AMA: Carlos

Vuosi sitten ostin foorumin kautta tällaisen rungon, mutta sitten kaiken muun ohessa on jäänyt vähän vähemmälle huomiolle. Alkuperäisessä kokoonpanossa tässä oli muodikkaat kiekot syvillä ja mustilla kehillä, joista halusin eroon. Totesin, että voisin myös vaihtaa keulansa sellaiseen, johon saan jarrun kiinni, koska tykkään jarrutella jarrulla.

Keulan vaihtaminen osoittautui muutenkin sitten tarpeelliseksi: ostohetkellä oli ohjainlaakeri vähän löysällä, mutta koska sekä ostajalla että myyjällä ei ollut 32 mm:n avainta ja laakerin näyttäessä päällisin puolin kunnolliselta, ei siihen sen enempää kiinnitetty huomiota. Kotona huomasin, että jotain on kuitenkin melko pielessä. Ohjainlaakerin kuppi oli brittikierteillä, kun taas haarukan kierteet jotain kapeampaa sorttia, minkä vuoksi kuppia ei voinut edes saada kireälle. Lukkomutteri taas pysyi paikallaan lähinnä siksi, että se oli niin ovaali. No, eipä siinä mitään kun keula olisi vaihtoon mennyt muutenkin ja nyt vaan sitten uusi laakeri, koska vanhan alakooli oli myös asentaessa lyöty aaltomaljakon muotoiseksi.

Koska olen sählä, kesti osien haalimisessa hyvän aikaa, mutta itse pyörän kokoaminen oli suoraviivainen homma. Ainoa mutka matkassa oli lyhytlänkisen jarrun saaminen. Kumiluodista löytyivät vanhan takajarrun lyhyet länget ja kotoa siihen oikeanpituinen pultti ja jousi.

Munaradalla himmailua varten sitten varmaan jarrutusväline pois ja komponenttikirppikseltä ostettu 3ttt:n rataohjaamo kiinni, kunhan vain haen sen TS:n eteisestä.

Juuh, jorinaa taas tuli, mutta tässä nyt kuitenkin oma kokoonpanoni:

Osalista: pyörää kootessa on pyritty kunnioittamaan vanhahkoa runkoa ynnä kukkaroani sekä suosimaan käytettyjä osia.

 • ohjainlaakeri: 1" BLB (Kumiluodista)
 • stemmi: Cinellin ratakannatin (tuli rungon mukana ja joku edellisistä omistajista on “siivonnut” mustan anodisoinnin pois)
 • tanko: kotona pyörinyt nimetön droppi pätkittynä
 • jarrulaite: kahva joku nimetön ja länget Dura-Acea kun taas jousi ja pultit torakoitu ylijäämäjarruista
 • tolppa: ? (rungon mukana)
 • satula: Turbo (uusiotuotantoa, On-Onen alesta)
 • kammet: Andel 165 mm (rungon mukana)
 • takaratas ja lukkorengas: Surly, 17h (Urheiluaitta)
 • kiekot: Novatecin navat ja minulle tuntemattomat kehät (foorumin kautta)
 • kumit: Schwalbe Blizzard (hajapari Kumiluodista)
 • ketju: Sun Race (Urheiluaitta)
 • pedaalit: KKT Pro Vic II (rungon mukana)
 • häkit ja remmit: nimetöntä kotona lojunutta tavaraa
 • keula: BLB (joku saksalainen nettikauppa, sieltä koska Actionin ratakeulat loppu)

Kiitämme: MrScientistiä laakeriprässin vääntämisestä, New Kids on The Block (NKOTB) Manufacturingiä kiekkojen kasaamisesta ja sopuhintaan myymisestä sekä Kumiluotia erilaisten miljoonalaatikoiden läpikäymisestä ja yleisesti ottaen todella hyvästä menosta ynnä asiakaspalvelusta.

Sympaattinen, konstailematon ja mukava pyörä. Omistajaansa tullut siis.

Hieno, taisin keskaricupissa jo kehuakin, mutta kehutaan täälläkin. Onko tanko shimmattu? Toisaalta toi taitaa olla 2A eli siinä pysyykin tanko vaikka shimmiä olisikin välissä.
Onkos rungolla minkälaista historiaa, tiedätkö tarkemmin?

^^jotain tämäntyyppistä lähdin itsekin tapailemaan - lisään vielä adjektiivin “aurinkoinen”.

rungon historia/alkuperä kiinnostaa täälläkin.

Wau, onpas hyvännäkönen fillari. Sopusuhtaisennäköinen setti eikä mikään juuri pistä silmään. Keulakin näyttää asialliselta ja kiva nähdä joku itselle tuntematon runko. Good job.

hieno on!

Näpsäkkä kokonaisuus. Pitkä stemmi ja lyhyt bullhorn ainoastaan pistää vähän silmään. Ja bulliksen asento.

täs on hyvä fiilis! kesä tulee

näyttää hyvältä!

No mut tässähän on kiva fiilis!
Jos sulla kerran on se rataohjaamokin, niin säästä tankonauhat siihen ja ajelet arkiajot vaan tyytyväisenä yläotteelta.

Heh, kiitokset kommenteista!

Rungon historiasta en valitettavasti tiedä muuta kuin mitä edellinen omistaja kertoi. Sanoi ostaneensa joltain foorumilta ulkomailta ja että kyseessä olisi ranskalainen ratarunko. Ainakin edellinen keula vaikuttaisi olevan ranskalaista alkuperää, koska tosiaankin brittiläinen kierre oli siihen liian iso ja ranskalainen kierre on käsittääkseni halkaisijaltaan pienempi. Tämähän ei siis kerro varmasti muuta kuin, että pyörään on asennettu ranskalainen haarukka - mahdollisesti Ranskassa.

En ole löytänyt rungosta oikein mitään merkintöjä keskiön alla olevaa sarjanumeroa lukuun ottamatta. Haarukanpäissä ei lue mitään muistaakseni. Olen yrittänyt googlettaa pyörän nimellä (yhdistettynä tietty ratapyöriin eri kielillä), mutta tulokseksi tulee lähinnä kuvia Carlos-nimisistä pyöräilijöistä (mikä on ihan kiva, mutta ei auta rungon historian kanssa paljoa). Missään ei kuitenkaan ole tullut vastaan mitään tuollaista merkkiä.

Jossain vanhoissa Bassoissa on tosin hyvin samantyyppinen värimaailma, fontti ja muhvit, joten ehkä tämä on jollekin Carlosille tarroitettu Basso? (Näin haluaisin uskoa. Tietty voi olla, että Carlos on myös joku espanjalainen vastine Inseralle ja pyöräni on jotain tusinarautaa). Vertailun vuoksi kuitenkin noita Bassoja, esim. tässä, tässä ja tässä. Tuli mieleeni kun poljin viime vuoden Wauhtiajoissa jonkun aikaa siistin maantie-Basson vieressä.

Sitten stemmistä: se on melko pitkä ja itselleni ehkä vähän turhankin. Saisi olla ehkä sentin pari lyhyempi. Tuo on varmaan joku 130-millinen, eli aika holtiton. Bullhorni on taas lyhyt, koska se on sahattu dropista ja käsillä. Tangossa on tosiaankin shimmi, oli siinä ihan tehtaan puolesta. Bullhorni on vissiin vaihe ja luulin vaiheesta päässeeni, kun ajoin talven leveällä raiserilla, mutta sitten huomasin taas, että häränsarvet nyt vaan istuvat pikkukäsiini juuri hyvin.

Ratadroppia harkitsin, mutta sitten TS ilmoitti, että cx-lisäjarrukahva ratadropissa ei ole kosher ja hetken mietittyäni totesin, että eipä taida olla. Ja koska pidän erillisestä jarrulaitteesta, niin tyydyin sitten kotona lojuvaan pätkittyyn droppiin.

tämä on oikein kelpo peli kun livenäkin päässyt ihmettelemään ja kuten tnts jo sanoikin niin sopii omistajalleen hyvin.

Tulee mieleen mun vanha Gitane siinä kunnossa kun ostin sen, paitsi että tää on hienompi.

No niin, Carlos on nyt vuoden verran ollut osa kotitalouttani ja hyvältä tuntuu yhä. Talvella tietty ollaan oltu vähemmän tekemisissä, mutta nyt kesäkauden alkaessa piti taas lähteä yhdessä liikenteeseen.

Itse asiassa kauden avaus suoritettiin Vaasan Retrokilpureissa, jonne päädyin TS:n kyytiin nousemalla vähän viime tingassa. Piti kasata vanha peritty Olmo, mutta sehän ei sitten mennytkään kuten piti ja ainoa retrokilpuri olikin sitten Carlos. Joten ei muuta kuin maantieohjaamo kiinni ja Vaasaan.


Vaasa-kokoonpano

Vähän vielä ujostelin Carlosin kera ajoa, mutta selvää oli, etten Dobule trouble -älläreihin mene kenenään muun kera.


Älläreissä ei vielä ollut keltaista teippiä, kun sinnekin tapani mukaisesti kasasin pyörän viime tingassa, vähän päin helvettiä ja osia kaapeista etsien.