Asiat jotka aukeavat ajamalla: A.J.A.A.

Lumikko - 15:56, 16.1.2015 »
kid_scientifik - 14:51, 16.1.2015 » kysymyksesi on huonosti muotoiltu, semminkin jos pointtinani on, että erot runkomateriaaleissa ja putkiseteissä aukeavat (riittävästi eri paketeilla) ajamalla. pidän kiinni tästä kannastani.
Ilman mitään piilohuokumista haluan tuoda uudestaan esille, että muut erot rungoissa (lähinnä geometria) ja pyörien setupeissa kokonaisuutena ovat niin isoja, että ajossa havaitsemiaan eroja fillareiden välillä on mielestäni äkkipikaista laittaa runkomateriaalien piikkiin. Täydellinen vakiointi on vaikeaa ja metodologia ei ole mulle vieras sana, mutta tieteellisissä tutkimuksissa sitä sentään yritetään. Omistamistaan fillareista on maksanut rahaa ja pelkästään se tekee arvoista väistämättä puolueellisia, vaikka ne tuntemukset ihan todellisia koehenkilölle itselleen ovatkin. Jos koejärjestely ei tapahdu sokkona, tuloksiin ei vaan voi luottaa. Tosin ei niihin tarvitsekaan, koska tärkeintä on nauttia sillä omalla fillarillaan ajosta. Jos joku pyörä tuntuu vaikkapa titaanipultteihin vaihtamisen jälkeen arkihavaintojen varassa paremmalta, sitten se on parempi.
eli esimerkiksi minun ajokokemuksellani en pysty sanomaan _mitään objektiivista_ esim. kohtuullisen lähellä toisiaan olevien surly steamrollerin ja gorilla zengangin runkomateriaalien erosta/vaikutuksesta ajossa?

enemmän tuo mainitsemasi bias minusta luonnehtii esim. rolleriuskovaisten vakuuttelua erojen mitättömyydestä, semminkin kun yleisesti paremmiksi tiedettyistä putkiseteistä kasatuista raameista ei ole kokemusta lainkaan.

Ihmettelin miks mun ysärimaasto Dale tuntu niin erilaiselta, erityisesti perän osalta, verrattuna muihin vastaaviin pyöriini.

Mun eka ja ainoo alumiini-runko ja aattelin et toi johtuu varmaan vaan aluminin jäykkyydestä tjsp. Vähän aika sit huomasin et eihän tossa ole juurikaan BB-droppia ja keskiö huitelee muihin pyöriini verrattuna ihan omissa sfääreissään.

Mitään en ole mitannut kun ei noi jutut niin paljoa kiinnosta. Joku varmaan osais sanoa jotain fiksua vähäisen BB-dropin merkityksestä, hyödyistä ja haitoista, mut mulle riittää se tieto et tol on hemmetin hauska ajaa. Asia joka aukesi ajamalla.

Ahhaaahahahaha

kid_scientifik - 16:07, 16.1.2015 » eli esimerkiksi minun ajokokemuksellani en pysty sanomaan _mitään objektiivista_ esim. kohtuullisen lähellä toisiaan olevien surly steamrollerin ja gorilla zengangin runkomateriaalien erosta/vaikutuksesta ajossa.
Kyllä, totta.
kid_scientifik - 16:07, 16.1.2015 » enemmän tuo mainitsemasi bias minusta luonnehtii esim. rolleriuskovaisten vakuuttelua erojen mitättömyydestä, semminkin kun yleisesti paremmiksi tiedettyistä putkiseteistä kasatuista raameista ei ole kokemusta lainkaan.
Keihin viittaat tällä? Mulla on toki tapana ajaa halpisromulla, mutta esim. se mun entinen kolmoisohennettu 7005 T6 maantiepalpa oli varmaankin jäykempi ja kevyempi kuin mikään ikinä omistamasi(joo en muista numeroita), ja kaikilla muilla rollerikuskeilla on kasapäin muita laaturunkoja.

Minkäslainen ton Gorillan geo on? En nopealla googlaamisella löytänyt kuin väittämän että olisi identtinen Bareknucklen kanssa ja väittämän, ettei olisi…

Monessako eri ketjussa tätä kinaa on jatkettu?

Aukes ajamalla: FSA:n kammen säätöpultti, useasti ja lukitteenkin jälkeen. Paksut neopreenisuojat hinkkas just siihen ison alumiinipultin kantaan.

en minä, ainakaan tietoisesti, mitään kinaa. aivan hyvää keskustelua perusasioista. harhaisia palstakaanoneita on lisäksi aivan paikallaan sohia.

on aivan varma, että putkisettien erot eivät tyhjene geometriaan liittyviin tekijöihin. erityisesti lähellä toisiaan olevissa geoissa väite siitä, ettei muita eroja ole, on täysin absurdi.

jos kuitenkin keskustellaan näiden faktuaalisten erojen havaitsemisesta, niin suicidehub ei usko, että erot putkiseteissä ovat auenneet minulle ajamalla. eivät ole, sivumennen sanoen, auenneet hänellekään, koska hänellä ei ole näistä omaa kokemusta.

uskon, että johtopäätös muuttuisi, jos premisseistä muutettaisiin henkilö. toisaalla jo paljastui vinoumaa suicidehubin näkemysten taustalla koskien ajojani, joten epäilen tässäkin samaa: kysymys ei ole siitä, etteikö eroja havaittaisi lainkaan tai että ne tyhjentyisivät hieman toisistaan poikkeaviin geometrioihin, vaan siitä, että minä en niitä havaitse.

palstalla on lukuisa joukko eri putkiseteistä kokemusta omaavia. ehkäpä joku voisi yrittää valottaa omia kokemuksiaan, jotta henkilöityä vinoumaa saataisiin loivennettua. lisäksi olen tarjoutunut lainaamaan omia pyöriäni, jotta asiaan voi tutustua omakohtaisesti.

tässä on keskusteltu ainoastaan tästä empiirisestä havainnointiin liittyvästä näkemyksestä. jos asioista halutaan keskustella laajemmin ja asetetaan alun kysymys siitä onko eri runkomateriaaleissa ja putkiseteissä faktuaalisia eroja, voidaan mukaan tuoda konstitutiivis-teoreettisia perusteluita: materiaalien koostumuksiin ja kokoonpanoihin liittyviä. en usko, että joku tosissaan puolustaa kantaa, jossa eroja ei faktuaalisesti ole olemassakaan.

Vittuilen, koska pyysit. Varsinainen keskustelu koski sitä, onko steamroller yksiselitteisesti huono vai ei.

SuicideHub - 16:20, 16.1.2015 » kaikilla muilla rollerikuskeilla on kasapäin muita laaturunkoja.
Nyt kyllä puhut ihan hupsuja.

Yritin samalla miettiä mikä mulla olisi auennut ajamalla ja toden totta, shitmanon xt-takanavasta irtoili ja tippui ties minne kolme kuudesta jarrulevyn kiinnityspultista ennen kuin huomasin, shitmanon omat sinisellä lukitteella kuorrutetut pultit vieläpä. Muutenkin kyseessä oli paskin napa jonka kanssa olen ikinä ollut tekemisissä.

jussi - 18:01, 16.1.2015 »
SuicideHub - 16:20, 16.1.2015 » kaikilla muilla rollerikuskeilla on kasapäin muita laaturunkoja.
Nyt kyllä puhut ihan hupsuja.
Kyse ei tietenkään ollut kaikista maailman tai Suomen rollerikuskeista, vaan tässä kontekstissa niistä rollerikuskeista, joiden mielestä kyseisen rungon dumaaminen putkisettiin vetoamalla on lillukanvarsiin takertumista.

Mielestäni olemme menossa aiheen sivuun, joten jatkoin keskustelua tänne.

nyt oli muuten auennut ajamalla lokarien sankojen kiinnityspultit. onneksi lokari hyppäsi hankaamaan rengasta löysien pulttien takia niin huomasi ennenkuin puolet pulteista jää matkan varrelle. lokareiden pärinää on kyllä tullut kuunneltua viime päivinä ihan urakalla.

Aukes kellon pultit tangossa.

Rollerilla kun ajaa niin aukeaa yleensä polvi tai käsi… ainakin suu.

Eissss… ita-bb. Tulipahan itse todettua tämä ensimmäistä kertaa. Tuntui polkeminen vähän hassulta kun vetopuoli puol senttiä auki.

lihasten glykogeenivarastojen tilan vaikutus siihen kuinka jyrkiltä tutut mäet tuntuu. eli oikeanlaisen ravinnon (ja levon että ravinto ehtii mennä perille) vaikutus ajohommiin.

sisurin seinämä ihan venttiilin vierestä. oon pari kertaa vaihtanut ulkokumia kulumisen takia ton päältä.

Vetopuolen kammenpultti.

O: momenttiavain

Luin tässä näistä löysistä kampi hommista just pari viikkoa sitte Sheldonin sivuilta ja koin ahaa elämyksen:

“Looseness will be felt with the left foot, no matter which crank is loose – because only the left crank transmits power through the bottom bracket. Standing on the pedals with one foot forward, then the other, will reveal loosness”

P.S Ite vedän aina karhennetun prikan kammenpultin alle ja vedän naamairve momenttiin.

EDIT: Lähde (Sheldon lisätty)

Nämä mutskut tuskin: https://www.facebook.com/Trustmeiamamechanicalengineer/videos/746827738792165/

Valoissa odotellessa nakuttelin etujarrua ja tyyppailin etujarrun pitoa nytkyttelemällä pyörää edestakaisin. Totesin, että jotain klappia on; nopealla testauksella ei ollut napa eikä ohjainlaakeri. Hetken mietittyäni testasin vielä jarrulevyn, ja kappas, sen pultit olivat päässeet löystymään. Eli taitaapa nekin saada ajamalla—tai ainakin ajamista hidastamalla—auki.

Onneksi oli päivä tuossa vaiheessa miltei pulkassa niin sai kiristeltyä löystyneet pultit ja jatkettua turvallisin mielin kotiin. Päätin olla pohtimatta kuinka paljon vauriota levyn kiinnikkeille on aiheutunut.