Start Universal

Pelastin romulavalta tämän todella mallikkaan ratadropein varustellun sinkulan. Compact gearing kuuluu olevan päivän sana, mutta käytännöllisiäkin aspekteja löytyy kokopitkien lokareiden muodossa.

http://www.normaali.net/temp/universal/start01.jpg

Heti romulavan vieressä todettiin, että runkoa ei kannata uudella maalilla raiskata, mutta asiaa pohdittuani peltivanteet ja lokasuojat taidan maalata/maalauttaa uudelleen valkoisella. Kauheita kilometrimääriähän tällaisella vehkeellä ei hipsterilapsi kerää ja sen kyllä näkee laakereiden hyvästä kunnosta. Kaikkien laakereiden huoltoon riitti liuotin ja uusi rasva.

Takanapa oli jännittävä jalkajarrullinen Sachs Torpedo Boy, jollaista en olekaan ennen avannut ja meinasi jäädä tämäkin avaamatta. Jarrumekanismi on sellainen, että rattaapuolipäässä on kierteellä oleva palikka, joka kiertyy navan sisään ja kuristaa ittensä siellä kiinni. Tästä tietämättömänä yritin ketjuruoskalla vääntää tuota palikkaa auki, joka taisikin vain vääntää koko navan kiinnijumiin. tuskailin kun napa ei kiertynyt millään auki ja lopulta täytin koko navan crc:llä yöksi. Aamulla otin sitten akselin päästä kiinni (huom, ei rattaasta) ja napahan antoi heti periksi. Mahtavaa.

http://www.normaali.net/temp/universal/start02.jpg

http://www.normaali.net/temp/universal/start03.jpg

Ihana aine muuten tämä Autosolin krominkiillotustahna. Sillä sai todella tunkkaisen näköisistä navoista hetkessä peilinkiiltävää peltiä.

Toi napa on aika yksinkertainen verrattuna esim. torpedoon, mutta polkasee enemmän tyhjää jarrutuksen jälkeen liikkeelle lähdettäessä.

Muistelin mixteksi, eipäs ollutkaan. Yleensä tuota kokoluokkaa olevat pyörät tuppaavat olemaan luvattoman painavia möhkäleitä, mutta tuossa näyttäisi olevan hyvinkin siro runko. Tuossa tilanteessa olisi edelleen mahdollista hillitä kokonaisen ajokin painoa, etsimällä tilalle kapeat alumiinivanteet ja renkaat (tuumakoko?). Rahoistaan siinä pääsee kyllä helposti eroon, esim. (20" oletus) vanteiksi Sun Ringle Assaultit 50€/pari (sopivampiakin luulisi löytyvän) ja siihen vielä vaikkapa kevyet Duranot 40€/pari. Alkuperäisten vanteiden säilyttäminen on toki mielekästä entisöintimielessä. Lokasuojien poistaminen kokonaan olisikin sitten siivoton ajatus ja muovisiin vaihtaminenkin kai hieman arveluttavaa.

Valkoiset vanteiden ohella valkoinen penkki/penkinpäällinen olisi pop! Onko satulassa kiskoja, voisiko tolpan kiinnitysmurikan kääntää kiskojen päälle sisäpuolelle piiloon? Oliko tuossa muuten ketjusuojaa alun perin? Stemmi on myös jotenkin häkellyttävä. Sarvien kanssa yhteen hitsattu?

Vaan onpa uuden näköiset osat tuossa navassa! Vähän ihmetyttää, ettei tuosta silmämääräisesti erotu mitään erillistä palautusjousta. Kaipa jarrupintoja koossa pitävä metallipanta ajaa saman asian tarpeeksi hyvin.

Tuota kiillotustahnaa tarvitsisi itsekin. Olisikohan Kärkkäisellä ollut?

Itsellä on tuollainen sininen 16" nyt vaiheessa. Hinkkasin lokarit, kehät ja muut kromiosat kuosiin, ja avasin ja rasvailin navat. Nyt puuttuu enää penkki ja gummit niin valmista tuli. Ei kyl hajuakaa mitä tuolla teen, jos säästelis omille muksuille jos sellasia joskus saa. :slight_smile: