Aloittelijan projektin kyselyjä

mulla aukes kaverille rakentamasta bianchista italo. en suosittele koskemaan.

:slight_smile: ei niissä italokeskiöissä mitään vikaa ole.

1.37x24 bsa 68/73 keskiömuhvi ja 36x24 ita
70 keskiömuhvi.

Onhan niissä nyt selkeä suunnitteluvirhe.

Tavallaan kyllä. Mutta ainakin omien kokemuksien mukaan ei se vetopuolen kuppi sieltä mihinkään irtoa.

Ainoa kerta kun italokeskiön vetopuolen kupin oon kuullut aukeevan oli kaverilla kuka laitto jotain kierrelukitetta kierteisiin. Pääasia italossa on kiristää vetopuoli kovaa keskiötä varten ja siinä se pysyy. Joskus noita on vanhoista pyöristä vaikea irrottaa kun keskiö on juntattu paikalleen joskus 80-luvulla, mutta eipä sitä vetopuolen kuppia kannata irrottaa jos ei ole pakko. Kasetti + italo on itselleni enemmän mysteeri toiminnan pitkäikäisyyden kannalta.

Mulla on ollut italokeskiöllä olevia runkoja ainakin 10 ehkä jopa 20 kappaletta ja niillä kaikilla mitkä mulla on ollut ajossa ei oo kertaakaan ollut ongelmia. Mulla on ollut kaikissa niissä rungoissa aina joko Campagnolo tai Gipiemme merkkinen ratakeskiö kunnolla asennettuna.

Lainaan topikkia jos säästäis oppirahoja. Takana on 135mm sinkula kiekko. Mittasin että ketjulinjan pitäisi olla noin 54 mm. Ysäri mtb wheeler ja perus 68 mm bsa keskiö. Mitä kampia kannattais metsästää? Budjetti on pieni.

roenski - 21:28, 14.11.2017 » Lainaan topikkia jos säästäis oppirahoja. Takana on 135mm sinkula kiekko. Mittasin että ketjulinjan pitäisi olla noin 54 mm. Ysäri mtb wheeler ja perus 68 mm bsa keskiö. Mitä kampia kannattais metsästää? Budjetti on pieni.
Jos sulla on siellä takana sinkulakitti ni laita mitä vaan kammet ja laita ne sinkulakitin spacerit sillai että ketjulinjasta tulee hyvä? Perus neliskanttimaastokampia luulis saavan pikkurahaan mistä vaan esim kierrätyskeskus tai roskalava tms.

54 mm lienee aika lähellä mtb-kampien ulointa rataspaikkaa. Eli käytettynä jotkut ysäri-mtb-kammet, Shimanot maybe? Keskiöksi tietysti ikuinen erikoiskeskiö BB-UN55.

Ja niissä kammissa sulla on useampi milli pelivaraa ketjulinjan suhteen kun rattaan voi kiinnittää sisä- tai ulkopaikalle. Todennäkösesti sisäpaikalle kiinnitettynä saat paremman ketjulinjan.

Mä ymmärsin, että tässä on sinkulakiekko, ei vaihdekiekko kitillä, ja siksi ketjulinja on tuo mikä on. Jos näin on, niin ulkopaikalle se ratas menee, ei mitää järkeä ruveta pistämään niin leveetä keskiötä, että keskipaikalle laittas.

  • ulkopaikalla paremman näkönen, tietysti.

Surly free/free sinkulanapanen siis takana. Mtb Shimanoita siis etsimään myyntipalstoilta. Kiitoksia avusta!

^ensi kerralla lainaa kyseisen aiheen omaa topsua: keskiö, kammet ja ketjulinja

https://www.yksivaihde.net/old/30719

RTZ - 1:04, 15.11.2017 » https://www.yksivaihde.net/old/31447
korjasin :)

Noniin nyt on purettu melko hyvin Helkama ja tarkoitus nyt pienen pohdinnan jälkeen tehdä tuosta itelleni sinkula kumminkin ja opetella mekaniikkaa vaikka veisi vähän rahaa ja hermoja :smiley: samaan aikaan kyllä etsin toista runkoa jos sattuisi löytymään helmi.

Ajattelin laittaa fauberin tilalle keskiöön adapterin ja jonkun paremman keskiön. Ongelmana on vielä seuraava:

Mitenhän noi renkaat saa reunoilta pois vai onko nuo ihan kiinteät? Ja onkohan noi kierteellä vai kierteettömät.

Melko haastavaa oli purkaa koska oli aikasemmin maalattu kaikki osat kiinni eli sitä maalia oli joka välissä ja se vielä höystettynä hyvällä määrällä ruosteella. Hyvin kumminkin alko ymmärtämään mistä täällä puhutaan kun konkreettisesti pääsi näkemään ja kokeilemaan.

Toiseksi ongelmaksi muodostu rataspakan avaaminen. Ostin paikallisesta Motonetistä siihen avaajan mutta kun pääsin kokeilee avaamista niin avain oli ihan hitusen liian iso. Onkohan tuossa joku spesial koko vai?

Ite oon tehny Helkaman retkikympistä back in the day ekan yksivaihdeprojektin ja siks kerron nyt kokemuksesta.

Tee ihmeessä tää projekti loppuun! Mutta älä osta mitään adaptereita eikä muita erikoisvehkeitä. Kun ton fauberin purkaa ja puhdistaa, vaihtaa rasvat ja laittaa optimikireydelle takas kiinni sadannella yrityksellä, niin sen jälkeen (seuraavan projektin) perus standardit ja keskiöt on pelkkää juhlaa. Ite opin hulluna siitä ekasta projektista, jolloin toinen olikin jo huomattavasti helpompi.

Sit seuraavassa projektissa tiiät jo mitä haluat ja miks :slight_smile: Jäykempää runkoa ja helppoja standardeja.

Kuvaa en saa auki, mut varmaan ne keskiökupit? Taitaa olla kierteelliset. Ja rataspakkoja on monia, niihin omat hylsyt kaikkiin. Laita kuva siitä pakastakin, niin tuomaristo kertoo oikean avaimen.

Ps. Ehdottomasti singlespeed, mitä niillä vaihteilla.

Oon aika varma, että kyseessä olevassa ajokissa Fauber-kupit on kierteettömät. Lähtevät siis irti lyömällä. Ja asentuvat samalla keinolla.

Mull Dundane - 21:29, 20.11.2017 » Oon aika varma, että kyseessä olevassa ajokissa Fauber-kupit on kierteettömät. Lähtevät siis irti lyömällä. Ja asentuvat samalla keinolla.
Näin epäilin mutta ei uskaltanu lähteä paukuttaa jos siellä onkin kierteet, mutta pitää kokeilla huomenna. Tarviiko noita jatkossa ollenkaan jos asentaa adapterin tuohon?

lataa kuvat vaikka imgur.com, niin saat ne tänne linkitettyä näkyvin

Jos kupissa olisi kierteet, siinä kaiketi olisi myös jonkinlainen säteen suuntainen pykälä mihin asettaa työkalu tai tuurna.