Perjantai-illan pienet

http://kuvapilvi.fi/k/yEtH.jpg
Seinään(pylvääseen) kiinnitettävä fillarin huoltoteline.
Leukoihin pitää vielä liimata kuminpalat.
100% kierrätysmateriaaleista.

Hei mulla ei mahdu kumi pyörimään takana! Voiko rengastilalle tehdä jotain? Voiko rengastilaa kasvattaa? Pitääkö vaihtaa chainstayt? Täyttyykö mun ostaa uus pyörä? Ihmiset tai ainakin oletan, että he ovat ihmisiä, kyselevät säännöllisesti tuosta crimppaamisesta tai rengastilan kasvattamisesta ja tässä tällainen pieni how to -kuvasarja. Rengastilaa voi melko kivuttomasti kasvattaa itsekkin jos vaan omistaa ruuvipenkin ja tarvikkeiden askarteluun poran ja rautasahan. Tarvikkeita, jotka helpottavat operaatiota: joku mutikka millä crimppaus tapahtuu sekä vastakappale tukemaan putkea takapuolelta. Tämä vastakappale voi olla vaikka ihan vaan puupalikka sopivalla uralla eikä tuommoinen fancy alumiininen. Crimppausmutikka voi olla teräksinen tai alumiininen muotoiltu tai vaikka mutteri tms. ihan riippuen siitä kuinka siistiä jälkeä haluaa. Mutteri sellaisenaan vähän huono kun on niin kulmikas. Nuo kuvassa olevat alumiiniset pötkylät ovat sitä varten, että chainstayt ja crimppauspalikka harvoin menee ruuvipenkin leukojen väliin, ellei sitten ole todella sirot leuat. Pötkylät voi olla myös terästä kunhan ovat tarpeeksi paksut ja jäykät ja mahtuvat chainstayden väliin crimppauspalikan kanssa. Pötkylöiden päissä olevat pultit ja mutterit helpottavat paketin pysymistä kasassa (Kuva 1). Sit vaan katsotaan putkesta sopiva kohta mihin halutaan lisää tilaa ja vedetään sormikireyteen noi mutterit (Kuva 2). Kannatta laittaa myös takadroppeihin esim. napa tai kierretanko pitämään perää paikallaan elikkäs vähentämään perän vaeltelua. Koko homma ruuvipenkkiin ja puristetaan niin paljon kuin uskalletaan tai ainakin sen verran kun tarvii (Kuva 3). Sama homma toiselle puolelle ja täts it (Kuva 4). Takahaarukan leveys saattaa hieman muuttua ja dropit hieman liikkua suhteessa toisiinsa navasta/kierretangosta/dummyakselista huolimatta mutta näistä selviää pienellä taivuttelulla. Rungon suoruuden voi tsekata perus narukikalla eli dropeista naru emäputken kautta ympäri ja katsotaan suurinpiirtein että satulaputki jää siihen keskelle. Nyt mahtuu se nastarengaskin pyörimään!
Kuva 1
https://c8.staticflickr.com/6/5714/30288731423_4ed4dee056_c.jpg
Kuva 2
https://c8.staticflickr.com/6/5658/30288733743_9619638efe_h.jpg
Kuva 3
https://c5.staticflickr.com/6/5471/30953380172_f575291430_h.jpg
Kuva4
https://c6.staticflickr.com/6/5652/30288738093_132b43eb83_c.jpg
Ja sori, ei ole tältä perjantailta mutta näin kipeenä harhauduin kahlaamaan läpi vanhoja kuvia. Olisikohan tälle ollut joku parempi paikka kun eihän kukaan täältä tätä löydä kuitenkaan kun tarvii.

Nyt on tekemisen meininki ja hyvät vinkit.

ei tonne kunnon lihoja vielä pistetä, vähä nälkä siirtyy kyl

Tämä oli hyvä vinkki kuvasarjoineen. Saatan hyödyntää tätä putkien ulkopuolelle tuomaan lisätilaa kammille.

jos tämä oli jollekulle uutta ni menköön itseensä

vinkin toteutus esimerkillinen

mannine - 19:22, 18.11.2016 » ei tonne kunnon lihoja vielä pistetä, vähä nälkä siirtyy kyl
Niin no monelle ihan siirtyminen pykälää isompaan kumiin riittää. Suuremmat rengastilat ja niiden toteutukset sit asia erikseen enkä ehkä lähtisi ihän tällä tavalla toteuttamaan.
Npertj - 21:37, 18.11.2016 » jos tämä oli jollekulle uutta ni menköön itseensä vinkin toteutus esimerkillinen
Olen optimistinen ja toivon, että tästä hyötyisi myös joku vähemmän pyörien parissa puuhaillut mutta tahto toteuttaa itseään on kuitenkin suuri.

miten luttuun sen perän sitten kehtaa laittaa? sopiiko seatstaytakin krimpata samoin tein hmmm

keskiön seudulta omaa käyttöpyörää oon kyllä pistäny aika reilulla kädellä


drakkarissa on lytätty maksimit, nds sisäpuolelta ja ds molemmilta puolilta

29 big one mahtuu ja road double, ja on niin pehmee ettei mikään

heh, tossa just viikolla mittailin että pommpiksesta tarviis litistellä vaan pari milliä puoleltaan ja menis kakstuumanen…

ennoo kyllä vielä jaksanu kun ei kehtaa kakstuumasta lihaa laittaa open proon päälle

Tähän se kuva jo vakiocrimppauksen kohdalta murtumaan lähteneestä Pomppiksen takakolmiosta. Rengastilalla on hintansa.

Ärsytti kun pomppiksessa oli vaakaputkea pitkin paljaana menevä jarruvaijeri, ja aina liiraillessa on munat vaijerissa ja loputon lukkojarrutus ja kuolemanpelko. Nyt jarruvaijereita vaihtaessa päätin tarttua rautasahaan ja 2 minuutin äherryksen jälkeen lopputulos oli seuraavanlainen:

Aivan hyvä

Hyvin tehty. Oon itekki miettiny jos tekis noille jotain, mutta tuohan on hyvä vaihtoehto.

Perjantai-illan pieni valmistui vasta tänään kun olin unohtanut pari diodia. Se on pienoisrautatien asetinlaitteen ohjausmoduuli. Mallina on edellisen sukupolven asetinlaitteet. Tässä erään metroaseman asetinlaitteen osa, joka koostuu suorakaiteen muotoisista moduuleista.

Vastaavia moduleita on tarkoitus valmistaa pienoisrautatiehen. Tässä prototyyppi. Etulevy täytyy vaihtaa johonkin muovilevyyn, koska alumiini kiiltää ja naarmuttuu.

Elektroniikka perustuu vastuksiin, diodeihin ja releisiin. Vaihtokytkinrele tarvitaan ledien ”muistia” varten, koska vaihde toimii lyhyellä sykäysvirralla. (Kun vipua painetaan alas, vaihde ohjaa suoraan ja moduuliin syttyy vihreä led suoralle osuudelle ja punainen poikkeavalle osuudelle. Kun vipua työnnetään ylös, vaihde kääntyy poikkeavalle raiteelle ja moduuliin syttyy vihreä valo poikkeavalla raiteelle ja punainen valo suoralle raiteelle.)

Jatkossa juottamisjärjestys pitää pohtia huolella. Muutaman johdon sijoituksessa tarvittiin hermoja ja olisi tarvittu paljon pienempiä sormia.

Moduulien ideana on se, että ne voidaan valmistaa suurennuslasin alla ja liittää pienoisrautatiehen käyttämällä ainoastaan ruuvimeisseliä. Pikkutarkka juottaminen pöydän alla ei onnistuisi.

Edit:
Tässä veilä kytkentäkaavio

Vaatii varmaan ns. lehmän hermoja tuollainen hommailu.

Lumikko - 22:48, 18.11.2016 » Tähän se kuva jo vakiocrimppauksen kohdalta murtumaan lähteneestä Pomppiksen takakolmiosta. Rengastilalla on hintansa.
Mun pomppis sanoi räks ilman mitään modauksia. Joskin jossain menneisyydessä nastarengas on päässyt hipaisemaan riittävän monta kertaa, varmaankin korroosio on hiljaa nakertanut homman valmiiksi.

Biciolli - 20:30, 5.12.2016 » Perjantai-illan pieni valmistui vasta tänään kun olin unohtanut pari diodia. Se on pienoisrautatien asetinlaitteen ohjausmoduuli. Mallina on edellisen sukupolven asetinlaitteet. Tässä erään metroaseman asetinlaitteen osa, joka koostuu suorakaiteen muotoisista moduuleista. http://i871.photobucket.com/albums/ab278/biciolli/Asetinlaite-metro_zpsvxsfs0br.jpg Vastaavia moduleita on tarkoitus valmistaa pienoisrautatiehen. Tässä prototyyppi. Etulevy täytyy vaihtaa johonkin muovilevyyn, koska alumiini kiiltää ja naarmuttuu. http://i871.photobucket.com/albums/ab278/biciolli/Moduli-edesta_zps9dughn6d.jpg Elektroniikka perustuu vastuksiin, diodeihin ja releisiin. Vaihtokytkinrele tarvitaan ledien ”muistia” varten, koska vaihde toimii lyhyellä sykäysvirralla. (Kun vipua painetaan alas, vaihde ohjaa suoraan ja moduuliin syttyy vihreä led suoralle osuudelle ja punainen poikkeavalle osuudelle. Kun vipua työnnetään ylös, vaihde kääntyy poikkeavalle raiteelle ja moduuliin syttyy vihreä valo poikkeavalla raiteelle ja punainen valo suoralle raiteelle.) http://i871.photobucket.com/albums/ab278/biciolli/Moduli-takaa_zps1sjqxvlf.jpg Jatkossa juottamisjärjestys pitää pohtia huolella. Muutaman johdon sijoituksessa tarvittiin hermoja ja olisi tarvittu paljon pienempiä sormia. http://i871.photobucket.com/albums/ab278/biciolli/Moduli-mittakaava_zpsa4gbyzyu.jpg Moduulien ideana on se, että ne voidaan valmistaa suurennuslasin alla ja liittää pienoisrautatiehen käyttämällä ainoastaan ruuvimeisseliä. Pikkutarkka juottaminen pöydän alla ei onnistuisi. Edit: Tässä veilä kytkentäkaavio http://i871.photobucket.com/albums/ab278/biciolli/DIOR-160914-Kaavio_zpsiexnwwob.png
Jahas, onkos siellä minkälaiset rautatiet kasassa? Kiinnostaisi kovin nähdä!

Saan tilan ehkä maaliskuussa. Suunnittelu on käynnissä täysillä. Laatikoissa on Pispalan ajoilta aika paljon materiaalia.

Niin siellä on jotain isompaa systeemiä suunnitelmissa?

Vaatimaton 1200 mm x 2400 mm dioraama. Ei sellainen kuitenkaan kotiin mahdu.