AMA: Mash 2.0

Ajatusleikkejä raivokeventämiseen. 50 g sisureilla, veloplugeilla ja joillain kohtaloa uhmaavilla slikseillä tippuis painoa reilusti yli 100 g. Satulan kun vaihtais johonkin paljaaseen kuitulipareeseen, niin lähtis öö 30 grammaa? 43/jotain rattailla sais vielä kymmeniä grammoja pois, ja nuo no name gripit näyttää ihan turhan pehmustetuilta, painavat varmaan 30 g liikaa. Eli 5,7 kiloa olis haarukassa, eikä tulis edes mahdottoman kalliiksi.

Sen jälkeen tru WW heittäis Thomsonin stemmillä vesilintua ja pitäis huolen siitä että keulassa ei olis alumiinia kuin haarukanpäissä. Näin sais painoa pois hyvinkin parisataa grammaa, ja kas, oltaisiin 5,5 kilossa. Ja vielä ei oltais edes koskettu keskiöön (kauhee ankkuri toi Record Pista, yli 200 grammaa) tai pätkitty tankoa “sopivammaks” tai modattu Masterpeacea kuituosilla jne.

EDIT tuo mikään raivokevennetty oo, sattumalta vaan tullut noin keponen lähinnä kiekkosetin ansiosta.

^Mun mielestä Teemulla on Veloplugit, mutta ne kuulemma hajoittavat 50g sisurit. Noi No Name Foamitkin taisivat olla kovin kevyet.

Miksi kevyttä kaupunkiajoon? No, kun kevyellä pyörällä on mukava ajaa. On mun maantie- ja maastopyöräkin ihan kevyitä, mutta noissa vaihdevehkeiden keventämisissä tulee budjetti aika nopeasti vastaan. Edelleen lähtökohta oli ensisijaisesti kestävyys. Kaikkiin komponentteihin löytyy vielä kevyempikin vaihtoehto, mutta noihin valintoihin on päädytty luotettavuussyistä. Mashin geo sopii mulle ja tykkään tuntumasta. En ehkä muuten olisi ostanut uudestaan jo kerran myytyä runkoa. Onhan tuo vähän “kova”, mutta niin oli Vigorelli ja mun vanha alumiininen maantiepyöräkin.

Kiekot kestää. Nuo on 32-pinnaiset, 3-ristiin ja messinkinippeleillä. Isommatkin miehet ajaa noilla samoilla kehillä, joten tämmöisen <75kg kaverin ei tarvi kovin huolissaan olla. Pyörää ei ole säästelty pätkääkään, eikä sen kanssa ole ollut mitään ongelmia. Näin ollen katson, että tavoite sekä kevyestä että kestävästä pyörästä on saavutettu.

Ketjussa ei ole varaa lyhentää. Toisaalta se on nyt just hyvä, sillä samalla ketjulla menee taakse 18-15t rattaat. Ehkä jopa 14t. Nyt kun Vigorellikin on laitettu kiertoon, niin tällä on tarkoitus ajaa myös rata-ajot. Kiekoiksi Ellipset ja ohjaamoksi 11cm X2 ja Pro Vibe 7s Track. Siitä kokoonpanosta sitten tuonnempana lisää.

Edit.
Juu. Supersonicit ja Veloplugsit ei noissa kehissä pelannu yhteen. Kaksi sisuria yrittäessäni räjäytin, kunnes totesin, että tulee vähän kallista. Etukiekossa on tällä hetkellä Stanin teippi odottamassa tubeless-kokeilua. Taakse ei viiti tubelessia laittaa, kun noita takarenkaita menee kuienkin sen verran paljon ja ne tubeless-renkaat ei ole ihan ilmaisia.

^^ aa vai niin. No, VP:t ei nyt säästä kuin 10 g/pää. Ja oikeesti kevyet foamit painaa alle 15 grammaa, tavalliset kuten Ritcheyt ≈50 g.

EDIT mitä? Messinkinippelit? Voi hyvänen aika :wink:

NoTubesin kehissä ei suositella käyttämään alunippeleitä, kun ovat holkittamattomat.

Otan toki ehdotuksia jatkokeventämisestä vastaan. Oon kuitenkin aiheeseen “jonkin verran” perehtynyt ja jos joku ilmiselvältä vaikuttava kevennysratkaisu on jäänyt tekemättä, niin siihen on syy.

Gripit painaa 38g ja maksoivat 4e. 15 gramman Extralitet maksoivat jotain 15e + postikulut. Kun nuo joskus kuluu puhki, niin sitten laitetaan Extralitet.

mä en kyllä edelleenkään pysty ns. ostamaan tuota keveys-kestävyys-käyttömukavuus-pointtia, enkä mitenkään usko, että gramman päälle keveyttäminen tuo merkittävää etua ajoon - varsinkaan kadulla -, mutta kukin tyylillään.

e. luin tarkemmin, myit siis viggon

kid_scientifik - 17:16, 15.5.2012 » mä en kyllä edelleenkään pysty ns. ostamaan tuota keveys-kestävyys-käyttömukavuus-pointtia, enkä mitenkään usko, että gramman päälle keveyttäminen tuo merkittävää etua ajoon - varsinkaan kadulla -, mutta kukin tyylillään. ..ai niin sulla oli vigorellikin vielä; halvoille velokilsoille sitten :thumb_up: miksei tällä voi ajaa velolla?
mitä vittua. Jos on sellanen fiilis, että haluaa alle kuuden niin sitte se on laitettava alle kuuden. Oot kuitenkin sen verran Rick Owen muotibloggarin olonen, että turhamaisuudesta on sinun aika härskiä puhua tota.

Siisti mässi, vaikka mässejä vihaanki. Ja teemua :wink:

Oli Vigorelli. Viime kesä meni selkävamman vuoksi kokonaan ohi velohommien (ja aika pitkälti muidenkin ajojen) suhteen. Muutenkin totesin, että mun fyysiset ominaisuudet viittaa enempi Wigginsiin kuin Hoyhin, joten erillinen velomörssäri sai lähteä. Sen vuoksi tuolla Mashilla ajetaankin nyt fiksilenkit, velot ja kuivan kelin katuajot.

Onhan Rolleri helevetin paljon mukavampi, mutta on tuossa keveydessä tiettyä fiilistä. Erityisesti pieni pyörivä massa oikeasti tuntuu.

Eikä tämä mikään järkipyörä ole. Ei ole tarkoituskaan olla, enkä tämmöistä pyörää kenellekään suosittele, jos ajomukavuus on se määräävä kriteeri. Ja rahoilleenkin saa enempi vastinetta monessa muussa erilaisessa kokoonpanossa. Tämä oli projekti, jossa asetettiin tietynlainen tavoite ja siihen pyrittiin jonkinlaisen järkevyyden rajoissa. Tuosta järkevyydestä voidaan olla monta mieltä, mutta budjetti pysyi about kohtuullisena, pyörä kestää ja tykkään ajaa sillä.

Ainoana pistää silmään jarrupinnat kiekoissa, kun tarkoituksena oli tekstin mukaan kuitenkin käyttää rataosia. Muuten siisti peli. Maalit ehkä irrottaisin rungosta, eihän siinä juuri väriä ole muutenkaan.

Määkin vihaan Teemua ja munista ku ne on kauheita AJOMIEHIÄ ja niillon hienoja pyöriä niinku esim tää mässi.

älä arvostele mun teemun ajopeliä.

mä digaan kyllä mässistä. mulla on sellanen myös.

aurinkoja turkuun. kiva kesäkaupunki ja mukavia ihmisiä.

tulisiit sinäkii joskus tänne

Hieno projekti!
Ajattelin itsekin värkätä ensi talvena erittäin kevyen fiksin. Kaiken pohjana on tietysti kevyt runko. Paljonko sinun runkosi painaa? Yritän löytää sitten yhtä kevyen täysin klassisen näköisen raamin ja optimoida siihen sitten hinta-painosuhteessa hyvät osat.
Tavoitteena ei ole kuitenkaan mikään tietty kilomäärä, vaan katson mihin painoon pääseen huolellisella osien valinnalla ja kohtuuhinnalla. Seitsemä kiloa olis kuitenkin ihan kiva tavoite.

Runko painaa 1470g ja keula lyhennetyllä putkella 447g. Tuohon päälle integroitu ohjainlaakeri 98g (sis. käpy, topcap ja titaanipultti) ja tolpankiristin 13g (ei vakio). Laadukkaammat rata-alurungot painaa suunnilleen tuon 1400-1500g, joten suuria eroja ei rungosta synny. Varmaan kevyin runkosetti on Look 464 ja sekin kevyemmän keulan vuoksi.

Kiekoilla ne suurimmat erot tehdään ja loppu on muutamien kymmenien grammojen viilaamista sieltä täältä.

kylmää täl ajaisin ja viimeistään tän näkemisen jälkeen taitaa palpa olla seuraava projekti. vispiin en taivu mut kaikki rispekti omistajille…

tämä on kyllä hyvin harkiten rakentaen tehty. kuus kiloo on hyvä tavoite paino keventely projektille, paitsi jos ei ole rahasta puutetta. onkos tuo fyxomatosis ratas joku kevennysosa? en oo ennen nähny. eikö tuo orkkis keula ole täyskuitu keula, jos ei kerta tuon enempää paina? ei kai ratakeuloja saa juuri alle 400g, paitsi enve, mut sekin kai painaa 390g.( ja siis nyt puhuin erikseen myytävistä)

edit. ja ot, mut eiks dolan seta ois aika hyvä runko keventäjille???

snaamari - 20:29, 16.5.2012 » eikö tuo orkkis keula ole täyskuitu keula, jos ei kerta tuon enempää paina?
Katso tarkkaan stemmin kiinnitystä ruotoputkeen ;)

Edit. Kehuisin kovasti mut riski on et menee sisäpiirikehuskeluksi.

Ei ole Fyxomatosis kevennysosa. Raskaampi se on kuin Campan ratas, mutta alkuperäinen 48t alkoi olla finaalissa ja tuommoinen oli valmiiksi varastossa. Keula on alumiinisella ruotoputkella, mutta silti yllättävän kevyt. Aloitin aikoinaan pienimuotoisen keventelyn Cinelli Vigorellin kanssa. Siinä runko on about samanpainoinen, mutta keula melkein 150g painavampi.

Teemu - 20:18, 16.5.2012 » Laadukkaammat rata-alurungot painaa suunnilleen tuon 1400-1500g, joten suuria eroja ei rungosta synny. Varmaan kevyin runkosetti on Look 464 ja sekin kevyemmän keulan vuoksi.
[Juutit](http://www.principia.dk/track/evolution-track/specifications-2/) lupaa 1 330 grammaa.

Katuradalta rataradalle.
Saadaan siitä Mashista ihan toimiva ratapyöräkin, kun vähän jaksaa viilata ajoasentoa. Matala on, mutta asento toimii jopa pidemmissä vedoissa. Seuraavaksi ehkä testaan aika-ajotankoa pidempiä yli 3km vetoja silmälläpitäen. Maantielukkiksia tuo kyllä velolle kaipaa, mutta ruuvataan ne kiinni sitten, kun ruvetaan tosissaan kellottamaan.

Speksien erot katuasetuksiin verrattuna
Stemmi: Thomson X2 11cm
Tanko: Pro Vibe 7s Track
Tankonauha: Easton
Kiekot: Mavic Ellipse
Renkaat: Schwalbe Ultremo ZX HD
Rattaat: Shimano Dura ace 14&15t

Paino ratakuosissa 6,75kg.

Lykkyä tykö vaan niille, jotka tuommoisella eteenpäin slouppaavalla katuratarungolla meinaa droppitankoa käyttäen kylillä ajella. Mulla on kuitenkin 2cm speisereitäkin stemmin alla. On meinaan sen verran matala asento, että ei tuossa tarvi alaotteelta ajaessa velollakaan paljon muuta kuin viivoja katella.

edit.
Onpa paska kuva. Otanpa seuraavan kerran velolla käydessäni uuden.