Kahvi kiinnosta

Jossain langassa vilahtaneesta Gear Grinder -kahvimyllystä tuli vaan mieleen…

Maistuisko Rospuutto Blend?

E: ^hypnoottisen kaunis pätkä.

Hario Skerton vs Wilfan CGR-1 pohdinta tällä hetkellä meneillään. Hintaeroahan noilla ei ole kun parikymppiä, joten sillä nyt ei sen suurempaa merkitystä päätökseen ole. Aeropressin kaveriksi tulisi, joten molemmat varmasti kyllä hoitaisi tarvittavan tehtävän.

Jos vaan Hario Skertonia ostaessa on mahdollista tutkia tuotetta niin kannattaa tarkistaa, että yläterässä kiinni oleva akseli on suorassa linjassa. Omassani ei ole suorassa vaan inasen vinossa ja tämä aiheuttaa jokseenkin epätasaisen jauhatustuloksen. Muuten kyllä kiva mylly hintaansa nähden, jos vaan jaksaa veivata ja laadukkaaseen sähköiseen ei tee mieli panostaa.

Oliskohan kellään kiinnostusta ostaa moinen mörkö (härpäkkeineen ja muutama papu pss päälle), itsellä ei oo ollu käytössä aikoihin…
Eli Jura Impressa Z5, halvahkolla lähtis, PM

Jouluna kun kävin porukoita kattomassa niin stääsheistä löytyi tällanen.

http://a.tgcdn.net/images/products/additional/large/ece7_vacuum_brewer_inuse.jpg
(nojoo, kuva jostain ja mutsin keitin on joku vanhempi Bodumin malli)

Testiin tietty ja ihan hyvää Juhla Mokkaa se keitti. Heti kun pääs himaan niin uudestaan testiin ja pikkuhiljaa alkaa tatsi löytymään. Saakelin paljon pehmeämpää tulee kuin millään tavallisella keittimellä. Tällä hetkellä kupissa Arvid Nordquistin Rekoa ja maitoa värin vuoksi. Aivan hyvä ja erityisesti jännä keitin.

^Toi on aivan paras,mulla on samanlainen mutta Santos-keittimenä brändätty.
Pitkään oon tuolla keitellyt ja yläpannu on saanut hanasta senverran että 6kuppia on maksimi keittää :smiley:

mankkis - 20:24, 6.1.2014 » Jouluna kun kävin porukoita kattomassa niin [i]stääsheistä[/i] löytyi tällanen. http://a.tgcdn.net/images/products/additional/large/ece7_vacuum_brewer_inuse.jpg (nojoo, kuva jostain ja mutsin keitin on joku vanhempi Bodumin malli) Testiin tietty ja ihan hyvää Juhla Mokkaa se keitti. Heti kun pääs himaan niin uudestaan testiin ja pikkuhiljaa alkaa tatsi löytymään. Saakelin paljon pehmeämpää tulee kuin millään tavallisella keittimellä. Tällä hetkellä kupissa Arvid Nordquistin Rekoa ja maitoa värin vuoksi. Aivan hyvä ja erityisesti jännä keitin.
aika hipsteri keitin sanonpa vaan

musta tuli laiska, en jaksa tyhjennellä mokkamasteria ja pelata niiden pulikoiden kanssa, mutteripannussa on vähemmän osia ja riittää että huuhtasee vähän sinnepäin ja kaikki ok.

eli en ees muista millon oisin käyttänyt mokkamasteria, mutteripannua päivittäin.

Hvo - 21:11, 6.1.2014 » yläpannu on saanut hanasta senverran että 6kuppia on maksimi keittää :D
Aika hauraalta lasilta tuntuu juu. Mut selvis ainakin lentomatkasta takas Ruotsiin.
FF - 21:18, 6.1.2014 » aika hipsteri keitin sanonpa vaan
:DDD Lupaan Iiro keittää sulle kunnon hipsterikaffet jos tuut moikkaan!

Mihinkä tossa Bodumissa laitetaan kahvi? Mietin, että tuleeko vesi tuosta alemmasta osasta paineella kahvin läpi (mutteripannu) vai putkea ylös ja valuu sieltä kahvin päälle (perkolaattoripannu)?

Mullon tollanen +20v Krupsin luottopeli. Omassa päivittäisessä käytössä ehkä joku 7v, sitä ennen aika vähäisellä käytöllä. Swiss made eli eiköhän toi pelaa viä pitkään mut pitäs ehkä joskus syväpuhdistaa ja täyshuoltaa.

http://thumbs2.ebaystatic.com/d/l225/m/mUsUaSBtU4Lw10lBNZVxexA.jpg

Pavut jauhaantuu jollain kököllä käsimyllyllä.

Bodium vaikuttaa olevan siphon-keitin. Esim. Helsingissä Fratellossa saa kahvia siphonista. Lisäksi Fratellon Barista Noora voitti viime vuonna suodatinkahvinvalmistuksen kultaa kyseisillä vekottimilla.

Kahvi laitetaan tuohon yläosaan porisemaan veden kanssa. Alaosassa kehittyvä paine pitää nesteen yläosassa uuton ajan. Kun kaffe on valmis, laite otetaan levyltä pois, neste jäähtyy ja valuu alaosaan.
Yläosa pitäis olla irrotettava, joten alaosa toimii kannuna. Näin muistaakseni toimii.

Kiinnostava värkki. Tuollaista jos löytyisi vaikka neljälle kupille niin voisi hommatakin siltä varalta että joskus on enemmän porukkaa ryystämässä sumppia. Kiinnostaisi muutenkin kokeilla.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41RRhLDlNxL.SX425.jpg

Tuolta löytyy myyntiin asti. Sieltä vaan ostamaan hipsterikeitin.

Aeropress tuli haettua itselle joululahjaksi ja nyt harjoitellaan sen käyttöä. Mukaan lähti Kaffan barista blendiä ihan vain koska espressot on toiminut mutterin kanssa kivasti. Vastaan tuli heti pohdintaa sopivasta aeropress-reseptistä. Miten muut tuollaiselle kombolla keittelee? Ihan vaan karkeaa jauhatusta, parin minuutin uutto ja 2dl kuppeja? Tavoitteena tiukat maut sitä mutterin katkeruutta vältellen.

mankkis - 21:29, 6.1.2014 »
FF - 21:18, 6.1.2014 » aika hipsteri keitin sanonpa vaan
:DDD Lupaan Iiro keittää sulle kunnon hipsterikaffet jos tuut moikkaan!
Koska laivalla on niiiiiiiiiiin ihanaa tulen käymään ennen helmikuun loppua eli treffit vähintäänkin jossei muuta.
Janne_ - 10:12, 7.1.2014 » Aeropress tuli haettua itselle joululahjaksi ja nyt harjoitellaan sen käyttöä. Mukaan lähti Kaffan barista blendiä ihan vain koska espressot on toiminut mutterin kanssa kivasti. Vastaan tuli heti pohdintaa sopivasta aeropress-reseptistä. Miten muut tuollaiselle kombolla keittelee? Ihan vaan karkeaa jauhatusta, parin minuutin uutto ja 2dl kuppeja? Tavoitteena tiukat maut sitä mutterin katkeruutta vältellen.
Suosittelen kokeilemaan kahviksi jotain vaaleampaa. Esim etiopialaiset ja kenialaiset toimii erittäin hyvin Aeropressissä.

Ite oon tehnyt Aeropressit seuraavan ohjeen mukaan:

  • Suodatinkahvijauhatus (myllystä riippuu, mikä leveli. Omassa Wilfassa muistaakseni pari pykälää karkeaa hienompi)
  • 16 grammaa papuja
  • 220 grammaa vettä
  • 1 min uutto
  • Mikäli oikein päin, niin sekoitus veden kaatamisen jälkeen ja ennen painamista. Mikäli väärinpäin, sekoitus vain purujen laiton jälkeen.

Tuosta sitten modaamaan maun ja kahvin mukaan aikoja ja/tai jauhatusta. Aika tasalaatuista tuolla tulee miun makunystyröille ja toimii monilla kahveilla.

Erikillä pätevät ohjeet. Alkuun tuli mietittyä vaakojen ja lämpömittareiden hankintaa, mutta nyttemmin en ole jaksanut moisia kaivata. Totta kai olisi hauska niiden kanssa joskus kokeilumielessä puljata, mutta muuten kahvihetkiini en kaipaa lisää työvaiheita.

Aeropressillä tulee tehtyä nykyään käytännössä ainoastaan väärinpäin, eli mäntä nelosen kohdalle, Teema-muki täyttyy aika mainiosti. Yleensä mittaan kahvin Aeropressin mukana tulleella mitalla, tuo mitallinen papuja myllyyn, olen huomannut että jauhatus ei ole niin tarkkaa, säätelee uuton pituuden karkeuden mukaan. Karkeampi jauhatus → 2min uutto sopii hyvin, hienommalla pärjää minuutissa. Tasalaatuisuusta saa tosiaan kun pitää muuttujat ja speksit aikalailla samoissa, verraten vaikka mutteripannuun, jossa tulos tuntuu olevan usein tähtien asennon varassa. Suosittelen kuitenkin Aeropressinkin kanssa rohkeasti kokeilemaan joku kerta muuttamaan vaikka jauhatusta johonkin suuntaan pitäen muuten kaikki ajat ja mitat samoina. Harvoin menee pieleen, ja saattaa joku ahaa-elämyskin syntyä. Itse ainakin jämähdin käsimyllyn kanssa laiskuuttani tiettyyn jauhatukseen jo harrastelun alkuaikoina, ja kun tatsia maistamiseen alkoi tulla lisää niin tajusin että voisi ehkä kokeilla muuttaa jauhatuskarkeuttakin.

Tuossa viime aikojen lemppari. Creman liike Krunassa muutenkin melkoinen karkkikauppa, jossa mukava silloin tällöin asioida. Henkilökuntakin vaikuttaa aivan pätevältä.

Tää Heartin Aeropress ohje/resepti on hyvä, suosittelen kokeileen.