Ensiaputopikki. Eli entäs jos / mitäs kun? Ja pitäisikö jotenkin varautua..?

juu tohon silmävammaan täytyy kyl sanoo et ei ois tullu kyl itelle mieleenkään vaikka oonkin yhden sarveiskalvo haavauman kärsiny pimeessä metsässä oksaan juosseena. sillä kyseisellä silmällä nähny mitään pariin muutamaan päivään ja toisenkin silmän suki pitäminen sattu siihen kipeeseen silmään ilman lappua ku joutu siristeleen. Yritä siinä sitten, ees löytää veke sieltä metästä jos satut olee yksin.

Onnettomuuksien ennaltaehkäisy on hyvä juttu, samoin varautuminen niin, että sellaisen sattuessa saa minimoitua vahingot.

Ennaltaehkäisynä käytän ajamista järjen ja kavereiden kanssa. Yksin ajaessa en kokeile rajojeni ylittämistä ja kerron jollekin, mihin olen menossa.

Suojalasit maastoajossa. Toki jos reitillä ei ole oksia, riski on pienempi, mutta voi silmään muutakin lentää. Viimeisimmän kerran jälkeen ajaisin maastossa ennemmin ilman kypärää kuin laseja. (Kuitenkin kumpiakin käytän.)

EA-pakkaus on hyvä juttu, mutta todella moni unohtaa tutustua sen sisältöön ja osaa käyttää kaikkea, mitä siitä löytyy. Kantsii skarpata tämän kanssa.

Jos on jotain diabetesjuttuja tai lähiomaisten numeroita, ne kannattaa laittaa laminoidulla kortilla lompakkoon ja/tai taskuun. Jos käy pahasti, kännykkä voi olla rikki ja auttajilla vähän muuta tekemistä kuin pin-koodin arvailu. Veriryhmämerkki on toki kolee lätkäistä kiinni, mutta veriryhmä ristataan kuitenkin ennen verensiirtoa, joten oikeasti sillä ei kuulemma ole merkitystä.

Joo itselläkin tuli tää aihe mietintään kun näki pari päivää sitten ton Cedricin hönön näkösen kaatumisen jonka seuraukset oli aika hurjat. Ne jotka ei oo videota nähny, Video: Cédric Gracia's Bloody Crash - Pinkbike
Siinä on sit verta aika paljon.
Itellä tulee fillaroituu aika paljon yksikseen tuolla vuorilla, siks tää video pisti miettiin aika lailla

Mulla on aina ajolaukussa (ts reppu tai lähettilaukku tai maastoreppu) Ortliebin keskikokoinen ea-laukku. Siel on laastaria, desinfiointipyyhkeitä, pari rullaa sideharsoa, pari haavataitosta, kangasteippiä, kumihanskat ja pinsetit noin suunnilleen. Lisäks mukana on muualla terävä veitsi ja pienet pihdit jos tarvii isompia kappaleita kiskoa ruumiista irti. Talvella myös avaruushuopa kuivapussissa varavaatekappaleiden kanssa, siel mm pari buffia (toimii myös sidetarpeina tarvittaessa), paksu pipo ja varahanskat. Ja mm varakengännnauha josta saa myös kiristyssiteen tjsp. Varaosapussukassa on myös neula ja lankaa, ja harkinnassa on ostaa apteekista haava-ompeleisiin soveltuvaa lankaa myös, ihan vaan paskimman varalta.

Toistaiseksi ei oo reissussa tarttettu muuta kuin pihtejä (isomman tikun irrotukseen ja sillon ei oltu ajamassa :wink: ja laastaria sekä desipyyhkeitä. Sormi murtuneena on joskus ajettu veke mettästä (yhdellä kädellä koko matka). Tää oli kans näitä “vielä tää viiminen lasku”-juttuja - viimeseks pätkäks ennestää tuntematon kivikkoinen alamäkipolku missä tupladroppiin ihan liian hiljaa, keula edeltä tokaan droppiin, siitä otb naama ja kädet edellä kivikkoon. Pahemminkin ois voinu käydä. Ja tietenkin yksin matkassa - fiksusti olin kuitenkin valinnu kotona fullfacen, sääri-ja kyynärsuojat skedepotan sijasta. Muuten ois oltu plastiikkakirurgilla naamaa laittamassa ja polvikin olis ottanu kipeää melko varmasti.

… Ajolasit tosiaan kannattaa aina olla, kerran oon ottanu ne veke päästä kun huurtu kesken alamäen, ja heti perään ajoin kuusenoksaa päin niin et hetkeen ei nähny mitään ja kuvittelin jo silmän valahtaneen poskelle. Onneks ei kuitenkaan. Nykysemmin suht hyvin huurtumattomat Oakleyt aina mettäs silmillä, ja huurtumista vielä vähentää antifog-sumutekäsittely linsseille säännöllisesti.

Maastossa ajaes harrastan kans kevyitä sääri-polvisuojia ja kyynärsuojia, jotka todetusti on vähentäny haavoja aika lailla :wink:

Itellä ei oo kyllä ollut lenkeillä mitään ruumiin paikkaamiseen soveltuvaa välineistöä, pinnalliset naarmut ei taida mistään sideharsolla kietomisesta parantua ja isommissa vuodoissa lienee aika sama millä hikisellä ajopaidalla sitä kiristyssidettä kietoo. Vaikka kai menis kai ne sidetarpeetkin samassa konkurssissa kun muutkin työkalut. Kännykkä ja lompakko kyllä aina messissä, kerran jäi lenkki kesken ja junalla kotiin kun kännykän akku uupui. EA käyty ja kerrattukin, mutta ei se enää oo voimassa.

Kännykkäänhän voi askarrella niitä ICE-etuliitteitä sopiviin numeroihin, tosin en tiedä miten nykyään jeesaa enää kun älypuhelimet ja suojakoodit.

Oon kuullut tosta puhalluselvytyksesrä että sen suosittelemisesta on luovuttu myös siksi, että siinä on jonkinasteisena vaarana tautien leviäminen elvytettävän ja elvyttäjän välillä, sekä tietty tsäännsit että se elvytettävä alkaa oksentamaan puhalteluvaiheessa. Tai ainakin että em. tekijät on hillinneet elvyttämishaluja siinä määrin että on käänyt painelutkin tekemättä.

nalle wheelroos - 20:47, 23.12.2013 » Kännykkäänhän voi askarrella niitä ICE-etuliitteitä sopiviin numeroihin, tosin en tiedä miten nykyään jeesaa enää kun älypuhelimet ja suojakoodit.
Käsittääkseni onnistuu ainakin joissain puhelimissa laittamalla taustakuvaksi sellainen jossa on ICE-numero(t).

windows phone: lockscreen message. androidille pitäis olla vastaavia ja applemiehet saa pärjätä ilman. jos ei siis taustakuvien itse askartelu kiinnosta.

YV-tapahtumissa on eniten käytössä ollut rasvalaput ja niiden kanssa kuuluvat haavanpuhdistuslaput sekä sideharso. Välillä on vodkallakin tultu puhdisteltua. Rasvalaput on kyllä hyviä ja rasvaaminen muutenkin asvaltti-ihottumille.

Kylmäkääreille olisi muutaman kerran ollut tarvetta, mutta muistaakseni vaan kerran on jollain ollut kertakäyttöinen mukana (kiitos vielä).

Rasvalaput ei kyllä omasta mielestä pärjää mepitel onelle.loppukesästä pääs hyvin vertailemaan kun oli sääressä kämmenen kokoinen avohaava kai reilun kk.mepitelin kans hengittää hyvin.sideharsoa vaan päälle kevyesti, parasta näissä että ei tartu ollenkaan.

Ihiis - 21:32, 23.12.2013 » Rasvalaput ei kyllä omasta mielestä pärjää mepitel onelle.loppukesästä pääs hyvin vertailemaan kun oli sääressä kämmenen kokoinen avohaava kai reilun kk.mepitelin kans hengittää hyvin.sideharsoa vaan päälle kevyesti, parasta näissä että ei tartu ollenkaan.
Juurikin noita. Tiedä sitten mikä oikea termi on, mutta samasta asiasta puhutaan.

Juu.elikkäs nuo ovat semmottii reijjästeltyjä silikooniluiskia.aika hyviä ovat.haavat eivät muhi vaan hengittävät,sopivassa kosteudessa arpeutumatta joten kudos uusiutuu suht hyvää vauhtia.

daniel - 21:22, 23.12.2013 » Välillä on vodkallakin tultu puhdisteltua.
Turus tietty laagerilla :D

^hyödytöntä kaljan tuhlausta!

daniel - 21:22, 23.12.2013 » Kylmäkääreille olisi muutaman kerran ollut tarvetta, mutta muistaakseni vaan kerran on jollain ollut kertakäyttöinen mukana (kiitos vielä).
Kesäisin on monesti mukana, pitää oluita kivasti viileänä. Myöskin muistan että joskus kesähotalla on istuskeltu kylmäkalle takataskussa.

^^todellakin

enemmin suunkautta nautittuna ja haavaan sitten toistakautta

wex4 - 14:33, 9.6.2014 »
FF - 13:42, 9.6.2014 » kiristyssidettä täytyy muistaa availla sitten aina välillä.. sitten... soita häkeen.
Kaksiviikoa vanhana nuubiena, kättärillä sanottiin... konsta oli sittenkin pakko kuitata. Unohdetaan ne vanhat länkkärit. EI IKINÄ LÖYSÄTÄ, jos veren vuoto tukitaan, veri alkaa heti hyytymään jos välillä avataan, hyytynnyt veri saattaa lähteä liikkeelle ja päätyä sydämmeen, aivoihin... Lekureitten mukaan on n.2 tuntia aikaa päästä hoitoon jossa aletaan liuotus hoito. Tai raaja menetetään, jokainen voi itse päättää kumpi on tärkeempi kaveri vai raaja. Ketään ei ole tuomittu, ensiavun annosta, vaikka tekisi virheitä, rohkeesti auttamaan. Tämänkö takia nykyiset EA-kurssit kieltää kiristys-siteen käytön? Pelkkä paineside heidän mielestään riittää. Nykyisissä EA-kursseissa tuntuu et ainoa opetus -soita 112 Ja jos olen väärässä korjatkaa heti, niin poistan tämän, vakava asia kyseessä. Ja tietenkin aina soitto häkeen 112
Kävin just EA1:n ja tosiaan kiristyssidettä ei käytetty vaan painesiteellä mennään. Kiristysside kuuluu ehkä puolustusvoimien valikoimaan, mutta SPR ei sitä neuvo käyttämään.

Ja tosiaan 112:een soittaminen on hyvä muistaa, koska ammattilaiset pystyy auttamaan paljon paremmin välineillään ja osaamisellaan kuin tavis nenäliinallaan, mut opetettiin siellä kyllä paljon muutakin ja tuntui ihan hyödylliseltä kaksipäiväiseltä.

siljoiltaan mennyt sormi meni aika kivuttomasti paikalleen. pikkurilli (mikä sen virallinen nimi on) vääntyi siitä paksuimman nivelen kohdalta ja takaisin paikoilleen murjomis metodina asetin sormen porrasta vasten niin että sitä painaessa se menee suoraksi muttei kuitenkaan väänny ylitte ja annoin sille sitten hellästi monoa. sattui sen jälkeen kyllä pari kolme päivää mutta itse operaatio oli kivuton. en siten tiedä että tekiskö mieli esim olkapäätä ruveta itte muljauttelemaan mutta kai sekin sitten viimeisenä keinona onnistuisi.

Kumihanskat, rulla 100mm ensisidettä, sa-int-ensiside, chest seal(jäämä turva-alan kenttähommista). Tässä nää henkeä pelastavat mitä kulkee repussa matkassa, muuta "mukavuus"roinaa on laastaripakkaus mallia laaja, glukoosipastillit ja käsidesi. Näillä on koko-hyötysuhde aika hyvä.
Veriryhmämerkki kulkee sekä repun päällä patchina, että kylkeen neulottuna ns. pysyvästi.

ICE-numero itsellä tarralla kypärissä, siitä se on helppo vaihtaakin jos vaikka numeron haltija vaihtuu. Mahdollisesta elinluovutus halukkuudesta kannattaa kertoa lähipiirille.
Omat tunniste tiedot kulkevat muuten mukana, lompakkoa ku en pidä messissä skuuke ajeluissa.

googlasin chest sealin… aikamoista / miksei split