Vihreä Vesinokkaeläin

Laitetaanpa vihdoin pyörälankaa tulille, jos vaikka jotain kiinnostaisi tekemäni ratkaisut, mutta lähinnä siksi että jo yli kymmenen vuotta täältä on saanut loistavaa kommenttia/ideaa/vertaistukea kaikenlaisiin pyöriin liittyviin asioihin. Toivottavasti siis tämänkin projektin osalta teiltä rakkaat pyöräintoilijat tulee hyviä ideoita ja kommentteja, ne ovat erityisen tervetulleita!

Vuosien saatossa on tullut rakenneltua kaikenlaisia pyöriä, lähinnä 80-90-lukujen retkipyöriä. Niissä on ollut aina omat kommervenkkinsä ranskalisine kierteineen ja aikaa niihin sai menemään aina mukavasti, yleensä enemmän kuin oli ajatellut.

Nyt kun elämään on tullut tärkeämpiäkin asioita kuin ranskalaisten NOS-osien kyttääminen eBaystä, niin ajattelin että vihdoinkin ostan itselleni uuden rungon ja kasaan pyörän ajatuksella ”no-nonsense”: kaikenlainen ympärivuotinen käyttö ”huoltovapaasti”, ilman ropausta. Rungolle vaatimuksena oli lähinnä teräsrunko mahdollisimman monella kiinnityspisteellä, tolkun standardeilla ja isolla rengastilalla.

Pyörittelin muutamaa eri vaihtoehtoa mielessäni (yllättävän vähän oli vaihtoehtoja loppujen lopuksi), mutta lopulta päädyin Rivendellin valikoimaan. Olin jo kauan diggaillut heidän meiningistä, joten päätin ostaa omaan käyttöön sopivimmalta kuulostavan rungon.

Rungoksi valikoitui malli Platypus, lähinnä siksi että se tuli sopivaan aikaan myyntiin, sekä läpiastuttavuus olisi iso plussa lastenistuimen käyttöä ajatellen.

Kooksi otin koon 60 cm vaikka se rajoilla onkin (184 cm, PBH 88cm), mutta mielestäni pyörän on aina parempi olla vähän liian iso kuin yhtään liian pieni. Muut osat haalin vähän mitkä mistäkin, ja kaikkea ei edes saanut kun oli koronahullutukset hankaloittamassa osien toimituksia.

Olen nyt ajanut kaksi vuotta kommuuttia eteläisen Turun ja keskustan väliä ja yksi kiekka tohon Ahvenanmaan kivelle tuli heitettyä edelliskesänä. Ropaamiseen on mennyt noin suunniteltu aika eli lähes nolla tuntia. Nastat olen vaihtanut talveksi, jarrupalat vaihtanut kerran ja vaihdevaijerin vaihdoin kun se meni poikki. En tiedä olenko asentanut vaihtajanvivun jotenkin väärin mutta tuntuu että jos vipua työntää liian paljon eteenpäin niin vivun reuna syö vaijeria. Rasvaa olen silloin tällöin lykkinyt erinäisiin paikkoihin ja pesuhommat olen unohtanut. Muutenkin pyörän peseminen on ihan liian yliarvostettua.

Pitkä runko tuntuu menevän mukavan vakaasti vaikka kyydissä olisi lapsi + kauppareissun kamat. Ainut mikä kummastuttaa rungon käyttäytymisessä on se, että ilman käsiä on tosi vaikea ajaa.

Kaikista eniten olen tyytyväinen siihen, kuinka tavoite ropaamattomuudesta on täyttynyt. Joka aamu voi luottavaisin mielin hypätä pyörän selkään, se toimii tilanteessa kuin tilanteessa, ja kaikista paras että on pirun mukava ajaa!

Osalista:

Runko: Rivendell Platypus 60 cm lime/olive

Ohjainlaakeri: FSA? (tuli rungon mukana)

Keskiölaakeri: SKF Bottom Bracket JIS Square Taper BSC - 110mm

Satulatolppa: Nitto 65

Kammet: Rivendell Silver wide/low double 38x24 with guard, 178 mm

Polkimet: MKS Lambda joihin tuunattu itse kierretapit kuten MKS Gamma pedaaleissa vakiona. Osa tapeista jo lähteny.

Tanko: Rivendell Tosco 60 cm, 25.4 mm

Gripit: kaksipuoleinen teippi (sitä paksua vaahtomaista) + 5 mm huopa + Newbaum’s puuvillanauhat. Viimeistelty jollain luonnonkuitunarulla ja sellakalla.

Stemmi: Nitto Fillet Faceplater 25.4 / 135 mm (Quill tottakai kun tykkään välillä vaihdella tangon korkeutta)

Vaihtajavipu: Rivendell Silver2

Vaihtajan vaijerikuori: Velo Orange Metallic Braid Derailleur Cable

Takavaihtaja: Shimano XTR RD-M951 GS Rapid Rise (1996)

Lokarit: Gilles Berthoud 50 mm

Renkaat: Rene Herse Snoqualmie Pass Endurance Plus 44x622

Etunapa: Son 28

Takanapa: Shimano Deore (ihanan hiljainen!)

Kasetti: Shimano 9 speed 11-32

Pinnat: DT Swiss Competition

Kehät: Pacenti Brevet

Jarrukahvat: Dia Compe DC189

Jarrut: Dia Compe DC-980 Cantilever

Jarruvaijerien kuoret: Velo Orange Retro-Style Stainless Wound Cable Kit, Brake

Etuvalo: Son Edelux II

Seisontatuki: Velo Orange Copenhagen

Etutarakka: Nitto Campee 34F

Takatarakka: Nitto Rivendell Big Bag Rack 33R

Kori: Wald 1372

Kehityskohteita / huomioita:

  • Dynamotoiminen takavalo pitäisi asentaa. Ostin sen jo 2 vuotta sitten, mutta jotenkin se vaan jäi asentamatta. Nyt sitten olen kärvistellyt kaksi talvea kahden ladattavan valon kanssa, joista yleensä molemmat on tyhjiä…
  • Etutarakka olisi mukava saada vaateriin, tai jopa päivittää siihen alkuperäiseen ideaan (Nitto/Rivendell Mark’s Rack M1). Olen kyllä tykännyt tästä isostakin, varsinkin kun pansut saa kiinni myös eteen jos takana sattuu olemaan lastenistuin. Kiinnityspisteet ei vaan ihan osu yhteen haarukan kanssa, joten nyt on P-klemmarilla kiinni. Mietin että tekisin metallilevystä jonkun jatkopalan haarukan ja tarakan kiinnityspisteiden väliin.
  • Korin voisi päivittää isompaan, varsinkin jos nykyinen tarakka jää. Tämän nykyisen Waldin ostin heräteostoksena Tampereen Keskiössä vierraillessani. Ihan ok se toimii mutta jos isompi kauppakassi on niin ahdasta tekee.
  • Renkaat ovat olleet upeat ajaa, enkä jatkossa enää muita renkaita aio ostaa. Epäilin aluksi kestävyyttä, kun Rene Herse niin paljon painottaa keveyttä, pehmeyttä ja rullaavuutta. Valitsin optioksi kestävimmän ”Endurance Plus” -vaihtoehdon, eikä yhtään flättiä ole kahteen vuoteen tullut. Ovat kyllä maineensa ja hintansa veroiset. Jatkossa ajattelin ostaa myös nappulaversiot (48 mm), koska varsinkin syksyn ja kevään räntäkeleillä noi sliksit sutii turhan paljon.
  • Lokarit olisi voinut ottaa myös 60 mm leveinä, mutta nappasin nyt nuo kun olivat StyleRiden hyllyssä. Rungon ja haarukan puolesta näyttää että 60 milliset lokarit + 50 milliset kumit voisi mennä (Rivendellin mukaan max 48 + lokarit).
  • Etuvaihtajankin kaivoin esiin miljoonalaatikosta (joku vanha Shimano), mutta se jäi asentamatta enkä ole juuri kaivannut. Muutaman kerran olen vaihtanut pienelle eturattaalle jollain maasta löydetyllä puutikulla kun olen hankalassa maastossa tai lumessa tarponut.
  • Jarrut ja jarrukahvat eivät olleet ykkösvaihtoehdot, mutta pandemian aikaisista toimitusongelmista johtuen vaihtoehtoja oli kovin vähän tarjolla speksauksen aikaan. Kahvat varsinkin tekisi mieli päivittää esim. Dia Compe SS6 niin pääsisi eroon kaikista sisäisistä letkuvedoista. Itse jarrut ovat toimineet kuin unelmat vaikka alunperin haaveilin Paulin V-jarruista. Ei ole tarvinnut säätää, jarrutustehoa on helppo kontrolloida, ja mikä tärkeintä eivät vingu edes sateessa (Koolstopin palat). Tehoa on riittänyt isollakin lastilla. Toki meikäläisen ajotyyli on myös sen verran rauhallinen ja ennakoiva että harvoin edes jarruja tarvii.
  • Jarruvaijerien kuoret: idea metallisista retrokuorista oli ehkä kivempi kuin käytäntö. Varsinkin tuo mutka satulan alapuolella on ”mukavassa” paikassa, kun shortseilla ajelee niin aina silloin tällöin takareiden karvat jää kuoren punosten väliin… Jos nää jossain välissä vaihtaisi samantyylisiksi kuin vaihtajan kuori, tai sitten jotain väriäkin voisi olla kiva panna.
  • Asensin wheel stabilizerin (mikähän sen nimi on suomeksi) mutta mitoitus ei oikein sopinut. Jousi oli liian pitkä ja löysä. Lisäksi kiinnityspanta luistaa alaputkella. Pitäisi kai joku kiinteä piste värkätä alaputken alapinnalle. Olisi kyllä hyvä vempain asennettuna kun aina parkkeeratessa ja etupää kuormattuna haarukka kääntyy vauhdilla jommalle kummalle puolelle. Nyt sitten käyttämätön kiinnityspanta toimii rungon suojana ettei kori iske maalipintaa pilalle, mikä ihan kiva toiminto sinällään kuitenkin.

44 Likes

Onkos siinä jopa ensimmäinen palstalaisen omistama Rivendell?

Näyttää oivalliselta perheellisen henkilön pyörältä :slight_smile:

2 Likes

:heart_eyes:

2 Likes

Niin nätti! Ja retee!

Oispa rivendell

Tai oikeestaa oisaispa vaa ride like a mongol

Etuvaihtaja taitaa puuttua.
Muuten iha brue rug

<<<333

:salut_smoker: :salut_smoker: :salut_smoker:

Nyt kyllä. Sitä kunnnon hyvää.

Tähän en lähtis. Ainakaan jos yhtään enemmän meinaat painoa pistää tarakalle. Toi Markun tarakkahan pysyy paikallaan vaan kitkalla. Se Grantin turvatoimeks suosittelema hihnavarmistus on hyvinkin tarpeen.

Vaikka vaaterissa oleva tarakka varmaan onkin esteettisesti tyydyttävämpi, niin omassa päässä aattelen, että tolleen tiltattu kori pitää kamat töyssyissä paremmin kyydissä.

Tuntuu todella hyvältä aivoissa tämä.

2 Likes

Jessss tosi siisti pyörä! Jos toi taaempi takajarrun kuoripätkä olis vaan lyhempi niin eikö se menis paremmin pois jalkojen tieltä? Samaa mieltä siitä että korien, tarakoiden yms vaateriinlaitto on yleensä vähintäänkin turhaa säätöä ja pahimmillaan jopa täysin epäoptimaalinen ratkaisu

kiva pyörä. törmäillään seikkiksessä taas syksyllä.

Sangen hyvä

Sen kerran kun joku oman #rivbyken palstalle postaa niin postcounttia on pakko nostaa.

Ihan uskomattoman jees.

Tarakat :heart_on_fire: :heart_on_fire: :heart_on_fire: :heart_on_fire:

Mulla on @Rssi muuten toi Mark’s Rack ollut keulilla jostain vuodesta 2016 ja vaikka oon kuskannu reilusti 10kg ostoksia siinä niin eio niiannu milliäkään. Neljä kiinnityskohtaa riittää kyllä.

Normiwaldiin keilapallojen pinoaminen vois ehkä olla liikaa… :pale_smoker:
Jos Mark’s joskus liikaa kuumottelee ni vaihetaa päiksee keulien tartsit :hugs:

Eniveis, todella upeeta että joku tällasen rantautti. Itellä elämä heitellyt liikaa ja toisaalta Hunqapillarin valmistus lopetettiin että se vähän niinkuin sinetöi että mulle ei rivendelliä tule. :frowning:

Jos mitenkään vois saada uusia kuvia niin että vihreä pyörä ei olis kuvattuna vihreää taustaa vasten?

No katoppa! :wave:

Vähän avasinkin tätä jo, mutta joo tarkoitus oli asentaa mutta se vaan sitten jäi. Sen jälkeen asensin ketjusuojan, enkä enää ole varma miten vaihtaja toimisi ketjusuojan kanssa.

Tarakka on toiminut kyllä moitteettomasti, joten sinällään säätö olisi turhaa. Ja silmätkin on jo tottunu tohon, joten luultavasti niille sijoille jää. Ainakaan mitään akuuttia modaustarvetta ei takaraivossa kyde.

Voisinkin ens kerran jarruja säätäessä testata tätä, voipi olla että siitä sen muutaman sentin saisi pois ettei enää osuisi reiteen. Kiitti huomiosta!

Ahaa olet sinä! Törmäilemisiin :slight_smile:

Kiitti! Tarakat, varsinkin etunen on ollut kyllä erinomainen ostos. Se on palvellut jo varmaan 10 vuotta eri pyörissä ja aina 5/5 tyytyväisyydellä. Takatarakaan kaipaisin vähän enemmän jotain silmukoita, mustekaloja on joskus vaikea kiinnittää sopivalle kireydelle. Waldi on tosiaan aika letku, ja vähän pieni. Ehkä Pelagon Rasket voisi olla parempi tohon.

Eikös se Atlantis sitten olis jos Hunqapillaria ei enää tuu?

Hehe kun törmäsin tohon taustaan niin päätin ex tempore ottaa kännyllä kuvat ja olis tehny mieli kääntää pyörä väärinpäin ni olis ollu vielä parempi match :smiley: Voin ottaa paremman kuvan ku punanen tausta löytyy :wink:

1 Like

Tulin sanomaan, että on hieno pyörä! Muutaman kerran Martin kulmilla näkynyt :slight_smile:

Komea pyörä, hieno nimimerkki.

1 Like

On kyllä tosi hyvän näköinen pyörä tämän kaltaiseksi pyöräksi. Käyttöpyörän näköinen

Pari pientä päivitystä tein talvea varten:

Sain vihdoin asennettua dynamolta virran saavan takavalon ja ai että sitä onnea kun koko talvena ei tarvinnut ainuttakaan lamppua ladata. Dynamovalot kevyesti yksi parhaista asioista ympärivuotisessa kommuutterissa.

Sonin takalamppu olikin vähän hankala asentaa oikeaan asentoon, koska lampun rungon takapinnassa on valmis viiste, joka asetti lampun liian ylös jolloin takatarakka esti näkyvyyden. Jouduin viilaamaan alumiinisesta holkista sopivilla viisteillä olevan välikappaleen, jolloin lamppu asettui sopivan alas ja vaakatasoon. Jotenkin ajattelin että Sonin hintaisessa lampussa tällaista olisi ajateltu jo tehtaalla.

Upeet ulkoiset kaapelivedot




Roiskeläpät leikkasin 3 mm paksuisesta nahasta ja nyt on juuri sopivan pituinen ettei takana rapa roisku kärryyn ja lasten päälle kun kärryn kuomu auki.


Alle laitoin Schwalbe Marathon Winter Plus -nastarenkaat, koossa 42-622. Kai ne ovat asiansa ajaneet kun oli nolla kaatumista tai edes lähellä piti -tilannetta. Toisessa ketjussa oli vähän keskustelua rengaskoon ja lokarin koon suhteesta, ja ainakin tässä tapauksessa GB 50 mm tuntuu liian kapealta kun talvella 42 ja kesällä ollut 44 kumit. Valitsin 50 milliset Berthoudit koska ne löyty valmiiksi varastosta, mutta ehkä ensi talveksi voisi hommata 60 milliset niin saisi lokarin myös alemmas mikä vähentäisi roiskeita. Oli meinaan useemman aamun märät lahkeet toimistolla.

14 Likes

aah kunnon hyvää. tätä on kyllä ilo aina ihmetellä kun tulee Myllyahteella / Martinkadulla vastaan

1 Like