Vaatteet

Mä laitoin sadeasun Metropoliksen vuoren ja ulkokankaan väliin selkäpuolelle. Toimii pehmusteena eikä juurikaan syö laukun tilavuutta. Sadeasu on joku Haltin halpa suht pieneen tilaan menevä kevyt-asu…

Ostin Shimpan vaippabibsit ja lähdetään kohta testilenkille Porvooseen. Huomisen lenkin varrella on jotain eeppisiä uimapaikkoja, joissa ajattelin käydä molskauttamassa.

Kannattaako sukkiksilla käydä matkan varrella uimassa, jos aikoo heti jatkaa melkeinpä matkaa vai pitäiskö jaksaa vaihtaa Speedoihin?

Märkä vaippa saattaa ruveta hiertämään, mut niin saattaa uudet vaippapöksyt ekoilla lenkeillä muutenkin…

^^ vaihda speedoihin jos mahdollista… mun ahteri on vieläkin hieman ruvella perjantain succistelun jäljiltä.

ja muista

Vaikka sää ulkona ei oo just nyt erityisen rapainen tai sateinen, niin mietteitä kuteista päätin pistää.

Oon samaa mieltä, että goret/drymaxit/poks-texit sun muut vedenpitävät kalvovaatteet ovat liian huonosti hengittäviä mitenkään järkevään fillarointiin. Edes talvella. Windstoppereista ihan positiivisi kokemuksia, mut kuten mainittu ei pidä vettä tuntia pidempään.

Markkinoille on kovasti puskemassa Event -kalvollisia outdoor kuteita, joita itse odotan ihan mielenkiinnolla. Suurin ero Eventin ja Goren välillä on kalvon toiminta. Gore-texin “hengittävyys” perustuu diffuusioon, kun taas Event oikeasti siirtää ilmaa (ja hikeä…). Väitetysti Eventin hengittävyys olisi jotain Goren Windstopperin luokkaa. Mankelispesifioituja Event -kledjui on vaan aika vähän saatavilla. Brittiläinen Endura ainakin tekee ihan pätevän oloista fillarihousua. Merkin Event -takki ei kyllä ostohakuja herättele. Parilla muulla brittimerkillä on ihan päheen näköisiä Event -takkeja.

Tosin harvemmin mankelin kanssa tulee lähettyä ulos järjettömässä koiran ilmassa. Talvisemmassa mankeloinnissa päällä on yleensä on Arc’teryxin WindPro -fleece matskusta tehty huppari merinopaidan päällä. Muuten mennään aika pitkälti Icebreakerin merinolla ja Milletin tuulipusakalla!

Jos Icebreaker (tai ylipäätään NZ-merkit…) kiinnostaa, niin hyväksi ostopaikaksi oon havainnut uusseelantilaisen Bivouac Outdoorsin. Paikan discount store kannattaa erityisesti kurkata. Vanhoja värejä ja malleja todella hyvään hintaan. Lafkassa muutenkin sellainen mukava puoli, että talvivaatteet tulevat tarjoukseen heidän siirtyessä kesään ja meidän täällä pohjoisella pallon puoliskolla siirtyessä talveen. Kevään tullen homma menee taas toisin päin! Kimppatilaaminen muutenkin kannattaa, sillä yli 200 NZDollarin (about 95€ nykyisellä vaihtokurssilla…) tilaukset menee rahtivapaana. Tulliin kosahtaminen tosin nostaa hintoja hieman, mutta tilaaminen tuolta kannattaa silti.

Kertokaapa kokeneemmat mitkä olisivat hyvät housut, jotka sopivat kaupunkikäyttöön ja lenkkeilyyn, jossa ei kehtaa succiksia käyttää? Outlier ja Swrve ovat budjettini ulkopuolella, joten alle satasen rahavarannolla mennään joka tapauksessa. Olisivatko Endura Firefly tai Hummvee hyvä vaihtoehtoja? Housut saisivat istua hyvin ja olla hengittävät, mutta jonkin verran tuulta pitävät. Yleensä housuissa ongelmana tuppaa olemaan se, että ne eivät hengitä tarpeeksi, jonka seurauksena kuumottaa viileämmälläkin kelillä.

Kannattaisiko joskus panostaa näihin kalliimpiin merkkeihin, jos ylimääräistä sattuu olemaan? Huomaako eron toimivuudessa, vai muodostuuko hinta brändistä?

Mä en nyt tiedä vastaanko edelliseen ollenkaan, mutta mä ainakin ajattelen niin, että aluskerros pitää sen tuulen. Päällä olevat sitten näyttää hyvältä, ja sateella Craftit kaivetaan esille.

Mä tulen tilaamaan jommasta kummasta näistä:

https://www.outsidesports.co.nz
https://www.bivouac.co.nz

siistimmät housut, merinoalusasun, merinohupparin/paidan jne. Craftin tms. kuravaatteet sitten jostakin muualta kun ei innosta saapua töihin aamulla märkänä. Showerproof riittää luultavasti, mutta mistä löytyisi kevyet housut?

Mulla oli viime syksyn ja talven marketin alusasu, se oli luokattoman huono. North Facen kuoritakki ja housutkin löytyy (400e setti). Ne kastelevat mut sisältä kelillä kuin kelillä. Lisäksi joku insinööri on suunnitellut housujen taskunläpän väärin, joten vesi menee parissa minuutissa sisään ja sitä kautta boksereihin. Haltin 400e talvitakki on jo paljon laadukkaampi, siinä on jopa tuuletusaukot kainaloissa.

Mulla on ollut koko kesän ykköshousuina Enduran Zyme 3/4 shortsit. On kyllä ihan parhaat housut kun tykkää keräillä tavaraa taskuihin niinku minä. Taskuja on ja niissä on vetoketjut. Materiaali on kestävää keinokuitua. Just tuli paketissa talveksi pitkät Endura Singletrackit. Ei ole yhtä hyvin vetoketjutaskuja kuin Zymeissä, mutta löytyy heijastimia, velcro-kiristykset lahkeiden suissa ja jopa heijastimia! Nilkkavetskarit on mun mielestä ihan turhat, mutta vetoketjuilla saa halutessaan tuosta reisien sivusta myös tuuletusläpät auki, ettei boltsit hikeenny. Tiedä sitten miten tällanen vetskariläjä kestää käyttöä ja pesua, mutta voittaa pillifarkut mukavuudessa enkä henk.koht. ehkä istuis päivää toimistolla succiksissa.

ripaus - 16:47, 10.9.2009 » Kannattaisiko joskus panostaa näihin kalliimpiin merkkeihin, jos ylimääräistä sattuu olemaan? Huomaako eron toimivuudessa, vai muodostuuko hinta brändistä?
Joo ja ei. "paremmillakin merkeilla" on niin luokatonta scheidulia valikoimissaan etteivat kelpaa edes marjametsaan.

Hikiliikuntaan imho softshellia, kalvolliset - vaikka vaittaisivat olevan kuinka hengittavia - soveltuvat parhaiten sadeasuiksi.

…saannollisesti nappaan itsekin gorerotsin niskaan juoksulenkille tms lahtiessa ja puolimatkassa kun on selka marka ja hihansuista valuu desitolkulla vetta mietin etta miks ma taas nain tein.

Olen käyttänyt Haglöfsin windstopper -takkia pyöräillessä, kun lämpötila on ollut alle 10 astetta eikä aurinko ole pahemmin paistanut. Paclite-takkia taas voi käyttää paahtumatta vasta kun lämpötila lähentelee nollaa. Alla on ollut lyhythihainen pyöräilypaita lämpimämmällä säällä ja pitkähihainen lisäksi kylmemmällä, eli kovin paksuja kerroksia ei tarvitse. Windstopperin olen havainnut hyväksi kävellessä ja retkeillessä, mutta raskaampaan liikuntaan se ei sovellu kovin hyvin.

Pidemmillä lenkeillä minulla on ollut vanha kirppikseltä löydetty Pearl Izumin eri materiaaleista koottu pyöräilytakki. Ei tietoakaan uusista erikoismateriaaleista: edessä on tuulta pitävää muovista kangasta ja takana pehmeämpää kangasta. Oikein mukava ja toimiva kokonaisuus.

Mistäköhän sitten softshell-housuja saisi? Netistä tsekkailin suomalaisten partioliikkeiden valikoimia, mutta en softshellia löytänyt.

sateella kastuu, tai ainakin kostuu, kumminkin, joko ulkoa tai sisältä. Viikko sitten vedin goret niskaan kun satoi muka niin vimmatusti. 14km jälkeen kaikki alla olevat vaatteet olivat läpimärät hiestä ja loppumatkasta piti avata jo takkia kun sen sisässä alkoi olla Vaskiniemen lämpötilat.

Tänään ostin jotkut strech-gore-windstopper-avaruusmateriaalia olevat pöksyt partioaitan alennusmyynnistä, saas nähdä.

Kyllä merinovilla on tähän astisista materiaaleista ehdottomasti paras. Villahousut vaan ei oo niin mahtavat päällimäisinä, ihmiset kattoo…

edito: typos

ripaus: Nämä olivat ainakin kaupassa hypistellessä ihan pätevän oloiset softshell-pöksyt Scandinavian Outdoor - Retkeilyvarusteet ja ulkoiluvaatteet

Raceface Hoodlum -rotsi on hupparin mallinen, kaulus on korkea ja kangas kestää vettä, ainakin jos sen kyllästää vielä. CRC:stä noita sai alennuksella joskus. Taskut on kyllä paskaa matskua, jotain hajoavaa verkkokangasta. Menee oikeastaan syksystä talveen, jos ostaa sen verran ison että mahtuu vaatekerroksia alle tarvittaessa. Rotsien koot on pieniä.

http://www.witid.nl/files/gimgs/11_bikesuit-explained.jpg

http://www.witid.nl/index.php?/more/bicycle-clothing/
http://www.ifdesign.de/beitragsdetails_e.html?offset=3&sprache=1&award_id=196&beitrag_id=53068

Kuinka paksua merinovillaista “kalsaripukua” kannattaa hankkia talvikeleille? Olen erittäin hikoilevaa laatua oleva kummajainen. Enduran housut tulisivat päälle, ja sitten yläosaa säistä riippuen.

Suosittelen ohuita. Kylmemmällä sitten kerroksittain bokseria, t-paitaa yms. ohuiden päälle. Kun ulos mennessä tuntuu rapsakan viileältä on aika lähellä optimia. Veivatessa sitä sitten lämpenee.


Nyt on sitten softselliä tyypitelty sen verran että mielummin sitä kuin goretexiä, tänä syksynä, näillä sateilla, tällä käytöllä.

“The coolest thing about winter riding has to be the clothes you get to wear” - Sam Tracy

Ostin sellaisen keinokuituisen verkkopaidan asusteiden alle ja se toimii! Näillä n. +5 -keleillä toimii hyvin vähähikisesti kun on verkkopaita, sitten (Lidlin!) pitkähihainen hengittävä keinokuituinen pyöräilypaita ja päällimmäisenä ohut Rukan halpa ja kevyt verkkapuku. Puolessa välissä työmatkaa voi alkaa availemaan takin vetskaria ja sitten lopuksi pyöräilypaidan kaulavetskaria. Mikään asusteista ei ole liian tiivis, joten kevyt ilmanvaihto tuntuu iholla vetskarit kiinnikin, mutta ei silti palella hitaammassakaan vauhdissa. Tuo Rukan halpisverkka-asu pitää jopa tihkusateella jonkin aikaa ihon kuivana, mutta jos sataa koko matkan niin sitten kyllä kastuu mutta pääsee silti töihin tai kotiin ilman pahinta vitutusta. Sadekelille mulla on joku edullinen Icepeak-takki jossa on teipatut saumat ja ilmanvaihtoluukut kainaloissa - toimii hintaisekseen varsin hyvin, vaikka kyllä siinä hiukan sisältä kastuu. Jos ei ala revittelemään liikaa niin töihin pääsee kuitenkin ihan hyvässä kuosissa.

Tässä kun on ollut puhetta valmiista vaatteista niin mistä olisi edullista tilata kunnon kankaita (Cordura jne.)? Suomalainen Shelby on jo tiedossa. Suvussa sattuu olemaan vaatturi, ja olisi sääli olla hyödyntämättä hänen ammattitaitoaan.

Mieluusti pitäisin kypärää talvellakin ajaessa ja viime päivät on tullut mietittyä, että mitä sinne kypärän alle pitäis änkeä, ettei korvat jäätyis.

Ohuet pipot tai ninjamaskit ei oikein natsannu enkä jostain syystä innostunut erinäisistä pannoistakaan. Sitten ruotsalainen insinööri iski:

http://www.earbags.com/images/stories/insert_colours2.jpg

Koska toistaiseksi yksivaihteen kuviointia ei löytynyt, on ruotsinlippulla varustettu malli tietysti makein vaihtoehto. Suomessa näitä myy earbagin nettisivujen mukaan kolme stadiumia pääkaupunkiseudulla, omani hain äsken forumista.

Buff-huivi kypärän alla riittää näillä keleillä ja vähän kylmemmilläkin, ihan paukkupakkasilla sit tarvii jotain enemmän.