Steamrollerista ensi fixi

Tarkoituksena olisi rakentaa “suhteellisen huoltovapaa” auton korvike jokapäiväiseen ja ympärivuotiseen käyttöön, työmatkoista pienimuotoisille maantielenkeille. Aiemmin vastaavat matkat on taitettu maasto- ja maantiefillarilla. Ongelmana vain on ollut se, että ajo-ominaisuudet ovat olleet ääripäissä toisiinsa nähden. Kumpikaan ei ole sopiva vaihtoehto jos matkan varrella on niin kaupunki kuin maantietä poljettavana. Sanottakoon tässä vaiheessa, että hybridi inserat yms. citymatkaajan unelmat eivät mahtuneet hankintalistalle (“liikaa ominaisuuksia” tyhmälle jätkälle).
Pitkän pohdinnan ja vaihtoehtojen punnitsemisen jälkeen päädyinkin kiinteävälitteiseen ja projektin ytimeksi valitsin steamrollerin (53cm) rungon, johtuen suuremmasta rengasmitoituksesta. Tarkoitus olisi saada 38 nastat mahtumaan talvea varten. Budjettia en ole määritellyt, vain ominaisuuksia. Joka tapauksessa hintaa jää vähemmän, kuin mitä olisin laittanut autoon.
Projektia en tule myöskään toteutumaan “nyt kaikki tänne ja äkkiä” kaavalla, vaan rauhallisella pohdinnalla ja ominaisuuksia tutkimalla (lue:duunarin budjetilla ja rahaa säästämällä). Jonkun verran olen polkupyöriä ropaillut, purkanut ja kasaillut, erehtymisen ja oppisen kautta, mutta luulen, että kysyttävää silti herää varsinkin kiekkojen kasailussa (vaikka sheldonin sivuilta löytyikin hyvät ohjeet). Aluksi pari kuvaa projektin alkamisesta, eli rungon saapumisesta ja uusien teippauksien laittamisesta.

Hyvältä vaikuttaa.

Huoltovapaudesta sen verran, että onhan se sitäkin osan aikaa, mut oon kyllä huomannut että se aika mitä vaihteellisen pyörän rassaamiseen menis menee vaa nykyään sit siihen ku hinkkaa sitä “huoltovapaata” pyöräänsä ja speksaa uusia ;D Se on vaa alussa sellanen kollektiivinen harha

Koko ajan nää on jostain paskana. En suosittele.

Saatoin vitsailla.

Jos haluaisin huoltovapaan pyörän, niin ottaisin vanhan mummo- tai pappapyörän fauber-keskiöllä, jalkajarrulla ja ilman vaihteita.

+1 :)!

Harhaa on myös se säästäminen rahassa kun ei tarvitse käyttää julkisia tai autoa. Rahaa menee pyöriin nelinkertainen määrä. Ainakin. Ja kaikki vapaa-aika. Hauskaahan se on silti!

Jep, taitaa olla huoltovapaa pyörä samanlainen yksisarvinen kuin ikiliikkujakin. Tietysti saahan kaikesta tehtyä huoltovapaan jos niitä ei pidä kunnossa, usein niille on myös toinenkin nimitys; rikkinäinen…
Ja rahanmeno on kaiketi aina vakio, johonkin se kuluu aina. On tietysti eri asia polttaako niillä euroilla polttoainetta vai omia reisiä.

ja fiksitouhuissa tuntuu rahaa menevän paitsi savuna ilmaan, niin tapahtumien yhteydessä myös “juokseviin” kuluihin…

…muttamutta se steamroller. hieno on. oman topicin ansaitsisi steamrollerin arvostus…

MrHat - 10:37, 9.7.2009 » ...muttamutta se steamroller. hieno on. oman topicin ansaitsisi steamrollerin arvostus..
...vähän niinkuin tämä: [Steamroller appreciation](https://www.yksivaihde.net/old/390/4347)

niin no. no niin. sen huoltovapausnirvanan löytymistä edesauttaa se oivaltaminen alkuharrastelun jälkeen että kyseessä on pyörä joka on loppupeleissä kulutustavaraa kuten sinäkin. naarmufobia katoaa kun syleilette sitä faktaa että perseessä on paskaa ja se on ok.

Huoltovapaa=kertakäyttöinen.

Hep, nostelen vanhaa threadia…

Jotenkin iskin heti silmäni tuohon Steamrolleriin, kun aloin nyt kohtuullisen onnistuneen maantie/rottakonversiofiksini(?) valmistumisen jälkeen hakea valmiiksi kasattua pyörää. Tuo vaikuttaa justiin sellaiselta pomminkestävältä, talviajeluunkin soveltuvalta yleispyörältä, jota olen haeskellut. Tokihan tuosta voisi pelkän rungon ostaa ja kasailla itse valmiiksi, mutta vaikuttaa ihan sopuhintaiselta tuo valmis pakettikin… Saapahan heti ajoon ja voi sitten arvioida paremmin, mitä osia pistää uusiksi.

Tuolla → http://www.bike-mailorder.de/shop/Singlespeed-Fixie/-Complete-Bikes-/Surly-Steamroller-Track-bike-Fixie-2008-brown::16524.html näyttäisi olevan vielä viime vuoden mallia tarjolla 59-kokona. Eikös tuo koko ole ihan ok ~181cm pitkälle, kutakuinkin normaalirakenteiselle hepulle? Ja pikaisen foorumihaeskelun perusteella vaikuttaisi ihan asialliselta paikalta ostaa moinen kapistus (vai miten on?). …sormi hipelöi jo tilausnappia.

Onkos tuossa tämän vuoden Cream/Bläkkisrollerissa valmiiksi kasattuna jotain olennaista eroa viime vuoden malliin? Itse en ainakaan heti kiinnittänyt spekseissä huomiota mihinkään, mikä olisi motivoinut sijoittamaan euroja tuohon uudempaan malliin.

Kohtuuhintaisista valmisfikseistä kävin Kona Paddy Wagonia kanssa hipeltämässä tuossa jokin aika sitten, mutta totesin että itelle toi suora yläputki on olevinaan jotenkin kynnyskysymys - tiedä sitten mistä johtuu. Ja ehkä tuo on muutenkin vähän eri tyyppinen pyörä kaiken kaikkiaan.

Minä olen 180cm ja pitkäraajainen ja ajan 56cm steamrollerilla. 59 AIVAN liian iso sinulle.

Mä oon 186 pitkäjalkainen ja alla 59 Steamroller. Korkeus on just sopiva, mutta pituutta sais olla sentin vähemmän. Steamroller on piiiitkä runko. Jos olet stadissa niin kannattaa tulla joku keskiviikko käymään keskareissa. Siellä on melko todennäköisesti paikalla koeajettavana ainakin kolmea eri kokoa (59,56,49).

Rolleri on toooosi pitkä runko, mun mielestä 181 cm/59 runko on liian iso. Mä oon ajanut 56 rollerilla paljon, mittaa on 184, ja jos yhden asian voisin rungosta korjata niin ottaisin sentin vaakaputkesta pois. Eli näkemättä väitän että ota se 56.

Kiitokset kokotiedoista! Hyvä että tulin vielä tuosta runkokoosta kysyneeksi, kun olin selkeästi järkeillyt mitat ihan pieleen - 56 lienee tosiaan sopivin koko mulle.

Harmi vaan, kun Bike-mailorderilla ei vanhaa mallia ollut enää kuin kokoa 59. 2009-mallin 799e kirpaisee jo sen verran, että nyt pitää kyllä hiukan puntaroida, odottelisiko suosiolla alennuksia, etsisikö käytetyn, kasailisiko pyörän kuitenkin vanhan mallin rungosta itse (jolloin osia ostellessa budjetti karkaisi taatusti totaalisesti lapasesta) - vai pulittaisiko mukisematta 2009-mallista pyydetyn hinnan.

hieman OT: mutta mistä tuo “one less car” tarra on hankittu?

Tarra on ostettu ebay:n kautta awdplanet nimiseltä jenkkifirmalta. Netissä vaan naputtelee haluamansa tekstin ja tekee tilauksen, olisko ollut max. 15 merkkiä, 12 eri väriä ja 20 eri fonttia. 2 tarraa maksoi 5 dollaria ja postikulut oli toisen mokoman. Noin 12 päivän odotuksen jälkeen ne odotti postilaatikossa…

Täältä vähän erilaisia

Tai täältä tai täältä

Jahas, sainpa sen oman Steamroller-runkoni sitten viimeinkin tänään. Olisi pitänyt muistaa, että ulkomaisista verkkokaupoista tilatessa logistiikkaketjun heikoin lenkki on Suomen Itella. Eipä ollut edes ensimmäinen kerta, kun jättävät saapumisilmoituksen laittamatta.

Bike-mailorderista tosiaan tilasin ja vähän muutakin romua samalla ja vaikutti, että kaikki tavara oli mitä pitikin.

No, nyt pääsee katsomaan, paljonko saa rotammasta rungosta osia soveltumaan tuohon (ja rottaan sitten sopivaa roskalava- ja talviosaa tilalle).