Uniglide vapaarattaan irroitus

Elikkäs päänvaivaa aiheuttaa yksi uniglide pakka. Kyseessähän on kasettipakka, josta pakan saa purettua kahdella ketjuevaimella, eli pienin ratas toimii lukkorenkaana.

Mulla on nyt pari vanhaa kiekkoa, joissa molemmissa on uniglide kasetti, toisesta on vapaaratas sökö, ja se pitäisi vaihtaa tuohon toisen kiekon pakkaan, jossa vapaaratas on ehjä.

Tuo rikkinäinen pakka lähti itsestään pois kun vain irroitin akselin kiekosta, ja se on just samannäköinen kuin tämä: uniglide old body.. Ja kiekko näyttää tältä: uniglide old hub.

Ja tämä ehjä pakka pitäisi nyt saada myös irti, vaan sepäs ei lähdekään pelkällä akselin irroituksella. Uudemmissa uniglideissa sellainen ontto pultti pitää pakkaa navassa kiinni, mutta tästä pakasta ei tuota pulttia löydy, joten pitäisi olla samanlainen vanhan uniglide. Onko tuo nyt sitten jotenkin vain puristettu tuohon napaan kiinni? Onko kukaan saanut noita menestyksekkäästi (lue: säilyy ehjänä) irti?

Sheldon-setähän kertoo, ettei noihin ensimmäisen tyypin uniglideihin sovi uudemmat uniglide-vaparit. Jos siis se toinen uniglide ei purkaudu osiin samalla tavalla kuin ensimmäinen, ne lienevät eri tyyppiä ja operaatio ei onnistu?

Edit: Voihan se toki olla “hitsautunut” kiinnikin korroosion takia, jollain öljyllä voi yrittää liuotella.

jarkko - 6:15, 29.6.2009 » Sheldon-setähän kertoo, ettei noihin ensimmäisen tyypin uniglideihin sovi uudemmat uniglide-vaparit. Jos siis se toinen uniglide ei purkaudu osiin samalla tavalla kuin ensimmäinen, ne lienevät eri tyyppiä ja operaatio ei onnistu? Edit: Voihan se toki olla "hitsautunut" kiinnikin korroosion takia, jollain öljyllä voi yrittää liuotella.
Uudemmissa Uniglideissa on tuo ontto pultti, jolla vapaaratas on kiinni navassa. Tuota pulttia ei ole kummassakaan näistä pakoista, joten oletan niiden molemman olevan tuota vanhaa mallia. Jostain luin, että osa noista olisi press-fit, eli prässätty/painettu kiinni, jolloin irroituskin on ilmeisesti vain raakaa voimaa? :)

Puristetuista mä en tiedä mitään. Toivottavasti se kestää irrottamisen :slight_smile:

“The earliest Shimano Freehubs, however, used a more primitive construction. There was a set of splines to keep the body from rotating on the hub shell, but instead of a hollow bolt to secure the body to the shell, there was a smooth cylindrical projection past the splines, and the corresponding Freehub body was a slip fit over this projection. The axle held the assembly from falling off, but it was not a fully satisfactory design.”

Eli ei edes press-fit vaan slip-fit, tuollaisen pitäisi irrota käsin vetämällä. Vaan onhan niitä vanhoja osia ennenkin jumissa ollut.
JOS se ehjä pakka siis on samanlainen, eikä esimerkiksi vapaarataspakka…

Joo, siis tuo rikkinäisen vapaarattaan omaava oli todellakin slip fit, irtosi nimittäin ihan käsillä. Vaan tämä toinen tapaus tuntuu sitten olevan tiukassa.

Tarkoitatko tuolla “vapaarataspakalla” nyt sitten kierteistä pakkaa? Epäilen suuresti että tuo ehjä pakka on samanlainen uniglide kuin tuo slip-fittikin oli. Näyttävät samanlaisilta, ja ainoa työkalulle tehty paikka siinä on nuo notch for disassembly, joilla siis avataan itse vapaaratas auki.

Noh, pitää koittaa illalla voiman kanssa. :confused:

Saitko Janne koskaan sitä toista Uniglide irti? Samanlainen tilanne täällä, ja olisi kiva kuulla kokemuksia ennen kuin rikon jotakin…