Crescent Pepita

Nonih, vihdoin sain tarrat runkoon ja clearcoten päälle niin kehtaa ensimmäisen kuvan laittaa, eli ennen: M: Wanha Reynolds 531-runko, 59cm - Myydään - Yksivaihde.net

… ja jälkeen (tosin ennen clearcotea):

18.08.2009

Tästä tulee maantiepyörä maantiepyörän paikalle (josta tulee sitten retkimpi) velocen kamppeilla, ensi viikolla ripustelemaan.

Keula olikin 26 kierrettä tuumalle, eli ilmeisesti Raleighin sekä ruotsalaisten joidenkin mummopyörien kanssa sama. Varaosia löytyi Kyläsaaresta, onneksi. Mahdollisille kiinnostuneille tiedoksi: en koskenut keskiön kierteisiin (toisella foorumilla oli puhetta tästä) kun keksin että siihen saa vedettyä campan UT kupit kun ostaa kaksi brittisettiä ja käyttää kummastakin vasemman kupin - saa nähdä kuinka hyvin toimii käytössä.

Suuret kiitokset sepe84:lle.

sweet.

Pieteetillä laitettu. Onko noi muhvin reunat vedetty maalitussilla vai millä? Mistä löytyi tarrasetti ja jouduitko ostamaan Reynolds-tarraa erikseen? Mites noi jarrujen reachit yms. systeemit, vai tuleeko joku vanha osasarja?

Maalitussillapa hyvinkin, en keksinyt parempaakaan ratkaisua. Lakan jälkeen omasta mielestä näyttää ihan säälliseltä. Tarrasetti tuli ebayn kautta ausseista asti, joku pikkupaja joka printtailee noita tilauksesta - ei aivan alkuperäiset, mutta jonkun Pepita mallin kuitenkin, mitä netistä olen katsellut. Tarrasetissä tuli kaikki, mukaanlukien Reynoldsin tarrat - eli ne eivät ole alkuperäiset.

En ihan 100% tyytyväinen ole tarroihin, läheltä tarkastellessa huomaa että ovat digipainosta, mutta toisaalta tuollainen liian läheltä tuijottelu ei ihan tähän projektiin kuulukaan kun kaikenlaisia virheitä varmasti löytyy - mm en jaksanut alkaa tussaamaan takakolmion yläputkiin (seatstays - mikäs on suomenkielinen nimi?) kultaisia viivoja.

Perusjarrujen pitäisi ylettää, mulla on toisessa pyörässä ihan normit modernit campat - etäisyydet oli mittanauhalla mitattuna kutakuinkin identtiset. Saas nähdä.

Tuo UT-kikka on vallan hyvä keksintö. Kuvittelisi niitä laakereita saavan yksitellenkin, ettei tarvitse kahta settiä ostaa? Ainakin Shimanon vastaavaa tuotetta saa niin.

Sweet, loistava entisöinti! Meni oikeeseen osoitteeseen tämä runko, koli-koli-konversioita on ihan tarpeeksi :slight_smile: Ja itse en olisi kuitenkaan saanut näin hyvin aikaseksi…

BTW, löysin parveketta siivotessa ko. rungon alkuperäisen Crescent MCB -etumerkin (head badge, mikä nyt olikaan suomeksi). Se ei oo ihan minttikunnossa, mutta kuitenki se alkuperäinen eli ehkä sen kehtais laittaa. Käy hakeen pois!

BTW, löysin parveketta siivotessa ko. rungon alkuperäisen Crescent MCB -etumerkin (head badge, mikä nyt olikaan suomeksi). Se ei oo ihan minttikunnossa, mutta kuitenki se alkuperäinen eli ehkä sen kehtais laittaa. Käy hakeen pois!
Loistava juttu, pistän PMää.

Minunkin täytyy kommentoida, että tuo runko ihan aikuisten oikeasti meni nyt ihan oikeaan osoitteeseen. Käsittämättömän hienoa työtä. Tuota katsellessa vaipuu aivan teräsrunko holistiseen hurmokseen… niin kaunis tuo on.

Minulla on 3 Crescenttiä, joista vain yksi on edes siisti. Yksi on miranolilla töhrätty ja yksi on muuten vain vanha… no… niiden hinnatkin olivat sitten sen mukaisia. 20 euroa ja silleen. Ovat kuitenkin onneksi pääpiirteissään ehjiä.

Tuo kaunotar aiheuttaa nyt kyllä vakavaa itsetutkiskelua siitä tasosta, mihin noita omia pitäisi jaksaa työntää takaisin …

Tuota tuota… valkoinen pulverimaalaus siis (-ko,-kö?) ja teipit päälle. Mitäpä se lakka on ? Normaalia akryylilakkaa ? Teipit lienevät 50 euroa + postikulut päälle ? Tuo hinta hiukan yskittää, mutta tulos on kyllä todella hieno. Alkavat omat “Dymo-suunnitelmat” jotenkin tuntua vähäväkisiltä…

Hioitko runkoa ennen sitä lakkausta, vai pistitkö suoraan kiiltävän pinnan päälle ? Pyyhitkö asetonilla tms ?

Tuure

-.-

Johan Sinä tämän tiedät, mutta pistän tämän muillekin näkyviin:

British/ISO 1.37 / 1.375 * 24 tpi
(34,8/34,9 * 1,06 mm)

French 1,378 * 25.4 tpi
(35,0 * 1,00 mm)

Sheldon: Shell is slightly larger, thread pitch slightly finer. => Left side may seem to fit, but will be loose.

Pistätkö väliin jotain teollisuustason (>300 kiloa/ cmˆ2) liimaa ?

-.-

Piru kun se runko on nyt jo maalattu… sitä on sellaisia kuusiokoloruuveja, joissa on niin pieni kuusiokolo, että se menee suoraan ilman kantaa sinne kierteiden sisään. Tuollaisia käytetään lukkoruuveina. Jos runkoon tekisi reiät muhvin aukon ympärille tasaisin välein, ja vastaavan upotukset sitten niihin kuppeihin, niin tuollaisilla pienillä kuusiokolo ruuveilla voisi myös mekaanisesti lukita sitä laakerikuppia paikoilleen. Pystyy tuon vieläkin tekemään, jos on oikein varovainen. Käsikierretapeilla sitten ne kierteet niihin muhvin reikiin.

Jos käytät liimaa, niin käytä hidasta liimaa, älä kiristä kuppia ihan kireälle saakka, asenna kammet ja sitten vedät kupin käsitiukkuuteen kiinni kun kammet ovat paikoillaan. Näin säilyy se suuntaus kupeissa. Sivut voisi ehkä myös kevyesti rotsata, kuppihan peittäisi rotsatun pinnan ja siihenhän tulisi vielä se liimakin suojaksi.

Liima kuivuttua voisi ajatella sitten sitä mekaanista lukitusta ulkoapäin.

KIITOS KIITOS KIITOS tästä ajatuksesta, että voihan sitä käyttää kahta vasenta ISO kierteistä kuppia.

Liimaksi suosittelen tuota DP-490 liimaa sen antaman pitemmän käsittelyajan takia. DB 410 on hiukan hätäistä käsitellä. Tekniset tiedot saat tuolta:

http://multimedia.mmm.com/mws/mediawebserver.dyn?6666660Zjcf6lVs6EVs66SdOmCOrrrrQ-

Liimauksen voi jälkikäsitellä lämmin ilma puhaltimella, jolloin hitaiden liimojen reaktiot menevät varmemmin loppuun ja lopputulos on yleensä hiukan lujempi, kuin nopeilla liimoilla. Harjaa aivan kaikki puhtaaksi ja oksidittomaksi (helvetti mikä taivutusmuoto) juuri ennen kuin levität liiman sille liimattavalla pinnalle. Tämä on erittäin tärkeää. (<-!!) Siksi se hidas liima on nyt parempi, ehdit kyniä ne pinnat vielä kerran metallipinnalle kun liima on jo sekoitettu. Nopean liiman aukiolo aika on tähän liian lyhyt. Sen liiman tarttuvuus metalliin on ihan eri suuruusluokassa kuin sen tarttuvuus sen metallin oksidiin. Jos kuppi on alumiinia ja eloksoitu, niin sitä eloksointia on tuskin mieltä poistaa siitä, mutta sen keskiön kierteet kannattaa puhdistaa vaikka jollain hapolla. Suolahappo on hyvä. Eiköhän ne suostu apteekista sitä pikku putelin myymään, kun selittää mihin käyttöön se tulee. Happo syö kaiken muun, ja syntyneen ohuen rautakloridi pinnan poistat sitten pienellä ruostumattomalla harjalla muhvista.

Minä itse laittaisin sekä liiman että mekaanisen lukituksen.

-.-

Tietty, jos rotsaa rungon, ja asentaa kupit suoraan käsitiukkuudella ilman akselin kanssa sovitusta, niin kyllä se DB 410 käy myös. Sillä on hiukan suurempi se leikkauslujuus, mikä juuri nyt on sen kuormituksen tyyppi, kun se on siellä kierteen välissä. Kyllä rauta nyt hetken ajan voi olla avoimena, yleensä se rautaoksidi pinta syntyy kattavana siihen pintaan huoneen lämmössä ja kosteudessa muistaakseni noin 3 tunnissa. Jos puhdistat muhvin, ja sekoitat liiman, niin raudan pinta on ollut auki luokkaa 10 minuuttia. (10 min / 180 min = noin 5% pinnasta on silloin saastunut rautaoksidilla.) Oksidia on välissä silloin vielä siedettävän vähän. Mutta nopea sen liiman kanssa kannattaa olla. Jos se on geeliytynyt oikeastaan yhtään, kun kierrät sitä kuppia paikoilleen, niin paras lujuus on mennyt jo harakoille.

Tuure

-.-

Huomasin seuraavaa:

http://philwood.com/store/page40.html

Siellä on 123,50 dollarin hintaan ruostumattomat kupit ranskalaiseen kierteeseen. Nyt noita on siis vihdoin tullut.

Jo tätä on odotettukin. Ilon päivä.

PIstä ne ISO kupit myyntiin, näin neuvon. EI ole mitään järkeä alkaa liimailemaan väärän kokoisia kuppeja ja käyttämään liimaan rahaa, jos oikeankin kokoisia kuppeja on saatavilla.

Nyt loppui tämä käsipohjaa tervassa uiminen näiden ranskalaisten kierteiden kanssa.

Tuure

-.-

Nyt sitten se pakollinen typerä kysymys: Onko Shimanolla ja Campagnololla eri paksuinen se akseli, ja jos on, niin
onko eri kokoisiin kuppeihin ristiin tehty erikokoisia laakereita, jotta kummallakin kuppi tyypillä voidaan käyttää laakeria vaihtamalla toisen valmistajan kampia ? Vai pitääkö tuosta nyt olettaa, että Shimanon Hollow “jotakin” kammet tuohon nyt sitten ovat ne ainoat sopivat kammet ?

Mä olen siinä käsityksessä, että Shimanon HollowTech II ja Campan Ultra Torque vaativat saman valmistajan laakerit, ristiinkäyttö ei oikein onnistu. Tämä ei tosin ole tieto, en nopeasti löytänyt noiden akselien halkaisijoita.

Ajattelin käyttää Loctiten punaista lukitetta keskiössä, tai vaihtoehtoisesti ihan teflon teippiä ala putkihommat. En mielelläni alkaisi liimailemaan ainakaan tässä vaiheessa (saattaapi kostautua, katsellaan) kun minusta, toisin kuin Sheldon sanoo, kuppi tuntuu tulevan varsin jämäkästi paikoilleen vaikka viimeistä kolmea/neljää kierrosta en ole edes kiristänyt - nousu alkaa kirraamaan niin ajattelin että alumiinisen kupin kierteet antavat periksi ennemmin kuin teräs joten sen saapi vedettyä siihen kerran melko hyvin, toisella kerralla pitänee jo liimata. Noh, kallista hupia tuo ei kuitenkaan ole kun kuppiparin saa netistä noin 15e hintaan - ihan Recordina.

Muhvin pinnat on jo rotsattu, melkoista pykälää löytyikin tuosta ranskalaisesta.

Nuo UT kupit on laitettava kokonaan paikoilleen ennen kampien asennusta asennustyökalun muodosta johtuen. Mutta taas sitten koko UT systeemistä johtuen kampien irroitus kupin mahdollisesti löystyttyä ei ole operaatio eikä mikään - kammen akselit yhdistävä pultti pitkällä kuusiokoloavaimella auki ja kammet vetämällä ulos. Tämänkään takia en nyt kamalan huolestunut ole tuosta oikeanpuoleisesta kupista - katsotaan mitä tapahtuu.

Taitaapi nuo Philin kupit olla juurikin ne samat mitä katselin tuossa kuukausi takaperin, eli sopivat vain Shimanon kampiin. Mailailin Philille tuolloin ja kuvittelisin että jos heiltä olisi muutaman viikon päästä ollut tullut UT laakereille kupit, kun niitä kyselin, niin olisivat näin sanoneet. Mutta tosiaan, jos Shimanon setti olisi kaapissa odottelemassa niin ilman muuta tuossa olisi paras ratkaisu.

Jos nyt kuitenkin päädyn liimaamaan niin pitääkö nyt lähteä metsästämään rosterista teräsharjaterää dremeliin/porakoneeseen, vai voinko vetää laatikosta löytyvällä messinkisellä - onko tällä jotain merkitystä?

Ei pitäisi olla merkitystä harjan metallin laadulla. Tietty jos sitä metallia sinne kierteeseen jää… teräsharja olisi minusta se paras vaihtoehto. - voi sillä oikeastaan ollakin merkitystä.

Älä nyt millään ruuvilukitteella niitä kuppeja asenna, vaan käytä ihan oikeaa 2-komponentti liimaa. On siinä nyt kuitenkin ihan selvä dekadiluokan ero lujuudessa.

Vai saa kuppiparin 15 eurolla… ja 30 eurolla siis kaksi vasenta kuppia… Hintaero on melkoinen, kun sitä vertaa Phil Woodin teräskuppeihin. (jotka ovat tietenkin liki pitäen ikuiset). Eroa on kuitenkin vielä satanen.

Minusta alumiini on semmoinen materiaali, etteivät ne kierteet ainakaan minusta ole siinä kovin kummoiset lujuudeltaan.
Minä laittaisin ehdottomasti sen liiman siihen väliin, ja nimenomaan kunnollisen oikean teollisuusliiman. Ajattele, mikä rasitus siihen kuppiin kohdistuu. Kupin sisällä on pyörän raskaiten kuormitettu laakeri.

Kannattaisikohan ne 3-4 viimeistä kierrosta poistaa sieltä kupin siltä reunalta, mikä menee syvemmälle runkoon ?
Nyt rikot ne kaikki kierteet niiden muutaman kierteen voimalla, jotka alkavat vastustamaan. Ei siellä silloin ole edes liimaa välissä, jos epätahdissa oleva kierre sen höylää ja työntää pois.

Jätät vain ne kierteet, mitkä oikeasti toimivat, ja laitat kaiken kiinni lujimmalla liimalla, mitä löydät. Jos käytät tuota hitaampaa liimaa, sen ehtii rauhassa sekoitella ja putsata paikat vielä kertaalleen, kiertää laakerit kiinni ja vielä sovittaa sen akselinkin paikoilleen. Näin se akseli saa myös asettua rauhassa. Jos se kanittaa, jompaa kumpaa kuppia on silloin pakko löysätä hivenen, ja senkin ehtii vielä tekemään. Siksi minä tarjosin sitä käsivaralta kiristystä kun se akseli on jo paikoillaan.
Tuo olisi se oikea kiristysjärjestys noille osille. Käsivara riittää, kun kierteitä ei ole tarkoitus nuljauttaa yli ja sinne väliin nimen omaan pitää jäädä sitä liimaa. Liima estää takuulla sen aukeamisen kiertymällä.

Näin minä itse tuon tekisin, ja neuvon lämpimästä myös Sinua tekemään tuon juuri noin.

Unohda heti ja sovinnolla nuo teflonteipit, niillä on ihan jokin muu käyttötarkoitus. Kierre on teknisesti jopa aika surkea, jos teflon teippi mahtuu väliin. Mitään se ei pysty kantamaan. Olen käyttänyt sitä auton öljypropuissa, mutta esim. Phil Woodin renkaiden alle sitä oli turha edes yrittää laittaa. Phil Wood oli jyrsinyt renkaat aivan toleranssin yläreunaan, kierre oli renkaissa aivan tyköistuva. (hyvä!) Hyvä kun sai edes sipaisun sitä alumiinitahnaa sinne väliin.

Onnea asennukseen, odottelemme mielenkiinnolla raporttia mielellään onnistuneesta käyttöönotosta.

Tuure

-.-

Siis… kyseessä on kone, ja ne kammet ovat kone-elin. Siinä roikkuu päällä miehen paino ja vielä poikittaisten vipujen päällä. Sinne ei tosiaankaan tungeta väliin ei teippejä eikä polymeeri rääksi luokiteltavia ruuvilukitteita. Ne voimathan ovat ihan tajuttomia, mitä siellä esiintyy. Ne kupit pitää laittaa KIINNI siihen runkoon. Kaikki ruuvilukitteet ovat vain möhniä, joiden on tarkoitus estää kierteen aukeaminen itsekseen. Ruuvilukite ei ole liimaa, ja tämä asia, kuppien liittäminen runkoon, tarvitsee nyt sen aivan huippuunsa saakka viedyn liimauksen, koska kierre ON alamittainen, eikä kierteen harjojen kantamiseen voida oikeasti luottaa.

Pilaat kupit ja pahimmassa tapauksessa melko paljon muutakin, jos teet puolinaisen yritelmän kuppien kiinnittämiseen. Jos ja kun ne on tarkoitus kiinnittää, silloin ne pitää kiinnittää KUNNOLLA, ja niin että ne myös oikeasti pysyvät kiinni.

Siinä nyt pitää vain luottaa itseensä. Puolinaisella yrityksellä homma aivan ehdottoman varmasti epäonnistuu.

-.-

Dremeli pyörii pirun kovaa… se voi tosiaan liettää sitä pehmeämpää messinkiä sinne kierteeseen sen nopeuden takia. Hitaalla harjaamisella käsin sitä messinkiä tuskin sinne kierteeseen jäisi, mutta se dremeli voi muuttaa nyt sen tilanteen toiseksi. Hyvä huomio tuosta asiasta.

Liimattavan pinnan täytyy olla ehdottoman puhdas.

Tee homma viimeisen päälle, ja käy ostamassa mielellään ruostumattomasta langasta tehty harja.

Tuure

-.-

hieno runko on kyllä tullut täytyy sanoa…ja mukava kuulla kokemuksia näiden vähän hankalampien osien kanssa selviytymisestä.

Ne kierteet kannattaa pitää ehjinä, koska ne kierteet lukitsevat ja tukevat sitä liimasaumaa. Jos ne kierteet höylää sieltä pois huonolla asennuksella, joka pettää välillä, niin toisella kierroksella niitä kierteitä ei ole enää tukemassa sitä liimasaumaa.
Se on jo sitten heti huonompi juttu. Siksi niitä kierteitä ei saisi missään tapauksessa rikkoa. Kupin kierteet kannattaa ehdottomasti poistaa niiltä osin, kun ne alkavat ahdistamaan. ← ajattele tätä asiaa.

Minusta on päivänselvää, että noin 0,1 milliä alamittainen kierre kantaa vain hennosti siitä kärjestään. Ilman todella lujaa teollisuusliimausta kupilla ei ole pienintäkään mahdollisuutta pysyä siellä kierteessä kiinni. Sinne on saatava kova epoksiliima väliin, joka toimii ikään kuin holkkina siinä välissä ja hyvin lujana sellaisena. Vielä parempi olisi, jos liimassa olisi jokin mikroskooppisen pieni kuitu lujite estämässä epoksiputken eri puolien repeytymistä irti toisistaan. Jotain sellaista, mitä kuvataan sanalla “whisker”, tai toisena vaihtoehtona nanoputkia. Kunhan nyt siis estäisivät epoksia repeämästä siellä kierteiden välissä häiritsemättä kuitenkaan sen tarttuvuutta.

Näin minä tuon asian näen.

Tuure

-.-

Anteeksi, jos minä vaikutan jotenkin tungettelevalta, asia vain kiinnostaa oikein tavattoman aidosti.

Ja tuo valkoinen runko on aivan kertakaikkisen hienon näköinen.

tle88 - 6:38, 19.8.2009 » Dremeli pyörii pirun kovaa...
Mun versiossa on nopeussäätö :) ... hyvä pointsi

Muuten, suorastaan ärsyttää nuo Nokian puhelimien kamerat, kun ilmeisesti linssi on jokin noin 33-35 millinen niin laittaa näyttämään ihan siltä että emäputken kulma olisi jotain muuta kuin pystyputken.

Onneksi rakas tyttöystävä on töissä eikä näkemässä minun ilmettä. Tämä intohimo on kaunista <3

Hmm, osaakohan kukaan sanoa mistä noita 3M epokseja saisi ostaa pkaupunkiseudulta? Säästyisi soittorumbalta…