalta :thinking:

2 Likes

No tässä ei siis ole kyse siitä ilmiselvyydestä, että asioilla voi olla positiivisia ja negatiivisia ominaisuuksia, vaan siitä millä nimillä niitä kutsutaan. Tuliko derailaustarpeet täytettyä vai oliko sulla vielä muuta?

No siis ymmärsin asian niin että susta on mielenkiintoista että joku muinainen jorkki kiipeää maakuopastaan, vetää lipat, kattoo että ”mitä vittua jäätä joka on mustaa”, ja kertoessaan tästä kaverilleen sanoo että ”oli jumalauta mustaa jäätä tiäksää” ja sit se jää elämään, eikä vaikka häivedivetymonoksidi?

Ehkä se ei ollut näkymätöntä siksi, että tarkemmin katsoessa siinä oli sitä jäätä?

En oo varma oliko toi vaan huono esimerkki, ilmaisitko itseäs epäselvästi vai oonko jotenkim tyhmä mutta mun on vaikee nähdä juuri mustan jään kohdalla sinänsä mitään kiperää pulmaa.

Toisaalta kuvittelenko vai onko joku valemuisto mutta eikö käytetä termiä piilojää myös? Olen hämmennyksen vallassa.

1 Like

Mikäänhän ei sano etteikö nämä olisi voineet kumpikin osaltaan vaikuttaa nimitykseen.

Mutta onko tässä tarkoitus vaihtaa tämmöisiä nimityksiä muihin (ellei mustaksi kuvailulle löydy jotain hyväksyttävää syytä) vai mikä homma?

Niin, no, oliko se tarkemmin katsottuna sitten mustaakaan? Nää on näitä juttuja, että vaikuttaako sanavalinnat ihmisten mielikuviin jne. Mä palaan tähän aiheeseen kun seuraavan kerran “auto ajaa pyöräilijän yli” tai “suojatiellä tapahtuu onnettomuus.” Nyt vaan onkin niin, että me puhujat ei ollakaan alistetussa asemassa, joten on helppo viitata kintaalla ja sanoa et eihän täs ny mitään pahaa tapahdu kellekään.

Piilojää tarkoittaa lumen alla piilossa olevaa jäätä. Noin niinku nopean tutkimuksen perusteella.

  1. kenen mielikuviin?
  2. mielikuviin mistä?
  3. mikä on riittävän mustaa että sitä voi kutsua mustaksi eritoten jos puhutaan esineistä tai aineesta?

Mä en ehkä lähtis nyt käymään tätä keskustelua sen tiimoilta että onko musta esine musta jos se heijastaa valoa eritoten kun tää nyt on ihan vitun daijua hiustenhalkomista kahden valkoisen tyypin välillä ja on just sitä itteensä mikä saa keskustelun siitä mitä kieltä on sopivaa käyttää vaikuttamaan meitäkin dillempien tyyppien silmissä siltä että wokekulttuuri on mennyt liian pitkälle.

Se on ihan oikea asia että me assosioidaan väreihin kaikenlaista, ja kieli on valtaa ja sanavalinnat vallankäyttöä, mutta mun mielestä nyt tehdään tikusta asiaa.

5 Likes

Kyllä vaikuttaa ja on ihan hyvä miettiä, assosioidaanko vaikka just mustan listan kohdalla mustaa pahuuteen kun niissä listoissa itsessään harvemmin on mitään mustaan viittaavaakaan.

Ilmiselvästi se ”musta” mustassa listassa viittaa johonkin negatiiviseen. Sanotaanhan noita paskalistoiksi myös.

Mustan jään kohdalla ”musta = paha”-ajatus ei ole ollenkaan niin selvästi läsnä, vaikka siitä voi saivarrella onko se tarkkaan ottaen ihan mustaa. Useisiin asioihin viitataan mustina, vaikka ne ei ihan sitä olekaan: mustatorvisieni, mustakarhu, mustarastas…

Koskahan kinuskijätskit ja -kastikkeet muuttuu mikroaggressioksi, koska sitä termiä käytetään myös halventavasti kiinalaisista? Haluaisin pitää tätä vitsikkäänä esimerkkinä, mutta vastaavia keikauksia on tehty jo joillekin sanoille.