Hihnaveto

Hihna on liian löysällä ja hyppää hampaan yli: huono juttu hihnan käyttöiän kannalta. Saattaa johtua myös siitä, jos rungon takakolmio on liian vetelä. Tämä vaihtoehto ei tosin ole hihnan kannalta sen parempi. Mikä pyörä on kyseessä, mikä hihnasysteemi ja minkäkokoiset hammaspyörät?

Kireyden mittaamiseen saa älypuhelinapplikaation, voin suositella. Tosin jos hihna hyppii, tietää ilman mittariakin että kiristää pitäisi. Itellä on kans käyny toisinaan noin, ja hyppimiseen tosiaan on auttanut hihnan kiristäminen. Satunnainen hyppiminen loppui ihan varttikierroksella kiristysruuveista.

Lumikko - 1:18, 27.4.2013 » Hihna on liian löysällä ja hyppää hampaan yli: huono juttu hihnan käyttöiän kannalta. Saattaa johtua myös siitä, jos rungon takakolmio on liian vetelä. Tämä vaihtoehto ei tosin ole hihnan kannalta sen parempi. Mikä pyörä on kyseessä, mikä hihnasysteemi ja minkäkokoiset hammaspyörät? Kireyden mittaamiseen saa älypuhelinapplikaation, voin suositella. Tosin jos hihna hyppii, tietää ilman mittariakin että kiristää pitäisi. Itellä on kans käyny toisinaan noin, ja hyppimiseen tosiaan on auttanut hihnan kiristäminen. Satunnainen hyppiminen loppui ihan varttikierroksella kiristysruuveista.
Tietty! Miksihän ei tullut edes mieleen :D Pyörähän on Trek District 55/22 hammaspyörillä. Mistä muuten noita hammaspyöriä kannattaisi katsella? Tekisi mieli vaihtaa taakse 20t...

Onkos Oululaisilla hihnavetoisilla ollut samoja ongelmia?

http://www.hs.fi/autot/Mystinen+pöly+rikkoo+moottoreiden+jakohihnoja+Oulussa+/a1305735584512

http://www.hs.fi/autot/VTT+ihmettelee+miksei+moottoreiden+jakohihnoja+tuhoavaa+pölyä+ole+tutkittu/a1382319708097

Pyörähän on Trek District 55/22 hammaspyörillä. Mistä muuten noita hammaspyöriä kannattaisi katsella? Tekisi mieli vaihtaa taakse 20t...
Ebay on paras vaihtoehto. Sitten kun vaihdat hammastusta, niin varmista ettet ole vaihtamassa rattaaseen jolla dropin säätövara loppuu, muuten joudut hankkimaan myös uuden hihnan. Rattaiden vaihtamisesta senverran, että itselläni oli vähän keksimistä mikä toimittaisi ketjupiiskan virkaa tolle hammasrattaalle... päädyin käyttämään papukaijapihtejä, mutta onko parempia ratkaisuja?

Justiinsa nuo ja riittävästi suojaa, jotta ei naarmuta hampaita. Tai sitte vanha hihna ja ruuvipenkki.

Prkl! Hetki sitten poljin töihin päin ja Hesarin ja flemarin valoista lähtiessä napsahti hihna poikki! Tietty munat tankoon ja jotenki siinä rytäkässä vielä irtosi majavanhäntäkin tolpasta ja tippui maahan, tuli vähän sellainen Aku Ankan-auto-leviää-pitkin-tietä fiilis.

Autovalmistaja Lexus on tehnyt hihnavetoisen sähköfillarin, missä hihna kiertää niin ettei takakolmiota tarvitse avata. Osaatteko arvioida kuinka paljon tuo kiristysrulla lisää vastusta?

http://ifitshipitshere.files.wordpress.com/2010/04/36173360458-f-lex.jpg

Saman verran, kuin vaihtajan rissat. Menee kategoriaan “aika harvaa kiinnostaa.”

Nii. Tai riippuu laakeroinnista. Tai momentista.

Niinhän mä just sanoin…

Joo, aika harvaa varmaan kiinnostaa, mutta ehkä joitain kuitenkin. Edellisellä sivulla joku mietti takakolmion aukaisua ja tuolla systeemillä sitä ei tarvitse tehdä.

Eikös hihnavedossa hihnan täydy olla melko kireällä ettei hihna hypi? Mulla ei ole kokemusta, mutta kiinnostaisi kokeilla jotain omaa, vaikka jostain auton- tai koneenosista rakennettua hihnavetoa. Jos hihna on kireällä, tulee kiristysrullasta enemmän vastusta kuin vaihtajan rissoista. Huomaako sitä edes, vai onko vastus niin raskas ettei tuo toimi? Mitä luulette?

mielummin aukaisisin takakolmion ku tekisin noin. Eipä toi kuitenkaan runkoihin ole yhtään uusia dropautteja helpompi jälkiasennus. Ja paljon rumempi. Jos sen hihnavedon hankkii ni tekee mielummin sit kunnolla.

yllätyin ihan itsekin miten vähän tämä tämmöinen yli-insinöörisöity sähköhihnavetoasia loppujen lopuksi kiinnostaa.

Juna - 15:17, 25.1.2014 » Joo, aika harvaa varmaan kiinnostaa, mutta ehkä joitain kuitenkin. Edellisellä sivulla joku mietti takakolmion aukaisua ja tuolla systeemillä sitä ei tarvitse tehdä. Eikös hihnavedossa hihnan täydy olla melko kireällä ettei hihna hypi? Mulla ei ole kokemusta, mutta kiinnostaisi kokeilla jotain omaa, vaikka jostain auton- tai koneenosista rakennettua hihnavetoa. Jos hihna on kireällä, tulee kiristysrullasta enemmän vastusta kuin vaihtajan rissoista. Huomaako sitä edes, vai onko vastus niin raskas ettei tuo toimi? Mitä luulette?
autoissa ei taida olla hammashihnoja vaan kiilahihnoja jotka vaatii vielä enemmän kireyttä ja lipsuvat, hammashihnat ainakin yleensä kiristetään sellaiseen kireyteen että sormilla saa käännettyä vapaalta osalta hihnaa 90 asteen kulmaan mutta ei pätkääkään enempää. ja auton osien askartelu pyörään sopivaksi maksaa loppupeleissä varmaan valmiin hihnapaketin verran jos ei itsellä ole välineitä eikä taitoa niiden liittämiseksi fillariin.

lonkalta heittäisin että jos ottaa samat laakerit kun fillarin navoissa (pitäis mahtua tuohon kuvan rissaan ongelmitta) niin häviöt on murto-osa siitä mitä takanavassa pyörää polkiessa. eli fix-napa ilmeisesti luokkaa 0,1-0,3W ja rissa 0,01-0,03W jos ravistetaan hatusta.

ja tuolla lailla hihnalla poukkoilemalla samalla on mahkut säätää hihnan kireyttä selkeästi enemmän rissan paikkaa muuttamalla eli ei tartte joka välitykselle välttämättä olla omaa hihnaansa jos rissaan lisää korkeussuuntaisen säädön.

mutta perus esteettisiä asioita ja niihin liittyviä mielipiteitä.

^ mutta mitäs etua tosta on vaikkapa slidereihin nähden, muuta ku että mahdollisesti suurempi säätövara hihnankireydessä.

Watinnnussijoille ihan mitattuja juttuja, varmaan wanha:

negaatio - 16:29, 25.1.2014 » ^ mutta mitäs etua tosta on vaikkapa slidereihin nähden, muuta ku että mahdollisesti suurempi säätövara hihnankireydessä.
meinasin slidereiden lisäksi kun sellaiset kuitenkin yleensä pyörissä on, imo helpompi kiristellä hihnoja rissalla kuin slidereillä varsinkin jos pitää saada oikeasti kireälle.

e: karen linkin perusteella tuolla rissapyörällä ei ole pätkääkään vaikutusta, onko se sopivan kireällä pyörivä voimansiirto sit 4W ilman rissaa pätkityllä takakolmiolla vai 4,05W rissan kanssa jos ketjulla päästään alle 3W.

Mä kyl teen vielä jonku hihnaveto monsterin

peltsip - 16:25, 25.1.2014 »
Juna - 15:17, 25.1.2014 » Joo, aika harvaa varmaan kiinnostaa, mutta ehkä joitain kuitenkin. Edellisellä sivulla joku mietti takakolmion aukaisua ja tuolla systeemillä sitä ei tarvitse tehdä. Eikös hihnavedossa hihnan täydy olla melko kireällä ettei hihna hypi? Mulla ei ole kokemusta, mutta kiinnostaisi kokeilla jotain omaa, vaikka jostain auton- tai koneenosista rakennettua hihnavetoa. Jos hihna on kireällä, tulee kiristysrullasta enemmän vastusta kuin vaihtajan rissoista. Huomaako sitä edes, vai onko vastus niin raskas ettei tuo toimi? Mitä luulette?
autoissa ei taida olla hammashihnoja vaan kiilahihnoja jotka vaatii vielä enemmän kireyttä ja lipsuvat,
Auton jakohihna hammashihna, jossei ole ketju. Ja siellä on myös juosikuormainen kiristäjä hihnalle.

Mun mielestä toi vaikuttaa fiksulta. Jos kiristin olisi jousikuormainen ei tarvis arpoa oikeaa kireyttä?

Kyllä auton jakohihnoissa on yleensä epäkesko kiristeiset rullat. Harvemmin mitään jousihommia