Vaatteet

Itellä kans sama että kaikkiin vähänkin enemmän päällä oleviin ajo/sojokamoihin pinttyy hien haju. Tähän on helppo ratkaisu: siistit vaatteet erikseen kun tarvitsee sonnustautua jalankulkijan valeasuun

Toimivia viivyttelytaktiikoita: pesun jälkeen kuivaaminen kuivaushuoneessa tai muuten tehokkaasti, tuulettaminen pakkasella, etikassa uittaminen ennen pesua, tuoreeltaan hikisenä vaatteen pesu esim. suihkussa

Melkeen kaikki kikat jo mainittu. Lisään listalle desinfiointi otsonilla. Sekään ei toimi. Tuli on ainoo.

Roviota viivyttäessä kloridi-didecyldimethylammoniumia?

Kuivaan hikivaatteet mahdollisimman nopeasti pesen tai en.

Pesen mahdollisimman usein, nykyään S-imperiumin kaupittelemalla pesumyrkyllä. Tuntuu tepsivän.

https://foodieimages.s3.amazonaws.com/images/entries/180x220/3045200760009_0.png

Varmasti muitakin samantapaisia aineita saa muualta, en ole kokeillut.

Nyt testissä sykli 15 h tuhdimmassa etikassa ja sen jälkeen pesukoneeseen etikkahuuhtelulla. Jos ei tästäkään mitään iloa ole, kokeilen ^tuota.

foorumivinkki: käyttämättömät yhdentonnin raphat kaapissa tuoksuu ihan uudelle <3

jos joku kiva (you know who you are) haluaa 5 euroa ilmaista raphaa voucherin muodossa jonka lupaa käyttää heti niin paukuta yksärii inboxiin, toimii alennettuihinkin

Suomen Luonto -lehti valitsi fleecen vuoden turhakkeeksi. Aika jännä valinta ottaen huomioon et tota tehdään myös kierrätysmatskusta ja kyseessä on kuitenkin monikäyttöinen materiaali joka ei sellasena ole ns. turha.

Mikromuovi on toki päivän sana ja ihan hyvä jos toi valinta lisää tietoisuutta.

Ite oisin valinnut ennemmin vaikkapa Sipilän (hallituksen).

kaukomieli - 12:42, 14.12.2017 » Suomen Luonto -lehti valitsi fleecen vuoden turhakkeeksi. Aika jännä valinta ottaen huomioon et tota tehdään myös kierrätysmatskusta ja kyseessä on kuitenkin monikäyttöinen materiaali joka ei sellasena ole ns. turha. Mikromuovi on toki päivän sana ja ihan hyvä jos toi valinta lisää tietoisuutta. Ite oisin valinnut ennemmin vaikkapa Sipilän (hallituksen).
sinäänsä ihan hyvä että otetaan tosissaan, aika vähän on kyllä muovittomia vaatteita saatavilla.

^Riippuu ihan miten pukeutuu, kuoritakit esim on aika pitkälti muovia, mutta ei puuvilla ja villa ole mihinkään hävinnyt.

Tämmöset vegaanivillat sun muut muoviturhakkeet (=akryylit sun muut polyamidi-mitkälie) sais sulattaa autojen renkaiksi.

Modernit urheiluvaatteet toki oma lukunsa. Mut on sitä ennenki urheiltu ja ajettu ranskan ympäriajot villapaidoissa.

Tupla

Edit. Sanotaan tähän nyt vielä et ei muovi itessään ole ongelma, vaan se miten sitä käytetään ja miten se hävitetään. Samahan se on kaikessa, esim lasin kanssa. Väärin käytettynä tietyt materiaalit voi aiheuttaa turhan paljon tuhoa.

meinasin sitä, että jos menet näin 2017 kauppaan josta saa ulkoiluvaatteita niin muovi on ainut vaihtoehto mitä löytyy valikoimista. G1000 taitaa sisältää vähiten muovia ehkä.

e: ja ulkoiluvaatteiden muovihan taitaa muuttua mikromuoviksi aina pieneltä osin joka kerta kun niitä hieltä haisevia kamoja pestään.

ee: itsellä siis 100% organic cotton talvitakki ilman fluorikäsittelyjä esim, tai no hihanvahvikkeissa muovia. ja voin sanoa että aika erikoishommia tuollaisten ostaminen kyllä.

^Jep, juuri tuon pesussa irtoavan mikromuovin takia fleece ja muut höttöset muovipaidat on aika ongelmallisia eikä niitä löydy omasta kaapista. Haluan pitää vesistöt ja luonnon muovittomina, vaikka suurimmat ongelmat muovisaasteiden kanssa on jossain ihan muualla kun Suomessa. Muovimateriaaleista tehdyissä takeissa, esim kuoritakeissa jotka myös pestään harvemmin, ei ole sellaista mikromuovi-ongelmaa.

Mut eipä täällä tuo muovin kierrätys ole lähelläkään esim Ruotsin tasoa, jossa muovin kierrätys on arkipäivää ja muovit erotellaan pehmeisiin ja koviin muoveihin. Suomessa muovit päätyy aika pitkälti vielä sekajätteisiin. Ja jotkut tommoset sekotteista tehdyt vaatteet mitkä on vähän kaikkea materiaalia, on vaikea hävittää kierrättämällä, kun ne ei mene oikein mihinkään lokeroon.

G1000 on kiinnostava, yks sellanen takki on päätynyt kaappiin. Ite oon aika pitkälti villa + goretex -miehiä, ainakin nollakelien aikaan.

En oo ikinä oikein ollut fleecenkäyttäjähenkilö, kun villapaitojakin on.

Mielenkiintoista kyllä nähdä, että kuinka hyviksi muovien kierrätyksessä opitaan. Vai opitaanko. Vaikka poltetaanhan niitä nytkin paljolti kaatopaikan sijaan.

spacer - 15:32, 14.12.2017 » fleece ja muut höttöset muovipaidat
Ite en olis ajatellut softshelliä "höttöseksi", mutta:

Tästä softshellin pahuudesta ois kiva kuulla lisää.

G-1000:han on enemmän muovia kuin puuvillaa, mutta olisi mielenkiitoista tietää, minkälaisia nuo selkesti paksummasta kuidusta tehdyt keinomateriaalit on tän ominaisuuden suhteen.

Tekispä joku oikeesti pyöräilyyn hyvän takin moderneilla fiitsöreillä jostain kunnon tiiviistä viillakankaasta.

RTZ - 17:08, 14.12.2017 » Tästä softshellin pahuudesta ois kiva kuulla lisää.
https://issuu.com/suomenymparistokeskus/docs/syke_policybrief_4s_mikromuovi_fi_w Kolmannella sivulla taulukko pesussa irronneista kuiduista. En ole tutustunut lähteisiin.

Kohta puolivuotta etsinyt sopivaa monikäyttöistä takkia ja nimenomaan ei muovista. Aika hankala on Helsingin ulkopuolella edes sovittaa Fjällrävenin tai Sastan takkeja, kun malleja ei ole, eikä kokoja hyllyssä. Sastan Natura on kiinnostava sekä saman valmistajan ventile-kankaasta tehty. Keski-Euroopassa tänä vuonna pyörineenä voin todeta kaupunkipueutumisessa olevan kohtuullinen määrä muovia.

Itselleni olen ostanut elämäni aikana kaksi fleece-takkia. Molemmat ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta niin ovat villpaita ja villavälihousut, jotka ostin yli kaksikymmentä vuotta sitten. Vaatteet kestävät käyttöä.

Tulin kertomaan, että Enduran Pro SL-sarjan bibsit on sviddun hyvät sekä pitkänä että lyhyenä.

Ja tietty YV-mertsa vaikkakin vahva Tähtireki-viba on päällä.

pitää tulla toteamaan että tuli kohtuu huono omatunto softshell- ja polartec -käyttäjänä tuosta valinnasta. taitaa jatkossa olla merinovilla ja muu villa ostoslistalla kun pitää moisia kamoja ostaa. eli ainakin itsellä osui ja upposi.

kamoon vittu. Ala kasvissyöjäksi ja aja pyörällä duuniin niin voit vetää kokovartalofleecessä loppuelämäs vailla tunnontuskia.

dras - 12:08, 15.12.2017 » Kannattee ehkä miettiä sitäkin, että vaikka softshell päästääki pesussa mikromuoveja enemmän ku fleece niin kuinka useesti esim jotain softshell takkia peset? Kerran parissa vuodessa?
RTZ - 15:07, 9.12.2017 » Kun talvet on nykyisin niin pitkälle syksykeliä, tulee Swrven Milwaukeen alla pidettyä usein pelkkää mertsabaselayeriä. Tästä seuraa sitten se ongelma, että merino siirtää hien takin vuoreen ja takki alkaa kiusallisen nopeasti döfätä eikä ole nyt pariin kertaan tehdyllä etikkapesulla oikein raikastunut, vaan tuntuu, että se käry palaa pian takaisin. Hullulta tuntuisi kuluttaa takkia viikottaisella pesulla kun se ei muuten käytössä juuri likaisen näköiseksi mene.