Hyvät 80- ja 90-luvun maantierungot, onko niitä?

^^viihdytti!

tle88 - 5:20, 23.6.2009 » Jos vielä kertaakaan julkeat julkisesti puhua TIG hitsauksen tuottamasta hyvin puhtaasta ja lujasta metalli saumasta, katketkoon runkosi hyvin kaukana kotoa ja olkoot kännykkäsi akku tyhjä ja tulkoot sade ja pimeys päällesi. Sielusi pelastuksen voit ansaita vain erottamalla kaikki mahdolliset Nerwex muhvit toisistaan.
Tismalleen. Helkaman tehtaalla on luvassa aikamoiset muhvitalkoot sillä ovat aikoinaan kehdanneet liittää Reynoldsin 531-putkia toisiinsa MIG-tekniikalla. Oikeaoppinen esteetikko oksentaa tässä vaiheessa ;-) Vääräoppinen sokea miettii, olisko sittenkin useampiakin tapoja tehdä sama asia ja jopa hyvin...

Astro on vaihdepyöräilevä insinööri joka ei edes taida omistaa yhtään käsirakennettua muhvijuotettua pyörää joten tuo vääräoppisuus suotakoot hänelle.

360-astetta pyörivässä tietokoneohjatussa jigissä liukuhihnalla runkoa MIG-hitsaava robotti ei oikein kolahda ainakaan mulle kun vaihtoehtona on vuosien työllä ammattitaitonsa kehittänyt käsityöläinen jonka kätten jälki näkyy alusta loppuun jokaisessa rakennetussa rungossa…

http://www.wegotways.com/wp-content/uploads/2009/03/kusaka.jpg

Onneksi japanilaiset ei dokaa niin paljoa. Italialainen runkomaakari voi pienessä viinissä tehdä varsin sekundaa tavaraa. Tai edellisillan grappabakkanaalien jälkimainingeissa.

jukkas - 7:14, 23.6.2009 »
tle88 - 5:20, 23.6.2009 » Jos vielä kertaakaan julkeat julkisesti puhua TIG hitsauksen tuottamasta hyvin puhtaasta ja lujasta metalli saumasta, katketkoon runkosi hyvin kaukana kotoa ja olkoot kännykkäsi akku tyhjä ja tulkoot sade ja pimeys päällesi. Sielusi pelastuksen voit ansaita vain erottamalla kaikki mahdolliset Nerwex muhvit toisistaan.
Tismalleen. Helkaman tehtaalla on luvassa aikamoiset muhvitalkoot sillä ovat aikoinaan kehdanneet liittää Reynoldsin 531-putkia toisiinsa MIG-tekniikalla.
Totta totta, mutta ei niistä kauhean nättejä tullut...

Onhan japanialaisillakin sake. Ehkä sakedarrassa on parempi zen?

^ Itse asiassa myös Japanilaiset kyllä dokaa aika lailla, netissä on jossain jonkun jenkin matkapäiväkirja kun se kävi tapaamassa Nagasawa-sania ja mittatilaamassa itselleen maantierungon. Siellä sake virtasi niin että ameriikan poikaa alkoi jo epäilyttää. 3Renshon Yoshi Konnolla taas oli joko vähän ikävä rattijuoppous-keissi joskus jne.

Itselläni helkaman kuningaskulkuri ja vanha pinarello.ajomukavuus on kyllä hyvä molemmissa mutta viimeistely on eri planeetoilta. itse kun mietin aiemmin millä ajelen (kunnes selvisi että se on helkama) niin niitä hitsisaumoja katselin ja mietin että kukakohan tämän on veivannut kasaan kyllä se sauma sen näköistä on… “robo” on ehkä jotain ottanut…mutta toimii…

Hitsaamisesta ja muhveista:

NAHBSin “Best TIG welded Bicycle” on mun mielestä aina kauniimpaa katsottavaa kun “Best Lugged”. Muhvit on aina jotenkin niin dominoivia ja se muhvin kauneus vie kaiken huomion. Sitten touhu menee niiden muhvien kauneuden tavoittelussa helposti sellaiseen kikkailuun. Tigatuissa taas on enemmän sellaista raakaa käden jälkeä. Työläisen kosketus näkyvillä, eikä mikään irtokoriste.

Materiaaleista:

Alumiinirungon valmistus vie koko prosessin (kaivoksilta ja metallipajoilta runkomestarin pajan valmiiseen runkoon) aikana monikertaisesti enemmän energiaa ja luonnonvaroja kuin teräsrungon valmistus. Luonto kiittää teräsrungon ystäviä!

Siitä taas ei taida päästä mihinkään että komposiittirungot on kertakäyttökamaa. Sen vuoksi niitä ei jaksa edes ekologisessa mielessä lähteä arvioimaan. Teoriassa saattaisivat pärjätä energia- ja luonnonvaralaskelmissa ainakin alumiinille.

1 Like
markkuj - 9:09, 23.6.2009 » Muhvit on aina jotenkin niin dominoivia ja se muhvin kauneus vie kaiken huomion. Sitten touhu menee niiden muhvien kauneuden tavoittelussa helposti sellaiseen kikkailuun.

Tigatuissa taas on enemmän sellaista raakaa käden jälkeä. Työläisen kosketus näkyvillä, eikä mikään irtokoriste.

Täysautomatisoitu TIG-hitsausrobotti = 'työläinen'? ;)

Mutta joo, itse en kyllä myöskään diggaa lainkaan mistään hirveistä krumeluuri-leikatuista retromuhveista. Sen sijaan ns. filet brazed-rungot jotka on siis käsin juotettu kasaan mutta joissa kaikki liitokset on hiottu kokonaan sileiksi, on todella hienoja.

On siinä silti aikalailla enemmän käsityötä ja tekemistä että jonkun koristeisen muhvin saa juotettua putkeen kiinni ilman että tuntikausia pitää ylimääräisiä hopeita / messinkejä viilalla rapsutella pois.

  • toki kovat jätkät tekee koristemuhvit itse :wink:

Olettaisin että NAHBSin Best TIG welded Bicycle on aika kaukana hitsausroboteista? Edellinen voittaja näytti olevan Strong.

Varmasti koristeellisen hyvän muhvijuotoksen tekeminen on hitaampaa kuin käsintiggaaminen. Mun silmää miellyttää silti enemmän se hyvin tigattu. Hyvin tigattu eroaa huonosti tigatusta paljaalla silmälläkin selvemmin kuin huonosti juotettu hyvin juotetusta. Juottamisessa se muhvi näkyy ja korostuu liikaa.

Mites filletit? Kannattaako aina ostaa kun näkee vanhan sopivankokoisen filletjuotetun maantierungon? Vai pitääkö niitä välttää kuin ruttoa?

Ja mä kun pelkäsin ettei kukaan jaksa tarttua mun kommenttiin :slight_smile:

Tuure: Katumusharjoitus käynnissä. On ne muhvirungot hienoja!
Linkittämäsi metallurgia-artikkeli oli muutamaa epäoleellista virhettä lukuunottamatta muuten hyvää luettavaa, mutta liittämisestä ja väsymisestä ei puhuttu läheskään tarpeeksi. Liittämiseltä välttyy muuten monokokkirakenteeella eli hiilari on paras!

Jussi: Mä oon ajellu stadin katuja mun kiinteävaihteisella muhvijuotetulla Vicini-pursuitpyörällä jo ennen ku sä oot edes syntynyt (v. 2005), että turha mulle alkaa :slight_smile:

^ Häh häh, itsepähän aloitit keulimisen.

Oliko kyseessä muuten sama Vicini jonka omistajiin ovat lukeutuneet mahdollisesti Janne ja/tai Vepu? Ja missä/kenellä se nykyään on?

Ei ole sama, mutta samanlainen. Ostin kaverilta. Ajoasento tai jokin siinä mättää pitemmillä lenkeillä. Saattaa olla väärä runko mulle, mutta ei sitä myydäkään voi kun noi vanhat rungot on vaan niin makeita. Alkuperäinen keula oli vaihdettu 700c-kokoon ja nyt mulla onkin hakusessa 650c keula ja kiekko. Jos saisi siitä taas aika-ajopyörän ja sillä ajoasentoon joku roti :slight_smile:

Täälläkin on jauhettu noista rungon materiaalivalinnoista niin ajattelin pistää jakoon pienen artikkelin jos jotain kiinnostaa lukea. Ihan kiinnostavaa historiallista materiaaliakin :slight_smile: Materials, Bicycles and Design

Postataanpa viimeisin huutonet-ostos, kyllä hyviä maantierunkoja tulee näemmä vielä vastaan ihan Suomessakin!

Kuvassa siis Crescent Eddy Merckx (92320) vm.86(?) Sarjanron perusteella runko valmistettu Belgiassa v.1985. Identtinen Eddyn omilla tarroilla oleva malli on nimeltään Corsa Extra (Columbus SLX-putkesta) ja tälle värityksellekin löytyi tunnistukseksi “Team Panasonic”. Osasarjana täysi Campy Record (SR/NR -sekoitus).

Linkki isompiin kuviin

Hieno. Polkimet vain kiinni ja tien päälle.

^Ei niitä tarvita, kun ei näemmä ole ketjujakaan :wink:

Käsittämättömän, täydellisen ja häkellyttävän KAUNIS pyörä. Aiothan käyttää sitä ankarasti ? - Toivottavasti.

Merckxin Corsa Extra kuuluu mielestäni teräspyörien aivan ehdottomaan ja terävimpään kärkeen, ja ainakin minä rankkaan tuon ykkössijalle.

Voi kun tuollainen löytyisi 61 senttisellä pystyputkella (c-c) ja noin 60 senttisellä vaakaputkella varustettuna.

Eikö tuo ole tukevammalla Columbuksen SLX putkella (2050 grammaa = hyvä asia) ja vuodelta 1987 sinivalkoisen värityksensä perusteella ?

viite: Crescent racer modell 92320

Tuure