Valmista vai rakentelua?

Eli olisi tarkoitus kesäksi työmatkoille ja kuntoiluun hommailla pyörä. Kaupunkiajosta ei oikein voi puhua, vaikka sijaintina kaupunki onkin, eli lähinnä ihan pyöräteitä ja maantien laitaa olisi tarkoitus poljeskella. Jonkinnäköisillä markettimaastureilla ja mummopyörillä tullut tähän mennessä sotkettua, mutta nyt olisi pyrkimys helpompaan huoltoon ja ripeämpään kulkuun. Talvella ei ainakaan tällä hetkellä ole tarvetta polkea, mutta nastakumioptio olisi ihan mieluisa ja hiekkateitäkin voisi olla mukava reissuta satunnaisesti.

Kysymys onkin lähinnä siitä, millä tuota kulkua hoitaisi. Kaupallisista versioista Konan Paddy Wagon vaikuttaisi sopivalta. Jos noihin valmiisiin mennään, niin olisi kerralla tarkoitus hommata kunnollinen ettei heti tarvitse päivitystä.

Toisaalta taas löytyisi rungon raatoja pihasta, olisiko Tunturi Pop ja Helkama Kulkuri ainakin, joista voisi pykätä jotain mutta ne vaatisi kuitenkin uudet vanteet + renkaat ja varmaan poljinkeskiötä että saisi vaihdettua eturatasta? Samaten jarruja pitäisi laittaa hidastamaan menoa. Mielellään rakentelisi, mutta jos uusien osien hinta lähestyy kaupasta saatavaa pyörää ja vaatii kovasti työtä että saa osat sopimaan kohdalleen ja toimimaan, niin alkaa miettimään homman järkevyyttä…

Jerome K. Jeromen mukaan on kahdenlaisia polkupyöräharrastajia. Niitä, jotka ajavat polkupyörillä ja niitä, jotka näpräävät niiden kimpussa.

Jos haluat huolettoman kulkuvälineen, jolla siirtyä siitä kuuluisasta a:sta b:hen, osta uusi. Jos haluat uhrata aikaa ja energiaa polkupyörien huoltamisen, korjaamisen ja teknisten ominaisuuksien opetteluun, rakenna oma ritsa.

Jos ostat uuden ja tykästyt yksivaihteisella ajeluun, voit kasata sen kakkospyörän sitten itse. Jos taas homma ei miellytäkään, uuden saa helpommin myytyä eteenpäin kuin sen vesijohto-Tunturin, johon on pistänyt uutta osaa kiinni useammalla sadalla.

Tunturi Pop ja Helkama Kulkuri ovat siinä mielessä vähän vaikeita aihioita, että niissä on kaiketikin fauber-keskiöt, eli niissä ei ketjulinjaa voi säätää edessä eri mittaisella keskiöakselilla.

Jos yhdellä pyörällä ajaa kesät talvet JA haluaa käyttää nastarengasta myös takana niin silloin kannattaa ottaa se määrittäväksi tekijäksi. Läheskään kaikkiin raatoihin ei 32mm+ leveä kumi mahdu pyörimään takahaarukkaan.

Molen aatellu asian silleesti että jos meinaa pyöräillä enemmänkin ja käyttötarkoitukset ovat monenmoisia niin pitää olla useampi laite. Nyt on seitsemän, pitäisköhän lääkitystä tarkistaa? :wink:

Mutta Kona tai joku muu valmis, olisi varmaan hyvä määrittämääsi tarkoitukseen mutta komppaan edellistä talvivehkeessä. Eri pyörä talveksi on mun ehdotus.

Noilla vaatimuksilla yksi hyvin toimiva vaihtoehto on ostaa valmiina Spessun Tricross Single tai rakentaa/rakennuttaa jossain alan liikkeessä Surlyn Cross-Checkistä kulkine. Molemmat sopivat geometriansa ja haarukoidensa puolesta aivan huolettomasti talviajoon ja ovat enemmän kotonaan maantiellä kuin ratageometrialla varustetut pyörät. Nuo vanhat fauber-kampiset viritykset kannattaa jättää tekemättä, ellei kyseiseen pyörään ole jonkinlaisia tunnesiteitä.

Rakentelun hyvä puoli on, että osaa korjata fillarinsa kun siihen tulee vikaa. Rakentelu ei kuitenkaan ole aivan halpaa. Osiin menee yleensä enemmän rahaa kuin valmista ostaessa. Myös työkaluihin saa menemään melko paljon rahaa, jos niitä ei omista entuudestaan.

Surly cc on kyllä kiva. Runko + haarukka ja lähtee saksanmaalta siinä 300e pintaan ja uskoisin että sillä on hyvä jälleenmyyntiarvo.

mites On One Il Pompino sadalla punnalla ja haarukan kans kotiin kahdellasadalla?