Uudet kammet Rossiniin

Konvertoin vuonna 1991 ostamani Rossinin fiksiksi ja hyvinhän se toimikin, kunnes keskiörattaan pultit korkkasivat ja ratas vääntyi pilalle :frowning: No, eipä muuta kuin uutta tilalle Ameriikasta, 116 mm BCD -jaolla olevia eturattaita ei kovin helpolla tunnu löytyvän. Tänään kun sain vihdoin aikaiseksi asentaa uuden eturattaan niin huomasin, että myös kammessa oleva hammasrattaan kiinnitys on vääntynyt eli pitää hommata uudet kammet. Samalla voisi vaihtaa keskiön, kysymys kuuluu että onkohan pyörään mitään toivoa löytää uutta keskiötä ja kampia? Kammissa saisi mielummin olla jokin yleisesti käytetty pulttijako.

Tämmöisestä pyörästä on kyse:

Rossin

Ja tässä vielä lähikuva keskiön suunnalta

Kammet

Kun selvität onko keskiössä ns. Italialainen vai ns. Britti-kierre niin sillä tiedolla voit hankkia pyörään melkein minkä vaan uuden keskiölaakerin ja kammet, uudet tai käytetyt. Sitten tietenkin pitää alkaa kelaamaan millä yhdistelmällä se ketjulinja natsaa kohdalleen…

Aluksi voit esim. mitata työntömitalla keskiömuhvin leveyden ja jos leveys on 68mm niin kyseessä on Britti-mitoitus, jos taas 70mm niin Italo-mitoitus. Rossineissa on kyllä mun tietääkseni aina Italo-keskiö.

Oliko tämä nyt se kysymys vai ymmärsinkö jotenkin väärin?

Jos ja kun italokeskiö tuossa on niin esim. bike-componentsilta löytyy Shimamon UN54 kasettikeskiötä JIS-viisteillä naurettavan edullisesti Shimano Bicycle Components Shop | bike-components

Samaa keskiötä löytyy myös esim. pyörätohtorilta sekä mistä tahansa pyöräliikkeestä ainakin tilaamalla.

Tuohon sitten kammet vaikka jätelavalta. Esim. Shimanon 600:sten kampien kanssa ketjulinjaksi tuolla yllämainitulla 107mm keskiöllä saadaan muodikas 42mm.

Samalla jos ja kun asennat sen italiaano keskiön niin laita kammen puoleisen kupin kierteisiin hieman lukitetta. Rupeaa kumminkin aukeamaan.

Minulla on vastaavassa pyörässä italialainen keskiö ja hieman samanlainen ongelma: joko spideri tai sitten pelkkä ratas oli hieman taipunut. En uskonut 116 pulttijaolla olevia rattaita enää mistään löytyvän, joten vaihdoin samalla kammet, kuin keskiönkin.

Omassa Rossinissani on tuollainen Vutin mainitsema JIS-viisteinen Shimanon 107 mm kasettikeskiö. Ketjulinja on riittävän kohdillaan, kun asensin keskiön päinvastoin, kuin valmistaja ohjeisti (en ole edes varma, onko se akseli symmetrinen vai ei ja mittasinko ketjulinjan hutiloiden tms.). Kampina Paket.

K-Mikko - 15:51, 8.11.2009 » Minulla on vastaavassa pyörässä italialainen keskiö ja hieman samanlainen ongelma: joko spideri tai sitten pelkkä ratas oli hieman taipunut. En uskonut 116 pulttijaolla olevia rattaita enää mistään löytyvän, joten vaihdoin samalla kammet, kuin keskiönkin. Omassa Rossinissani on tuollainen Vutin mainitsema JIS-viisteinen Shimanon 107 mm kasettikeskiö. Ketjulinja on riittävän kohdillaan, kun asensin keskiön päinvastoin, kuin valmistaja ohjeisti (en ole edes varma, onko se akseli symmetrinen vai ei ja mittasinko ketjulinjan hutiloiden tms.). Kampina Paket.
107mm on symmetrinen, 110mm epäsymmetrinen... molemmilla oikeinpäin asennettuna sama ketjulinja :)

^ :smiley: Eli minä mittasin huolimattomasti. Sen lisäksi vaihdoin toisen takakiekon (eri napa, leveä ratas kapean sijaan, eri kaikki) käännettyäni keskiön ja vaihdoin eteen ja taakse kapeammat rattaat. Hyvin epätieteellistä siis. Hyvä tietää, että sen keskiön olisi voinut asentaa oikeinkin. Kauankohan maltan tämän tiedon jälkeen odottaa, ennen kuin käyn korjaamassa epäkohdan.

Mittasin työntömitalla muhvin leveyden ja sain tulokseksi 68 mm eli onko siis sittenkin ko. pyörässä keskiö britti/ISO-mitoituksella. Sheldoninmukaan mitan puolesta kyseessä voisi olla myös ranskalainen tai sveitsiläinen keskiö, mutta se lienee epätodennäköistä tässä tapauksessa.

Navat ovat Phil Woodin pajalta joten ketjulinjaksi pitäisi saada 43,5 mm.

^ tietenkin voit myös yrittää tsekata jos siinä vanhassa keskiössä lukee kyljessä jotain niistä keskiön kierteistä.

IMHO Kuulostaa kyllä todella oudolta jos Rossinissa on jotkut muut kuin Italo-kierteet keskiössä?

Spinnu - 19:13, 8.11.2009 » Mittasin työntömitalla muhvin leveyden ja sain tulokseksi 68 mm eli onko siis sittenkin ko. pyörässä keskiö britti/ISO-mitoituksella. [Sheldonin](http://sheldonbrown.com/gloss_bo-z.html#bottom)mukaan mitan puolesta kyseessä voisi olla myös ranskalainen tai sveitsiläinen keskiö, mutta se lienee epätodennäköistä tässä tapauksessa. Navat ovat Phil Woodin pajalta joten ketjulinjaksi pitäisi saada 43,5 mm.
Jos oot sijoittanut jo Philin napoihin niin eikö vois laittaa myös Philin keskiön - niin saat siinä mukana myös sen pari milliä säätövaraa ketjulinjaan.

Komppaan kyllä Jussia että ihmeellistä jos ei ole italokierre tuon ikäisessä rungossa, vaikka nykyvehkeissä se ei niin kummallista enää olekaan.

Spinnu - 19:47, 8.11.2009 » Mittasin työntömitalla muhvin leveyden ja sain tulokseksi 68 mm eli onko siis sittenkin ko. pyörässä keskiö britti/ISO-mitoituksella. [Sheldonin](http://sheldonbrown.com/gloss_bo-z.html#bottom)mukaan mitan puolesta kyseessä voisi olla myös ranskalainen tai sveitsiläinen keskiö, mutta se lienee epätodennäköistä tässä tapauksessa. Navat ovat Phil Woodin pajalta joten ketjulinjaksi pitäisi saada 43,5 mm.
Halkaisijasta voi päätellä, onko kyse italialaisesta keskiöstä vai ei. Esim. brittikeskiön kuppi on niin pieni, että lähes "putoaa" italialaisen keskiön muhvin sisälle. Näistäkin (mitoista) Sheldon tietää ja kertoo enemmän.

Mun käsittääkseni tunturi on maahantuonnin lisäksi koonnut rossineita suomessakin back in the days. Suomessa kootuissa rungoissa on britti-keskiö ja “orkkiksissa” italo.

Philin keskiö on ollutkin suunnitelmissa, jos uusimiseen ryhdyn. Paulilta löytyisi tosi hienot kammet eturattaineen mutta noihin Paulin kampiin ei taida käydä mitkään muut rattaat kuin Paulin omat eli oikeastaan varsinainen ongelma ei ratkea :slight_smile: Mutta hienot nuo kyllä olisivat.

basti - 5:26, 9.11.2009 » Mun käsittääkseni tunturi on maahantuonnin lisäksi koonnut rossineita suomessakin back in the days. Suomessa kootuissa rungoissa on britti-keskiö ja "orkkiksissa" italo.
Nonih, vielä parempi homma - ei tarvitse alkaa leikkimään kierrelukitteiden kanssa vasemmassa kupissa.

Toisaalta jos haluat ajaa etkä speksata, tai ajaa speksailun ohessa niin niitä kammen varsia joihin ratas tulee voi nätisti ruuvipenkissä oikoa niin saat pyörän ajoon.