Suuri työvoimapoliittinen keskustelu

Voi juma! Pitäskö tilaa tollane nii ei aina tarvis hakee Crusty pizzaa autolla Hertsikasta.

Täähän on selkee, mut tää vastuun ketju on vähän suspekti täs IMO

Jos oltais ihan selvillä vesillä niin se menis niin et jokainen lähettiyrittäjä on itse omana yrityksenään vastuussa tän toteutumisesta ja sitä valvoo valvira tms. taho joka näitä muutenki valvoo.

Nyt kun sitä vastuuta ottaa tossa määrin alustafirma niin herää vähän kysymyksiä taas lähetin aseman alisteisuudesta työnjohdollisille toimenpiteille ja muuta sellasta kivaa työntekijähömppää.

Toi Henristigin postaus sai raivon valtaan.

Miten on asiat näin päin vittua että Suomessa tänä pänä aktiivisesti ja tietoisesti joidenkin roskapuljujen taholta murretaan ja rikotaan työlainsäädäntöä ihan pokkana eikä viranomaista kiinnosta vittuakaan. Ja miks ay-liike vaan olkia kohauttelee.
Aaargh. Aivan sietämätöntä paskaa.

12 Likes

Muualla puhuttiin kaleeriorjaläheteistä.

Mun mielestäni on oikean orjuuden – jota nykymaailmassa edelleen esiintyy – vähättelyä kutsua Suomessa toimivia ruokalähettejä orjiksi, vaikka heidän asemansa huono onkin ja vaatii puuttumista.

2 Likes

The Tokyo Metropolitan Government Labor Relations Commission ruled on Nov. 25 that Uber Eats delivery workers have the right to form a labor union and seek collective bargaining.

This is the first time in Japan that these rights have been recognized for gig workers who take one-off jobs posted online.

The Uber Eats Union, which consists of delivery workers, demanded collective bargaining with companies including Uber Japan regarding compensation for accidents that occur on delivery runs and transparency in how payment is determined. But the companies rejected their demands.

In March 2020, the union asked the labor commission for help over what it alleges are unfair labor practices.

But Uber said delivery workers are not regarded as normal workers who are protected by the Labor Union Law. It argued that they are sole proprietors and can choose their time and place of work, and even refuse a job offer.

The labor commission accepted the union’s claim and ordered the companies to respond to requests for collective bargaining.

4 Likes

3 posts were merged into an existing topic: Fillariaiheiset työpaikat

Arvatkaa mitä. Aloin lukemaan tätä lankaa alusta. On meinaan menoa ja meininkiä! Paljon on kyllä vettä virrannu jne.

5 Likes

ite kans tossa naureskelin että heti ilmoituksessa annetaan ymmärtää kyseessä olevan työsuhde työnantajaan ja kuinka silloin työntekijä “… saa[t] kilpailukykyistä palkkaa”

Oh wow, on niillä otsaa.

support

16 Likes

Just kuulin tuosta liitossa työskentelevältä kaverilta ja entiseltä Justice4Couriers-aktiivilta. Todella hyvä juttu. Toivotaan, että saavat väkeä organisoitua, koska työsarkaa liitolle tuolla alalla löytyy, kuten @Henristig tuossa yllä asian erittäin osuvasti esitti.

Ruokalähettien järjestäytymisestä oli tosiaan puhe PAM:in kanssa joskus 2018–2019 muistaakseni, ja sen jälkeen PAM on ymmärtääkseni tukenut muutamaakin lähettiä, jotka ovat menneet hakemaan työntekijästatusta oikeusteitse. Niistä ainakin yksi minusta päätyi lähetin tappioon, mikä oli itselleni aika yllätys, kun AVI:n kanta oli niin selkeä siihen. (Ja siis, mun arkijärki ei edelleenkään ymmärrä, että miten ruokalähetit eivät muka olisi työntekijöitä.) Eli tätä taustaa vasten on kiinnostavaa, että nyt on perustettu virallinenkin ammattiosasto.

Ei kai tässä voi muuta todeta kuin, että muutos vaatii hemmetisti työtä ja se tapahtuu hitaasti (paitsi sitten kun patoja murtuu ja alkaa tapahtua). Ja varmaan isot ammattiliitot, kuten PAM ovat väistämättä hitaita laivoja, eli en ihmettele, että tässä on kestänyt vuosia.

Sinänsä nyt on otollinen hetki, koska ruokalähetit ovat alkaneet järjestäytyä itse, mikä on aina parasta järjestäytymistä, ja ruvenneet järjestämään omaehtoisia lakkoja. Se on minusta todella tärkeää ja toivon, että lähetit saavat käytettyä tuota uutta ammattiosastoa sen tukena, saavat siltä apua, mutta jatkavat suoraa toimintaa.

Kai se on niin, että valmista ei tule koskaan, ja kaikki tapahtuu

3 Likes

On kyllä viheliäinen ongelma pääomalla. Riistääkö paperittomia ja pitää hinnat alhaalla ja koettaa pitää mainehaitat minimissä. Vai puuttuuko tehokkaasti väärinkäytöksiin, jolloin “partnereilla” on enemmän neuvotteluvoimaa ja palkkiot nousevat.

Päivän HS laittaa kyllä Woltin maajohtajan vaikeeseen tilanteeseen ja siitä minä nautin. Jos sääntelee, valtio tulkitsee työntekijäksi. Jos ei, niin tämänkaltainen hyväksikäyttö jatkuu.

Tutkiva journalismi | HS:n selvitys: Woltin ja Foodoran taustalla pyörii hämäräbisnestä: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009517649.html?share=b389eb827879d379ecd8fae868cce528

8 Likes

Olipa erinomainen juttu. Woltin ja Foodoran vastausten lisäksi huomion kiinnitti poliisi, joka lopetti esitutkinnam, kun välittäjä oli jättänyt maksamatta vain “200–700 euron” palkkioita… No, tämä on aika hyvin linjassa sen suhteen, että monilla poliisilaitoksilla ihmiskaupparikoksia ei osata tai viitsitä tutkia (mistä Paavo Teittinen kirjoitti myös aikanaan).

Tämä on kyllä viheliäinen systeemi, joka kannustaa siihen, että hierarkian joka asteella on hyväksikäyttöä ja riistoa. Alustayritykset kiertävät yhteisesti sovittuja työelämän pelisääntöjä ja laistavat työnantajan velvollisuuksistaan pitämällä lähetit freelancereina. Ja sitten joku alihankkijayritys tai lähetti, jolla on tili, riistää paperittomia ja vetää välistä.

Tähän myötävaikuttaa myös Suomen todella tiukka maahanmuuttoopolitiikka ja oleskeluun tai perheenyhdistämiseen vaadittavat tulorajat, joiden vuoksi osan on ajettava sitä 12 tuntia joka päivä.

Aikanaam kuulimme Justice4Couriersin tiimoilta ulkomaisilta lähettiaktiiveilta tilinvuokrausilmiöstä, ja mietin, että kuinka yleistä on Suomessa. Hyvä, että nyt on selvitetty. Ja ymmärrän hyvin paperittomia, joiden on ajettava, mutta koko tämän hyväksikäytön mahdollistavat Wolt ja Foodora, jotka itsepintaisesti kieltäytyvät kantamasta vastuuta työntekijöistään. Ja vetämällä välistä, eli sysäämällä työnantajan kustannuksia työntekijöille, nämä Wolt ja Foofora asettavat esimerkin metjun keski- ja alapäissä toimiville riistäjille.

Tämä on lopulta hengenvaarallista: epätoivoisessa asemassa olevia ihmisiä pannaan työskentelemään 12-tuntisia päiviä, jotta saavat edes jotain toimeentuloa, mikä lopulta johtaa siihen, että hengen vieviä onnettomuuksia tapahtuu tai lähetti kuolee ylirasitukseen, kuten Pietarissa muutama vuosi sitten.

Justice4Couriers kirjoitti lähettikuolemista täällä ja tällä.

9 Likes

Tosin, kuten tämän päivän Hesarin juttu osoittaa ja kuten ulkomailla toimivista yrityksistä on tiedetty, esiintyy nykypäivän orjuutta myös ruokalähettibisneksessä. Eli on välittäjäyrityksiä, joille lähetit velkaantuvat niin pahasti, että on pakko ajaa yms., eli aika lähelle päästään.

Toki aina löytyy vielä törkeämpiä orjuuden muotoja, jossa joku kirjaimelliseati tekee työtään kahlittuna tai vankina, kuten Yhdysvaltojen vankiloissa, mutta ruokalähettibisnes, jossa yritykset pitävät lähetit “yrittäjinä” siirtääkseen kustannuksia työntekijöille, mahdollistaa myös orjuutta muistuttavat hyväksikäytön mudot.


toim.huom.: lähmintänäyttötypoja korjattu

10 Likes

Muistakaamme kiittää tästä riemusta myös sipilän perskeko-hallitusta joka ulkomaalaislain muutoksillaan tuotti kasapäin paperittomia ja epätoivoisia disruptiopöhinän käyttövoimaksi

8 Likes

Saa tosiaan nähdä mitä tulevan pitää, jos hallitus on oikeistopuolueen kokoama ja toiseksi suurimpana puolueena äärioikeistopuolue.

Kovasti toivon, että kepu jää oppositioon, ja persut toki ovat pedanneet sitä hyvin syyllistämällä kepua oppositioon jäämisestä ja vittuilemalla päälle. (En ole todellakaan uusliberaalin Sipilän kepun fani, mutta historiallisesti kaikki hyvät jutut Suomessa on tehty punamultahallituksissa. Vitsi, kun nyt oli tuhannen taalan paikka kepulle päivittää punamulta moderniin versioonsa, mutta jäivät vain kiukuttelemaan. Jatkot valtiotopaasissa. Vaikka ei näistä työoloista voi puhua puhumatta valtion politiikasta .)

Ja siis, tämähän on sama homma esim Yhdysvalloissa, jossa rasistit mouhoaa, että build the wall, build the wall, ja paperittomat muodostavat maatalouden käyttövoiman, koska ovat paperittomia, eli heitä voi kohdella miten lystää ja maksaa paskasti.

Ja no, ei enää edes maataloudessa, joka on historiallisesti jenkeissä rajattu työntekijälainsäädännön ulkopuolelle, vaan esim Mississippin lihatehtaissa, joissa paperittomia työllistetään välitysfirmojen kautta.

Ja siis korostan: totta helvetissä paperiton koittaa pysyä hengissä ja tehdä töitä, mäkin tekisin, eikä syy ole heidän, vaan systeemin, joka luo paperittomia ja työnantajia, jotka niitä käyttävät.

Ja tästä päästään yhteen kapitalismin säännömukaisuuteen, eli kilpailun pakottavuuteen (coercive competition): kun yksittäiset pääomat kilpailevat keskenään markkinoilla ja yksi onnistuu esim leikkaamaan työvoimakustannuksia, on muiden seurattava perässä tai ovat häviöllä kilpailussa.

Ja siksi nämä Woltit, Foodorat ym ovat myrkkyä, koska kun yhdet leikkaavat työvoimakustannuksia panemalla työntekijät maksamaan tuotannon kuluja ja laiatamalla työnantajan velvotteista, on muilla pääomilla suuri paine seurata perässä. Esim alepan ruokakuljetuscargot: arvatkaa tarjottiinko läheteille työsopimuksia?

Kuten Industrial Workers of the Worldin iskulause sanoo:

An injury to one is an injury to all.

Ruokalähettien asia on kaikkien työntekijöiden asia.

25 Likes

No niin, nyt sai pitkään hiljaiseloa viettänyt Justice4Couriers-kampanja taas aiheesta kannarin kirjoitettua.

Löytyy myös ongelmallisen Book of Fa(e)cesin puolelta.

3 Likes

Alkuun tuo olikin totta Foodoralla: lähetit saivat valita tekevätkö duunia työntekijöinä 9e/h palkalla vai toimeksiantosopimuksella 8e/h +2e/lähetys palkkiolla. Kun itse aloitin, ei Foodora enää tarjonnut muuta kuin jälkimmäistä, mutta aiemman mallin myötä oli vielä työsuhteisia lähettejä. Heidät melko lailla savustettiin ulos, esim. viemällä sunnuntaivuorot, jotka julkilausutusti annettiin freelancereille, koska jälkimmäisille ei tarvitse maksaa sunnuntailisää. Eli kun nämä yritykset väittävät, että kyse ei ole työn kustannuksista, vaan “vapaudesta”, ne puhuvat paskaa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että freelancer, joka on vastuussa omasta biilistään ja terveydestään, tulee halvemmaksi.

Mutta koska Foodoralla toimi malli, jossa lähetit ovat sekä työ- että toileksiantosuhteessa, olemme todennewt, että moiselle mallille ei näytä olevan mitään työn luonteen tuomia esteitä—toisin kuin esim Wolt väittää. Ja toden totta, joustavuus ja tarvittaessa töihin kutsuminen ja vuorojen tarjoaminem ovat onnistuneet aivan hyvin esim kaupan alalla nollatuntisopimuksin ym.

Mutta joo, ei Foodora tuossa alkuun valehdellut. Lafka vain muutti käytäntöjä saatuaan tarpeeksi lähettejä.

Eiks tämä ole perusmeininkiä disruptioinnavaatisektorilla? Alkuun tarjotaan parempaa diiliä ja vallataan alaa ja kun sitä on saatu, aletaan niistää työntekijöiden oloista.

3 Likes

Woltilla herättiin, että perkules, tässähän tulee kuset omille nilkoille jos tuulen suunta muuttuu. Se osa tästä kirjoituksesta on varmasti totta. 24/7 raatavat lähettikumppanit tuo Woltille fyrkkaa, oli palkkiotaso kuinka vääristynyt tahansa.

4 Likes

Niinpä. Tuossa Hesarin jutussa huvitti se, että Woltin maajohtaja ilmoitti alkuun, että ei tässä ole mitään ongelmia, että täysin lain puitteissa toimitaan. Ja sitten hetken asiaa mietittyään—tai yhteiskuntavastaavab vinkistä—lähetti perään viestiä, että hei, tämänhän voi lukea niin, että me emme välitä, mutta me siis empatisoimme ihan tosi tosi paljon meidän kumppaniemme kanssa :smiley:

Harmillista on, että Marinin hallituksen ohjelmaan oli kirjattu tähän ongelmaan puuttuminen (siis työsuhteiden naamioimiseen muun tyyppisiksi sopimuksiksi), mutta sitä ei sitten lopulta edistetty, mikä on ainakin itselleni pettymys. Erityisesti, koska uuden vihreän punamultahallituksen alku oli lupaava, kun ministerit kävivät esittelemässä kansalaisille hallitusohjelmaa ja keskustelemassa siitä. Tuntui aika erilaiselta kuin Sipilän kahden pennin kekkospuheet telkkarissa. Eikä sillä, edellinen hallitus suoriutui minusta mallikkaasti aika helvetin vaikeasta kaudesta ja teki hyvääkin, mutta tähän olisin kaivannut toimia.

6 Likes

Tulorajojen ylittymiseksi ei lasketa tuloja, jotka on hankittu ihmisen realistisen sietokyvyn ylittävällä työtahdilla. Tästä oli just lehdessä juttua kun ahkeran oloinen tyyppi oli saanut migristä hylsyn, perusteena että ei hän pidemmän päälle pysty sellaista työtahtia ylläpitämään. Olisko muuten ollu jopa ruokalähetti tai Uber-kuski.

Jos tämmösiä tapauksia on että raatavat niska limassa ja mittari punaisella tulorajojen takia, jonkun olis hyvä kertoa heille että ei tule toimimaan.

Suomen maahanmuuttopolitiikkaa mun on vaikea pitää tiukkana, mutta se on ehkä enempi valtiotopin aiheita.

1 Like