Tunnistustehtävä aikanaan yleisestä '70s(?)-pyörästä

Heps, välähtääkö kenelläkään, minkänimistä pyörää tässä yritän palauttaa mieleen.

Hankala tietysti kuvailla ilman kuvaa, mutta kun en netistä löydä sitten kirveelläkään mitään oikeaan suuntaan viittaava.

Siis: mikäs turkanen olikaan se sellainen aikanaan 70-luvulla Suomessa yleinen “nuorisopyörä”, jossa oli reilusti kohollaan oleva ohjaustanko (muistelisin, että siinä saattoi olla vielä sellainen ohut, erillinen ripa päällä). Geometriaa arvioisin nyt summanmutikassa hyvin letkeän retkipyörämäiseksi(?). 2-vaihteinen, jarruttamalla käytettävä takanapa siinä oli (eli joku Torpedo / Duomatic tai ties mikä). Satula oli ehkä tunnistettavin tuntomerkki, kun se oli sellanen ihan reilusti pitkä vaahtomuovilla täytetty jööti, jossa oli takana vielä pätkä kromiputkea selkänojana. Livenä noita olen jokusen nähnyt ja julisteessa myös ja kaikki olivat aina rempsakkaan keltaisia, jotta tokkopa niitä muissa väreissä myytiinkään. Jos merkkiä pitäisi arvuuttaa, niin sanoisin, että se oli Tunturi, mutta ihan varma tieto ei ole sekään.

Jos noista tuntomerkeistä mitään selkoa saa, niin tietää välittömästi - tai sitten ei. Moneen otteeseen olen meinannut muistaa pyörämallin nimenkin, mutta eipä tunnu tulevan mieleen.

Muistelisin, mainittu vekotin saattaisi olla vielä ajokuntoisena tallessa tutussa liiteripiilossa, mutta sen verran kaukana, ettei oiken pysty lähtemään tutkimaankaan. Se olisi kuitenkin personallinen rassi ja varmaan ihan mainio kaupunkipyöräkin, eikä mitenkään “ironisessa” mielessä edes.

Kuulostas kovasto Norjalaiselta Oegland/dbs rodeotsygältä…

Tällainen:

http://images.pepperfoxi.multiply.com/image/2:chopperfinlandclub/photos/23/500x500/7/photo-7.jpg?et=%2C%2BbiPl9zinBNPCW9%2CDW%2C9A&nmid=215898447

Värejä on ollut lisäksi ainakin tiilenpunainen vekotin. Sellaisen myin kaverille, joka tietty maalas sen mustaks, päälysti sohvan mokkanahalla ja vaihto isomman rodeostongan. Orkkiksena siinä oli korkeahko raiseri jossa oli vielä se lisäputki.

edit: vaihteisto oli kyl muistaakseni napoja myöten sturmey- archeria.

tunturi vip?

Tunturi Vip oli 70-luvulla ainakin, en tiedä minkä värisinä mutta ainakin sinisenä. Myös Jopoa löytyi Rodeo-mallisena, vaakaputkella ja nakkisatulalla, mutta sen kyllä tunnistaisi silti Jopoksi. Ja yksi aika yleinen taisi olla norjalainen Øglænd / DBS?

Edit. Hidas.

Näin vähän aikaa sitten jonkun hienon vanhan tunturin mainoskuvan missä noita oli, eipä vaan muistu enää mieleen missä päin internetiä se oli. Eikä äkkiseltään selainhistoriastakaan löytynyt.

ritari_s: Mää luulen että näit sen irkissä, johon sen pastesin :wink: Tässä kuvassahan se keltainen sitten tosiaan onkin, klikkaa isommaksi:

http://bp2.blogger.com/_irikxLjR9wk/SGM2mkRf2yI/AAAAAAAAAFs/oEg4hb0IoPQ/s200/poni3.jpg

Näinhän se tais olla, juurikin tuota kuvaa mietin :slight_smile:

Hahaa, toi toinen vasemmalta Morkin kuvassa vaikuttaa justiin siltä… Vähän vaikea hahmottaa lastenpyörästä, mutta olemus ja väri on kohdillaan. Tommosia, mutta lähemmäs aikusille mitoitettuja oli ne mitä ite olen nähnyt. Muistelisin, myös että näin joskus jonkin 80-luvun huumevalistusjulisteen, jossa oli heppu tuollaisen pyörän selässä. Pyörä jäi lähinnä siitä mieleen.

Mutta kiitokset tosiaan, toihan se kai sitten on. :slight_smile: