Poolokulttuuri, -säännöt ja -etiketti

Ensivuonna tulee noin kymmenen vuotta siitä kun ensimmäiset modernit poolot pelattiin Helsingissä. Tänään yli 120-vuotta vanha laji on hengissään ehkä paremmin kuin koskaan, vaikka aikamoisen muodonmuutoksen onkin käynyt läpi viimeisen 15 vuoden aikana. Lounastaukojen ja perjantai-iltojen höntsäpoolo on jo maailmalla muuttunut ihan oikeaksi kilpaurheilulajiksi ja säännöt, kulttuuri ja etiketti on muokkautunut samassa tahdissa.

Kun eri pelikulttuurit tormäävät, saadaan kaikki mukavasti samalle viivalle luomalla yhteiset säännöt. Mitä enemmän sääntöjä tulee, sitä enemmän löydetään myös tapoja niiden hyväksi käyttöön. Kun pelissä panokset kovenevat kasvaa kiusaus mennä sieltä missä aita on matalin myös suuremmaksi, jolloin jää vähemmän tilaa etiketille. Oli laji mikä tahansa, etiketti eli käytöstavat on kuitenkin se osa, joka määrää kentällä olevien pelaajien fiiliksen joka myös välittyy peliä seuraavaan yleisöön.

Tämän langan tarkoitus on kutsua kaikki Suomen pooloojat keskustelemaan poolokulttuurista, -säännöistä ja etiketistä. Aloitan nostamalla pari ajatusta liittyen foorumilla käytyihin keskusteluihin.

Suojukset
Suojuksien määrä kentällä on lisääntynyt. Nettikeskustelun perusteella on vielä epäselvää mikä tähän on varsinaisena syynä. Tottakai suojuksilla suojataan itseään ja pyöräänsä asioilta, jotka ei ole omassa hallinnassa. Jos aina kaatuessaa osuu polvi maahan ja omaa muutenkin arat polvet, on varmasti polvisuojat hyvä hankinta. Tämä syy suojalle vähentyy kun opettelee pyörän käsittelyä ja kaatumistekniikkaa paremmaksi. Toisaalta jos taas maila osuu hampaisiin koko ajan tai muut pelaajat lyö sormet tunnottomaksi, on varmaan suojien hankkiminen ihan hyvä idea. Mutta tässä tapauksessa ongelma poistuu vain koko pooloyhteisön pyrkimyksellä pelata niin, ettei hampaat ja sormet ole koko ajan vaarassa. Kun maailman menoa katsoo, näkee naamaristikkoja, lätkähanskoja ym. suojia paljon. Mielestäni on hyvä ottaa mallia isoista turnauksista, mutta samalla olisi hyvä miettiä aina hetki sitä syytä miksi joku käyttää esimerkiksi naamaverkkoa. Isoissa turnauksissa on paljon joukkueita hyvin erilaisista pooloyhteisöistä ja ei voi koskaan olla varma siitä miten toinen joukkue käyttäytyy. Silloin lisäsuojustus voi olla hyvinkin paikallaan. Tai voi olla että tiedät toisen joukkueen pelaavan sikamaisesti. Myös silloin on hyvä pitää huolta itsestään. Suomessa on onneksi vielä niin pieni poolopelaajien ympyrä, että näihin asioihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi tällä foorumilla ja viedä hyvää pelitapaa kentille mukanaan. Silloin voi olla ettei massivista suojusmäärää tarvitsekaan ja puhtaasta poolosta tulee aina parempi fiilis kaikille osapuolille.

Säännöt
Kuten aikaisemmin mainitsin, mitä enemmän sääntöjä, sitä vähemmän jää tilaa etiketille. 2011 SM-kisoissa ei pallon kupissa kuljetuksesta ollut säännöissä mainintaa. Luotettiin siihen, että pelaajien etiketti antaa rajat sille koska kuljetuksesta tulee hyvien käytöstapojen vastainen. Tänä vuonna kuitenkin kuljetuksesta on sääntö ja myös tällä hetkellä isoissa turnauksissa käytetty sääntölista (NAH 3.3) listaa säännön sille. Mielestäni lisäys on hyvä siinä mielessä, että epäselvät maalitilanteet ovat säännön käyttöönoton jälkeen vähentyneet. Toinen asia joka 2011 laitettiin kirjoittamattomalle etikettilistalle on toisen pelaajan ajolinjalle ajaminen. Tämä ns. t-boning on erityisen vaarallista, jos se suoritetaan pallottomalle pelaajalle jonka huomio on keskittynyt muualle kentällä. Muutenkaan pallotonta pelaajaa ei tulisi pelata. Tässä herää luonnollisesti kysymys siitä, voiko pelaajia estää omalla sijoittumisella kentällä esimerkiksi maalin edustalla. Mielestäni tämä ns. screening on hyväksyttyä jos se tapahtuu niin, että pitää huolen sääntöjen puitteissa omasta pelitilastaan ja ajolinjoistaan. Toisin sanoen ei niin, että aktiivisesti ajaa kiinni tai taklaa toista pelaajaa tai pahimmassa tapauksessa ajaa pelaajan eteen niin että tämä on pakotettu törmäämään. Tässä asiassa pitää luottaa pelaajien käytöstapoihin ja varmasti konfliktitilanteita tulee. Sen sijaan, että taitojen loppuessa ajetaan vain kylmästi toisen eteen, toivoisin ettei tällä tavoin muiden pelaajien turvallisuutta turhaan vaaranneta.

Etiketti
SM 2013 lähestyy ja mitä foorumia on tullut luettua, on tulossa agressiiviset pelit. Kuitenkin olisi hienoa että kentällä edelleen nähtäisiin herrasmiehiä ja -naisia. Agressiivisuus voi olla ihan hyvä ominaisuus, kunhan se ei muutu kentällä epäurheilijamaiseksi käytökseksi. Loppujen lopuksi tietämistäni suomalaisista pooloon pelaajista parhaimmat ovat pelityyliltään nopeita, tarkkoja ja ennenkaikkea erittäin puhtaita pelikäytökseltään. Ei siis tarvitse olla poolokentän pahis ollakseen hyvä lajissa.

Tässä yhden poolon pelaajan näkemyksiä asioista. Eriäviä näkemyksiä ja myös muita ajatuksia varmasti löytyy ja jos ne tähän lankaan saa naputeltua, saataisiin myös parempaa konsensusta Suomalaisen poolon nykytilasta.

Hyvä avaus! Keskustelu aiheesta on varmasti tervetullutta.

Itse pyrin poolokentällä tämän lausahduksen henkeen: Tosissaan, muttei totisesti.

Jos t-boning on kielettyä niin miten tai mikä on sallitua jos haluat muuttaa vastapuolen pelaajan linjaa? Saako esim. Snadisti nojata/ohjata muualle?

kai tämä T-boning tarkoittaa juurikin tuota täysin risteävästi ajolinjalle ajoa. edes jotenkin samansuuntaisesti liikkuen ajolinjan kaventaminen ja tavallaan jopa linjalle ajo ei ole paha tai huono asia. ja tätähän tuolla peleissä tehdään ihan normaalisti.

miglos - 13:29, 25.7.2013 » Jos t-boning on kielettyä niin miten tai mikä on sallitua jos haluat muuttaa vastapuolen pelaajan linjaa? Saako esim. Snadisti nojata/ohjata muualle?
Tahallinen törmääminen on kielletty, mutta jos ajolinjat on suurinpiirtein samansuuntaiset, niin oman ajolinjan "voimallinen" pitäminen täytyy mielestäni olla sallittua. Tämä voi tarkoittaa pikku nojua.

Onko kyseessä pallottoman vai pallollisen pelaajan t-boning? Jos pallottoman niin nounou ehdottomasti kuten aiemmin jo olikin puhetta pallottoman pelaajan estämisestä. Jos pallollisen niin?

miglos - 13:29, 25.7.2013 » Jos haluat muuttaa vastapuolen pelaajan linjaa...
...niin riistä pallo pois pelaajalta.
daniel - 13:50, 25.7.2013 »
miglos - 13:29, 25.7.2013 » Jos haluat muuttaa vastapuolen pelaajan linjaa...
...niin riistä pallo pois pelaajalta.
Mutta eihän kaikki voi keskittyä vain pallon haltijaan? Yksi hakee palloa pois, muut blokkaa/ottaa haltuun toiset pelaajat ja näin rakentaa omaa hyökkäystä?

Kyllähän se pallottomienkin pelaajien blokkaaminen on ihan oleellinen osa peliä. Blokkaaminen ei tarkota, että ajetaan poikkiteloin tielle ja toinen OTB:oi ittensä tajuttomaksi. Ei tarkota myöskään, että ajetaan rinnalle ja annetaan kyynärpäätä leuan alle. Tämä kiellettyä pallollisenkin pelaajan kohdalla. Se ei ole mitään kiellettyä, että rinnalla ajaen estää toista ottamasta haluamaansa ajolinjaa.

Ei ole ainakaan yhdessäkään pelaamassani pelissä ollut.

miglos - 13:54, 25.7.2013 » Mutta eihän kaikki voi keskittyä vain pallon haltijaan? Yksi hakee palloa pois, muut blokkaa/ottaa haltuun toiset pelaajat ja näin rakentaa omaa hyökkäystä?
jooseppi - 13:46, 25.7.2013 » Onko kyseessä pallottoman vai pallollisen pelaajan t-boning?
Mun mielestä t-boning on aina kiellettyä. Screening on asia erikseen, missä omalla sijoittumisella tai ajolinjoilla voidaan vaikuttaa vastapuolen pelaajien kuvioihin, mutta niin että se ei pakota pelaajia kaatuilemaan tai törmäilemään. T-boning on siis tilanne jossa ajetaan toisen pelaajan eteen niin että pelaajalle ei ajonopeudesta, tilasta tai katseen suunnasta johtuen jää muuta vaihtoehtoa kuin törmätä eteen ajaneeseen tai kaatua. Varsinkin jos pelaajan katse on muualla pelissä, voi tulla pahaa jälkeä.
normaali - 14:01, 25.7.2013 » Kyllähän se pallottomienkin pelaajien blokkaaminen on ihan oleellinen osa peliä. Blokkaaminen ei tarkota, että ajetaan poikkiteloin tielle ja toinen OTB:oi ittensä tajuttomaksi. Ei tarkota myöskään, että ajetaan rinnalle ja annetaan kyynärpäätä leuan alle. Tämä kiellettyä pallollisenkin pelaajan kohdalla. Se ei ole mitään kiellettyä, että rinnalla ajaen estää toista ottamasta haluamaansa ajolinjaa. Ei ole ainakaan yhdessäkään pelaamassani pelissä ollut.
juuri näin
normaali - 14:01, 25.7.2013 » Kyllähän se pallottomienkin pelaajien blokkaaminen on ihan oleellinen osa peliä. Blokkaaminen ei tarkota, että ajetaan poikkiteloin tielle ja toinen OTB:oi ittensä tajuttomaksi. Ei tarkota myöskään, että ajetaan rinnalle ja annetaan kyynärpäätä leuan alle. Tämä kiellettyä pallollisenkin pelaajan kohdalla. Se ei ole mitään kiellettyä, että rinnalla ajaen estää toista ottamasta haluamaansa ajolinjaa. Ei ole ainakaan yhdessäkään pelaamassani pelissä ollut.
Hyvin kiteytetty. Tuolla on jotain vanhaa keskustelua aiheesta:

http://leagueofbikepolo.com/forum/rules/2009/09/01/t-bones-what-is-t-boning-bike-on-bike-contact-ramming-right-of-way

Sieltä yksityiskohtana jäi mieleen simppeli sääntö, jota meillä on herrasmiesmäisyydeksi kutsuttu:

sääntöjä. kieltoja. suomipooloa. poolovero !

noei mut yks ton jormailukiellon lisäks hyvä idea on tehdä lavat vain muovista eikä esim. palpasta niin naarmut arrospoukeissa ei tuu uniin asti.

joko ostetaan säbäaita porukalla ?

ununu - 14:45, 25.7.2013 » sääntöjä. kieltoja. suomipooloa. poolovero !
tl;dr?
ununu - 14:45, 25.7.2013 » noei mut yks ton jormailukiellon lisäks hyvä idea on tehdä lavat vain muovista eikä esim. palpasta niin naarmut arrospoukeissa ei tuu uniin asti.
Ollut säännöissä vuodesta 2011.
ununu - 14:45, 25.7.2013 » joko ostetaan säbäaita porukalla ?
Hyvä idea. Mä oon messissä jos haluut lähteä vetämään projektia. Ekaks varmaan pitäis löytää paikka mihin sen voi aina pystyttää. Toinen olis sit se säilytyspuoli, joka varmaan pitäis miettiä kanssa etukäteen ennen ostoa. Mut tätä keskustelua voitais jatkaa vaikka tuolla stadin poololangassa.

Paljos tenniskentällä on kokoa? Oon kattellut, että Oulussa niitä on lähiöissä paljon käyttämättömiä. Joissakin on kuulemma asfaltti sen kumimaton alla. Sellaseen vähän vaneria laitoihin ja päihin vielä koripallokorit niin kaikki hyötyis. Ehkä pääkaupunkiseutu on eri.

Täällä on noita häkkejä rakennettu useitakin mutta kaikkiin se urpo nurmimatto.

voisin muuten huomenna tsekata ne messukeskuksen/ Käpylän laakson kentät.

zykkeli - 20:18, 25.7.2013 » Täällä on noita häkkejä rakennettu useitakin mutta kaikkiin se urpo nurmimatto. voisin muuten huomenna tsekata ne messukeskuksen/ Käpylän laakson kentät.
Ollaan käyty jokunen kerta höntsäämässä tuolla käsipalloa. Lätkäkaukalossa lähempänä Mäkelänkatua on semmonen nurmimatto. Koskelantien nurkilla on kaksi pienempää (olisko 9 x 18 m) kenttää, toisella on nurmimatto ja toisella semmonen jännä muovialusta. Molemmissa 3 x 2 m maalit ja reunoissa levyt, että seinäsyötöt onnistuu.

juum siis daniel musta on hyvä, että on yhdet selkeet säännöt/etiketti johon voi lajille uutena tutustua ennen kentälle siirtymistään. odottelin mielenkiinnolla monta vuotta, että joku jaksaa alkaa ajaa lajia suomessakin kaveriporukoita isommaksi eli kaikki kunnia sinulle vaivannäöstäsi.

olen ilmeisen yössä, mutta oliko linkkiä näihin jo laadittuihin? muistan joskus lukeneeni jostain. ehkä.

aitaheitto oli lähinnä viittaus just kunnollisten kenttävaihtoehtojen puuttumiseen. tosin säbäaita ämpärin terassin edessä toimi viimeks hyvin.

normaali - 9:09, 16.11.2013 » Jahas, Amerriikassa äänestetään poolosäännöistä. [NAH Rule changes for 2014](http://www.nahardcourt.com/voting/).
siirretääs tää tänne. Kiinnostava vaihtoehto on tuossa tuo laukaisukohta, jossa ehdotuksena on myös, että kaikki maalit laskettaisiin. Ei välttämättä hullumpi ehdotus sekään.