älä ikinä osta!!!

Mä olen viime kuukausina rikkonut Bilteman työkaluista ketjunkatkaisijan ja ketjupiiskan. Ainoa mikä on kestänyt on tuo em. kammen ulosvetäjä.

Ketjunkatkaisija kannattaa oikeasti hakea Clas Ohlsonilta. Se on helevetin hyvä ja itse asiassa sama kuin esim. Hubjubin myymä.

^Toi Clasun ketjutyökalu on tosiaan hyvä. Varsin tukeva, takapuolikin on säädettävä ja työntötappikin on vaihdettava. On vaan hieman kalliimpi kuin nuo markettisälät yleensä, halpa kuitenkin, eikä tarvi ostaa joka kerta uutta.

Mulla on tällainen (no, sama idea, pikkasen eri näköinen)
http://www.discountcyclesdirect.co.uk/images/Economy%20Chain%20Tool.JPG
Ostettu greenbikesta reilu vuosi sitten keväällä n. 7€. On kestänyt erittäin hyvin käyttöä, eikä ole missään vaiheessa jäänyt työkalusta kiinni ketjun katkominen/liittäminen.

[i]edit: hups. Tämä olikin

l

ostakaa! ostakaa!´ -henkinen.[/i]

Aikoja sitten Clasulta ostamani ketjutyökalu on toimiva, mutta ehkä tarpeettoman iso ja raskas (jos haluaa kuljettaa epätodennäköisimminkin tarvittavat työkalut mukana pidemmällä reissulla). Metalli on myös melko pehmeää ja sainkin vahingossa taivutettua leukoja, joihin ketju asettuu. Hintaansa nähden hyvä.

^On se tosiaan aika painava, mullakin on pienempi mukaanotettavaksi, mutta ne ei tahdo kestää. Siis joku tollanen MrHatin mainitseman olonen. Ne vaan ei kestä montaa käyttökertaa.

Ja siksi siinä on se ruuvattava vastakappale, ettei voima kohdistuisi niihin pieniin leukoihin, jotka eivät sitä kestä.

Corto - 6:03, 24.8.2009 » (Kelvolliselle, mukana kulkevalle kevyelle pyörätyökalusetille olisi kovasti tarvetta ja asian tiimoilta voisi ehkä avata vaikka ihan uuden säikeenkin. Kiinnostaisi löytää monipuolinen monitoimityökalu, jossa olisi jopa hiukan väätövartta sovitettavissa avaimiin ja jonkinlainen pussi, jossa olisi tilaa paikkaussarjalle.)
[Alien II](http://www.topeak.com/products/Tools/ALiEN_II) ... erittäin hyvä, mm ketjunkatkaisin mielestäni parempi kuin tuo Mr Hatin postaama varsin luotettava malli (mikä sekin löytyy pakista).

Siitä Biltsun pahamaineisesta kammenulosvetäjästä taas:

  • eipä se lopulta sitten ihan kauhean montaa käyttökertaa kestänyt. kalun OMAT kierteet raksahti paskaksi jopa tällaisen kynäniskan voimilla. kammet toki istuu edelleen tyytyväisinä paikoillaan.

Sugino Grand Mighty feat. BB75 vs. Biltema 1-0.

Jussi. Ota lainaan tuo miun omatekoinen ulosvetäjä jolla lähtee tiukassakin olevat kammet.

Tai ota Jussi varmuuden vuoksi kammet irti ilman ulosvetäjää, ei kannata Grand Mightyjä riskeerata. Eli ajele pari päivää reippaasti ilman pultteja tai pultit tositosi löysällä. Sen jälkeen lähtee ilman väkivaltaa jopa Biltemalla.

jiima - 11:08, 18.11.2009 » Jussi. Ota lainaan tuo miun omatekoinen ulosvetäjä jolla lähtee tiukassakin olevat kammet.
Jos sattuu säilyttämään fillariaan kylmässä tilassa, niin näin kylmällä säällä se pyörä kannattaa tuoda sisälle lämpiämään hyvissä ajoin ennen kammen irroitusta.

Kiitos vinkeistä mutta kyllä pyörä on ollut lämpimässä ja kuivassa. Eiköhän homma ratkea jollain paremmalla työkalulla.

Huomasin myös että Joope neuvoi jo aiemmin tässä langassa vähän naputtelemaan paikalleen ruuvatun ulosvetäjän päätä ja se kuulostaa mun korviin loogiselta, eilen illalla en sitä tietenkään tehnyt.

Kannattaa myöskin aika ajoin panostaa niihin työkaluihin. Nimim. Park Toolsin ulosvetäjä n. 15 vuotta käytössä ja ei ole lähelläkään vaihtokuntoa.

Kannattaa joskus myös miettiä miksi taistelee neliskanttikeskiöiden kanssa sen sijaan, että asentelisi jotain järkeviä keskiöitä.

asb - 12:54, 18.11.2009 » Kannattaa joskus myös miettiä miksi taistelee neliskanttikeskiöiden kanssa sen sijaan, että asentelisi jotain järkeviä keskiöitä.
Mikäs olisi se järkevä keskiö rankempaan kaupunkifiksailuun?

Oon kuullut, että vaihtoehtoisissa on vaikea löytää keskiötä jonka laakerit kestäisivät. Menee kuulemma fiksikäytössä erityisesti vasemman puolen laakerit nopeasti. Ilmeisesti skidaaminen tuo vääntöä laakereille ja akseli siirtää yllättävän paljon väännön myös vasemmalle puolelle. Vaihtoehtoisten ratkaisujen laakerit on suunniteltu erilaiseen käyttöön. Parhaissa vanhoissa kunnon nelikanttikeskiöissä on laakerit suunnattu ronskiin käyttöön jopa painon ja rullaavuuden kustannuksella.

Ja sitten vielä mielellään ratkaisu johon löytyy helposti 165 ja 167.5 mm kampia ja ketjulinjat saa säädettyä yhtä hyvin kuin nelikanttikeskiöitä laajasta valikoimasta vaihtelemalla.

Kaikki ehdotukset otetaan ilolla vastaan!

Ulkoiset kupit? Voivat kuitenkin edellyttää siihen rankkaan kaupunkifiksailuun tarkoitettuun runkoon rankkaakin rankempaa keskiömuhvin ulkopintojen tasaamista.

markkuj - 13:35, 18.11.2009 » Mikäs olisi se järkevä keskiö rankempaan kaupunkifiksailuun? ... Ja sitten vielä mielellään ratkaisu johon löytyy helposti 165 ja 167.5 mm kampia ja ketjulinjat saa säädettyä yhtä hyvin kuin nelikanttikeskiöitä laajasta valikoimasta vaihtelemalla. Kaikki ehdotukset otetaan ilolla vastaan!
Eipä noilla vaatimuksilla ole oikeastaan kuin yksi vaihtoehto. http://profileracing.com/webstore/product_70.jpg + http://profileracing.com/webstore/product_312.jpg + http://profileracing.com/webstore/product_348.jpg tai http://www.fixiefiend.com/wp-content/uploads/2009/11/profile-splined-144bcd.jpg jos tavallisia rattaita haluaa käyttää.

Tällaisella konstruktiolla pääsee ketjulinjaa säätämään prikkojen avulla oman mielensä mukaan. Jos vaihtaa ratasta/napaa/kiekkoa/… niin ketjulinjan voi aina säätää kohdalleen prikkojen avulla, eikä esim. keskiötä vaihtamalla.
Kammet lähtee irti kunhan vain on jotain millä lyödä pultin päähän.

^Voi tavaton sentään! Noihan vaikuttaa ihan ylivoimaselta systeemiltä. Ton spiderin kanssa ei edes oo ongelmia löytää helposti uusia rattaita kun tavalliset käy. Painoerokaan nelikanttiin verrattuna ei voi olla niin suuri, että sillä olis mitään väliä.

Minkälaiset laakerit tossa on? Konelaakerit, jotka voi vaihtaa ilman että koko hässäkkää täytyy uusia?

Vai onko noi kovin leveet? Vaikka olis niin korkee keskiö ja lyhyet kammet, ettei kolise katuun, niin jotku maasturileveet ei oo kadulla/maantiellä kovin miellyttävät pyöritettävät ainakaan mun ruumiin rakenteella.

Normi konelaakerit noissa BMX euro keskiöissä on. Monesti niissä tosin on yhteensä neljä laakeria, eli 2/puoli, joten rasitus ei ole niin kova per laakeri.
Yleensä laakerit kyllä pystyy noihin keskiöihin vaihtamaan ilman koko paketin uusimista.

Mihinkään ratakäyttöön tulevaan pyörään en noita alkaisi työntämään, mutta normi katukäytössä ei tuolla painon lisäyksellä pitäisi olla merkitystä. Ja tuota kokonaisuutta saa kevennettyä mm. titaanisella akselilla.

Itellä ollut keväästä asti käytössä cromo kammet fixissäni. Ensin oli perinteisellä bemaksi rattaalla, joka siis tulee yhdellä pultilla kiinni kampeen, joka vaati hieman virittelyä että sen sai pysymään fiksikäytössä paikallaan.
Viime viikolla vaihdoin tilalle Treen splined rattaan.
http://www.danscomp.com/images/products/mid_458157_Red.gif

Ai niin, eikä sekään niin haittaa vaikkei noita rattaita saisikaan helposti kaikista isoimmilla hammasluvuilla. Compact gearing on tulossa nyt muotiin. :slight_smile:
http://prollyisnotprobably.com/2009/11/compact_gearing.php
Itelläkin tällä hetkellä 36:16 välitys alla. Tosin taakse pitäis vielä 15t ratas vaihtaa, kunhan vaan ehtis.
Toki pienemmissä rattaissa on omat heikkoutensa, kuten mm. nopeampi rattaiden ja ketjun kuluminen, kovemmat voimat ketjulle, jne…

Ootko muuten Mika törmänny “italo-BB” keskiöön jossain? Eli niin että sais BMX-kammet italo runkoon?

jussi - 19:14, 18.11.2009 » Kiitos vinkeistä mutta kyllä pyörä on ollut lämpimässä ja kuivassa. Eiköhän homma ratkea jollain paremmalla työkalulla. Huomasin myös että Joope neuvoi jo aiemmin tässä langassa vähän naputtelemaan paikalleen ruuvatun ulosvetäjän päätä ja se kuulostaa mun korviin loogiselta, eilen illalla en sitä tietenkään tehnyt.
En edes sanoisi "vähän". Siinä vaiheessa kun alkaa ulosvetäjää vääntäessä vähänkään pelottamaan, terävä [i]isku[/i] [b]kovalla[/b] (kuminuijilla on aivan eri käyttötarkoitus) vasaralla siihen ulosvetäjän päähän, kammesta mahdollisimman tukevasti kiinni pitäen. Sitten lisäkiristystä vähän kerrallaan, joka välissä napauttaen vasaralla. Silloin ulosvetäjä saa vasaraniskun verran lisää voimaa kammen irroitukseen, ilman että kammen kierteisiin kohdistuu yhtään enempää rasitusta. Mitä tukevammin kammesta pitää kiinni ja mitä joustavammin fillari missään on kiinni, sitä pienempi rasitus laakerille tulee. Käytännössä keskiö ei tuosta hajoa, jos on vähänkään maalaisjärkeä mukana, täysii ei tietenkään lyödä. Tuo toimii siksi, että joka kierteessä on aina pieni välys, myös ulosvetäjän ulomman ja sisemmän osan välissä. Isku sisempään osaan vaikuttaa suoraan keskiöakselin päähän, eikä kammen kierre korkkaa. Ulosvetäjä saattaa mallista riippuen toki kärsiä hiukan iskukohdasta, mutta vammat ovat lähinnä kosmeettisia.

Nimimerkillä ammatikseni kampia irrotan, eikä yksikään ole korkannut sen jälkeen kun aloin tekemään noin. (Sitä ennen aika monikin.)