A.P.P.A. -kerho, anonyymit punaisia päin ajavat

Oulussa olen ollut havaitsevani liiketuunistimen kaltaisia laatikoita muutamassa risteyksessä. Tietä sitten pitääkö asia paikkaansa.

semi-offtopic: painotunnistimien toimintaperiaate liikennevalojen ohjaamisessa kyllä kiinnostaisi ihan siltä kantilta että jos niitä on niin kiinnostais tietää tarkalleen ottaen että miten ne toimii.

e: eikös noi laatikot voi olla myös vastaanottimia jos taktisesti priorisoidaan linkkejä busseja (käytetäänpäs ymmärrettävää suomea…) liikennevalojen ohjauksessa esimerkiksi ruuhka-aikaan?

Mulle on alkanut tulla pyöräsekoiluista todella paskat fiilikset. Syy: käytän autoa niin helkkarin paljon, ja sillä tulee noudatettua sääntöjä hyvinkin tarkasti - pl. nopeusrajoitukset maanteillä, niistä mä joustan ylöspäin, koska muuten tunnun olevan pahastikin tukkeena.

Pointti: Fillarilla olen ihan vastaavasti ajoneuvon kuljettajana, ja olis kummallista käyttää eri sääntöjä vaikka ne on täsmälleen samat kaikille osapuolille. Pl. hölmöt väistämissäännöt fillaristeille, mutta te saatte pisteen. Kelvien kyykytysnapit asia erikseen: Jos ajoradalla on vihreät, ja kelvillä paistaa samaan suuntaan punaiset, niin todellakin noudatan autojen valojärjestystä. Toisaalta en mä autoa aja pikkuhönöissä - fillaroin kyllä - tai vedä yöllä päin punaisia vaikka ei muita autoja tulisikaan. Pyörällä arvaatte varmaan.

En voi hyvin.

konkeli - 14:18, 8.9.2014 » pl. nopeusrajoitukset maanteillä, niistä mä joustan ylöspäin, koska muuten tunnun olevan pahastikin tukkeena.
Kandee sit varmaan mennä jalkakäytävälle zygäileen, koska sillä pyörällä sä vasta oletkin ajoradan tukkeena.

niin.

konkeli - 14:18, 8.9.2014 » En voi hyvin.
Autolla sääntöjä pitää noudattaa ettei satuta muita. Pyörällä säännöt on hyvä tuntea ettei itseä satu?

No tuolla vähimmän vahingon periaatteella mä olen sitä yrittänyt itselleni perustellakin. Vastaavasti femma lisää maantiellä vähentää niiden volkkarikuskien silmämunien paistamista peruutuspeilistä.

jooseppi - 13:21, 8.9.2014 » Lapset seuraa mitä muut tekee ja ottaa oppia näkemästään. En halua näyttää väärää toimintamallia jos vaikka vanhemmat yrittäisikin opettaa lapselleen mikä on oikein ja mikä väärin.
Koska kasvoin maalla, ensimmäistä kertaa kuljin yksin liikennevaloista vasta aloitettuani koulunkäynnin. En muista johtuiko jonkun sedän huonosta esimerkistä vai ei, mutta ensimmäisen kerran kävelin päin punaisia vielä samana syksynä kuin aloitin koulun. Eniten pelkäsin sitä, että joku tuttu näkee ja kertoo äidille.
madutin - 14:31, 8.9.2014 »
konkeli - 14:18, 8.9.2014 » En voi hyvin.
Autolla sääntöjä pitää noudattaa ettei satuta muita. Pyörällä säännöt on hyvä tuntea ettei itseä satu?
kannattaa muistaa että fillarilla voi puikkelehtia niin kauan kun touhu on harvojen huvia. jossain hollannissa sun muualla ei sit ole enää mitään asiaa soveltaa sääntöjä koska kun kriittinen massa ylittyy (kuten autojen kanssa suomessa joka paikassa) niin se on joko liikennesääntöjen tottelu tai sit käy niin ettet itse pysty osoittamaan sitä pahinta mulkkua liikenteessä (ja kaikki varmaan tietää että mitä se tarkoittaa)
konkeli - 14:35, 8.9.2014 » Vastaavasti femma lisää maantiellä vähentää niiden volkkarikuskien silmämunien paistamista peruutuspeilistä.
Risteyksen läpi kulkeminen heti, kun se on mahdollista, vähentää mun silmämunien paistamista. Teen päätökset sääntöjen rikkomisesta omien, enkä muiden tarpeiden perusteella.

Kyllä mä pidän omana tarpeena pitää turvaväliä myös takanatulevaan jos siellä ei hommaa osata. Olen mä ihan reippaasti tarjonnut tietäkin, mutta yleensä silloin alkaa ämpyily. Puhun siis autoiluista.

Pyöräillessä mä olen nykyisin niin hidas, ettei edes tempoteppopeesajat häiritse.

Selvä!

Mä yksinkertaisesti suunnittelen reitin silleen, ettei tarvii mennä valoihin kökkiin. Pyörällä ajaminen on kivaa ja kilsa lisää on vaan hyvää treeniä. Tää tosin toimii vaan täällä suburbiassa.

Päin punaisia kävellen tai pyörällä jos:

  • Ketään ei näy missään, tai
  • Vihreät palaa ajoradalle eikä kukaan ole kääntymässä eteen. Hieman ärsyyntymistä koen kun punaiset johtuvat kyykytysnapista tai kun joissain paikoissa punaiset tulee kelville järkyttävän paljon aiemmin kuin ajoradalle. :frowning:
  • Parissa muussa tapauksessa, joissa valojen suunnittelussa keskeinen motiivi on ollut kevyelle liikenteelle vittuileminen.

Jos valoissa on odottamassa lapsosia, jään itsekin odottamaan. Kannattaa myös huomata, että isolla lössillä kulkiessa on yleensa viisasta noudattaa sääntöjä eikä yrittää saada konsensusta punaisilla ylittämisestä.

En koe mitään tunnon tuskia. Liikenteessä pitää olla aiheuttamatta häiriötä ja vaarantamatta muita liikkujia ja itseään. Jos tuo onnistuu, sopii matkaa sujuvoittaa maalaisjärkeä käyttäen.

^ Polkurin kanssa joka kohtaan samamm.

Etenkin nuo kyykytysnapit pistää vihaksi, kävellen tai pyörällä joudut anelemaan pääsyä, vaikka ajoradalla vaihtuu vihreät säännöllisesti samaan suuntaan kulkeville. Lisäksi näissä on jossain tosi pitkä varoaika tai miksi sitä nyt kutsuis. Duunipaikan viereisessä em. risteykessä ei riitä, että painat nappia 3-4 sekuntia ennen kuin valon pitäisi vaihtua, vaan pitäisi jäädä mukamas oottelee seuraavaa kierrosta. Fukit.

Sturenkadun postin kohdalla on maailman ärsyttävimmät valot jalankulkijoille Sturenkadun yli. Ensinnäkään ne ei vaihdu automaattisesti vihreiksi silloin kun ajoradalla samaan suuntaan on vihreät. Toisekseen nappia painamalla ne ei vaihdu seuraavalla kierroksella, vaikka olisi painanut kuinka hyvissä ajoin, vaan vasta sitä seuraavalla.

Tää on nyt tapahtunut niin monta kertaa että totean yleensä noissa valoissa fuk dis shit ja meen samansuuntaisen ajoradan vihreiden mukaan.

jooseppi - 13:30, 8.9.2014 » Vahinko lie jo tapahtunut mutta en meinannut että sinä tai isäsi olisitte tomppeleita <3 Kuvittelin vain itseni vastaavaan tilanteeseen vastaamassa jälkikasvulleni :D
No harm done. Keksin vain tuollaisen vitsikkään läpän isästäni, millä yritän ovelasti kiemurrella siitä faktasta että juu teen väärin ja näytän huonoa esimerkkiä ja yleensä/joskus se on ehkä suht ok, mutta aina ei. edit: tai siis totta se on, mutta vetoaminen siihen oli vitsikästä läppää
Retku - 13:33, 8.9.2014 »
ilonanne - 11:22, 8.9.2014 » ^ Tunnistimia on kahdenlaisia, sekä paino, että induktio. Kipeenä kun on aikaa niin oon opiskellu liikennevalosuunnittelysta http://www.liikennevalot.info/opi/index.shtml ei paljon pyöriä valitettavasti mainittu :/ Lähinnä niissä be - polite pyöräilijöiden valoissa. Mut ihan mielenkiintoista sairaslykemista muuten :) Onko kellään tietoa, mutta minne voisi antaa (asiallista) palautetta valoista? Esim. monet noista painonappivaloista on täysin turhia päivällä/yöllä. Aiheuttaa vaan turhia kiihdytyksiä/pysähdyksiä kaikille. Tosin voi olla, että tekniikka tulee vastaan, "nää valot on niin vanhat, ettei niitä voi ajastaa pois päältä". e:Palaute pulautin löydetty! (HKI) http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/palaute siinä jopa paikka karttamerkinnälle/osoitteelle.
Löytyykö tuolta oikesti tietoa myös painotunnistimista? Minä löysin tuolta juttua vain painonapeista, mutta en painotunnistimista / antureista. Kiinnostaa ammatin puolesta, jos moinen on olemassa liikennekäytössä. Se vaatii kuitenkin jonkun venymäliuska-anturin tai vastaavan värkin tienpinnan alle. No joo, offtopikkia pukkaa. Minäkin ajan toisinaan päin punaista, mutta harvemmin. Ja sit siitä tulee vähän huono fiilis. Jos vaik joku skidi näkee.
Joo, sori. Perustin tuon painotunnistin tietoni eilen lukemaani lehtiartikkeliin, eli lähde ei luotettava. Varsinkaan, kun muistan artikkelin lopussa olleen vielä korjauksen "korjattu magneettitunnistimet induktiotunnistimiksi". Lyhyt käynti Wikipediassa, joka näytti pitkälti olevan samasisältöinen liikennevalot.infon kanssa, paljasti, että ajoneuvojen havainnointiin käytetään induktiota, infrapunaa ja tutkaa. Jalankulkijoille painonappia. Olin itsekin siinä uskossa, että venymäliuskoja haudataan asfaltin alle, mutta näköjään olin väärässä :)

No voi satan teidän kanssanne.

Kattokaakin vaan ettette koskaan, ikuna aja punasia päin toisen fillaristin kylkeen tai eteen (koska koskaanhan ei jää mitään huomaamatta kun sinne risteykseen ajatte). Tää on samaa ihanuutta mitä taksikuskit tekee yöaikaan, aikoinaan ku jaoin aamuyöllä lehtiä ni kahdesti meinasin jäädä taksin alle kun ne ajo koko ajan punasina palaneista valoista pokkana täysiä läpi koska “ei täällä ketään liiku”.

On meinaan tullu näitä arjen sankareita vastaan ihan liian monesti, ja ne ottaa aivoon jopa enemmän ku törppöilevät motoristit. There is no excuse. Parhaita näistä on sekin eräs Chromen laukku selässä ajellut kusipää joka ajo kahvipaahtimon valoissa punasia päi suoraan mun eteen, ja sitte sössötti jotain et kyllä mä sut näin (ja ajoit silti jumalauta eteen?!) kun menin avautuu et mitäs helvettiä sä oikei puuhaat. Saunan taakse, kiitos. Toiset vaan kattoo että tuleeko autoja ja ignoroi täysin muut fillarit.

Ja joo, en aja punasia päin. Enkä tietoisesti riko muitakaan liikennesääntöjä, kun kerran odotan että muutkin niitä noudattas.

Jokku valot jotka ei koskaan vaihdu on sitte ihan eri asia.

^Kiitos toveri Auer, näillä sanoilla mä pysyn kuivilla vielä pitkään :slight_smile:

Näköjään kun kysyy niin vastataan. Laitoin viestiä tonne liikennevalot.info :n ja kyselin, miksei keskellä päivää oo koskaan valot pois vaikka ne on paikoin yhtä turhat kuin öisin. Samoin kysyin, et kannattaako raportoida liikennsuunnitteluun, jos kokee, että jossain on oikeasti turhat valot.

"Ja kiva kun heitit hyvän kysymyksen. Siihen on muutama selkeä syy

Ensinäkin lainsäädännössä asia on määritelty hyvin yksikäsitteisesti

§17:1
Liikennevalojen tulee pääsääntöisesti olla aina toiminnassa. Jos liikenne on hyvin vähäistä, voidaan liikennevalot kuitenkin esimerkiksi kello 24―06 välisenä aikana kytkeä pimeäksi, jollei siitä aiheudu vaaraa

Tuo viimeinen sivulause on tärkeä - Helsingissäkin on lukuisia risteyksiä, jotka yöaikana ovat pois toiminnasta. Niiden onnettomuusmääriä seurattiin säännöllisesti.

Jos osoittautui, että niissä tapahtui yöaikana valojen ollessa pois toiminnasta onnettomuksia, oli aiheutettu vaaraa ja valot palautettiin takaisin toimintaan myös yöajaksi. Vastaavasti tehtiin myös muutoksia toiseenkin suuntaan.

Luulisin, että sama käytäntö on vallalla yhäkin.

Vilkulla valot ovat joko laitevian takia tai jostain erityisestä syystä kuten katutyön tai saattueen takia
17§:2

Jos valo-ohjaus on keskeytyneenä lyhyen tilapäisen syyn tai teknisen vian takia, tulee liikennevalot mahdollisuuksien mukaan kytkeä näyttämään vilkkuvaa keltaista valoa

.

Ja miksi sitten lainsäätäjä on ottanut asiaan näin tiukan kannan. Sekin syy on yksikertainen - liikennevalojen vilkuttaminen parantaa tilastollisesti liikenneturvallisuutta. Eli liikennevalojen toiminta yöaikana vähentää tilastollisesti onnettomuuksia.

Esimerkiksi kauan sitten kun liikennevalot Helsingissä menivät klo 21 vilkulle, niin keskustassa tapahtu enemmän onnettomuuksia klo 21-22 kuin tuntia aikaisemmin vaikka liikennemäöärät olivat vähäisempiä. Paljon parempiakin tutkimustuloksia löytyy vuosien varrelta eri puolilta Suomea ja myös muualtakin maailmasta.

Kaupungin liikennesuunnitteluosastoon voi hyvin olla yhteydessä, jos toivoo valoja yöajaksi pois toiminnasta tai päinvastoin. Aikanaan vastasin juuri tällaisiinkin kysymyksiin ja tarvittaessa teimme aina silloin tällöin muutoksiakin.

Vuosittain liikennevalojakin myös puretaan. Muistan laskeneeni, että keskustasta olisi parinkymmenen vuoden aikana purettu noin 50 liikennevalot. Tästä lisää osoitteessa Liikennevalojen rakentaminen
…"