Välityspähkinä

Ääh, tossa lainaamassanihan vaihtuu vain takaratas ja näin välityskin, joten tietysti ketju on paljon kireämmällä. Mutta eikö ketju ole kireämmällä myös samoilla välityksillä pienemmillä rattailla, koska suuremmat vipuvarret kun on pienet rattaat ja samat kammet ja kiekko tjsp?

zykkeli - 17:44, 22.2.2011 » sulla on vaan niin tarkat jalat ja ne tunnistaa heti, että välitys on melkein sama, muttei kuitenkaan. 50/20 = 65.7 46/18 = 67.2
weird.. 46x18 on noista lahempana 66.6 gear inchia, eli kaiken jarjen mukaan sen pitaisi olla enemman heavy.

43x17 kapeella rengastuksella on ihan saatanan paha.

53/17 27"-pyörillä on developpement = 6,66m.

pyörivien massojen painon ero ja astetta raskaampi välitys johtaa siihen että 50X20 välitys tuntuu raskaammalta.

Jotkut pyorat ja voimansiirrot vaan tuntuu nopsemmilta kuin toiset. Joskus tuntuu etta naa on ihan magiaa. Viime kesana ratapyora tuntui Michen ketjulla (uusi, puhdas, hyvin voideltu, ei liian tiukalla) ihan paskalta eika “liikkunut mihinkaan” ja KMC:hen vaihtamalla tuntui (huom. tuntui) heti kulkevan kevyemmin. Saa nauraa mut silta tuntui ja olin tyytyvainen femman investointiin. Placebo voi auttaa vaikka hyvaksyisi sen olevan placeboa.

Muistan yhä elävästi jonkun asiaa pohtineen heittäneen hieman vastaavan, tosin hypoteettisen, kysymyksen kyseisten rataskombinaatioiden käytännön eroista eräälle jo sittemmin terminoidulle pööräilykeskustelufoorumille, vastauksena tuli muun muuassa tuoremehut näppikselle tirskauttanut erään tälläkin palstalla ajoittain vaikuttavan henkilön tokaisu “viiskymppisellä eturattaalla täytyy kääriä lahjetta enemmän”.

Ei mulla muuta tähän just nyt ollut.

“I used to ride 39x15 (69”) and never got any action. now that I ride 52x20 (69") I get more action than Ice-T."

906 - 21:32, 22.2.2011 » palstalla ajoittain vaikuttava henkilö.
Ei tuo nyt mikää salaisuus ole, mää ja pahus.

Toistaiseksi vastaukset ovat olleet ihan kurantteja, silloin sai vaan jiibajaabaa.

Smurf - 22:04, 22.2.2011 » Toistaiseksi vastaukset ovat olleet ihan kurantteja, silloin sai vaan jiibajaabaa.
Jep ja hyvä niin. Nyt mää häippäsen tästä off topicoimasta tonne sillalle vähän kävelylle.

höpönassu

Sulla oli vaan huono/tuulinen viikko. Pyörivien massojen muutokset, ketjun sisäiset kitkat ym. mitä on ehdotettu vaikuttaa merkityksettömän vähän. Vaihda takas 50/20 niin nähdään!

Tai sit placebo.

^ haha luin että “sielun sisäiset kitkat”

vaikka voihan niilläkin olla vaikutusta.

Ihan vaan kostoksi en aio hyväksyä tuota mutua ja huonoa viikkoa.

Haluan nähdä meneekö tämä mihinkään.

Smurf - 17:40, 22.2.2011 » Millä laskurilla pääsit tähän, koska välityksen pituus on sama ja suhde on melkein sama (0,05ish eroa).
Pyöräilijän kirjassa (Skott, Gavenius, Tuominen) on hyvät välitystaulukot, mitat on laskettu käyttäen 27" pyörän halkaisijan likimittana 68 senttimetriä. Etenemässä on näillä mitoilla eroa jo 11cm, kyllä se tuntuu, väittäköön muut mitä väittää.

Lukematta paljoakaan edellisiä kommentteja uskaltaisin väittää että elimistön energiatasojen vaihtelu ja palautuminen vaikuttaa aika huomattavasti. Poljen päivittäin aina tarkalleen saman työmatkan, mutta joinakin päivinä samat mäetkin tuntuvat vain erittäin paljon jyrkemmiltä ja pyörä raskaammalta. Yleensä raskaimmalta tuntuu aina ennen viikonloppua - eli kun on polkenut työmatkaa koko viikon kunnolla palautumatta. Toki voi olla rattaden ja ketjujen välisessä pinta-alassakin eroa josta saattaa tulla lisävastusta…

Laku - 15:58, 23.2.2011 »
Smurf - 17:40, 22.2.2011 » Millä laskurilla pääsit tähän, koska välityksen pituus on sama ja suhde on melkein sama (0,05ish eroa).
Pyöräilijän kirjassa (Skott, Gavenius, Tuominen) on hyvät välitystaulukot, mitat on laskettu käyttäen 27" pyörän halkaisijan likimittana 68 senttimetriä. Etenemässä on näillä mitoilla eroa jo 11cm, kyllä se tuntuu, väittäköön muut mitä väittää.
Olisin valmis uskomaan mitä tahansa Skott & Gavenius Tuomisen soveltaen suomentamana väittävät! Mutta joo, komppaan: tuossa on oikeasti hyvät ja monipuoliset välitystaulukot.

Laskuri kertoo näin:
46/18= 2,55…
50/20= 2,50
45/18= 2,50

Eli kevensit välitystäsi poistamalla yhden hampaan eturattaasta.

Otapa pyöräsi, työkaluja, rattaat 50,20,18 ja 45 (ei 46),kaveri+sekuntikello, nopeus- ja pulssimittari ja mene velolle ensi kesänä pari kertaa testailemaan. Aja vaikka 10 kierrosta tasaisella nopeudella, esim. 25km/h ja pyydä kaveria vielä kellottamaan. Keskipulssi muistiin. Ja sama testiajo toisella ratasvaihtoehdolla, sama nopeus, sama aika, mikä pulssi ?

Kerro meillekin testitulokset.

kas haistan ehkä himppasen ironiaa.

…ja selkeästi sen että kokemustani ei ehkä niellä sellaisena kuin sen koin, ihan kuin olisin nähnyt lumimiehen tai lentäviä lautasia (niitä joita kummityttäreni ei heitä)3 vuotta ja useita kilometrejä sitten.

Testitapa olisi kyllä kurantti, mutta listasta minulta puuttuu aika moni mittauselementti.

Pidän korvan takana, jos vaikka ihan kuriositeetista tekisi kokeen.

Kiitos vinkistä.

Mulla ei ole tapana olla ironinen.
Utelias olen kyllä ja kiinnostaisi tosiaan tietää mistä tuo isomman limpun pyörittämisen kankeus johtuu. Itsellänikin maantiekaudelta vähän samanlaisia muistoja.
Pyysit pähkinääsi pureskelutapoja. Testiajot on yksi tapa.

pyysin joo ja olet ihan kyllä oikeassa testitavasta.

Kirjoitetussa kielessä on hankalaa “lukea rivien välistä” ja jokin ihan tahaton asia saattaa muuttua vittuilunmakuiseksi.

edit: siis pahoittelut väärinkäsityksestä.

…mutta edelleen kiinnostaa mikä mahdollisesti tekee tämän “raskauden” tunteen.
Ei sillä että valvoisin yöt läpeensä, mutta kostoksi vaan.