Suuri välityskeskustelu:

otsir - 20:43, 18.3.2014 » En tiedä, oonko tästä topikista oppinu yhtään mitään, mutta nämä toisaalta poimitut kaksi lainausta ovat saaneet mut vaihtamaan välityksiä: -- Raskaampi välitys ei ole yhtä kuin kovempi välitys. Kaikista kovin on se, millä on parhaan tuntuista ajaa. Jos ajat lenkkiä 25 km/h keskarilla, valitse välitys, millä pyörität sen 90-100 rpm 25 km/h, äläkä 48/17:sta vain siksi, että olisit mukamas kovempi jätkä. Välityksen on tarkoitus palvella ajamista eikä mielikuvia.
Juuri tätä hain, kiitos!

On tästä jotain hyötyä siis ollut.

En ehkä keskinopeuden mukaan laittais välityksiä, kun sitä laskee pysähdykset sun muut, mutta jos jollain ilveellä saa sen eniten käyttämänsä ajonopeuden selville, se voi olla hyvä. Esim. itelläni 90 rpm pyörityksellä noin 30 km/h nopeuden tuottava välitys (55/21) on ollu just hyvä vähän leppoisammillakin lenkeillä.

Aihetta liipaten: yllätyin, kun pomppikseen mahtui sekä 42-16 että 42-21 samalla ketjulla 28mm hardshellillä päällystettynä. Nyt on poolopyörässä siirtymävälityskin.

Todennäköisesti jopa 22-piikkinen mahtuis.

otsir - 20:43, 18.3.2014 » ... Raskaampi välitys ei ole yhtä kuin kovempi välitys. Kaikista kovin on se, millä on parhaan tuntuista ajaa.Välityksen on tarkoitus palvella ajamista eikä mielikuvia.
Tämä on totinen tosi. UGH.

Rostsekin dinkula setuppi muuttuu huomenna; 16->15 ja 20t.

Tänään eka hiukan pidempi lenkki ja krossarin 39/18 tuntui aivan turhan kevyeltä. No tuli hyvää pyöritystreeniä.

Edit: tuo 42/16 ollut päivitysmielessä täälläkin.

Smurf - 8:16, 19.3.2014 »
Lumikko - 17:45, 18.3.2014 » Onko kukaan kostunu näistä keskusteluista yhtään, saanut ajattelemisen aihetta tai muuttanut välityksiään? Vai onko tää lanka paskan lisäksi täysin turha?
Nopeasti ja satunnaisesti seuraamalla tilanne menee kutakuinkin siten, että ensimmäinen välitys katuajoon on se polvinilveltä rikkova "AJOmiehinen" liian iso, kyseinen harrastaja ajaa tällä hetken ehkä vuoden ja sattuman, vammautumisen tai talven jälkeen toteaa sen liian isoksi ja pienentää sitä pikkuhiljaa ehkä parin pykälän jälkeen 46 x 18 -osaston ympärille, +/- pari piikkiä. Tämä sykli pyörii ympäri ja ympäri.
Nyt 47/18. MOT.

Tämä lienee ainakin melkein oikea topikki kysellä miksi eturatas ei ole pyöreä ja missä asennossa kampien tulee olla ketjun ollessa kireimmillään?

kmw - 10:16, 21.3.2014 » Tämä lienee ainakin melkein oikea topikki kysellä miksi eturatas ei ole pyöreä ja missä asennossa kampien tulee olla ketjun ollessa kireimmillään?
Olisko oikea vastaus [Biopace](http://sheldonbrown.com/biopace.html)?

Eturatas saattaa olla hyvinkin pyöreä, mutta spiderin reikien kohdistus on toisinaan niin ja näin.

Kammet siihen asentoon, missä ketju on kireimmillään, pultit löysälle ja sitten takaisin kireälle. Pitäis minimoida ongelma. Oon joutunu joskus viilaamaan spiderin reikiä saadakseni kireysvaihtelun kuriin.

^joo siis spiderin reijät on porattu hyvin usein miten sattuu. Omaa kokemusta on ja täällähän joku laitto tosi havainnoillistavan giffin joskus.

Mulla on nyt noi kammet ja viilauksen jälkeen bueno!

kmw - 10:16, 21.3.2014 » Tämä lienee ainakin melkein oikea topikki kysellä miksi eturatas ei ole pyöreä ja missä asennossa kampien tulee olla ketjun ollessa kireimmillään?
Mahtoiko käydä niin, että postasit katsomatta edes hakukentän suuntaan?

Keskiö, kammet ja ketjulinja
Kammet

Siis miten kukaan voi olla noin vajakki?

Vajakkina voi käydä niin, että missaa jotain:

Rattaat & voimansiirto topique

Arihiippa Suleiman Bögenhupfel on ihana.

Kiitokset valaisusta.

bsa != asb

En löytänyt 17 piikkistä 48 eturattaan kaveriksi. Ennen oli 16 ja 1 skidpatch. Sitten oivalsin että mullahan oli toinen ratas jo kiinni mistä saisi enemmän skidpatcheja, 48x13

toi on hyvä kunhan skidaa vain perse penkistä.

ja sit vakavissaan joskus testasin 48:14 ja parin poljetun metrin jälkeen totesin että nope.

Tajusin äsken, että 47T eturattaalla skid patchien määrä on takarattaan hammasmäärä!
46T eturattaalla skid patchit menee seuraavalla logiigalla:
Parillinen hammasmäärä takarattaassa, hampaiden määrä jaettuna kahdella on skid patch.
Pariton hammasmäärä takarattaassa, hampaiden määrä on skid patch.
Wow, en tiiä mitä hyötyä tästä on kun laskureita tulee kuitenkin käytettyä, mutta opinpa taas jotain uutta pyöristä, matematiikasta en ymmärrä paljon enempää kuin ennenkään.
Nämä yksipuoleisesti laskettuna, molemmin puolinen patch tietty kertaa kaksi.

Etu/taka supistettuna, ja pienin nimittäjä kertoo skid patcit, esim 44/16=11/4->4 patchia. Sitten taas ambidextrousin vaikutus määrään riippuu suhdeluvusta, eli osuuko puoli kierrosta olemassaolevaan patchiin. Esim 46/17 ja ambi = 17pathia, sama neöjäseiskalla tuplaa patchit jne