ongelmia

Raleighissa, jossa on kiilakammet, on ilmeisesti aina myös Raleighin omat kierteet. Pidä ihmeessä ne vanhat kammet, ne on kauniit ja epäkäytännölliset.

Jos se kuppi nyt väkisin pitää saada auki, niin kannattaa seurata Jussin vinkkiä: pistät kierretangon läpi keskiöstä. Kumpaankin päähän tankoa helvetin isot aluslevyt ja mutterit. Niillä kiristät ison jakarin kiinni noihin ulokkeisiin, niin pääset vääntämään kunnolla.

Älä osta vielä mitään napoja! Kiilakeskiön kanssa ei ketjulinjaa oikein saa säädettyä edessä. Takanapojen kanssa on sitten vähän mahdollisuuksia saada se linja natsaamaan.

NKOTB - 11:32, 1.5.2010 » Raleighissa, jossa on kiilakammet, on ilmeisesti aina myös Raleighin omat kierteet. Pidä ihmeessä ne vanhat kammet, ne on kauniit ja epäkäytännölliset. Jos se kuppi nyt väkisin pitää saada auki, niin kannattaa seurata Jussin vinkkiä: pistät kierretangon läpi keskiöstä. Kumpaankin päähän tankoa helvetin isot aluslevyt ja mutterit. Niillä kiristät ison jakarin kiinni noihin ulokkeisiin, niin pääset vääntämään kunnolla. Älä osta vielä mitään napoja! Kiilakeskiön kanssa ei ketjulinjaa oikein saa säädettyä edessä. Takanapojen kanssa on sitten vähän mahdollisuuksia saada se linja natsaamaan.
Irti läks. kova duuni ja vitusti rasvaa. En sitä penkkiin saanu, niin naputtelin vielä vähän paremmilla välineillä. Nyt on puhasta ja priimaa.

Eli jos en kerran voi ostaa napoja vielä ja kokoon ton keskiön tolla 48 hampaisella rattaalla, niin teen mitä?

Sitä mä vähän funtsin alusta asti, että jos sieltä välistä katoo se pienempi 40 hampainen ratas, niin eikös sinne tuu väljää? Linjauksessa mul on mitä vaihtoehtoja?

Kokoa keskiölaakeri, aseta kammet paikoilleen ja mittaa ketjulinja. Katso mitä vaihtoehtoja on rattaan kiinnitykseen. Sitten tiedät tarpeeksi. (Ilmeisesti et tullut mitanneeksi ennen purkua.)

Mulla on tuohon kuppiin sopiva santun tekemä työkalu, jos tarttee vielä.

Jos ketjulinja on jotain muuta kuin 42mm, kannattaa harkita XT:n levarietunapaa taakse. Prikoilla saa säädeltyä sekä itse navan että rattaan paikkaa.

accro - 14:53, 1.5.2010 » Jos ketjulinja on jotain muuta kuin 42mm, kannattaa harkita XT:n levarietunapaa taakse. Prikoilla saa säädeltyä sekä itse navan että rattaan paikkaa. http://velosolo.com/shopdisc.html
Mulle oikein kolahti tuo systeemi, kun siitä luin. En oikeastaan muuta haluaisikaan. Nero systeemi!

http://velosolo.com/shop.html Kohdassa ‘Converted Disk Mount Hubs’: Can be assembled with 110, 120, 126* or 130*mm spacing and 41mm or 46mm chainline (46mm chainline allows a non-dished wheel build) Non-dished tarkoittanee samanmittaisia pinnoja.

tienlaita - 14:58, 1.5.2010 »
accro - 14:53, 1.5.2010 » Jos ketjulinja on jotain muuta kuin 42mm, kannattaa harkita XT:n levarietunapaa taakse. Prikoilla saa säädeltyä sekä itse navan että rattaan paikkaa. http://velosolo.com/shopdisc.html
Mulle oikein kolahti tuo systeemi, kun siitä luin. En oikeastaan muuta haluaisikaan. Nero systeemi! http://velosolo.com/shop.html Kohdassa 'Converted Disk Mount Hubs': [i]Can be assembled with 110, 120, 126* or 130*mm spacing and 41mm or 46mm chainline (46mm chainline allows a non-dished wheel build)[/i] Non-dished tarkoittanee samanmittaisia pinnoja.
Speissattuna akselit vääntyy. Mulla oli 126 milliseksi säädettynä ja sain akselin mutkalle - onneksi heidän takuu pelasi ja sain uuden jonka piti olla kestävämpi. Sen kestosta en tiedä kun laitoin navan kiertoon pyörän mukana.

Toki jollain keveällä kuskilla saattaa hyvinkin kestää, ja tuo säätöhommahan on loistava juttu.

^ Ilmeisesti moite kohdistuu Velosolon akseliin. XT on kuitenkin paljon käytetty napa retki- ja maastopyörissä.

Edit. Mun sanakirjassa ei löydy aina kaikkea. speissata - Google-haku

tienlaita - 17:09, 1.5.2010 » ^ Ilmeisesti moite kohdistuu Velosolon akseliin. XT on kuitenkin paljon käytetty napa retki- ja maastopyörissä.
Joo, siihen kiinteään velosolon akseliin. Lupasivat että se ei väänny ja kun mulla vääntyi niin lähettivät ilmaiseksi toisen tilalle ja puheittensa mukaan vaihtoivat akselitoimittajaa.

Edit: toisaalta mulla en ole mitään epäilystä siitäkään etteikö normaali ontto akseli vääntyisi samalla tavalla speissattuna isolla ukolla.

Multa vääntyi kaksi akselia kahdessa viikossa ennen kuin navasta korkkaas kierteet. Sen jälkeen en ole muuta kuin kironnut kyseistä systeemiä.

^ Akselin kierteet oletan. Kiroa akseli!

Kuulostaa siltä kuin pitäisi ottaa selvää mitkä akselit ovat kestäviä. Umpiakseleita on käytössä usein maastopuolella, josta tietoa voisi etsiä. Löytyisikö jo tuostakin: through axle 10mm XT hub - Google Suche

Nope. rattaan jarrulevyn kiinnittämiseen tarkoitetut kierteet.

Edit: varmuuden vakuudeksi:

Kah, nuo kuusi.

basti - 23:53, 1.5.2010 » Nope. [s]rattaan[/s] jarrulevyn kiinnittämiseen tarkoitetut kierteet.
No voihan veppu! :(

Avidin jarrujen ohjeissa on noille ruuveille annettu momentti 6,2Nm.

Ongelmahan tässä on nimenomaan tuo holkeilla leveyden kasvattaminen, eli laakerin ja takahaarukan väliin tulee liian pitkä matka jotta 10mm akseli jaksaisi pysyä suorana kaikenpainoisilla kuskeilla.

Eli jos tätä oikeasti ajattelee pitkäkestoisena ratkaisuna niin silloin tosiaan pitää selvittää mikä 10mm akseli kestää tuollaista sille ei suunniteltua vääntöä.

Edit: itselläni ei ollut mitään ongelmia levyn kierteiden kanssa.

En ihan ymmärrä eroa tavallisimpaan käyttöön näillä navoilla, kuten jokin 9-pakka + pikalinkut. Takahaarukat ovat esimerkiksi 135mm leveitä ja pikalinkkusysteemit käytössä. Tuo 10mm akseli on silloin ontto. Onko se siinä rakenteessa kuitenkin sitten tuettu ympäriltä eri lailla? Vai miten sitä tukisi… 10mm on paksuus akselilla ja se on tuettu oikean ja vasemman kuulalaakerinsa varaan sekä kiristetty haarukan väliin tavalla tai toisella.

Toisaalta kun XT:n käyttäjien arvioita lukee, toinen puoli aina haukkuu ja toinen kehuu. Paljon on niitä joilla Shimanon akselit on vääntyneet. Näin siis varsinkin MTB-puolella. Solid axle Bolt on -systeemiä näytetään suosivan ja kehutaan vahvaksi. Mutta sehän on eri kuin Through axle, mistä tässä on kyse.

Tuossa on joku laittanut jopa etunavan taakse. http://407fixedgear.com/2010/04/like-lot-of-fixed-riders-i-have-been.html

tienlaita - 4:48, 2.5.2010 » Tuossa on joku laittanut jopa etunavan taakse. http://407fixedgear.com/2010/04/like-lot-of-fixed-riders-i-have-been.html
???

tästähän me olemme puhuneet jo sivullisen verran…

randomm - 5:48, 2.5.2010 »
tienlaita - 4:48, 2.5.2010 » Tuossa on joku laittanut jopa etunavan taakse. http://407fixedgear.com/2010/04/like-lot-of-fixed-riders-i-have-been.html
??? tästähän me olemme puhuneet jo sivullisen verran...
???

En muista. Te varmaan olette! (Kysymysmerkkiesi mahdollinen sanoma on outo. Siksi omani. Huomannet: Pientä sisäpiirin rajan vahvistamista havaittavissa.)

neli - 5:48, 2.5.2010 » moi. Tajuntani fillareista on rajallinen. . . . Muutenkin kivoja ehdotuksia otetaan tähän mielenkiintoiseen projektiin vastaan. Ja hyviä neuvoja lukuunottamatta!
Liityn tähän, jos se ei jollekulle ole selvää.
tienlaita - 5:48, 2.5.2010 » ??? En muista. Te varmaan olette! (Kysymysmerkkiesi mahdollinen sanoma on outo. Siksi omani. Pientä sisäpiirin rajan vahvistamista havaittavissa.)
Höpsistä pussiin. Hämmennyin vain kun luulin että me koko ajan puhuimme tuosta accron mainitsemasta velosolon "tuotteesta", eli XT etunavasta takana napaa leventävien holkkien kera, jotka lisäävät laakerin ja haarukan välistä etäisyyttä ja lisäävät akselin vääntymisen riskiä.

^ Ai jaa. Luulin että Velosolo käyttää sentään takanapaa. Anteeksi sekaannus.

tienlaita - 6:01, 2.5.2010 » ^ Ai jaa. Luulin että Velosolo käyttää sentään takanapaa. Anteeksi sekaannus.
Jos olisin herkempi sielu niin saattaisin hermostua aikaisemmista sisäpiiriväitteistäsi (minähän siellä keskareissa riekun ehkä kerran vuodessa), olen kuitenkin yrittänyt vain auttaa tässäkin asiassa - en pottuilla yhtään kenellekään.